Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Λεξικό Οδοντιατρικών Όρων : Όψεις ρητίνης

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελούν οι όψεις ρητίνης ή αλλιώς bonding(το έχω ακούσει και lifting δοντιών).
 Όλοι μας επιζητούμε ένα λευκό και υγιές χαμόγελο.Τι γίνεται σε περίπτωση που τα δόντια μας είναι λιγάκι στραβά;Όταν δυσκολευόμαστε να χαμογελάσουμε γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το χαμόγελό μας; Τότε έρχεται η οδοντιατρική στη διάσωσή μας!




                       

 Ας δούμε την ασθενή της παρακάτω εικόνας,η οποία προσήλθε στο ιατρείο για να διορθώσει το χαμόγελό της.



                     Οι λύσεις για αυτήν την περίπτωση είναι οι ακόλουθες :

  • Συμβατική ορθοδοντική θεραπεία
  • Μικρής διάρκειας ορθοδοντική θεραπεία για ενήλικες
  • Όψεις πορσελάνης
  • Όψεις ρητίνης

  Η ασθενής είχε πάει σε ορθοδοντικό,και η απάντηση ήταν για να διορθωθούν όλα τα προβλήματα των δοντιών,θα έπρεπε να φορέσει σιδεράκια για δύο(2)περίπου χρόνια

  Μιλώντας με την ασθενή,συμφώνησα με την ορθοδοντική λύση,μια και είναι μια λύση ελάχιστης παρέμβασης,που δεν απαιτεί τον τροχισμό δοντιών.Αντιπρότεινα ορθοδοντική ενηλίκων μικρής διαρκειας(περίπου 9 μηνών),με άσπρα σιδεράκια,στο χρώμα των δοντιών,η οποία θα διόρθωνε το αισθητικό αποτέλεσμα στα πρόσθια δόντια(Για την ορθοδοντική ενηλίκων θα μιλήσω σε μελλοντική ανάρτηση).
  Η ασθενής δεν ήθελε,γιατί ήταν φοιτήτρια επί πτυχίω και έφευγε για τον τόπο καταγωγής της.Επίσης την προβλημάτιζε και το κόστος το οποίο παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ μικρότερο από το κόστος που του είχε πει ο ορθοδοντικός,δεν έπαυε να είναι σχετικά μεγάλο.
  Συνοψίζοντας,η ασθενής ήθελε κάτι γρήγορο και σχετικά οικονομικότερο από τις λύσεις της ορθοδοντικής,παρά το γεγονός ότι μάλλον σήμαινε ότι θα χρειαστεί να τροχιστεί δόντι.
Άρα πήγαμε στη λύση των όψεων.Σήμερα θα μιλήσουμε για τις όψεις ρητίνης,μια και αυτό κάναμε τελικά. Τις όψεις πορσελάνης θα τις καλύψουμε σε μελλοντική ανάρτηση.
 \

                             Τί είναι όμως οι όψεις ρητίνης;


Οι όψεις ρητίνης είναι λεπτού πάχους άσπρα σφραγίσματα,τα οποία τοποθετούνται στο πρόσθιο μέρος των δοντιών και μας επιτρέπουν να μεταβάλλουμε τις διαστάσεις αλλά και το χρώμα των δοντιών.

Οι όψεις ρητίνης εφαρμοζονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σε δόντια που έχουν κενά μεταξύ τους(είναι αραιά) για να κλείσουμε τα κενά
  • Σε δόντια τα οποία είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα από το φυσιολογικό,προκειμένου να αλλάξουμε τις διαστάσεις τους,για να είναι αισθητικά πιο ωραία στο στόμα.Η περίπτωση αυτή καλύπτει και τα παιδικά (νεογιλά) δόντια τα οποία έχουν παραμείνει στο στόμα,και για κάποιο λόγο θέλουμε να κρατήσουμε  όσο περισσότερο μπορούμε(έλλειψη μονίμων δοντιών)
  • Σε δόντια τα οποια είναι σπασμένα
  • Σε δόντια που έχουν πολλά και μεγάλα σφραγίσματα
  • Σε δόντια με αποτριβές λόγω παραλειτουργικών συνηθειών πχ βρυγμού(τρίξιμο ή σφίξιμο δοντιών)
  • σε στραβά δόντια, για την αντιμετώπιση των οποίων  ο ασθενής δε θέλει τη λύση της ορθοδοντική θεραπείας
  • Σε περιπτώσεις αλλαγής του χρώματος των δοντιών
 Πώς γίνεται η διαδικασία; Στο πρώτο ραντεβού παίρνουμε ένα μέτρο των δοντιών και κάνουμε ένα διαγνωστικό κέρωμα,δηλαδή μια εικόνα των δοντιών,έτσι όπως ιδανικά θέλουμε να γίνουν.


Σημείωση : Το κέρωμα συνηθως το κάνουμε όταν πρέπει να γίνουν οδοντιατρικές παρεμβάσεις σε μεγάλο αριθμό δοντιών.Αν είναι σε ένα ή δύο δόντια δεν χρειάζεται.
Κάναμε λοιπόν το κέρωμα μας.Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε το κέρωμα,για να κάνουμε ένα οδηγό σιλικόνης,ένα κλειδί δηλαδή που θα μας καθοδηγήσει στο που χρειάζεται να προσθέσουμε υλικό(άσπρο σφράγισμα)και πόσο υλικό πρέπει να προσθέσουμε.



Στη συνέχεια τροχίζουμε τα δόντια αν χρειάζεται.Λέω αν χρειάζεται,διότι στις περιπτώσεις που χρειάζεται να μεγαλώσουμε τα δόντια δεν χρειάζεται να τροχίσουμε.Χρειάζεται μόνο να "αγριέψουμε" την επιφάνεια με ένα διαμάντι τροχίσματος.Τρόχισμα χρειάζεται στις περιπτώσεις όπου θέλουμε να μικρύνουμε το δόντι.

Στη συνεχεια βάζουμε τον οδηγό πάνω στα δόντια και ξεκινάμε να προσθέτουμε υλικό εκεί που χρειάζεται και στην ποσότητα που χρειάζεται.




Όταν τελειώσουμε με την προσθήκη υλικού,λειαίνουμε και στιλβώνουμε τις όψεις μας και οριστε το αποτέλεσμα




Η ασθενής έμεινε κατενθουσιασμένη.Το καταλάβατε εξάλου από το χαμόγελό της,το οποίο είναι πιο αβίαστο και πιο μεγάλο από την αρχική φωτογραφία!
Κοιτώντας το αποτέλεσμα πάντα υπάρχει η δυνατότητα το καλό να το κάνουμε καλύτερο.Αλλά σκεφτείτε από που ξεκινήσαμε και που καταλήξαμε.Νομίζω αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Παραλλαγές των όψεων ρητίνης είναι οι ακόλουθες
  1. Σε ένα ραντεβού,χωρίς τη χρήση του οδηγού σιλικόνης(free hand bonding).
  2. Σε δύο ραντεβού,αλλά να γίνουν από τον οδοντοτεχνίτη.Δηλαδή ο γιατρός τροχίζει τα δόντια,παίρνει τα μέτρα στα τροχισμένα,το στέλνει στον τεχνίτη,έρχονται πίσω και γίνεται η συγκόλληση.
Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο θεραπείας καθορίζεται ανάλογα με τα θέλω του ασθενή και τα μπορώ του επεμβαίνοντα.
 Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε,για οποιαδήποτε απορία αφήστε σχόλιο ή στείλτε e-mail sotvlastarakos@yahoo.com.
Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

                                       








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου