Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Συντομο Λεξικο Οδοντιατρικων Όρων Νο1.Γέφυρα-Στεφάνη

  Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης θα αποτελέσουν κάποιοι αρκετά συνηθισμένοι οδοντιατρικοί όροι που χρησιμοποιούν και οι ασθενείς ελαφρώς διαφορετικά.Σκοπός είναι να προσπαθήσω να κάνω μια μετάφραση από τα οδοντιατρικά στα εκλαϊκευμένα ελληνικά. Σε επόμενη ανάρτηση θα προσπαθήσω να περιλάβω πιο πολλούς όρους,κάτι σαν αλφαβητάρι οδοντιατρικών όρων.Σας το λέω αυτό,μπας και δελεαστείτε να ξαναδιαβάσετε το ιστολόγιο αυτό και στο μέλλον(!!).
 Θα ξεκινήσουμε με την οδοντιατρική ορολογία και θα συνεχίσουμε με τις διάφορες ερμηνείες που έχω ακούσει ή μου έχουν μεταφέρει κατά καιρούς άλλοι συνάδελφοι,και φυσικά με μια γρήγορη ερμηνεία του όρου.
  • Ο πρώτος όρος είναι ΣΤΕΦΑΝΗ: Στεφάνη ή κορώνα ή θήκη ή ντυμένο δόντι ή χρυσό δοντάκι είναι η οδοντιατρική θεραπεία κατά την οποία αναπληρώνουμε το τμήμα του δοντιού που λείπει με μια κατασκευή, στο χρώμα του δοντιού, που είναι εσωτερικά μεταλλική και εξωτερικά έχει πορσελάνη.Παρακάτω βλέπετε μια φωτογραφία από κορώνα σε δόντι ασθενούς 
 
 Συγνώμη λάθος,την επόμενη ήθελα να βάλω!
Για να γίνει μια στεφάνη πρέπει να τροχίσουμε δόντι.
 

  • Επόμενος όρος είναι ΓΕΦΥΡΑ : η γέφυρα είναι σαν τη στεφάνη στο σχήμα,χρώμα και κατασκευή,αλλά αντικαθιστά δόντι που λείπει. Ενώ η στεφάνη γίνεται σε δόντι που υπάρχει. Τι εννοώ.Ας δούμε τις παρακάτω φωτογραφίες :
 
Βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία το κενό μεταξύ των δοντιών και πώς στην επόμενη φωτογραφία καλύφθηκε.

Θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις.Μείνετε συντονισμένοι.Καλό βούρτσισμα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου