Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Πως να κάνεις τη βαλίτσα των διακοπών σου..

Επειδή αγαπητοί αναγνώστες σας σκέφτομαι και ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι περισσότεροι θα φύγουμε για κάποιες μέρες διακοπές,σκέφτηκα να κάνω ένα αφιέρωμα με ιδέες και λύσεις που αλίευσα από το διαδίκτυο με το πώς να κάνετε πιο εύκολα τη βαλίτσα σας.Επειδή όμως θα έβγαινε τεράστιο και σκοπός δεν είναι να σας κάνω να βαριέστε αλλά να σας βοηθήσω,διάλεξα το καλύτερο.

Πώς να φτιάξεις την βαλίτσα διακοπών;


Ρούχα και παπούτσια ατάκτως ερριμμένα στο πεδίο μάχης ενός δωματίου. Ανοίγεις τη βαλίτσα και ρίχνεις μέσα ό,τι θέλεις κατά βούληση! Παράπλευρες απώλειες: ρούχα-ακορντεόν. Για να μην τρως πακέτο κάθε φορά που ετοιμάζεσαι για ταξίδι, βρήκαμε έξυπνους τρόπους για την αποθήκευση των απαραιτήτων, αλλά και για την ασφαλή μεταφορά αντικειμένων υψηλού κινδύνου... «ρευστοποίησης».

Πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τη βαλίτσα και επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε ένα ταξίδι, φρόντισε να έχεις πάνω σου ή στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν σου:

-- φωτοτυπία της ταυτότητας, του διαβατηρίου, των εισιτηρίων και της κράτησης του ξενοδοχείου (voucher).

-- post-it με χρήσιμα τηλέφωνα για την περίπτωση απώλειας πιστωτικών καρτών.

-- την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας.

-- τον σειριακό αριθμό του κινητού σου. Σε περίπτωση κλοπής καλείς την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τους δίνεις τον σειριακό κωδικό και η συσκευή αχρηστεύεται ακόμα και αν έχει διαφορετική SIM. Αν δεν ξέρεις τον σειριακό αριθμό πληκτρολογήστε *#06# και θα εμφανιστεί στην οθόνη σου ο 15ψήφιος κωδικός που αντιστοιχεί αποκλειστικά στη δική σου συσκευή.

-- αλοιφή για τα κουνούπια, αντιηλιακό, Panadol, θερμόμετρο, αντισηπτικό.

-- γυαλιά μυωπίας, αν φοράς φακούς.

-- μαντιλάκια με μικροκόκκους για να ανοίγουν και να καθαρίζουν οι πόροι από τον ιδρώτα (εγώ θα έβαζα και αντιβακτηριακό για τα χέρια ώστε να μην ψάχνω εδώ κι εκεί για σαπούνι).


Η λίστα του σωστού Traveller

Σημείωσε πόσες μέρες είναι το ταξίδι, τσέκαρε την πρόβλεψη καιρού και ξεκίνα... τη συγγραφή μιας λίστας με όσα θεωρείς απολύτως απαραίτητα. Κι αν για σένα τα «απαραίτητα» έχουν διαστάσεις μεγαλύτερες από της βαλίτσας σου, η σοφή λαϊκή ρήση θα σε βγάλει από κάθε πλάνη: «όταν ταξιδεύεις να παίρνεις λιγότερα ρούχα αλλά περισσότερα λεφτά απ' όσα υπολογίζεις». Πολύ σημαντικά είναι επίσης το σχήμα και το μέγεθος της βαλίτσας. Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο για mini απόδραση, πάρε βαλίτσα μεγέθους χειραποσκευής (τα επιτρεπόμενα όρια των διαστάσεων και κιλών διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, πρέπει λοιπόν να τηλεφωνήσεις στον αερομεταφορέα και να ενημερωθείς). Για πολυήμερα ταξίδια προτίμησε βαλίτσες ορθογώνιου σχήματος με ελαστικούς ιμάντες στο εσωτερικό τους για να συγκρατούνται τα ρούχα στη θέση τους. Οπωσδήποτε οι βαλίτσες πρέπει να έχουν ρόδες από ανθεκτικό υλικό και λαβή ρυθμιζόμενου ύψους. Αφαίρεσε τις ετικέτες από προηγούμενους προορισμούς και άφησε μόνο το tag με τα στοιχεία σου, ώστε σε περίπτωση απώλειας να μπορείς να επικοινωνήσεις αμέσως και με σαφήνεια. Καλό θα ήταν να βάζεις λουκέτο στη βαλίτσα, και στην μπροστινή θήκη έχε κάποιο χαρακτηριστικό αντικείμενο, ώστε μόλις παίρνεις τη βαλίτσα να ανοίγεις τη θήκη και να αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι είναι η δική σου.


Όλα του ταξιδίου εύκολα...

Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου είναι ότι στο κάτω μέρος της βαλίτσας μπαίνουν τα βαρύτερα αντικείμενα, που δεν θα τσαλακωθούν και δεν θα σπάσουν. Έτσι τα πρώτα αντικείμενα που μπαίνουν στη βαλίτσα είναι πάντοτε τα παπούτσια, γεμισμένα με κάλτσες για να μη χάνουν τη φόρμα τους και τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες(ή σε ειδική προθήκη, αν υπάρχει) προκειμένου να μην μυρίσουν τα ρούχα. Τα ψηλοτάκουνα τοποθετούνται πλαγίως, με το τακούνι να βρίσκεται αντίκρυ στο peep-toe, αλλά αν είναι ογκώδη βάλε το καθένα σε ξεχωριστή τσάντα και τοποθέτησέ το στη βαλίτσα σαν κομμάτι παζλ σε σχέση με τα υπόλοιπα υποδήματα. Οι άνδρες, στο ταξίδι να φοράτε δερμάτινα ή suede loafers. Άνετα και ευκολοφόρετα, σε βγάζουν ασπροπρόσωπο σε κάθε εμφάνιση καθώς συνδυάζονται με τα πάντα, και δεν σε καθυστερούν στον σωματικό έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου. Τέλος, άνδρες και γυναίκες, προτιμήστε να ταξιδεύετε φορώντας ρούχα και παπούτσια βαριά και ογκώδη, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στη βαλίτσα!


Σωστή τοποθέτηση

Αξιοποίησε το χώρο της βαλίτσας στο έπακρο ξεκινώντας να τοποθετείς τα παντελόνια απλωμένα, διπλώνοντας το τμήμα που περισσεύει. Συνέχισε με το επόμενο παντελόνι στην εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, ώστε η άκρη του να κρέμεται από την άλλη πλευρά. Κάνε το ίδιο με τα πουκάμισα και τα μπλουζάκια διπλώνοντάς τα στις «φυσικές» πτυχές τους (αγκώνες και ώμοι). Για να μην τσαλακώνονται οι γιακάδες, δίπλωσε τα πουκάμισα όπως στα καταστήματα, σε σχήμα 69. Αν θες το laptop σου (ή όποιο άλλο αντικείμενο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής) να ταξιδέψει με τον ασφαλέστερο τρόπο το καλύτερο θα ήταν να το βάλεις σε σακίδιο ώμου, διαφορετικά το ιδανικότερο σημείο είναι ανάμεσα στις μπλούζες, τις φούστες και τα φορέματα που μπαίνουν από πάνω. Τα σακάκια μπαίνουν τελευταία, διπλωμένα κατά το μήκος των κουμπιών, καθώς και οτιδήποτε άλλο δεν θες να τσαλακωθεί. Με εσώρουχα, γραβάτες και φορτιστές γέμισε τα κενά σημεία στις πλευρές της βαλίτσας, ενώ για τα άπλυτα φρόντισε να έχεις εφοδιαστεί με ξεχωριστή σακούλα που θα μπει στην ειδική θήκη με το φερμουάρ. Να έχεις επιπλέον κατά νου ότι ακόμα και σε διήμερες εξορμήσεις χρειάζεσαι το λιγότερο ένα εφεδρικό ζευγάρι παπούτσια, ενώ καλό είναι να έχεις και μια ομπρέλα.


Μην ξεχαστείς...

-- Φύλαξε ξεχωριστό χώρο στη βαλίτσα σου για να χωρέσεις και ένα μικρό νεσεσέρ. Μέσα σε αυτό βάλε οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, ξυριστική μηχανή ή ξυραφάκι, κρέμα ημέρας, λίμα, υγρό φακών και άρωμα. Ιδανικά, αν δεν πας πολυήμερο ταξίδι, θα μπορούσες να βάλεις και δείγματα σαμπουάν και conditioner (travel-size multi-taskers) αντί να κουβαλάς ολόκληρες τις συσκευασίες.

--. Αντί να έχεις ένα νεσεσέρ για όλα, μπορείς να τα χωρίσεις σε τρεις πρακτικές κατηγορίες: για το μπάνιο, για πριν τον ύπνο και για το πρωί.

-- Ό,τι υγρό θες να βάλεις στη βαλίτσα σου (σημείωση: στη χειραποσκευή που θα πάρεις μαζί σου στο αεροπλάνο απαγορεύονται τα αιχμηρά αντικείμενα και η μεταφορά υγρών άνω των 100ml), φρόντισε είναι κλεισμένο σωστά και τοποθετημένο σε αεροστεγή τσάντα, ώστε ακόμα κι αν σπάσει κατά τη μεταφορά να μη χυθεί στα ρούχα)

-- Σε όλες τις συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία βάλε μία από αυτές ανάποδα, ώστε η συσκευή να μη τεθεί κατά λάθος σε λειτουργία.

-- Βεβαιώσου ότι έχεις βγάλει τον αέρα από τις σακούλες και έχεις αποσυμπιέσει τα μπουκάλια (σαμπουάν, αφρόλουτρα) για να κερδίσεις χώρο και να μην χυθεί έξω το προϊόν.

-- Πάρε καπέλο με γείσο για μέγιστη ηλιοπροστασία, και διατήρησε το σχήμα του βάζοντας στο εσωτερικό του μερικά βαμβακερά t-shirts που δεν τσαλακώνονται σε ρολό.

-- Μην αποχωρείς με βαλίτσα που κλείνει με δυσκολία, καθώς δεν θα έχεις χώρο για last-minute αγορές ή souvenir και θα υποχρεωθείς να «υποκύψεις» στο έξοδο του εξτρά σακ-βουαγιάζ.Πηγή


Bonus track.
Για τις γυναίκες αναγνωστριες του ιστολογίου παραθέτω το παρακάτω video

αλλά και τον ακόλουθο σύνδεσμο(κανετε κλικ εδώ για το σύνδεσμο).

Καλές καλοκαιρινές αποδράσεις!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου