Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Βλαστοκύτταρα (Stem Cells)..Μέρος 2ο.-Οδοντιατρικες Εφαρμογές

Ήρθε η ώρα για το δεύτερο και τελευταίο μέρος των αναρτήσεων για τα βλαστοκύτταρα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις εφαρμογές στην οδοντιατρική ή τις εφαρμογές από την οδοντιατρική.
  Τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα,όπως είπαμε στην αρχική μας ανάρτηση,μπορούν να εξελιχθούν σε όποιο κύτταρο θέλουν,άρα να πάρουμε όποιο όργανο,τελικά,θέλουμε. Στην οδοντιατρική αυτό βρίσκει πολλές εφαρμογές. Φυσικά οι εφαρμογές αυτές είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο,μια και εχουν μεν γίνει βήματα για να γίνουν πραγματικότητα,αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας.
  Η πρώτη εφαρμογή είναι σε περιπτώσεις όπου λείπουν δόντια. Μέχρι στιγμής η συμβατική οδοντιατρική έλεγε ότι όταν λείπουν δόντια ,βάζουμε γέφυρες ή κάνουμε μια κινητή προσθετική αποκατάσταση πχ μασέλα ή μηχανάκι. Μετά,το 1960 ήρθε ένας καλός κυριούλης,ονόματι Μπρανεμαρκ(ή Μπρόνεμαρκ ή Μπροενεμαρκ,γενικά επειδή είναι Σκανδιναβός το όνομά του το έχουμε σκίσει λιγάκι!)και βρήκε ότι το τιτάνιο ενσωματώνεται στα οστά,οπότε δημιούργησε τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα,στα οποία δεν χρειάζεται να τροχίσεις υγιή δόντια. Έρχονται τώρα τα βλαστοκύτταρα και λένε ότι,εγώ θα παίρνω κύτταρα δικά σου,θα τα καλλιεργώ και θα φτιάξω αρκετά κύτταρα,τα οποία θα εμφυτεύσω μέσα στο κόκκαλο της σιαγωνας σου(ή πιο επιστημονικά στο οστούν της γνάθου σου) και θα δημιουργηθεί νέο δόντι. Και δεν περιορίζονται στα δόντια,αλλά μπορούν να αντιμετωπίσουν ελλείματα όλων των οστών του κρανίου,τα οποία λείπουν λόγω ατυχήματος ή καρκίνου ή λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να γεννήθηκες με κάποια δυσπλασία.
  Και από πού θα τα παίρνουν; Θεωρητικά αν προνόησαν οι γονείς σου να κρατήσουν τον ομφάλιο λώρο και κύτταρα του πλακούντα,θα τα πάρουν από εκεί. Αλλιώς μια μεγάλη πηγή απόκτησης πρόδρομων κυττάρων είναι τα πρώτα ή νεογιλά δόντια. Υπάρχουν εταιρείες που όπως και το πλακούντα ή τον ομφάλιο λώρο,αποθηκεύουν τα νεογιλά δόντια για να τα έχουν στο μέλλον,μήπως και τα χρειαστείς.Εισαι πολύ μεγάλος/μεγάλη και δεν τα κράτησες τα νεογιλά;Μια άλλη πηγή είναι οι φρονιμήτες που δεν έχουν ακόμα βγει στο στόμα. Χειρουργικά αφαιρούνται,και με κατάλληλη επεξεργασία βρίσκεις πληθυσμούς αρχέγονων κυττάρων.ΠΡΟΣΟΧΗ  : Δεν εννοούμε τους φρονιμήτες που ήδη έχουν βγεί στη στοματική κοιλότητα. Εννοούμε τους φρονιμήτες που είναι μέσα στο κόκκαλο της γνάθου.




 Δεν έχεις ούτε έγκλειστους φρονιμήτες στο στόμα σου; Δεν φταις εσύ. Η σύγχρονη ιατρική βρήκε πάλι τη λύση. Χρησμοποιεί κύτταρα από το μυελό των οστών,πολύ νεαρά,τα οποία έχουν ακόμα κάποιες δυνατότητες διαφοροποίησης. Οπωσδήποτε όμως τα τελευταία δεν έχουν το ίδιο δυναμικό με τις παραπάνω κατηγορίες κυττάρων,χωρίς όμως να είναι αμελητέα ποσότητα.
  Ωραία τα είπαμε,αλλά η ερώτηση παραμένει : Γιατί δεν χρησιμοποιούνται σήμερα,αφού έχουν τέτοιο δυναμικό; Γιατί δυστυχως η αναδημιουργία ιστών,δεν είναι τόσο απλή περίπτωση. Δεν χρειάζονται μόνο οι πρώτες ύλες,πχ τα κύτταρα,αλλά και οι εντολές στον οργανισμό για να δημιουργηθούν. Και δεν ξέρουμε ακόμα πως να δημιουργήσουμε αυτές τις εντολές.Έτσι αρχικά η χρήση των βλαστικών κυττάρων είχε συνδεθεί με την εμφάνιση καλοήθων όγκων,κυρίως στα ζωικά μοντέλα μια και είναι παράνομο και ανήθικο να χρησιμοποιούνται ανθρώπινα πειραματόζωα.Υπήρξαν και πειράματα σε ανθρώπους,αλλά ήταν πολύ περιορισμένα,σε πειραματικές θεραπείες ήδη καταδικασμένων περιπτώσεων. Τα πράγματα τώρα βελτιώνονται,δηλαδή έχουμε το σχηματισμό ιστών που ομοιάζουν σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε πχ δόντι (tooth-like tissue),αλλά ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο. Φυσικά επειδή το θέμα έχει αρκετές προεκτάσεις σε πολλά γνωστικά αντικείμενα,θα προχωρήσει γρήγορα. Το πόσο γρήγορα δεν το ξέρουμε. Επίσης ένα θέμα είναι κατά πόσο μπορούν ιστοί πχ ομφάλιος λώρος,που είναι κατεψυγμένοι για 20 χρόνια,να ξεπαγώσουν και να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια κυττάρων.Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Γενικά βαδίζουμε σε παρθένα,αχαρτογράφητα εδάφη της ανθρώπινης φυσιολογίας.
  Ελπίζω να σας έλυσα κάποιες από τις απορίες ή να σας έδωσα τουλάχιστον τροφή για σκέψη!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου