Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Κολύμπι σε πισίνες και Οδοντιατρική

  Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης και πολύ καλοκαιρινό,αποτελεί το κολύμπι στις πισίνες και πως συνδέεται με τα δόντια.

 Μα καλά,τα πάντα συνδέονται με τα δόντια;
                                                           
Η απορία είναι αρκετά λογική.Για να δούμε θα καταφέρω να σας πείσω για την σχέση πισίνας και δοντιών;
  Ξεκινάω πρώτα με την υπέρτατη αλήθεια. Το θαλασσινό νερό διαφέρει από το νερό της πισίνας. Η βασική του διαφορά είναι..το μαντέψατε το αλάτι.




                                  

  To χλωριούχο νάτριο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό, το κάνει να είναι ουδέτερο(αρκεί να είναι καθαρά τα νερά).Επίσης τα υπόγεια ρεύματα ανακατεύουν τα νερά της θάλασσας,οπότε δεν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που προκαλούν μολύνσεις. Σε αντίθεση το νερό της πισίνας απολυμαίνεται γιατί τα νερά είναι λιμνάζοντα,για να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που προκαλούν μολύνσεις. Και με τί απολυμαίνεται το νερό της πισίνας; Γενικά με χλώριο!!!
                                             

   Τί είναι το χλώριο και σε τι μορφή απολυμαίνει την πισίνα;Οι έχοντες πισίνα γνωρίζετε.Εγώ διάβασα και έμαθα.Το χλώριο,ανήκει στην οικογένεια των αλογόνων,και χρησιμοποιείται σαν λευκαντικός παράγοντας στην επεξεργασία πχ ρούχων και στην απολύμανση του νερού. Οι τρόποι να απολυμαίνει κανείς την πισίνα με χλώριο είναι οι εξής : Υποχλωριώδες νάτριο(ουσιαστικά διάλυμα χλωρίνης),αέριο χλώριο,το οποίο γενικά χρησιμοποιείται σε μεγάλες πισίνες και ταμπλέτες χλωρίου.Το διάλυμα αντιδρά και παράγονται οξέα,κυρίως υποχλωρικά και υδροχλωρικά οξέα,τα οποία απολυμαίνουν τις πισίνες.
  

Ωραία μας τα είπες γιατρέ αλλά και τι έγινε με το χλώριο στην πισίνα δηλαδή;

                                           
  Έγινε το εξής. Αν το χλώριο στην πισίνα δεν είναι σωστά ρυθμισμένο,τότε το διάλυμα,δηλαδή η πισίνα είναι όξινο.Άρα εκτός από τους ερεθισμούς στα μάτια(για αυτό φοράμε γυαλιά)ή στα μαλλιά(για αυτό φοράμε σκουφάκι) η μακροχρόνια έκθεση στα οξέα που χρησιμοποιούνται για να απολυμάνουν τις πισίνες μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα δόντια.
                                                   
  Έχει παρατηρηθεί ότι ενώ το νερό στις πισίνες κανονικά πρέπει να έχει pH περίπου 7,2 -7,8(ουδέτερο ή ελαφρώς βασικό),υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το pH είναι πολύ πιο όξινο.Και ειδικά στις περιπτώσεις στις οποίες ασχολούμαστε με την κολύμβηση ημιεπαγγελματικά ή επαγγελματικά,άρα οι ώρες που περνάμε στην πισίνα είναι πολλές,πρέπει να το έχουμε υπόψιν.

  Καλά όλα αυτά,αλλά εγώ κάνω μπάνιο τώρα το καλοκαιράκι σε μια πισίνα.Καμιά βουτίτσα και μετά pool bar,καφέ,mohito και όλα τα παρελκόμενα.Για εμένα τί προτείνεις;

                             

Αγαπητέ ασθενή του προηγούμενου παραδείγματος,για εσένα λέω μόνο προσοχή. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες μικρού χρόνου έκθεση σε μη σωστά χλωριωμένη πισίνα προκάλεσε προβλήματα στα δόντια,καλό είναι να προσέχεις.  Έχει αναφερθεί περίπτωση κατά την οποία η ασθενής έκανε για δύο βδομάδες καθημερινά 2,5 ώρες μπάνιο σε μη σωστά χλωριωμένη πισίνα και απέκτησε πρόβλημα με τα δόντια της. Παραθέτω το σύνδεσμο που μπορεί κάποιος να δει την περίπτωση, ενώ μια άλλη περίπτωση αναφέρεται εδώ.Στη δεύτερη περίπτωση ο παθών έκανε 90 λεπτά προπόνηση την ημέρα για τρεις μήνες.

  Τι θα πρέπει να κάνουμε;

               

  Πρώτα πρώτα εκεί που ξεπλένουμε το σώμα μας μετά από την πισίνα,να κάνουμε και ένα ξέπλυμα με νερό στα δόντια μας.Το νερό εμποδίζει τα οξέα να επικάθονται πάνω στα δόντια μας και να τα καταστρέφουν. Απαγορεύεται να βουρτσίσουμε εκείνη τη στιγμή γιατί το περιβάλλον του στόματος μπορεί να είναι όξινο,οπότε θα κάνουμε κακό στα δόντια.Και φυσικά αν κάνουμε μακροχρόνια χρήση της πισίνας(ημιεπαγγελματικά ή επαγγελματικά),φροντίζουμε να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο για φθορίωση των δοντιών(βλέπε αντίστοιχη ανάρτηση περί φθορίωσης) για ενίσχυση της δομής τους και τακτική επανάκληση. Έτσι αν γίνεται τίποτα περίεργο με τα δόντια,ο οδοντίατρος θα το προλάβει σε αρχικό βαθμό,πριν γίνει μεγάλη ζημιά.
  Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Καλές βουτιές.

                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου