Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αν δεν πετυχει η απονευρωση τι κανουμε γιατρε;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η απάντηση σε ερώτημα ενός ασθενούς

"Ποιές οι εναλλακτικές αν δεν πετύχει η απονεύρωση του δοντιου;"






Πρώτα πρώτα υπενθυμίζουμε την ανάρτηση για το τι είναι απονεύρωση (ή πιο επιστημονικά ενδοδοντική θεραπεία)την οποία μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο(κάνετε κλικ για το σύνδεσμο)

Έστω λοιπόν αγαπητέ ασθενή και αναγνώστη του παρόντος ιστολογίου ότι έκανες απονεύρωση(ή ενδοδοντική θεραπεία!).Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και δεν είναι της παρούσης,αλλά για κάποιον λόγο κάτι πήγε στραβά και το δόντι ξαναπρήστηκε.

                                       Τί κάνεις τότε;


     


Τότε το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι αποφεύγουμε τα γιατροσόφια και πάμε στον οδοντίατρο.Το τονίζω αυτό!!Δεν περιμένουμε να μας περάσει από μόνο του με φαρμακευτική αγωγή!

Ο γιατρός λοιπόν θα αξιολογήσει την κατάσταση και πιθανώς,αν το κρίνει εφικτό και ανάλογα με την κατάσταση του δοντιού θα επιχειρήσει να κάνει μια επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας.
Για το τί είναι επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας,σας παραπέμπω στον αντίστοιχο σύνδεσμο(κάνετε κλικ για το σύνδεσμο).

Αν ο γιατρός κρίνει ότι δεν μπορεί να γίνει επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας τότε η επόμενη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού και η αντικατάστασή του με μια προσθετική αποκατάσταση(γέφυρα/εμφύτευμα).
Για το τί είναι εξαγωγή δοντιού,σας παραπέμπω στον αντίστοιχο σύνδεσμο(κάνετε κλικ για το σύνδεσμο).

 

Και η ενδοδοντική θεραπεία αλλά και η επανάληψη της,είναι θεραπείες με ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας.Η επανάληψη μιας ενδοδοντικής θεραπείας έχει μικρότερα ποσοστά επιτυχίας από την πραγματοποίηση της για πρώτη φορά.

Έστω όμως ότι κάναμε την επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας και πάλι έχουμε πρήξιμο,πόνο και γενικά τα ίδια συμπτώματα που είχαμε,παρά το ότι η ενδοδοντική θεραπεία είναι πολύ καλή.
Τότε πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα κατάγματος του δοντιού,δηλαδή το δόντι να έχει σπάσει χαμηλά.Ανάλογα με το είδος του κατάγματος,μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να βγάλουμε το δόντι,αλλά αυτο δεν αποτελεί θέμα της σημερινής ανάρτησης.

Έστω ότι το δόντι δεν έχει κάταγμα.Τότε οι μόνες επιλογές του μπορούμε να έχουμε είναι είτε ακροριζεκτομή,ή ακρωτηριασμό της ρίζας σε δόντια με πολλές ρίζες ή εξαγωγή.

Η συνέχεια όμως επειδή είπαμε πολλές έννοιες στην επόμενη ανάρτηση..Μέχρι τότε..καλά βουρτσίσματα!!

.

2 σχόλια:

  1. Άκουσα ότι η τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι λιγότερο περίπλοκη διαδικασία απ' ό,τι μια απονεύρωση. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί τα εμφυτεύματα είναι πιο ακριβά από τις απονευρώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ καλή.

      Το εμφύτευμα έχει κάποια κόστη τόσο στην τοποθέτηση όσο και στην αποκατάσταση. Είναι μια διαδικασία που έχει πολλά στάδια κάθε ενα από τα οποία έχει τη δική του πιθανότητα να πάει στραβα.

      Ακριβώς επειδή έχει αρκετά κόστη έχει και κάποιο ανάλογο τίμημα.

      Δεν είναι μόνο η τοποθέτηση, είναι και το να γίνει και η προσθετική αποκατάσταση πχ γέφυρα ή στεφάνη.

      Μια τυπική απονεύρωση έχει 4 περίπου ραντεβού. Ένα εμφύτευμα πλήρες περίπου 8-10 ραντεβού.

      Όλες οι ιατρικές πράξεις έχουν τη δυσκολία τους την οποία κάθε γιατρός κοστολογεί κατά το δοκούν.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν αναρτήσεις τόσο για τα εμφυτεύματα όσο και για τις απονευρώσεις στο παρόν ιστολόγιο!

      Διαγραφή