Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Απονεύρωση σε μια επίσκεψη..Γίνεται ή όχι;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι μια ερώτηση που έχουν πολλοί ασθενείς όταν κάνουμε ενδοδοντική θεραπεία (ή αλλιώς απονεύρωση).

Τι είναι απονευρωση γιατρέ;

 


Όχι αγαπητέ αναγνώστη αυτήν την απορία την έχουμε εξηγήσει στην αντίστοιχη ανάρτηση(κανετε κλικ για να τη διαβάσετε)


Εχεις δίκιο γιατρέ.Να κάνω μια ερώτηση : Γίνεται η απονεύρωση σε ένα ραντεβού;


 


 Αυτή ακριβώς η απορία είναι αρκετά συνηθισμένη και θα προσπαθήσουμε να τη λύσουμε.

Η ενδοδοντική θεραπεία αποβλέπει στην αντιμετώπιση των μικροβίων που έχουν μολύνει το νεύρο του δοντιού και έχουν προκαλέσει το πρόβλημα(δηλαδή τον πόνο ή το πρήξιμο ή και τα δύο).Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός άσηπτου περιβάλλοντος μέσα στο δόντι,"σκοτώνοντας"όλα τα μικρόβια,έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τη μόλυνση.

Έχοντας αυτά στο μυαλό η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις σε ένα ραντεβού.

Οι δύο κυριότερες προϋποθέσεις είναι να είναι επαρκώς καταρτισμένος ο γιατρός για να αντιμετωπίσει το περιστατικό σε μια συνεδρία και η άλλη είναι να είναι σίγουρος ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα μικρόβια σε μια συνεδρία.

Και εξηγούμαι :

Αν ο γιατρός είναι επαρκώς καταρτισμένος,δηλαδή είναι είτε ένας καλός γενικός οδοντίατρος ή ένας εξειδικευμενος ενδοδοντολόγος,μπορεί θεωρητικά να κάνει την ενδοδοντική θεραπεία σε μία συνεδρία(ραντεβού).Εκτός όμως από την επάρκεια του οδοντιάτρου και ενδεχομένως και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που μπορεί να έχει,πρέπει να είναι σίγουρος ότι τα μικρόβια που έχουν διεισύσει στον πολφό έχουν αντιμετωπιστεί("σκοτωθεί") στο διάστημα αυτής της μίας συνεδρίας.Γιατί εαν δεν έχει αντιμετωπιστεί ο μικροβιακός παράγοντας,και κλείσει το δόντι,σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο ασθενής θα ξαναπρηστεί και θα πρέπει να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία.Και η επανάληψη μιας ενδοδοντικής θεραπείας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας.

Για αυτό συνήθως τα δόντια που θεραπεύονται ενδοδοντικά σε μία συνεδρία είναι δόντια τα οποία δεν έχει διειδύσει ακόμα μικρόβιο,δηλαδή δόντια που απονευρώνονται σκόπιμα για να μπει μια προσθετική αποκατάσταση(γέφυρα ή στεφάνη).

Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις και υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι κάνουν θεραπεία σε μια συνεδρία δοντιών,ακόμα και προσβεβλημένων από μικρόβια,με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας.Βέβαια φροντίζουν να είναι πολύ ώρα οι διακλυσμοί(το ξέπλυμα δηλαδή) της πολφικής κοιλότητας(της κοιλότητας που βρισκόταν το νεύρο του δοντιού) με υποχλωριώδες νάτριο ή με άλλους μικροβιακούς παράγοντες(χλωρεξιδίνη,EDTA κτλ).Και όταν μιλάω για πολύ ώρα εννοώ ΠΟΛΥ ΏΡΑ.Το υποχλωριώδες νάτριο σκοτώνει τα μικρόβια,οπότε αν κάνεις διακλυσμούς για μισή με μία ώρα,μάλλον τα έχεις σκοτώσει όλα.

Ένα πράγμα όμως που θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή σας είναι το εξής:




Επειδή η θεραπεία γίνεται σε ένα ραντεβού αντί για τρια,δε σημαίνει ότι θα είναι και πιο οικονομική.

Ίσα ίσα,επειδή συνήθως την ενδοδοντική θεραπεία σε ένα ραντεβού την κάνουν ορισμενοι ενδοδοντολόγοι,εξειδικευμένοι οδοντίατροι δηλαδή,η θεραπεία θα είναι πιο ακριβή.Και αυτο είναι κάπως λογικο μια και βγάζουν τη δουλειά τριών ραντεβού σε ένα,και έχουν επενδύσει σε εξειδικευμένο εξοπλισμό για να βεβαιωθούν ότι το αποτέλεσμα,δηλαδή η θεραπεία να είναι τέλεια.

Εν κατακλείδι,γίνεται η ενδοδοντικη θεραπεία ή απονεύρωση να γίνει σε μια συνεδρία(ραντεβού).Αυτό είναι απόφαση του συναδέλφου που θα αναλάβει την περίπτωσή σας.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου