Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Σύστημα ονοματολογίας των δοντιών..

   Στη σημερινή μας ανάρτηση θα ασχοληθούμε με την ονοματολογία των δοντιών.Θα δουμε πως ονομάζονται τα δόντια από τους ασθενείς και πως πιο επιστημονικά.Στην ανάρτηση μας θα ασχοληθούε μόνο με τα δόντια των ενηλίκων.Για το ποια είναι τα δόντια και με ποια σειρά βγαίνουν στο στόμα έχουμε μιλήσει σε προηγούμενη ανάρτηση.

 -
 Πηγή: skoool.gr

  Οι ασθενείς τείνουν να ονομάζουν τα δόντια με βάση τη θέση τους αλλά και με ονομασίες που έχουν επικρατήσει.Έτσι ο κεντρικός τομέας λέγεται κοπτήρας,οι κυνόδοντες σκυλόδοντα,οι προγόμφιοι "Το δόντι πρίν/δίπλα από το σκυλόδοντο" ή  "κοντά στους τραπεζίτες ".Και φυσικά οι γομφίοι λέγονται τραπεζίτες,μεγάλα δόντια,πίσω δόντια.Ειδική περίπτωση ο τρίτος γομφίος ή σωφρωνιστήρας ή φρονιμήτης.
  Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν ένα διψήφιο σύστημα για να περιγράψουν τη θέση του δοντιού στο στόμα.

                                     

Το στόμα χωρίζεται νοητά σε τέσσερα(4) τεταρτημόρια και κάθε τεταρτημόριο έχει 8 δόντια.Τα τεταρτημόρια είναι το δεξί άνω το 1,το αριστερό άνω το 2,το αριστερό κάτω το 3,το δεξί κάτω το 4.Τα 8 δόντια αντιστοιχούν το 1 στον κεντρικό τομέα,το 2 στον πλάγιο τομέα,το 3 στον κυνόδοντα,το 4 στον πρώτο προγομφιο,το 5 στο δεύτερο προγόμφιο,το 6 στον πρώτο γομφίο,το 7 στο δεύτερο γομφίο,το 8 στον τρίτο γομφίο. Έτσι όταν πχ ακούμε για το δόντι 11,σημαίνει το πρώτο δόντι στο πρώτο τεταρτημόριο,δηλαδή το άνω δεξιά,άρα ο κεντρικός τομέας άνω δεξιά.Το 48 είναι το 8ο δόντι στο τέταρτο τεταρτημόριο,δηλαδή κάτω δεξιά,δηλαδή ο φρονιμήτης κάτω δεξιά.

                                       

Αυτό είναι το συστημα που ακολουθείται στην Ελλάδα ενώ στο εξωτερικό είναι άλλα συστήματα είτε αριθμητικά αλλά με διαφορετική αντιστοιχία αρίθμησης είτε κάποιον άλλο τύπο κωδικοποίησης.
  Ελπίζω να σας ενημέρωσα για να αποκωδικοποιήσετε λιγάκι το τι εννοεί ο γιατρός σας όταν λέει πχ τερηδόνα στο δόντι 26!
Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

                              

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου