Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Αντιβίωση πριν απο oδοντιατρικες επεμβάσεις..

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η αντιβίωση ή αντιβιοτική κάλυψη που συνηθίζεται να παίρνουν οι ασθενείς πριν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

 Και γιατι να πάρουν οι ασθενείς αντιβίωση πριν τον οδοντίατρο;




Δε χρειάζεται να πάρουν όλοι οι ασθενείς αντιβίωση πριν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο.Χρειάζεται μόνο σε εκείνους τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.


Και ποιες είναι αυτές;





  1. Ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων
  2. Ασθενείς με ανοσολογική ανεπάρκεια
  3. Καρδιοπάθειες/βαλβιδοπάθειες
  4. Διαβήτης
  5. Λήψη διφοσφωνικών
Ποιές είναι οι εργασίες που χρειάζονται χημειοπροφύλαξη;





  •  Εξαγωγή δοντιού
  • Περιοδοντική θεραπεία
  • Τοποθέτηση εμφυτευμάτων
  • Ενδοδοτική θεραπεία
  • Σφραγίσματα,όχι τόσο η διαδικασία του σφραγίσματος όσο το ότι στην τοποθέτηση τεχητού τοιχώματος και σφήνας ενδέχεται να έχουμε αιμορραγία
  • Στην προσθετική,κατά την τοποθέτηση του νήματος απώθησης αλλά και του τροχίσματος
  • Σε οποιαδήποτε αιματηρή επέμβαση στο στόμα


Γιατί παίρνουμε χημειοπροφύλαξη;


 


Ο λόγος είναι διότι υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας,η οποία είναι θανατηφόρα από τα μικρόβια που ενδέχεται να πάνε στην καρδιά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Αυτό γίνεται σε ασθενείς που είναι υψηλού κινδύνου και όχι σε όλους τους ασθενείς.

Ποιό είναι το θεραπευτικό σχήμα;




Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη απάντηση γιατί οι κατευθυντήριες γραμμές αλλάζουν,από χώρα σε χώρα.Στην Ελλάδα ανάλογα με τις γνώσεις του κάθε ιατρού,ακολουθούνται οι γραμμές είτε της Βρεττανικής Εταιρείας Αντιμικροβιακής θεραπείας ή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Η αμερικανική λέει 2 gr Amoxil 1 ωρα πριν ενώ οι Βρεττανοί 3 gr μια ώρα πριν.Αν υπάρχει κάποια  αλλεργία στην πενικιλλίνη τότε αλλάζουμε σκεύασμα.
Παλιότερα ίσχυε το 1 gr 1 ώρα πρίν και 1 gr μια ώρα μετά την εξαγωγή ή το 3 gr 1 ωρα πριν και 1,5 gr 6 ώρες μετά.   

Ποιός παίρνει την απόφαση;




Εδώ τα πράγματα κανονικά είναι σαφή.Ο θεράπων ιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή στέλνει γραπτώς τη σύσταση του στον οδοντίατρο.

Όμως εδώ είναι Ελλάδα,οπότε ή την απόφαση την παίρνει ο οδοντίατρος ή την απόφαση τη λέει προφορικά ο γιατρός στον οδοντίατρο.

Και τα δύο δεν είναι σωστά αλλά γίνονται!

 ΥΓ Παλιότερα ακόμα και για απλές εξαγωγές,χωρίς πρήξιμο, δινόταν αντιβιοτική κάλυψη στον ασθενή,για να μην πρηστεί.Αυτό δεν είναι πλεον αποδεκτό και επαρκώς τεκμηριωμένο,αλλά ακόμα γίνεται.

Προσοχή Δεν ομιλώ για την για την περίπτωση που συνυπάρχει πρήξιμο και φούσκωμα,οπότε ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβίωση,να ξεπρηστεί και να ακολουθήσει η εξαγωγή.Αυτό είναι σωστό

Αυτά είχα να σας πώ για τη χημειοπροφύλαξη.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Η γνώση είναι δύναμη!

 

4 σχόλια:

  1. Kαλησπερα γιατρε ,μια ερωτηση..Εγω προσωπικα εγω διαγνωστει με μια απλη διαφυγη ,ουτε καν προπτωση μιτροειδους ,μαλιστα μου ειχαν πει οτι αυτο το εχει αρκετα μεγαλο μερος του πληθυσμου.Πιστευετε οτι πρεπει να παιρνω αντιβιωση προληπτικα στις παραπανω οδοντιατρικες εργασιες που αναφερατε?Ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Κατά τη γνώμη μου, για μια απλή διαφυγή, δε χρειάζεται απαραίτητα αντιβίωση. Βέβαια αυτό θα το συνεννοηθεί ο οδοντίατρος με το θεράποντα ιατρό-καρδιολόγο που έχετε.Παλιότερα η αντιβίωση θα ήταν σίγουρη.

      Αν δεν έχετε καρδιολόγο και η διάγνωση είναι παλιά, μπορεί να έχει βελτιωθεί με το χρόνο, οπότε καλό είναι να κάνετε μια προληπτική επανεξέταση και να το ελέγξετε. Και με αυτήν την προληπτική επανεξέταση να ρωτήσετε τον καρδιολόγο αν χρειάζεται και τι χρειάζεται να παίρνετε κατα τις συνήθεις οδοντιατρικές επεμβάσεις ή πχ σε μια εξαγωγή.

      Γιατί ο καρδιολόγος είναι ο ειδικός της καρδιάς. Ο οδοντίατρος ξέρει πρωτόκολλα αντιμετώπισης, αλλά δεν είναι ειδικός για την καρδιά.

      ΕΛπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτι άλλο, χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις τόσο χρήσιμες δημοσιεύσεις !
    Και η δίκη μου περίπτωση ως προς το ιατρικό ιστορικό συμπίπτει με του / της προηγούμενου / ης αναγνώστη / τριας . Τον Σεπτέμβρη του 2017 προέβη σε καρδιογράφημα και ετήσια επίσκεψη σε καρδιολογο , τα αποτελέσματα αυτά αρκούν στον θεράποντα για να αποφανθεί για το εάν πρέπει να μου χορηγηθεί αντιβίωση πριν από το σφράγισμα ; Εάν οι απόψεις οδοντιάτρου - καρδιολόγου δεν συγκλίνουν , ποια ακολουθώ ;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Σε γενικές γραμμές πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι θεράποντες ιατροί οδοντιατρος και καρδιολόγος. Πάντα ακολουθήσουμε τις συστάσεις του καρδιολόγου,μια και αυτός είναι ο ειδικός στα της καρδιάς.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή