Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Εμφυτεύματα δοντιών..Μέρος 1ον

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελούν τα οδοντικά εμφυτεύματα.Αν και πολυσυζητημένα,θα προσπαθήσω και εγώ να δώσω κάποιες συνοπτικές πληροφορίες, γιατί τα εμφυτεύματα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης οδοντιατρικής και μια πραγματικά τεράστια ανακάλυψη.
  Πρώτα πρώτα τί είναι εμφυτεύματα;Θα προσπαθήσω στην πρώτη αυτή ανάρτηση να σας ενημερώσω για τα γενικά των εμφυτευμάτων και στην επόμενη για συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα εμφυτεύματα(|Frequently Asked Questions ή FAQ που λένε και στο χωριό μου!)
                                     
 Αν πάτε στην ανάρτηση περί οδοντιατρικών όρων A-Κ σε απλά ελληνικά(έτσι για να ευλογήσω τα γένια μου και να αυξήσουμε τις θεάσεις των αναρτήσεων!)θα δείτε ότι λέει:
Εμφυτεύματα : Κατασκευασμένα από τιτάνιο συνήθως,τα εμφυτεύματα είναι κατασκευές που τοποθετούνται χειρουργικά στο κόκκαλο,εκεί που δεν υπάρχει δόντι και παίζουν το ρόλο της ρίζας,πάνω στην οποία θα στηριχθεί μια προσθετική αποκατάσταση(στεφάνη, γέφυρα, μερική οδοντοστοιχία) και θα αντικαταστήσουν το ελλείπον ή τα ελλείποντα δόντια.
  Ξέρω όμως ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις,οπότε μια και η οικονομία είναι πολύ σημαντική στην εποχή μας ορίστε δύο χιλιάδες  λέξεις:

             

Εικ.1                                                            Εικ.2

Στην Εικ.1 βλέπουμε ένα δόντι με τη φυσιολογική του ανατομία.Αν για τον οποιοδήποτε λόγο το δόντι χαθεί/βγεί τότε τοποθετούμε ένα εμφύτευμα(Εικ 2),δηλαδή μια κατασκευή από τιτάνιο,η οποία λειτουργεί σαν τη ρίζα του δοντιού,οπότε μπορούμε να στηρίξουμε πάνω του μια προσθετική αποκατάσταση,στην προκειμένη περίπτωση στεφάνη.Το εμφύτευμα όπως φαίνεται στην Εικ.3 αποτελείται από το τμήμα που ενσωματώνεται στο κόκαλο(jaw anchor) και το τμήμα(abutment) που συνδέεται με την προσθετική αποκατάσταση(crown).
                                              
                                                                               Εικ.3
                                                                        
Μία επίσης καλή εικόνα για να αντιληφθείτε ακόμα περισσότερο πόσο ομοιάζουν τα εμφυτεύματα με τα δόντια είναι η παρακάτω

                                                  Δόντι                          Εμφύτευμα


Για τυχόν ορισμούς που δεν γνωρίζετε μη διστάζετε να ανατρέξετε στις παλαιότερες αναρτήσεις "Αλφαβητάρι οδοντιατρικών όρων".Παραθέτω τους συνδέσμους  "όροι Α έως Κ" και "όροι  Λ έως Ω".
Επίσης  πιστεύω να μετρήσατε ότι μέσω των φωτογραφίων που σας παραθέτω έχω φτάσει μέχρι στιγμής τις 5000 λέξεις για πλάκα!!
"Χιουμοράκι γιατρέ; Για συνέχισε γιατί ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί!"
                                                 
Καλά,μην εξάπτεστε!Συνεχίζω..

                          "Γιατί τιτάνιο στα εμφυτεύματα;"

  Αυτό μας το κληροδότησε ένας καλός κυριούλης ονόματι Per-Ingvar Brånemark (Μπρανεμαρκ ή Μπρόνεμαρκ ή Μπροενεμαρκ,γενικά επειδή είναι Σκανδιναβός το όνομά του το έχουμε σκίσει λιγάκι!)και βρήκε ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες σε..κουνέλια ότι το τιτάνιο ενσωματώνεται στα οστά,οπότε δημιούργησε τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα.
                                         Αγαπούμε και τιμούμε τα κουνέλια!!

Ας δούμε όμως τη διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος στο παρακάτω video. Το video ξεκινάει με την παραδοχή ότι έχουμε βγάλει το δόντι και έχει επουλωθεί το ούλο.

                               

  Η διαδικασία είναι η εξής : Κάνουμε μια τομή στο ούλο,για να βρούμε το κόκαλο,και στη συνέχεια προετοιμάζουμε την τοποθέτηση του εμφυτεύματος με τη δημιουργία τρυπών(οπών) διαφορετικού(αυξανόμενου) μεγέθους. Όταν κάνουμε την τελευταία τρύπα που έχει διάμετρο που ταιριάζει με το εμφύτευμα που θα βάλουμε, τότε βάζουμε το εμφύτευμα και το κοχλιώνουμε(βιδώνουμε ουσιαστικά) στο κόκαλο και στη συνέχεια βάζουμε τα ούλα στη θέση τους για να γίνει η επούλωση,με τη χρήση μιας κάλυψης που κοχλιώνεται(βιδώνεται) στο εμφύτευμα και ονομάζεται "βίδα επούλωσης(Healing abutment screw)".

                                         

  Η χρήση της "βίδας επούλωσης" επιτρέπει να επουλωθούν οι ιστοί και υποβοηθά την ενσωμάτωση με το κόκαλο.

                                              

  Έτσι λοιπόν το εμφύτευμα τοποθετήθηκε στο κόκκαλο όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία


  και  πιο κοντινό πλάνο


Οι φωτογραφίες είναι σε εκμαγείο.Στο στόμα όπως καταλαβαίνετε έχουν καλυφθεί τα εμφυτεύματα από τα ούλα και τη "βίδα επούλωσης",λειτουργώντας σαν τη ρίζα που θα στηρίξει μελλοντικά την προσθετική αποκατάσταση .


  Ωραία και βάλαμε το εμφύτευμα.Εγώ θέλω δόντι γιατρέ,όχι ρίζα.Δεν βλέπω κάτι στο στόμα!!

                                       
Η απάντηση στην ερώτηση θα δοθεί από το επόμενο video.


 Αν και με υπερβολικές λεπτομέρειες,καταλαβαίνετε ότι στο τέλος του video φτιάχτηκε και συγκολλήθηκε και το πάνω μέρος του δοντιού.Και αυτό διότι έπρεπε να περιμένουμε,ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο τοποθέτησης του εμφυτεύματος,κάποιο χρόνο προκειμένου να γίνει η οστεοενσωμάτωση,δηλαδή η ενσωμάτωση του εμφυτεύματος με το κόκαλο.Οπότε τώρα έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό δόντι στο στόμα.

                                       zahnimplantat 300x225 How Long do Dental Implants Last?

Αυτά για σήμερα.Περισσότερα στην επόμενη ανάρτηση!!

                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου