Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τραυματισμοί κατά την οδοντιατρική θεραπεία ΙΙ-Διατρηση..

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης εξακολουθούν να είναι οι τραυματισμοί και οι επιπλοκές που μπορούν να συμβουν κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας.

Συνεχίζουμε λοιπόν με τον όρο "Διάτρηση"

Σύμφωνα με τον ορισμό διάτρηση είναι "ο σχηματισμός ή κατασκευή τρύπας που διαπερνά την πλευρά ενός σώματος, κυρίως σε επιστημονικούς όρους: ~ του στομάχου / του εντέρου, καθώς και η ρήξη του τοιχώματός τους από παθολογικά ή μηχανικά αίτια."

Πάμε να δούμε πως μπορεί να γίνει διάτρηση κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής πράξης.

Η πρώτη περίπτωση είναι να γίνει διάτρηση του ιγμορίου(ή ιγμορείου) κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής.Θυμίζουμε ότι το ιγμόριο άντρο είναι μια εσωτερική κοιλότητα στο πλάγιο μέρος της μύτης.










Πώς μπορεί να γίνει αυτό;Αν οι ρίζες του δοντιού είναι πολύ κοντά ή και μέσα στο ιγμόριο.





Αυτή η ρίζα είναι μέσα στο ιγμόριο,οπότε σε περίπτωση που βγεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη στοματοκολπική επικοινωνία,δηλαδή την επικοινωνία του στόματος με τον κόλπο του ιγμορίου,που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.Συνηθως (και πολύ περιληπτικά) τέμνουμε προσεκτικά του ούλο,κάνουμε έναν κρημνό δηλαδή και ράβουμε το ούλο στη θέση τηςεπικοινωνίας,για να επουλωθεί σωστά και γρήγορα.Φυσικά δίδεται αντιβίωση.

Διάτρηση και επικοινωνία μπορεί να γίνει και σε περιπτώσεις εξαγωγής προσθίου δοντιού(στοματορρινική επκοινωνία),με το έδαφος της μύτης.Αντιμετωπίζεται ομοίως με τη στοματοκολπική.

Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν συνιστούν οδοντιατρικό λάθος.Οοδντιατρικό λάθος συνιστά λανθασμένος  τρόπος αντιμετώπισής τους,αν και όταν συμβούν. 

Πάμε τώρα και στη δεύτερη περίτωση διάτρησης,Αυτή που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας.Παραθέτω το σύνδεσμο για την ανάρτηση περί ενδοδοντικής θεραπείας ή απονεύρωσης για τυχόν απορίες


Κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του δοντιού ή και της επεξεργασίας του με τις ρίνες(τα γνωστά τσιγκελάκια),μπορεί να τρυπηθεί το τοίχωμα του δοντιού αντί η ρίνη να μπει στη φυσιολογική οπή(ριζικός σωλήνας) στην οποία βρίσκεται το νεύρο.Έτσι έχουμε μια τρύπα του δοντιού στο σημείο αυτό και το φαινόμενο αυτό λέγεται διάτρηση(ή perforation στην αγγλική ορολογία).




Βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία πως οι ρίνες δεν έχουν μπει στο ριζικό σωλήνα,αλλά έχουν δημιουργήσει δύο νέες τρύπες.
Στο στόμα φαίνεται κάπως έτσι,αν πέσουν τα ούλα..


Μιλάω για την οπή στο κέντρο του δοντιού,κοντά στα ούλα και όχι την οπή στο κέντρο του δοντιού που έχει κλείσει με άσπρο σφράγισμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η διάτρηση;Αναλόγως το που έγινε.Σίγουρα πρέπει να κλεισει αυτη η τρύπα και ροφανώς να ειδοποιηθεί ο ασθενής.Αν κλεισει,το δόντι έχει καλή πρόγνωση.Καλά αποτελέσματα δείχνει ένα υλικό που λέγεται ΜΤΑ,που έχει δομή παρόμοια με αυτή του τσιμέντου και χρησιμοποιείται για να κλείσει την οπή αυτή.

Αυτά είχα να σας πώ για τις διατρήσεις.Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν κατά την οδοντιατρική θεραπεία,μια και κάθε οδοντιατρική πράξη έχει πιθανότητες αποτυχίας ή επιπλοκών.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Η γνώση είναι δύναμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου