Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Επιδιόρθωση στεφάνης..Γίνεται;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η επιδίορθωση προσθετικών αποκαταστάσεων,δηλαδή στεφανών και γεφυρών.Προσοχή όμως..
      
        
Όταν λέμε επιδιόρθωση δεν εννοούμε να σπάσει εντελώς η στεφάνη ή η γέφυρα και ο οδοντίατρος με εναν μαγικό τρόπο να την ξαναφτιάξει.
Εννουμε να έχει σπάσει ένα τμήμα της πορσελάνης που καλύπτει τη στεφάνη ή τη γέφυρα και ο οδοντίατρος να το καλύψει,για να αντιμετωπίσει το αισθητικό του θέματος.Κάτι σαν..σφράγισμα στη στεφάνη!
Έστω ότι έχουμε την κλινική εικόνα της παρακάτω φωτογραφίας

                   


όπου όπως βλέπετε και εσείς η πορσελάνη έχει φύγει όλη από το μπροστά δόντι και η μιση από το ενδιάμεσο.Η περίπτωση αυτή είναι λίγο ακραία,αλλά ας επικεντρωθούμε στο ενδιάμεσο δόντι,τον τραπεζίτη.
Έστω ότι ηταν μόνο αυτό που είχε το πρόβλημα και μας ενοχλούσε αισθητικά.Τι θα κάναμε;
1η επιλογή είναι να επαναλάβουμε την προσθετική αποκατάσταση(που αν ειχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο το πρόβλημα και όχι μόνο το πρόβλημα του τραπεζίτη,αυτό θα κάναμε,γιατί η βλάβη είναι πολύ μεγάλη).
2η επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε ρητίνη,άσπρο δηλαδή σφράγισμα,για να καλύψουμε το μεταλλικό σκελετό και να έχουμε ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα.
  
                                               Πώς γίνεται αυτό γιατρέ; 

                             
Πρώτα πρώτα τοποθετούμε πάνω στη προσθετική αποκατάσταση,ένα ισχυρό οξυ πχ υδροφθορικό οξύ.Αυτό δημιουργεί τους απαραίτητους μικροπόρους στην γέφυρα ή τη στεφάνη.

                          

Στη συνεχεια τοποθετούμε σιλάνιο,έναν παράγοντα ο οποίος βοηθάει στην συγκόλληση της ρητίνης με τη στεφάνη


Μετά,και αφού περιμένουμε περίπου δύο λεπτά,φυσάμε ελαφρά.

Στη συνέχεια βάζουμε το άσπρο μας σφράγισμα.Στο σφράγισμα θα χρησιμοποιήσουμε δύο αποχρώσεις.Μια άσπρη για να μπλοκάρουμε το σκούρο του μεταλλικού σκελέτου και μια στο χρώμα της πορσελάνης των δίπλα δοντιών.
Όταν τελειώσουμε λειαίνουμε και στιλβώνουμε και έχουμε ένα σφράγισμα στη γεφυρα.

                                   "Πόσο θα κρατήσει;"
             

Σαφής απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει.Και αυτό γιατί πρώτον πρέπει να βρούμε και να αντιμετωπίσουμε το λόγο για τον οποίο έγινε αυτή η βλάβη. λόγος μπορεί αν είναι το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιων ή μια άλλη συνηθεια ή να μην είχε γίνει από την αρχή καλά η προσθετική αποκατάσταση.
Πάντως  η επιδιόρθωση αυτή μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο στόμα,αντιμετωπίζοντας το αισθητικο πρόβλημα και αν και όταν ξαναχαλάσει μπορούμε να σκεφτούμε να αντικαταστήσουμε την προσθετική αποκατάσταση.

Επίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε...να χαμογελάτε!



                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου