Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αλφαβητάρι Οδοντιατρικών Όρων. Α έως Κ

  Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης θα είναι ένα αλφαβητάρι οδοντιατρικών όρων. Δείτε το σαν λεξικό που μεταφράζει τα οδοντιατρικά σε απλά ελληνικά.Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις λέξεις Α έως Κ και σε επόμενη ανάρτηση με τις λέξεις Λ έως Ω.

                                                     

Αγάπη : Το απαραίτητο συστατικό για έναν επιτυχημένο οδοντίατρο. Αγάπη για τους ασθενείς και για το επάγγελμα,γιατί το επάγγελμα έχει μεν θετικά αλλά και αρκετά αρνητικά που τα ξεπερνάς μόνο αν αγαπάς αυτό που κάνεις.

Άγκιστρο: Το λεγόμενο "γατζάκι", που συντελεί στη συγκράτηση μίας μερικής οδοντοστοιχίας

Αδαμαντίνη : Η σκληρή και λευκή ουσία που καλύπτει εξωτερικά τη μύλη του κάθε δοντιού.Την καταστρέφει η τερηδόνα.Το "σμάλτο" του δοντιού!

Ακινητοποίηση(δοντιών): Γνωστη και ως "ναρθηκοποίηση ".Η σύνδεση πολλών δοντιών μεταξύ τους είτε για να μην κουνιούνται πχ λόγω περιοδοντίτιδας ή για να σταθεροποιξθεί το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

Αμάλγαμα: ‘Ενα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε για το σφράγισμα των δοντιών. Το λεγόμενο και μαύρο σφράγισμα. Στην εποχή μας είναι όλο και λιγότερο δημοφιλές.

Ανασύσταση(δοντιού) : Μεγάλο σφράγισμα,που αντικαθιστά μεγάλη απώλεια δοντιού.Συνήθως χρειάζεται συγκρατητικά μέσα πχ άξονες

Ανατολή δοντιών: Η διαδικασία εμφάνισης ενός δοντιού στη στοματική κοιλότητα.

Αναγόμωση Οδοντοστοιχίας : Το "γέμισμα" της οδοντοστοιχίας από τον οδοντίατρο,όταν ξεκινήσει να μην εφαρμόζει καλά στο στόμα(να "παίζει").

Αραιοδοντία : Η κατάσταση κατά την οποία τα δόντια έχουν μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους.

Άξονας (δοντιού) : Συγκρατητικό μέσο που μπαίνει σε απονευρωμένα(ενδοδοντικά θεραπευμένα)δόντια για να κρατήσει το υλικό ανασύστασης πχ σφράγισμα ή να αντικαταστήσει μεγάλη απώλεια δοντιού σε περίπτωση που πρέπει να μπει στεφάνη.

Ανιχνευτήρας: Μυτερό οδοντιατρικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε για να εξετάζουμε τις επιφάνειες των δοντιών. Παραλλαγή του είναι ο περιοδοντικός ανιχνευτήρας,που τον χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε απώλεια οστού (κόκκαλου), κατά την περιοδοντίτιδα.

Απόξεση φατνίου: Η αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού από το εσωτερικό ενός φατνίου(Βλέπε φατνίο).

Αποτρύγωση (δoντιών): η αφαίρεση της τρυγίας (πέτρας) των δοντιών από τον Οδοντίατρο.

Αποτύπωμα : Τα λεγόμενα και “μέτρα”. Είναι η αποτύπωση των δοντιών που παίρνουμε για να ξεκινήσουμε μια προσθετική αποκατάσταση

Απόστημα (οδοντικό): Πρήξιμο (φλεγμονή) που προσβάλλει ένα δόντι με προχωρημένη τερηδόνα. Συχνά συνοδεύεται από πόνο και η θεραπεία είναι η απονεύρωση(ενδοδοντική θεραπεία).

Απόστημα (περιοδοντικό): Κατάσταση παρόμοια με την παραπάνω. Δεν οφείλεται σε τερηδόνα αλλά σε πρόβλημα(φλεγμονή) στα ούλα.

Βρυγμός ή Βρουξισμός: Το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διορθώνεται με τη χρήση νάρθηκα νυκτός.

Γέφυρα: Μία οδοντιατρική κατασκευή που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια.

Γνάθος: το σαγόνι. Διακρίνεται σε άνω και κάτω γνάθο.

Γομφίοι: Μία από τις 4 ομάδες των δοντιών.Οι λεγόμενοι και "τραπεζίτες"

Δευτερογενής τερηδόνα: Η τερηδόνα που εμφανίζεται γύρω ή κάτω από μία οδοντιατρική εργασία(π.χ. έμφραξη).

Δυσχρωμία (δοντιών): Η αλλαγή του φυσικού χρώματος ενός δοντιού. Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης: Ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγραφούν ορισμένες διαταραχές στις αρθρώσεις των γνάθων ή στους μύες που ελέγχουν τις κινήσεις τους.

Έγκλειστο (δόντι): Ένα δόντι το οποίο βρίσκεται μέσα στο οστό της γνάθου και δεν έχει ανατείλει καθόλου στο στόμα. Συνήθως αναφέρεται στους φρονιμήτες(τρίτους γομφίους )που πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Εκμαγείο : Φτιαγμένο από οδοντιατρική γύψο.Είναι το αποτύπωμα του στόματος (δοντιών).

Έμφραξη (σφράγισμα): Η διαδικασία αναπλήρωσης του κατεστραμμένου τμήματος ενός δοντιού με την χρησιμοποίηση ειδικών υλικών(ρητίνης ή αμαλγάματος)

Εμφυτεύματα : Κατασκευασμένα από τιτάνιο συνήθως,τα εμφυτεύματα είναι κατασκευές που τοποθετούνται χειρουργικά στο κόκκαλο,εκεί που δεν υπάρχει δόντι και παίζουν το ρόλο της ρίζας,πάνω στην οποία θα στηριχθεί μια προσθετική αποκατάσταση(στεφάνη, γέφυρα, μερική οδοντοστοιχία) και θα αντικαταστήσουν το ελλείπον ή τα ελλείποντα δόντια.

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση): Η θεραπεία που ακολουθείται όταν αποκαλυφθεί και μολυνθεί το νεύρο(πολφός) ενός δοντιού πχ  από τερηδόνα, από κάταγμα κ.λ.π.

Εξαγωγή(δοντιού) : Διαδικασία κατά την οποία αφαιρούμε ένα δόντι που έχει πρόβλημα,μη επανορθώσιμο, από το στόμα.Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε τομή στα ούλα και να αφαιρέσουμε και οστό,οπότε μιλάμε για χειρουργική εξαγωγή.

Επένθετο και ένθετο : Κατασκευές από ρητίνη ή πορσελάνη που υποκαθιστούν μεγάλες απώλειες δοντιού,αλλά είναι πιο συντηρητικές στο τρόχισμα από ότι οι στεφάνες.

Ημιέγκλειστο (δόντι): Ένα δόντι το οποίο βρίσκεται εν μέρει μέσα στο οστό της γνάθου.Περιβάλλεται ακόμα από ούλο γι’αυτό συχνά προσβάλλεται από μία φλεγμονή, την περιστεφανίτιδα.

Ιατρικό ιστορικό: το ειδικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει ο ασθενής και αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Κροταφογναθική διάρθρωση : Η άρθρωση που ενώνει το οστό της κάτω γνάθου με το κρανίο.




Κρημνός : Χειρουργικός όρος που περιγράφει το σχεδιασμένο κόψιμο των ούλων για να φανεί κάτι πχ έγκλειστος φρονιμήτης ή να βάλουμε εμφύτευμα.




Κυνόδοντες: Μία από τις 4 ομάδες των δοντιών.Τα "σκυλόδοντα"!




                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου