Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Εμφυτεύματα δοντιών..Μέρος 2ον

 Στην προηγούμενη ανάρτηση μιλήσαμε γενικά περί εμφυτευμάτων.Είπαμε τόσο για την τοποθέτηση όσο και για την προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων.Στη σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθούμε με συχνές ερωταπαντήσεις σχετικά με τα εμφυτεύματα. Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να αφήσετε το σχόλιο σας ή να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω e-mail στο sotvlastarakos@yahoo.com


 Τα εμφυτεύματα λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις που υπάρχει ένα ή και μεγαλύτερος αριθμός δοντιών που λείπουν ή να χρησιμοποιηθούν για να στηριχθούν κινητές αποκαταστάσεις δηλαδή "μασέλες" ή "μηχανάκια"(επί το επιστημονικότερο ολικές ή μερικές  οδοντοστοιχίες).

   "Και γιατί κάποιος να βάλει εμφύτευμα για να στηρίξει μια κινητή αποκατάσταση;"
                                                          

  Πολύ ωραία ερώτηση.Η απάντηση είναι γιατί τα εμφυτεύματα χρειάζονται αρκετό κόκαλο για να μπουν.Όσο πιο μεγάλος είναι ο ασθενής,όσο πιο βάρβαρα έχει γίνει η εξαγωγή και όσο πιο παλιά έχει γίνει τόσο απορροφάται το κόκαλο.Οπότε μπορεί να μην υπάρχει κόκαλο στις περιοχές που το θέλουμε για να στηρίξουμε μια ακίνητη αποκατάσταση πχ γέφυρα,οπότε στην περίπτωση αυτή βάζουμε μικρότερο αριθμό εμφυτευμάτων,είτε μεμονωμένων ή ενωμένων μεταξύ τους εκεί που μας επιτρέπεται και στηρίζουμε μια κινητή αποκατάσταση.

                          

  Το εμφύτευμα σε αυτήν την περίπτωση παίζει και έναν εξίσου σημαντικό ρόλο.Εμποδίζει την παραπάνω απορρόφηση του οστού.Όσοι έχουν εμπειρία με μασέλες,δικές τους ή συγγενικών προσώπων ξέρουν ότι σε κάποια χρόνια οι μασέλες ξεκινάνε να "παίζουν" δηλαδή να μην εφαρμόζουν σωστά στο στόμα. Και τότε οι ασθενείς ξεκινάνε να βάζουν στερεωτικά οδοντοστοιχίας πχ Corega
                                          
 ή πάνε στον οδοντίατρο και τους "γεμίζει" την οδοντοστοιχία. Αυτό λέγεται αναγόμωση.Αυτό γίνεται γιατί σταδιακά απορροφάται το οστό,οπότε πέφτουν τα ούλα,άρα δεν εφαρμόζει η μασέλα.Το εμφύτευμα μεταφέρει ερεθίσματα στο κόκαλο,και "λέει" έτσι στον οργανισμό να μην προχωρήσει στην απορρόφηση του οστού.

              "Πότε όμως δεν μπορούμε να βάλουμε εμφυτεύματα;"

                           


  Τα εμφυτεύματα φαίνονται ως η απόλυτη θεραπεία για τα ελλείποντα δόντια. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Όπως όλες οι θεραπείες έχει ενδείξεις και αντενδείξεις.Τα εμφυτεύματα λοιπόν αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις όπου έχουμε κάποια μεταβολική νόσο πχ ινώδη δυσπλασία ή παραμορφωτική οστίτιδα(νόσο του Paget),σε ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά,σε ασθενείς με διαταραχές της πήξης του αίματος, σε βαρείς και μανιώδεις καπνιστές,σε ασθενείς με μη ρυθμισμένο διαβήτη καθώς και σε ακτινοβολημένους ασθενείς.Ειδικότερα για τους καπνιστές,πρέπει να πούμε ότι το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται,ειδικά κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσης του εμφυτεύματος με το κόκαλο,γιατί παρεμποδίζεται η διαδικασία της ενσωμάτωσης και μπορεί το εμφύτευμα να μην οστεοενσωματωθεί και να πέσει.Κανονικά στο εξωτερικό τα πρωτόκολλα επιβάλουν μη καπνιστές,αλλά στην Ελλάδα όπου το ποσοστό των καπνιστών είναι πολύ μεγάλο.κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό!
Σε όλες λοιπόν τις παραπάνω περιπτώσεις καταφεύγουμε στη παραδοσιακή προσθετική αποκατάσταση πχ με γέφυρες ή κάποιο κινητό μηχάνημα.
  Στην παραδοσιακή προσθετική αποκατάσταση καταφεύγουμε επίσης όταν δεν υπάρχει αρκετό κόκαλο για να μπει το εμφύτευμα.Παρά το γεγονός ότι τα εμφυτεύματα έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη,και κατά μήκος και κατά διάμετρο, ούτως ώστε να μπαίνουν παντού και να καλύπτουν το χώρο,σε συνδυασμό πάντα με τις προσθετικές αποκαταστάσεις,όταν δεν υπάρχει αρκετό κόκαλο,είτε λόγω ηλικίας ή λόγω εξαγωγής που είχε γίνει πολύ παλιά και αρκετά επεμβατικά, έχουμε πρόβλημα.Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναπλαστικές τεχνικές,με τις οποίες αυξάνουμε λίγο το κόκαλο(κατευθυνόμενη ιστική ανάπλαση)καθώς και μοσχεύματα κόκαλου από διάφορα σημεία,αλλά και το κόστος ανεβαίνει και η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά αυξάνεται.


"Και δηλαδή η παραδοσιακή προσθετική αποκατάσταση με τα εμφυτεύματα είναι παρελθόν;"


                                           

  Όταν μιλάμε για παραδοσιακή προσθετική αποκατάσταση μιλάμε για αυτό που κάναμε πριν την ανακάλυψη των εμφυτευμάτων και τη ευρύτατη διάδοση τους,δηλαδή γέφυρες,στεφάνες και κινητά μηχανήματα(ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες). Φυσικά αυτά δεν είναι και δεν μπορούν να είναι παρελθόν για πολλούς λόγους.Κάποιοι δεν μπορούν λόγω υγείας να βάλουν εμφυτεύματα και άλλοι δεν θέλουν για τους δικούς τους λόγους.Χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας,ένας από τους παράγοντες είναι και ο οικονομικός.Ας πούμε πχ ότι κάποιου του λείπει ένα δόντι.Η λύση που έχει είναι να κάνει γέφυρα τριών τεμαχίων,το οποίο προϋποθέτει να τροχίσει τα διπλανά δόντια ή να βάλει ένα εμφύτευμα,όπως βλέπουμε στο παρακάτω video




                                                                                                                                (Πηγή)

Μια προσθετική αποκατάσταση με ένα εμφύτευμα ,κοστίζει όμως περίπου το διπλάσιο από μια κλασική γέφυρα τριών τεμαχίων.
  Επίσης ο χρόνος που θα γίνει η αποκατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερος στην περίπτωση των εμφυτευμάτων ανάλογα με το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί.Μπορεί να γίνει και άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος μετά την εξαγωγή ή να περιμένει 4-8 εβδομάδες.Η γέφυρα φτιάχνεται σε πολύ λιγότερο χρόνο,περίπου δύο εβδομάδες.Όλα είναι θέμα συζήτησης μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού προκειμένου να σχεδιαστεί στα μέτρα του ασθενή το καλύτερο σχέδιο θεραπείας.
 
                  "Ποιοί βάζουν τα εμφυτεύματα;"


                        

  Στην ερώτηση αυτή έχω απαντήσει στην ανάρτηση περί ειδικοτήτων στην οδοντιατρική. Οποιοσδήποτε επαρκώς καταρτισμένος,μπορεί να βάλει εμφυτεύματα. Είναι αρκετά σύνηθες να σας  παραπέμψει ο οδοντίατρος σας σε έναν εξειδικευμένο(περιοδοντολόγο/στοματικό χειρουργό/γναθοπροσωπικό χειρουργό) που θα σας τοποθετήσει το εμφύτευμα και στη συνέχεια ο οδοντίατρος σας θα κάνει την προσθετική αποκατάσταση.Υπάρχουν και γενικοί οδοντίατροι που κάνουν και το χειρουργικό κομμάτι και το προσθετικό.Δεν υστερούν έναντι του οδοντίατρου σας.Εκεί που μπορεί δικαίως να αμφιβάλετε για τον οδοντίατρο που σας παρακολουθεί είναι αν δεν σας προσφέρει καν τη θεραπευτική επιλογή του εμφυτεύματος.

"Και μια τελευταία ερώτηση γιατρέ και τελειώνουμε την..ανάκριση!Πόσο αντέχουν τα εμφυτεύματα"

                                   
        
Τα εμφυτεύματα είναι εξίσου ανθεκτικά με την παραδοσιακή προσθετική.Αν και οι μελέτες τόσο για τις γέφυρες όσο και για τα εμφυτεύματα έχουν πολλές μεταβλητές οπότε δεν είναι η απάντηση μονολεκτική,εντούτοις για ένα εμφύτευμα στο στόμα ή μια κλασσική γέφυρα τριών τεμαχίων,τις λύσεις δηλαδή που προτείνουμε για την αντιμετώπιση ενός μόνο χαμένου δοντιού,τα ποσοστά επιτυχίας στα δέκα χρόνια είναι περίπου 95%. Αυτό σημαίνει ότι κατά 95% σε μια δεκαετία θα λειτουργεί στο στόμα σας είτε το εμφύτευμα ή η γέφυρα τριών τεμαχίων.Για μεγαλύτερες αποκαταστάσεις τόσο επι-εμφυτευματικές(περισσότερα εμφυτεύματα στο στόμα)όσο και γέφυρες περισσότερων τεμαχίων τα ποσοστά διαφοροποιούνται(προς τα κάτω) ανάλογα.Άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε μήπως η γέφυρα πλεονεκτεί ή μειονεκτεί έναντι του εμφυτεύματος. Άλλα πράγματα πρέπει να σκεφτόμαστε όταν είναι να διαλέξουμε τη θεραπευτική προσέγγιση γιατί και τα δύο είναι ισοδύναμα ως προς το αποτέλεσμα,δηλαδή την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν.

   Αυτά είχα να πω για τα εμφυτεύματα.Τα είπα και ξαλάφρωσα.

                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου