Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Αθλητικοι ναρθηκες προστασιας δοντιών.Mέρος 1ον

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι οι νάρθηκες προστασίας δοντιών κατά τις αθλητικές δραστηριότητες ή κατά την αγγλική ορολογία mouthguards.
Στην Ελλάδα,το θέμα και το θέαμα είναι κάπως εξωγήινο.Αθλητές να φοράνε προστατευτικούς νάρθηκες στα δόντια.Σοκ και δέος!!

                          

                   Γιατί;Τι σκοπό εξυπηρετεί;

Ο σκοπός που εξυπηρετεί ο νάρθηκας είναι η προστασία των δοντιών και των μαλακών μορίων του στόματος(χείλη-παρειές) και όχι μόνο,από διάφορους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

     Και ποιες είναι οι αθλητικές δραστηριότητες που χρειάζονται προστασία;

                   
Δυστυχώς όλες οι αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χρήση κράνους ή σκληρή επαφή χρειάζονται έναν τέτοιο ναρθηκα.Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ακόλουθες :
  • Πολεμικές τέχνες/Μποξ/Πάλη
  • Ποδόσφαιρο
  • Μπασκετ
  • Handball
  • Εσχάτως στην Ελλάδα ήρθε και η μόδα του Ραγκμπυ
  • Λακρος/Κρίκετ/Αμερικάνικο ποδόσφαιρο/Baseball/Softball(Δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα)
                             

 Ποιά είναι τα είδη των προστατευτικών ναρθηκών για τα δόντια;
  Τα είδη των ναρθηκών είναι τρία :


         1.Οι προκατασκευασμένοι 

 Shock Doctor Youth Gel Max Strapless Mouthguard

 Προκειται για ναρθηκες οι οποίοι κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη στα καταστήματα αθλητικών ειδών.Συνήθως για να μην είναι μικρό,διότι σπάνια εφαρμόζει εντελως πάνω στα δόντια,τους παίρνουν ένα νούμερο μεγαλύτερους,με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν σωστά στο στόμα και να είναι σχετικά ογκώδεις.Το θετικό είναι ότι μπορούν να βγούν σε πολλά χρώματα!!
   
     Επίπεδο προστασίας : Χαμηλό

       
2.  Οι μερικώς προσαρμοζόμενοι 

 Brain Pad Pro+ Mouthguard

 Πρόκειται για νάρθηκες οι οποίοι προσαρμόζονται καλύτερα στα δόντια από τους προκατασκευασμένους,μια και ο νάρθηκας ζεσταίνεται σε βραστό νερό και στη συνέχεια τον βάζουμε στο στόμα και δαγκώνουμε μέχρι να κρυώσει.Είναι πιο καλοί από τους προκατασκευασμένους,γιατί έρχονται σε επαφλη με τα δόντια,οπότε δίνουν μια καποια προστασία,αλλά και πάλι δεν εξασφαλίζουν το ιδανικό επίπεδο προστασίας.


                             Επίπεδο προστασίας : Μέτριο 


3. Οι οδοντιατρικοί προστατευτικοί νάρθηκες


                

Οι οδοντιατρικοί αθλητικοί νάρθηκες εξασφαλίζουν πλήρη προστασία,διότι εφαρμόζουν τέλεια στο στόμα.Επιπροσθέτως λόγω της καλής εφαρμογής και του λεπτού τους πάχους,εξασφαλίζεται ότι ο αθλητής θα τους φορέσει(Πολύ σημαντικό!!).
Η διαδικασία είναι η εξής : Χρειάζονται δύο ραντεβού.Στο πρώτο ραντεβού παίρνουμε ένα αποτύπωμα των δοντιών(τα γνωστά και ως "μέτρα"!)

                            

 και στο δεύτερο ραντεβού παραδίδουμε το νάρθηκα.

                                   

Η διαδικασία δε χρειάζεται αναισθησία και είναι ανώδυνη.

               Επίπεδο προστασίας : Πολύ υψηλό

Έχει παρατηρηθεί ότι οι αθλητές,ενώ επενδύουν πολλά λεφτά για τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό,όταν ερχεται η ώρα να επιλέξουν νάρθηκα προστασίας δεν βάζουν ή χρησιμοποιούν κάποιον με ελάχιστο κόστος,αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού.


Αυτά για σήμερα γιατί σας κούρασα.Θα συνεχίσουμε στην επόμενη ανάρτηση.


                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου