Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πως αφαιρούνται οι άξονες από το δόντι;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η διαδικασία με την οποία αφιρούνται οι άξονες από το δόντι.Παραθέτω φυσικά και την ανάρτηση περί αξόνων(κλικ για την ανάρτηση),απλά για να σας υπενθυμίσω για τι πράγμα μιλάμε όταν λέμε άξονες στο δόντι.

"Μισό λεπτό γιατρέ.Και γιατί να θέλω να βγάλω τον άξονα από το δόντι;Μαζοχιστής είμαι;"



Όχι αγαπητέ αναγνωστη,δεν είστε μαζοχιστής.Και ναι,ο άξονας μπήκε με κόπο και κόστος.Αλλά ορισμένες φορές πρέπει να βγεί.

Ποιές είναι αυτές οι φορές;Ας τις δούμε μαζί λοιπόν.


1. Ο άξονας πρέπει να βγεί,διότι το δόντι ξαναπρήστηκε,οπότε πρέπει να επαναληφθεί η ενδοδοντική θεραπεία.
2.Ο άξονας πρέπει να βγεί,διότι έσπασε ένα τμήμα του,οπότε πρέπει να ξαναγίνει η αποκατάσταση.
3.Ο άξονας πρέπει να βγει,διότι έσπασε ένα μέρος του δοντιού που τον στήριζε.Οπότε δεν εφαρμόζει καλά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σπάσει και το υπόλοιπο δόντι.

Σας έπεισα λοιπόν για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να βγεί και να επαναληφθεί ο άξονας;




Το θέμα όμως της ανάρτησης δεν είναι γιατί πρέπει να βγει ο άξονας,αλλά πώς βγαίνει ο άξονας;


Διότι ο άξονας έχει συγκολληθεί καλά με το δόντι,οπότε δεν μπορεί να βγαίνει εύκολα.Μπορεί;

 


Έχετε δίκιο που το σκέφτεστε έτσι.Καταρχην πρέπει να δούμε τι είδους άξονας είναι.Εννοώ αν είναι προκατασκευασμένος ή χυτός(εξατομικευμένος).
Στην περίπτωση των χυτών αξόνων τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα,γιατί ο άξονας έρχεται σε πολύ καλή επαφή με τα τοιχώματα του δοντιού,και είναι καλά συγκολλημένος.Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να δοκιμάσουμε να αφαιρεσουμε τον άξονα με εργαλεία υπερήχων,να δοκιμάσουμε δηλαδή να σπάσουμε την οδοντιατρική κόλλα για να φύγει ο άξονας.Τα ποσοστά επιτυχίας βέβαια είναι μειωμένα.



Όπως είδατε στο παραπάνω video,στην αρχή ο συνάδελφος μείωσε το πάχος του άξονα και στη συνεχεια με εργαλείο υπερήχων καταφερε να αποσπάσει τον άξονα από το δόντι.Φυσικά πάντα συντρέχει ο κίνδυνος να σπάσει το δόντι

Αν οι άξονες είναι προκατασκευασμένοι τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δε λεω τα πράγματα είναι εύκολα.Λέω είναι πιο εύκολα από ότι στην περίπτωση των χυτών αξόνων.Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος κατάγματος του δοντιού.

Πάμε πρώτα στους μεταλλικούς προκατασκευασμένους άξονες.

Αν ο άξονας είναι βιδωτός,μπορούμε να δοκιμάσουμε να τον ξεβιδωσουμε.Φυσικά αν έχει βιδωθεί και συγκοληθεί,μπορούμε να προσπαθήσουμε να σπάσουμε πάλι την οδοντιατρική κονια με το εργαλείο υπερήχων.Το ίδιο κάνουμε και αν είναι μεταλλικός συγκολλούμενος.
Αν τώρα ο άξονας είναι από πολυμερή υλικά δηλαδή υαλονήματα ή ανθρακονήματα,είμαστε τυχεροί.Και αυτό γιατι οι άξονες αυτοί έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούνται πιο εύκολα,με ειδικά κιτ.Παρακάτω είναι ένα καλό παράδειγμα τέτοιου κιτ.Συγνώμη αλλά το βρήκα μόνο σε αυτήν τη γλώσσα.


Βέβαια αντίστοιχα κιτ αφαίρεσης υπάρχουν και για τους μεταλλικούς προκατασκευασμένους,αλλά η διαδικασία είναι πιο εύκολη και προβλέψιμη σε πολυμερείς άξονες.

Εν κατακλείδι,μπορούμε να αφαιρέσουμε με σχετικά καλά ποσοστά άξονες από το δόντι,αν χρειαστεί.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Η γνώση είναι δύναμη!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου