Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Tι φαρμακο να πάρω οταν πονάει το δόντι μου;

Θέμα τη σημερινής ανάρτησης είναι η φαρμακευτική αγωγή που μπορούμε να πάρουμε σε περίπτωση πόνων από το στόμα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν !




Θα ξεκινήσουμε με μια παραδοχή και δυο παροτρύνσεις.

Τί εννοείς γιατρέ;



Εννοώ τα ακόλουθα.

Όταν πονάει το δόντι σας μην παίρνετε από μόνοι σας φάρμακευτική αγωγή,αλλά πάρετε τηλέφωνο το γιατρό σας (Παρότρυνση Νο1).

Επειδή όμως καλό είναι διαγνώσεις από τηλεφώνου να μη γίνονται,μια και αυτό που περιγράφετε εσείς μπορεί να είναι αυτό που νιώθετε,αλλά η αιτιολογία του να είναι ποικίλη. Γι'αυτό πρέπει να πηγαίνετε να σας δει ο οδοντίατρος και να σας λέει τότε αν χρειαστεί και τι θα χρειαστεί να πάρετε (Παρότρυνση Νο2).

Ξέρω όμως ότι στην Ελλάδα,ο καθένας είτε είναι γιατρός είτε έχει ένα γιατρό στην οικογένεια,οπότε οι πιθανότητες των παραπάνω παροτρύνσεων να πραγματοποιηθούν είναι μικρές (Παραδοχή).  

Ο πόνος στην περιοχή του στόματος μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες πχ τερηδόνα,περιοδοντικό πρόβλημα,ενδοδοντικό πρόβλημα,πρόβλημα κατά το οποίο ακούγεται ήχος (κλικ) από την άρθρωση της γνάθου, κάποια κύστη κ.α.

Δεν χρειάζεται κατευθείαν να πάρουμε αντιβίωση!

Αλλά και αν ξεκινησουμε αντιβίωση,δεν τη σταματάμε σε 2 μέρες επειδή νιώσαμε καλύτερα!
Πρέπει να τη συνεχίσουμε για 7 ημέρες περίπου.Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη,τόσο στον οργανισμό μας όσο και γενικά,με αποτέλεσμα σε μελλοντικές λοιμώξεις να χρειαζόμαστε ακόμα πιο βαριά αντιβίωση.
Αυτό όμως στην Ελλάδα τη πολυφαρμακίας είναι ψιλά γράμματα !

Πάμε τώρα στο τί παίρνουμε.Έστω ότι έχουμε έναν πόνο.Παίρνουμε αναλγητικό με το πιο συχνό να είναι η παρακεταμόλη πχ depon/panadol. Ορισμένους δεν τους πιάνει το depon και τους πιάνει το panadol ή και αντίθετα.Γενικά μια και ξέρουμε τον οργανισμό μας παίρνουμε ότι μας πιάνει καλύτερα.Τα παραπάνω σκευάσματα είναι αναλγητικά,δηλαδή πιάνουν επί ύπαρξης πόνου και δεν κάνουν τίποτα αν τα πάρουμε πριν ξεκινήσουμε να πονάμε.Συνήθως δρουν στο δεκάλεπτο και νιωθουμε καλύτερα.Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ),την κλασική πράσινη ή το salospir το οποίο είναι το γενόσημο της ασπιρίνης.

ΠΡΟΣΟΧΗ Ι Ασπιρίνη δεν παίρνουμε όταν μας έχει πει ο γιατρός μας ότι αντενδείκνυται για τον οργανισμό μας,δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις που δεν μπορούν να αναφερθούν όλες στην παρούσα ανάρτηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πρόβλημα στο στομάχι ή όταν έχουμε κάνει εξαγωγή,γιατί δυσχεραίνει τη δημιουργία θρόμβου,οπότε δεν σταματάει το αίμα. Επίσης δεν παίρνουμε σε περίπτωση έλλειψης του ενζύμου G6PD. Ούτε κουκιά τρώμε,αλλά αυτό το ξέρουν όσοι πάσχουν από την ασθένεια της έλλειψης του προαναφερθέντος ενζύμου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΙΙ : Καλό και σημαντικό είναι να έχουμε συνεννοηθεί με το γιατρό μας και να σεβόμαστε τις δοσολογίες, δηλαδή να μην παίρνουμε το οποιοδήποτε σκεύασμα με τις χούφτες για να μην κινδυνεύσουμε από την υπερβολική χρήση .

Η διαφορά του φαρμάκου από το φαρμάκι είναι η δοσολογία

Αν δεν ηρεμήσει ο πόνος με το αναλγητικό παίρνουμε ένα αντιφλεγμονώδες ή αντιφλεγμονώδες με αναλγητική δράση. Τέτοια είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) πχ ponstan,mesulid,niflamol,brasan,lonarid ή γενικά οποιοδήποτε αντιφλεγμονώδες έχετε ξαναπάρει στο παρελθόν και που σας πιάνει. Η δοσολογία εξαρτάται από το φάρμακο. Και πάλι όμως σας επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω τα παρακάτω:

Δεν παίρνετε το οποιοδήποτε σκεύασμα, ειδικοτερα αν δεν το έχετε ξαναπάρει και ας σας το έχει συστήσει ο θείος σας, η μαμά σας, η γειτόνισσα, εγώ, το διαδίκτυο αν πρώτα δεν έχετε συνεννοηθεί με το γιατρό σας. Μπορεί να αντενδείκνυται ειδικά αν έχετε άλλα προβληματα υγείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΙΙΙ : Επαναλαμβάνω και υπερτονίζω ότι καλό είναι να έχουμε συνεννοηθεί με το γιατρό μας και να σεβόμαστε τις δοσολογίες, δηλαδή να μην παίρνουμε το οποιοδήποτε σκεύασμα με τις χούφτες για να μην κινδυνεύσουμε από την υπερβολική χρήση, και ας το έχουμε πάρει στο παρελθόν . 


Αν νιώσετε ότι πρήζεστε,τότε και μόνο τότε θα πάρετε αντιβίωση.Πρέπει όμως πρώτα να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας.Η συνηθέστερη αντιβίωση που δίνεται είναι η πενικιλλίνη (αμοξικιλλίνη με πιο σύνηθες εμπορικό σκεύασμα (αλλά όχι το μοναδικό!) το amoxil των 500 mg ανά 8ωρο.Άλλοι συστήνουν 1000 mg ανα 12ωρο,με το οποίο δε προσωπικά δε συμφωνώ, αλλά όπως έχουμε πει η ιατρική είναι σαν ένα μαθηματικό πρόβλημα. Έχει περισσότερες της μιας λύσεις.

Κάποιοι συνάδελφοι συστήνουν το augmentin δηλαδή amoxil+κλαβουλανικό οξύ,το οποίο είναι δυναμίτης.Δε χρειάζεται για τους συμβατικούς πόνους των δοντιών.Είναι υπερβολή και λάθος χρήση ενός ισχυρού φαρμάκου.

Είναι σαν να σκοτώνουμε σπουργίτια με μπαζούκας!

        

Σε γενικές γραμμές για να πάρετε κάτι πιο βαρύ από αναλγητικό υπάρχει πρόβλημα με φλεγμονή,οπότε καλό είναι να επισκεφθείτε σύντομα τον οδοντίατρό σας.Τα αντιφλεγμονώδη και την αντιβίωση καλό είναι να τα παίρνετε με γεματο στομάχι και να φροντίσετε να τρώτε γιαούρτι μια και γενικά οι αντιβιώσεις είναι ευρέου φάσματος, δηλαδή σκοτώνουν αρκετά είδη μικροβίων, ακόμα και τα χρήσιμα πχ τη μικροβιακή χλωρίδα του παχεος εντέρου που είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση βιταμινών του συμπλέγματος B. Εναλλακτικά αν δε σας αρέσει το γιαούρτι, μπορείτε να πάρετε προβιοτικά σε μορφή χαπιών με πιο χαρακτηριστικό και γνωστό το ultra levure ( προφερεται ούλτρα λεβίρ).

Για όλα αυτά αλλά και απορίες για φάρμακα και σκευάσματα μπορείτε να συννενοηθείτε και με το φαρμακοποιό σας. Είναι ένας επιστήμονας πλήρως καταρτισμένος να επιλύει απορίες για φαρμακευτικά σκευάσματα. Η επιλογή των σκευασμάτων όμως πρέπει να γίνεται πάντα από γιατρό και μάλλιστα μετά από κλινική εξέταση και ποτέ δια τηλεφώνου.

Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


Αυτά είχα να σας πω.Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

200 σχόλια:

  1. 41 χρονια ζουσα εξωτερικο. και πρησμενα δοντια ειχαμε και πονο , κανεναν μα κανεναν δεν γνωρισα που να εχει παρει αντιβιωση. κανενας δεν επαθε μολυνση. εδω εχει γινει η αντιβιωση καραμελα αγνοωντας τις παρενεργειες. η ευκολη λυση, που σε ολα τα αλλα ευρωπαικα κρατη ειναι η τελευταια λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η αντιβίωση είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της αντιμετώπισης των νοσημάτων.Όπως όμως κάθε πάγμα υπάρχει η χρήση και υπάρχει και η κατάχρηση,η οποία στην Ελλάδα είναι αρκετά συνήθης,διότι ο γιατρός δεν είναι "καλός",αλλά "κομπογιαννίτης" αν πει ότι κάτι αντιμετωπίζεται χωρίς αντιβίωση ή και γιατί και οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούσαν να παρουν αντιβίωση χωρίς συνταγή για να αντιμετωπίσουν πχ ένα απλό κρυολόγημα.

      Η αντιβίωση όμως δεν είναι η τελευταία λύση σε άλλα ευρωπαικά κράτη.Δεν ξέρω αν αναφέρεστε στην αντιμετώπιση αποκλειστικά προβλημάτων από τη στοματική κοιλότητα,αλλά γενικά μιλώντας πολλά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική πραγματικότητα πχ αλοιφές για δερματικά νοσήματα/μάτια/αυτιά περιέχουν αντιβίωση.

      Αν κάτι αντιμετωπίζεται χωρίς αντιβίωση συμφωνώ να μη γίνεται κατάχρηση.Αλλά προυποθέτει υψηλό αίσθηαμ ευθύνης κα γνώσεων από το γιατρό και ιατρικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης απο την πλευρά των ασθενών,για να μη θεωρούν ότι ο γιατρός που δίνει αντιβίωση,και μάλιστα τη δυνατή, είναι ο καλύτερος..

      Διαγραφή
    2. http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7898377

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα και χρόνια πολλά με υγεία.

      Θα μου επιτρέψετε να μελετήσω το άρθρο που μου παραθέσατε και να σας ετοιμάσω σε ανάρτηση την απάντηση μου.

      Σας ευχαριστώ πολύ για το ερέθισμα που μου δώσατε.

      Διαγραφή
    4. Και επειδή οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται παραθέτω το σύνδεσμο της ανάρτησης ως απάντηση στο πολύ ωραίο ερέθισμα που μου δώσατε.

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2015/01/enallaktiki-lisi-sta-antiviotika.html

      Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή ανάγνωση και για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα γιατρέ!Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας!
    θα ήθελα την άποψη σας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω..πριν 3 μήνες είχα κάνει 2 σφραγίσματα σε ένα δόντι στο εμπρός και το πίσω μέρος του..όλα ήταν μια χαρά μετά τα σφραγίσματα.Πριν 20 μέρες επειδή είχα ενοχλήσεις στο γλυκο πήγα στο οδοντίατρο και μου είπε ότι το ίδιο δόντι πρέπει να σφραγιστεί πάλι αλλά στο κέντρο αυτή την φορά.Το κάναμε το σφράγισμα έκτοτε όμως δεν μπορώ να μασάω από την πλευρά αυτού του δοντιού.ενίοτε με πονάει χωρίς να τρώω,αλλά είναι υποφερτός ο πόνος.Πονάει επίσης στο κρύο νερό.Να σημειώσω ότι ό,τι πρόβλημα συγκλισης υπήρχε διορθώθηκε αλλά ακόμα πονάω,όπως σας είπα ενώ μασάω.Που μπορεί να οφείλεται αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Στο πρόβλημα που μου αναφερετε,οι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ΄'ολα αυτά το καλό σενάριο είναι να είναι "μετεμφρακτική ευαισθησία",δηλαδή να είναι μια ευαισθησία που οφείλεται στο σφράγισμα και να περασει σταδιακά.

      Γνώμη μου είναι να το παρακολουθήσετε για τη βελτίωση ή μη των συμπτωμάτων για άλλες δέκα μέρες και αν εξακολουθει η ενόχληση να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.Μπορεί το σφράγισμα να ήταν βαθύ και με δεδομένο το επιβεβαρυμένο οδοντιατρικο ιστορικό του δοντιού(άλλο ένα σφράγισμα στο δόντι),να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία(απονευρωση).Σας λέω όμως ότι αυτό δεν είναι διάγνωση.Καλύτερα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!Για οτιδήποτε άλλο θέλετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  3. Γεια σας. Εδω και 2 - 3 μερες εχω μια ενοχληση στα δυο μπροστινα δοντια οταν τα σπρώχνω με τη γλωσσα η οταν τα κουναω με το χερι. Δεν ειναι πονος. Δεν ξερω πως να το χαρακτηρισω. Τι μπορει να φταιει; Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για την ερωτηση.

      Καταρχήν θα πρέπει να σταματήσετε να τα κουνάτε με το χερι.Είναι λάθος και κινδυνετε να κάνετε κάποια πιο σοβαρλη βλάβη.

      Κατα δευτερον η ερωτηση είναι πολύ κλινική και πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση.Μπορείτε να μου πείτε τα χαρακτηριστικά του πόνου;Εϊναι συνεχής ή διακοπτεται?Σας ενοχλεί στα καλά καθούμενα ή όταν φάτε κάτι σκληρό ή πιειτε κάτι κρύο;
      Μπορεί να είναι κάτι που δαγκώσατε και να σας πονάει το ούλο,οπότε να νομίζετε ότι είναι το δόντι ή να έχετε να κάνετε καθαρισμό αρκετό καιρό.

      Γνωμη μου είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για πιο σίγουρη απάντηση..

      Διαγραφή
  4. καλησπερα γιατρε εδω και 4 μερες εχω δυνατους πονους απο τη δεξια μερια εχουν πριστει τα ουλα και ο ουρανισκος και με πονανε τα δοντια εχω βαλει γεφυρα παιρνω νιφλαμολ 2 μερες αλλα ακομα ειμαι πρισμενος και ποναω επισης δεν με πολυπιανει το νιφλαμολ και πηρα 1 μεσουλιτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το πιο εύκολο είναι να σας πω να πάρετε αντιβίωση,αλλά αντιβιώσεις από μακριά εγώ δε συνιθίζω να δίνω,διότι πρέπει να λαμβάνεται υπ'όψιν το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς(για τυχόν αλλεργίες) και η κατάσταση ύστερα από κλινική εξέταση.

      Πχ αυτό που μου λέτε μπορεί να είναι απόστημα από το δόντι, οπότε να αντιμετωπίζεται με τη γνωστότερη αντιβίωση των ελληνων ή μπορεί να είναι πρόβλημα από τα ούλα που αντμετωπίζεται με έναν πολύ καλό τοπικό καθαρισμό της περιοχής από τον οδοντίατρο και μια ελαφρύτερη αντιβίωση.

      Θα σας συμβούλευα να κλείσετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο ή να προηγηθεί τουλάχιστον μια μορφή επικοινωνίας έστω και τηλεφωνική.Είναι λάθος να προτείνει κανεις αντιβίωση από το διαδίκτυο.Δεν είναι για τα χρήματα είναι για το καλό του ασθενούς.

      Για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  5. Θα ήθελα να ρωτήσω μετά από σφράγισμα δοντιού τα ουλα μου ερεθίστηκαν.
    Ο οδοντίατρος μου είπε ότι αυτό έγινε μετά από κάτι που έφαγα ίσως και γι αυτό εγινε,και ότι δεν χρειάζεται να πάρω κάτι διότι δεν υπάρχει φλεγμονή.
    Ο ερεθισμός ξεκιναγε από το δόντι που σφράγισε μέχρι τα δυο μπροστινά ,ήταν σα να μάσησε κάτι, ετσι φαινοντουσαν τα ουλα μου και ήταν πρισμενα.
    Ένιωθα το σφράγισα θα μου τρυπήσει τα ουλα.
    Έκανα καλό καθαρισμό και μπουκώματα με αλατόνερο και το φαινόμενο υποχώρησε.
    Τώρα τι γίνετε στο σφραγισμένο δόντι από κάτω στην εξωτερική πλευρά και μόνο εκεί έχω ένα μικρό καρούμπαλο (σπυρί)το οποίο έχει πύον,είναι όπως τα σπυριά ακμής,μαλιστα είχε κάνει κεφάλι το πίεσα λίγο και έσπασε.
    Δεν το πίεσα πολλή για να βγει όλο το πύον απλά έσπασε το κεφάλι.
    Το δόντι δεν με ποναει ούτε στο μάσημα ούτε στο κρύο η ζεστό.
    Το ερώτημα είναι θα πρέπει να πάρω κάτι γι αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινικη,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά αυτό που μου περιγράφετε μοιάζει με την κλινική εικόνα αποστήματος.Μπορεί να είναι περιοδοντικό απόστημα δηλαδή από κατι που φάγατε ή από κάποιον ερεθισμό της περιοχής,οπότε το θέμα αντιμετωπίζεται όπως κάνατε με σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής ή ενδοδοντικό απόστημα,δηλαδή πρόβλημα με το νεύρο του δοντιού,επειδή πχ το σφράγισμα ήταν βαθύ,οπότε έφτασε κοντά στο νεύρο του δοντιού.
      Τώρα δεν υπάρχει λόγος να πάρετε κάτι,εαν δεν πονάτε ή αν δεν νιώθετε τα ούλα σας πρησμένα.Απλά το έχετε υπο παρακολούθηση και ειδοποιείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που κάτι προκύψει.Αν προκύψει κάτι ,αυτός είναι υπεύθυνος να σας κατευθύνει σε μια φαρμακευτική αγωγή,και όχι εγώ από μακριά.Είναι καλό να υπάρχει κλινική εικόνα της περιοχής και όχι φαρμακευτική αγωγή από τηλεφώνου.
      Και φυσικά εξακολουθείτε να πλένετε τα δόντια σας σχολαστικά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. Ναι όντως τη δόση για την αντιβίωση την έπαιρνα μονός μου.
    Και ο γιατρός που πήγα χθες μου είπε ότι είναι μεγάλη η δοσολογία και ότι θα πρέπει να πάρω τη 500 ανά 8 ώρες.
    Αλλά δυστυχώς δε βλέπω να τη βγάζω μέχρι τη δευτέρα που είναι να κάνω την απονεύρωση.
    Σήμερα το πρωί άρχισα και πρήζομαι και φαίνεται και εξωτερικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λόγος που πρήζεστε,είναι ότι με τη λήψη της αντιβίωσης ξεκίνησε να ελεγχεται η φλεγμονή και να περιχαρακώνεται από τον οργανισμό.Άρα η παροχεύτεση τη δευτέρα,μέσω της ενδοδοντικής θεραπείας θα δώσει καλά αποτελέσματα.

      Υπομονή και περαστικά..

      Διαγραφή
  7. Geia sas edw kai 2 meres exei fouskwsh to oulo mou panw deksia terma kai pinw amoxil 500 kathe 8awro gia na ksefouskwsh....to thema einai pws den mporw kai na faw kai fovamai mhpws mou prokalesoun kati giati ekei pou paw na faw 1-2-3 koutalies kai to parataw....kai einai san na ta pinw nustikia:p mporei na mou prokalesoun kati???:/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Κατ'αρχην το πρώτο που θα πρέπει να σας συστήσω είναι να αναζητήσετε σύντομα οδοντιατρική βοήθεια.

      Κατα δευτερο μια και δεν μπορείτε να φάτε κάτι,θα μπορούσατε να παίρνετε ένα χάπι γα το στομάχι πχ zantac(ζαντακ) ή losec(λοζεκ) ή οτποιοδήποτε σκεύασμα με τη δραστική ουσία ομεπραζόλη(σαν το losec).Μια φορά τη ημέρα πχ το πρωί όταν ξυπνάτε.Καλό είναι να το παίρνετε με άδειο στομαχι.Επίσης επειδή η αντιβίωση που παίρνετε είναι ευρέως φάσματος,άρα "σκοτώνει" και τα καλά μικρόβια του παχέος εντέρου,καλό είναι να τρώτε γιαουρτι.Αν δε σας αρέσει το γιαούρτι υπάρχει ένα σκεύασμα που λέγεται ultra levure(ουλτρα λεβιρ) το οποίο επαναφέρει βοηθάει στον επαναποικισμό του εντέρου από τα μικρόβια.

      Υπερτονίζω όμως την ανάγκη για επίσκεψη στον οδοντίατρο,μια και αν είναι περιοδοντικο απόστημα,ένας τοπικός καθαρισμός θα συμβάλει στην πιο γρήγορη ίαση ενώ αν είναι ενδοδοντικό απόστημα,θα πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα γιατρε.Εχω ημιεγκλειστο φρονιμητη (σπασμενο προσφατα) τον οποιο κ εχω προγραμματισει να βγαλω σε ενα διμηνο στο νοσοκομειο της πολης μου , μιας και ειμαι φοιτητης σε νησι και δεν εχω αυτη τη δυνατοτητα..Παιρνω niflamon αλλα δεν κανει κατι και ο πονος ειναι αρκετος ...H αντιβιωση στην περιπτωση μου ειναι λυση :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η αντιβίωση θα είχε κάποια λογική μια και εκεί υπάρχει ενεργός φλεγμονή.Τα niflamol είναι αντιφλεγομνώδες και δρα σας ένα πρώτο μαξιλαράκι ενάντια στον πόνο.Σίγουρα αποτελεσματα θα δείτε με την αφαίρεση του φρονιμήτη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σας γιατρέ. Εχθές τελείωσα την δεύτερη συνεδρία για απονεύρωση. Το δόντι (κάτω δεξιά) συνεχίζει να πονάει αρκετά όταν έρχεται σε επαφή με τα άλλα δόντια. Εγώ παίρνω παυσίπονα για να ηρεμήσω. Ο οδοντίατρος μου είπε ότι εάν συνεχίσει να πονάει να πάω για να μου αλλάξει το φάρμακο που έβαλε στην ρίζα. Σας παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας αν όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα η πρέπει να ανησυχώ. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευσαριστω για την ερώτηση.

      Κανονικα το δόντι θα επρεπε να έχει τροχιστεί ελαφρώς ουτως ώστε να μη βρίσκει στα υπόλοιπα δόντια,μια και αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει κάποιο κάταγμα δοντιού.

      Κατά τη γνώμη μου πονάτε διότι η περιοχή είναι ταλαιπωρημένη από τις δύο επισκέψεις,που λογικά θα έγιναν και κοντινά.Δοκιμάστε να κάνετε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι,που είναι καταπραϋντικό.Όχι καυτό όμως,διότι θα προκαλέσει έγκαυμα.

      Όσο μπορείτε προσπαθηστε να μη δαγκώνετε από την πλευρά αυτή,και για να μην επιβαρύνετε την πλευρά με τάσεις και πιέσεις αλλά και διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σπάσει το δόντι.Στο επόμενο ραντεβού συζητήστε με το γιατρό,μήπως σας τροχίσει λίγο το δόντι για να μη βρίσκει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά.Για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  10. γεια σας γιατρε εδω και 2 μερες 1 κατω δοντι μου απο τα πισω πισω εχει αρχησει και ποναει αφοριτα χωρις καποιον λογο... απο οτι ξερω χρειαζετε σφραγισμα το οποιο θα το κανω συντομα αλλα δν ειχε ξαναπονεσει ετσι. Επισης τα δοντια μ πονανε οτα νπινω η μασαω κατι κρυο, ξερετε τι φταει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακρια και χωρίς κλινική εξέταση είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά τα πιθανά σενάρια είναι δύο.

      Το πρώτο και πιο καλό σενάριο είναι το δόντι να έχει μια μεγάλη τερηδόνα,και να αρκεί ένα σφράγισμα,έστω και μεγάλο.

      Το δεύτερο και κακό σενάριο,ειναι η τερηδόνα να έχει προχωρήσει τόσο πολύ,μια και έχετε επισημάνει τη βλάβη από καιρό,που να έχει φθάσει στο νεύρο του δοντιού,οπότε θα χρειαστεί απονεύρωση.Στη συνέχεια,μπορεί να γίνει μεγάλο σφράγισμα(ανασύσταση) ή θα πρεπει να γίνει μια στεφανη(κορώνα).

      Μην αργείτε περισσότερο την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  11. Σας παρακαλω βοηθηστε με ποναω παρα πολυ αλλα βρισκομαι στην επαρχια για δουλεια δεν υπαρχει οδοντιατρος εδω κοντα καινδε μπορω να φυγω για πολλες ωρες απο τη δουλεια μου...με ποναει παρα πολυ ο επανω αριστερα φρονιμιτης εχει σπασει και εχει δημιουργηθει μια αρκετα μεγαλη τρυπα.....παιρνω μεσουλιντ και κανω μπουκωματα με αλατονερο αλλα ειδικα μολις ξυπναω απο το βραδινο υπνο με πεθαινει.παρολο που πηρα μπροληπτικα χθες βραδυ ενα μεσουλιντ.το ιδιο προβλημα ειχα παθει περυσι το καλοκαιρι οταν με ενοχλησε για πρωτη φορα τοτε αν θυμαμαι καλα επαιρναμενα λοσεκ ενα αλγκοφρεννκαι μετα απο καποιες ωρες το πρωι αμοξιλ των 500 και μετα ξανα το βραδυ την ιδια αγωγη.οταν επεστρεψα ο γιατρος μου ειπε οτι θα πονεσει πολυ εανντον βγαλουμε και οτι αππντη στιγμη που ειχε σταματησει ο πονος να περιμενουμε....αλλα αυτος εσπασε περισσοτεο και ποναω το ουλο δεν εινα πρισμενο ειναι ομως κατακοκκινο και δε βρισκω πουθενα γιατρο εχω πανικοβληθει γιατι ενω πρεπει να μιλαω με τους τουριστες εγω ποναω συνεχως.θα εκτιμουσα πολυ τη βοηθεια σας.μπορω και παλι να γλιτωσω την εξαγωγη?μπορω να παρω παλι την ιδια αγωγη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπερα και σας ευχαριστω για την ερωτηση.

      Δυστυχως ο πονος θα συνεχιστει εαν δεν κανετε εξαγωγή.

      Κανονικά φαρμακευτική αγωγή από μακριά δεν ειναι σωστό να δίνεται,χωρις να έχει ληφθεί ιατρικό ιστορικό.

      Μια και έχετε ξαναπάρει όμως αντίστοιχο σχήμα,και ελλείψει άλλης επιλογής,αυτο που μπορείτε να κανετε είναι να παίρνετε losec το πρωι για γαστροπροστασια και ανα 8ωρο amoxil και Flagyl. Διπλό σχημα για πιο γρηγορη ανακουφιση.Αντι για αλγκοφρεν παρετε xefo rapid το οποιο είναι πιο δυνατο αντιφλεγμονώδες. ΚΑι αυτό ανα 8ωρο.Αρα ανα 8ωρο θα παίρνετε τρια φαμακα Φροντιστε να τρωτε καλά,να έχετε γεμάτο στομαχι δηλαδή και όσο πιο συντομα επίσκεψη σε γιατρό για εξαγωγή.
      Το amoxil θα το παρετε για περιπου 10 ημερες. Το flagyl θα το στματήσετε στις 5,διότι το διπλό σχήμα αντιβίωσης είναι πολύ δυνατό. Αν νιώσετε την ανάγκη να το στματήσετε πιο νωρίς οκ,αλλά αν μπορέσετε 5 μέρες είναι πολύ καλό. Το xefo rapid το στματάτε μαζί με το amoxil.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικα..

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα!
    Εχει σπασει σχεδον το μισο δοντι και εχει πριστει το ουλο και εχει περασει αναμεσα σε αυτο. Τι μπορω να κανω αρχικα για να ανακουφιστω απο τον πονο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε έναν οδοντίατρο για να κλείσετε ραντεβού πιθανώς για εξαγωγή.

      Στην συνεννόηση που θα κανετε με τον οδοντίατρο,θα σας πει ο ίδιος τι θα κανετε,μια και ο καθένας έχει εναν τρόπο αντιμετώπισης που θεωρεί σωστό. Άλλοι δινουν αντιβίωση,άλλοι σκέτα αντιφλεγμονώδη κ.α

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναπεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  13. γεια σου γιατρε μια ερωτηση θα ηθελα να κανω ..περνω αντιβιοση μπορει ο γιατρος να μου κανει εξαγωγη δοντιου εαν περνω αντιβιοση?ποτε ειναι καλο να γινει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.

    Για να παίρνετε αντιβίωση σημαίνει ότι υπάρχει πρήξιμο στην περιοχή. Μπορείτε να κανετε την εξαγωγή όταν παίρνετε αντιβίωση,μια και την αντιβίωση συνήθως τη λαμβάνει ο ασθενής για 7-1ο ημέρες. Συνήθως η εξαγωγή γίνεται μετά τη δεύτερη μέρα της αντιβίωσης,χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις πιο σύντομης εξαγωγής.

    Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εχω κανει εξαγωγη δοντιων ..4 στον αριθμο..τι κοστος εχει να βαλω αλλα και τι ειναι το καλυτερο...μπορειτε να μας πειτε 2 λογακια για το κοστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας έχει καποια κενα. Καταρχην δεν πορούμε να κανουμε υπολογισμό κόστους εαν δεν ξερουμε τι δόντια είναι.Είναι όλα από τη μία μεριά?Θα σας ενδιέφερε κάποια μερική οδοντοστοιχία?Σε τι κατασταση είναι το στόμα αλλά και τα γειτονικά δόντια?Θα σας ενδιέφεραν τα εμφυτεύματα?

      ΚΑτά τη γνώμη μου αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να κλεισετε ένα ραντεβού σε εναν οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση και μια σωστή εκτιμηση της στοματικής σας υγείας.

      Και αυτό γιατί μια εκτίμηση ακόμα και κόστους θα πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με την κατάσταση των υπολο[πινων δοντιών. Πχ να σας πω εγώ ή ο οποιοσδηποτε οδοντίατρος ότι μια στεφάνη κάνει πχ 200 ευρώ και να πάτε σε εναν συνάδελφο και να σας πει ότι το κόστος για ένα δόντι είναι 400 ευρώ γιατί χρειάζεστε και απονεύρωση με άξονα για να στηριχθεί η στεφάνη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζι μου.

      Διαγραφή
  16. Καλησπερα. Σας τιμα ιδιαιτερως που βοηθατε τοσο περασμενη ωρα.
    ο φιλος μου απο χθες το βραδυ πονα πολυ σε ενα δοντι το οποιο χρειαζεται εξαγωγη κ το εχει αμελησει μηνες.
    Ο οδοντιατρος εδωσε αμοξιλ 1000 ανα 8ωρο.
    μπορει παραλληλα να παρει κ πονσταν;
    Σας ευχαριστουμε θερμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα και σας ευχαριστω για τα καλα σας λόγια

    Μπορεί στα μεσοδιαστήματα να παρει και ponstan.

    Περαστικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλημερα.. εχω προβλημα με τον φρονιμιτη εχει χαλασει εχει πριστει και ποναω πολυ τι φαρμακο να παρω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση του ατομικου ιστορικού του ασθενούς είναι επικίνδυνες.Και αυτό δεν το λέω με δόλο αλλά με απτά παραδείγματα. Εαν σας συστήσω μια αντιβίωση και εσείς είσαστε πχ αλλεργικός σε αυτήν την αντιβίωση τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία σας.

      Κατά τη γνώμη μου πάρτε τον οδοντίατρο σας ή εναν οδοντίατρο με τον οποίον θέλετε να συνεργαστείτε και κλείστε ένα ραντεβού για να σας δει,ει δυνατόν και σήμερα. Μετά από λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση θα σας πει τι φαρμακευτική αγωγή θα πρεπει να ακολουθήσετε.

      Αν έχει χαλάσει ο φρονιμήτης η ανάγκη για οδοντιατρική φροντίδα είναι ακόμα μεγαλύτερη,μια και όσο παραμένει στο στόμα,θα δημιουργεί αυτού του είδους τα προβλήματα.

      Παρ'όλα αυτά και για να μη σας αφήσω να πονάτε,μέχρι να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας,μπορείτε να πάρετε κάποιο αναλγητικό πχ depon/panadol ή ακομα πιο βαρύ πχ ponstan τα οποία θα σας ηρεμήσουν προσωρινά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  19. γεια χαρα.Τι χαρα δηλαδη που ποναω παρα πολυ.Δεξια κατω τραπεζιτης ειναι ,και ειναι κουφαλα.Αυριο παω στον Γιατρο να δουμε τι θα κανουμε.Ηθελα να σας ρωτησω:Εχω παρει 2 depon αναβράζον με διαφορά 2 ωρων και δεν εχουν κανει τιποτα!εχουν περάσει απο το δευτερο χαπι 3 ωρες.Κανει να πάρω 1 ponstan που ειμαι σχεδον βέβαιος οτι θα με βοηθήσει;ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μπορείτε να πάρετε ponstan χωρίς πρόβλημα.

      Ελπίζω όλα να πανε καλά με το δόντι σας.

      Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα γιατρε .πριν 3 μέρες έκανα από νεύρωση κ ακόμη πονω Πόλυ.ο γιατρός είπε υπομονή κ να με δει σε δυο μέρες παλο
    Μέχρι τότε να περνώ νιφλαμολ είπε,εγώ πήρα γύρω στα 6,7 σε 3μερες παρενέργεια δεν είδα.αλλά φοβάμαι πολύ τα φάρμακα .ποσα μπορω να πατω χωρίς φόβο κ πόσες μέρες;τα μονά που πινω άνετα κ συχνα παναντολ κ ντεπον.ολά τ αλλά τα φοβάμαι.ευχαριστώ εκ των πρότερων.Τζοάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Τα depon.panadol μπορείτε να τα παίρνετε άφοβα ακόμα και ανά τετράωρο,μια και είναι αναλγητικά.

      Θα μπορούσατε να κάνετε μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι, για να καταπραϋνθεί λιγάκι η περιοχή,ειδικά αν ο πόνος εντοπίζεται προς το ούλο.

      Αντιβίωση από μακριά είναι ανεύθυνο να σας δώσω και χωρίς κλινική εξέταση δεν μπορώ να ξέρω αν θα σας βοήθησει ή θα την πάρετε μάταια.

      Για οτιδήποτε παραπάνω,καλύτερα να ρωτήσετε το θεραποντα ιατρό σας,μια και είναι υπέυθυνος για την όλη θεραπευτική διαδικασία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  21. Ποναω αφόρητα μετα απο απονευρωση 3 μέρες πριν είμαι κατα των φαρμάκων αλλά παίρνω νιφλαμολ που με το ζόρι το ανεχομαι κ δεν πιάνει στο πόνο!ο γιατρός θα με δει μεθαύριο παλι.αλλά μέχρι τότε τι κάνω;ευχαριστώ γιατρε εκ των πρότερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Θα μπορούσατε να κάνετε μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι, για να καταπραϋνθεί λιγάκι η περιοχή,ειδικά αν ο πόνος εντοπίζεται προς το ούλο.

      Αντιβίωση από μακριά είναι ανεύθυνο να σας δώσω και χωρίς κλινική εξέταση δεν μπορώ να ξέρω αν θα σας βοήθησει ή θα την πάρετε μάταια.

      Για οτιδήποτε παραπάνω,καλύτερα να ρωτήσετε το θεραποντα ιατρό σας,μια και είναι υπέυθυνος για την όλη θεραπευτική διαδικασία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. Γιατρέ καλημέρα. Πριν ενάμισι χρόνο είχε χρειαστεί να κάνω απονεύρωση στο πάνω δόντι, αυτό που είναι ανάμεσα στον κυνόδοντα και το μεγάλο το μπροστινό. Αφού λοιπόν ο γιατρός τελείωσε μετά από 2 εβδομάδες ή 3 δεν θυμάμαι την όλη απονεύρωση και μου έγραψε αντιβίωση augmentin 500+125, κι αφού τελέιωσα την αντιβίωση, μετά από λίγο καιρό τον πήρα τηλέφωνο για να του πω ότι "γιατρέ πονάω στο σημείο όπου κάναμε την απονεύρωση" Καθυσηχαστικός ο γιατρός μου είπε ότι μπορεί να πονάω από την όλη επέμβαση που έγινε και μου είπε να πάρω για 3 μέρες αντιβίωση με augmentin πάλι. Έτσι κι έκανα. Αλλά ο πόνος όχι μόνο δεν παιρνούσε αλλά είχε πρηστεί πάρα πολύ, πονούσα πάρα πολύ και μετά από λίγες μέρες είχε κάνει συρίγγιο στον ουρανίσκο. Δεν ξαναπήρα εκείνον τον γιατρό γιατί τσαντίστηκα και πήγα σε έναν γιατρό του ΙΚΑ ο οποίος μου είπε ότι έτσι όπως είσαι πρησμένος τώρα, δεν μπορώ να σου κάνω τίποτα και μου είπε να πάρω αντιβίωση αν θυμάμαι καλά 2 κουτιά augmentin 500+125 και 3 χάπια flagyl. Τελικά το όλο πρήξιμο πέρασε, ο πόνος εξαφανίστηκε κι έμοιαζε σαν μην συνέβη τίποτα. Ενάμισι χρόνο μετά, δηλαδή σήμερα με ξανάπιασε πάλι πόνος με μικρό πρήξιμο από την Δευτέρα (14/7) όπου ξεκίνησα από μόνος μου το augmentin. Έως τώρα ΄χω πάρει 8 χάπια και η βελτίωση είναι πάρα πολύ μικρή. Απ'ότι ξέρω όσο υπάρχει φλεγμονή ο οδοντίατρος δεν μπορεί να επέμβει να κάνει τίποτα μέχρι να περάσει η φλεγμονή. Ισχύει κάτι τέτοιο? Επίσης ο γιατρός του ΙΚΑ μου είπε ότι θα πρέπει να κάνουμε τομή στο ούλο ώστε να μπορέσει να επέμβει καθώς δεν γίνεται να ανοίξει από κάτω το δόντι εξαιτίας της απονεύρωσης που είχε γίνει και το δόντι πλέον δεν μπορεί να "σπάσει" για να εισχωρήσει ο γιατρός. Εσάς όλα αυτά πως ακούγονται? Η ευθύνη η δική μου είναι στο ότι ενάμισι χρόνο που ήμουν καλά δεν πήγα σε οδοντίατρο. Αλλά από δω και πέρα πως τα βλέπετε τα πράγματα? Καθώς στον παλιό τον οδοντίατρο δεν θέλω να ξαναπάω επειδή πιστεύω πως δεν έκανε καλό καθαρισμό αλλά και το ότι σφράγισε το δόντι τελειωτικά και τον γιατρό του ΙΚΑ, επειδή είναι ΙΚΑ φοβάμαι επίσης. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Η ερωτηση σας ειναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά νομίζω ότι η απονεύρωση δεν ήταν επιτυχημένη την πρώτη φορά. Σε γενικές γραμμές δε χρειάζεται να πάρεις αντιβίωση εαν τελειώσει η απονεύρωση και οπωσδήποτε δεν έχεις αυτά τα συνοδά συμπτώματα.

      Επίσης αυτό που είπε ο συνάδελφος του ΙΚΑ είναι λίγο ανεδαφικό. Φυσικά μπορεί να ανοίξει το δόντι αφαιρώντας το προηγούμενο υλικό σφραγίσματος. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο δύσκολο,αλλά είναι εφικτό. Τώρα για την επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας, γενικά τα ποσοστά είναι μικρότερα από την διενέργεια της για πρώτη φορά αλλά είναι καλά.
      Η διαδικασία που περιέγραψε λέγεται ακορριζεκτομή και δεν ξέρω αν χρειάζεται,μια και δεν έχει δοκιμαστεί η λύση της επανάληψης της απονεύρωσης και κατά πόσο είναι καταρτισμένοι ή εξοπλισμένοι να το κάνουν αυτό στο ΙΚΑ. Εκτός εαν σας έδωσε την κάρτα του και σας είπε να περάσετε από το ιατρείο του,και "θα σας προσέξει αυτός ιδιαίτερα!".

      Η φαρμακευτική αγωγή δεν πιάνει πλεον τόσο καλά διότι η κατάσταση είναι πιο περιπεπλεγμένη από ότι ήταν πριν έναν χρόνο.
      Πάντως μια και την έχετε αρχίσει δεν είναι στην οξεία της φάση η φλεγμονή,οπότε επεμβάσεις μπορούν να γίνουν. Και φυσικά εκτός από ότι μπορούν πρέπει και να γίνουν για να φύγει το πύον,που δημιουργεί το πρήξιμο. Και αυτό θα φύγει αν ανοίξει το δόντι και τοποθετηθεί φάρμακο.

      Καλυτερα να πάτε σε κάποιον οδοντίατρο που νομίζετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε ή αν θέλετε μπορείτε να κλείσετε ενα ραντεβού για να σας εξετάσω και να σας πω τις θεραπευτικές σας επιλογές.

      Ότι και να κάνετε καλό είναι να το αντιμετωπίσετε πριν τις διακοπές,μια και κινδυνεύετε να αναζητάτε περίθαλψη τον αύγουστο,όταν πολλοί οδοντίατροι θα είναι κλειστοι.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας :) πριν 1μηνα περίπου έκανα μια σφράγιση στο μπροστινό δωντι το όπιο τώρα έχω σχεδόν 5ήμερες Εχθές για παράδειγμά ένιωσα ότι με έσφιγγε και με πονούσε όταν το ακουμπάω!!Τέλος πάντων σήμερα το πρωί που ξύπνησα εγώ πριστι Στο ουλο και στο μάγουλο δεν ενημέρωσα τον γιατρό μου πήρα μόνη μου αντιβίωση το αμοξιλ
      Εντομεταξη αυτό το έχω ξανά πάθει σε άλλη σφράγιση και ο γιατρός που πρότεινε αμοξιλ όποτε έκανα και τώρα το ίδιο!Ευχαριστώ πολυ

      Διαγραφή
  23. Πολύ ωραίο άρθρο!
    Τις τελευταίες ημέρες με ταλαιπωρεί ένας πονόδοντος, έκανε και ένα απόστημα που σήμερα έγινε τεράστιο πρήξιμο.
    Διάβασα τις περισσότερες σελίδες για τον πονόδοντο, είτε ήταν από οδοντιάτρους είτε περιείχαν γιατροσόφια.
    Πρέπει να πω ότι το κείμενο σας ήταν το πιο ΧΡΗΣΙΜΟ, Με απαντήσεις και οδηγίες βήμα βήμα.
    (Για την ιστορία να πω ότι είχα ήδη πάρει augmentin πριν διαβάσω το άρθρο. Όμως με την υποχώρηση του πολύ έντονου πρηξίματος επανήλθε ο πόνος που δεν υποχωρεί με ντεπόν, οπότε καλή η λύση για το αντιφλεγμονώδες ποστάν.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που η ανάρτηση σας βοήθησε.

      Το μόνο που θα προσθέσω εγώ είναι ότι καλύτερα,μια και υπάρχει και πρήξιμο να επισκεφθείτε και κάποιον οδοντίατρο,διότι υπάρχει περίπτωση να υπάρχει αναζωπύρωση (να ξαναπρηστείτε δηλαδή) και μαλιστα μέσα στις καλοκαιρινλες σας διακοπές,οπότε να σας χαλάσει τη διάθεση.

      Καλές διακοπές και για οτι χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου!

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα σας γιατρε


    Πριν δέκα χρόνια ο οδοντίατρος μου μου έβαλε γέφυρα στα πίσω πίσω δόντια βέβαια όταν μου άφησε μόνο την ρίζα από χθες έως σήμερα με πονάει πάρα πολύ στα δύο τελευταία δοντια που βρίσκονται κάτω από την γέφυρα ο πόνος έχει φτάσει έως και το αυτί τώρα σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω γιατί ο πόνος είναι πολύ επώδυνος έχω πάρει ντεπον τρεις φορές χθες το βράδυ τώρα τη να κάνω είμαι σε διακοπές σε χωριό και δεν υπάρχει γιατρός και αργώ πολύ να γυρίσω στη πόλη ευχαριστώ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για την ερωτηση.

      Διαγνωσεις και φαρμακευτικη αγωγή από μακριά είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά μια και δεν υπάρχει αλλη δυνατοτητα,ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ,KAI TO ΤΟΝΙΖΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, θα παρετε για 7-10 μερες διπλο σχημα αντιβίωσης amoxil+flagyl ανα οκταωρο. Στο εδιαμεσο ειδικότερα τις πρωτες μερες μεχρι να δρασει η αντιβιωση θα παρετε καποιο αντιφλεγμονωδες πχ ponstan ή niflamol.

      Αν εισαστε αλλεργικη στην πενικιλλίνη δεν θα παρετε αυτά τα φάρμακα,αλλά θα πατε στο λησιεστερο κεντρο υγειας και θα σας πουν την ενδεδειγμενη φαρμακευτικη αγωγη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και κρατήστε με σας παρακαλώ ενήμερο για την πορεία της καταστασής σας.

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα.έκανα εξαγωγή φρόνιμητη την παρασκευή.εχω κάνει ακόμη μια στο παρελθόν και η αγωγή που ακολούθησα ήταν augmentin ανά 8ωρο. Την πρώτη φορά αντιμετώπισα γυναικολογικόπρόβλημα καθώς δεν είχα λάβει προστασία. Αυτή τηφορά εχω διάρροια από τηνδεύτερη μέρα κ σήμερα εμφάνισα εξανθηματα στα πέλματα κ στις παλάμες. Είναι δυνατόν να παρουσιάσω ξαφνικά αλλεργία σε κάποιο φάρμακο που μέχρι πέρυσι δεν είχα;να σταματήσω άμεσα την χρήση του φαρμάκου η να πάρω κ την πρωινή δόση μέχρι να επικοινωνήσω με το γιατρό μου; ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Σε περιπτωση που εμφανίσατε εξανθήματα η γνώμη μου είναι ότι η ενδεδειγμένη λύση είναι να σταματήσετε αμέσως τη φαρμακευτική αγωγή.

      Επίσης αν είναι αλλεργική αντίδραση θα πρεπει να ξεκινήσετε θεραπεία με καποιο αντιαλλεργικό πχ aerius ή xozal για 30 περίπου μερες.Συνήθως την πρώτη δοση την παίρνουμε διπλή (δόση εφόδου).
      Περισσότερα θα διαβάσετε στην εξής ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/11/allergia-stin-antiviosi.html

      Όλα αυτά θα τα συζητήσετε με το θεράποντα ιατρό σας,μια και είναι ο αρμόδιος να σας κατευθυνει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι πήρα xozal καιτο εξάνθημαάλλαξε όψη. Δεν είναι τόσο ερυθρό κ η φαγούρα μειώθηκε! Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές κ το χρόνο σας.

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα γιατρέ. Μπορώ να πάρω νιφλαμολ και αμοξιλ ταυτόχρονα;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μπορείτε να πάρετε ταυτόχρονα τα δύο χάπια,μια και το ενα είναι αντιβίωση ενώ το άλλο είναι αντιφλεγμονώδες.Υπενθυμίζω ότι θα πρέπει όμως να σας τα έχει συστήσει γιατρός για να είναι η κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα γιατρέ. Εχω ένα δόντι κάτω δεξιά που θέλει απονέυρωση είπε ο οδοντίατρός μου. Την περασμένη Δευτέρα πήγε να μου ξεκινήσει την απονεύρωση, έκανε ένεση αλλά δε με έπεισαε. Έκανε και δευτερη αλλά πάλι τίποτα. Μου δωσε αντιβίωση η οποία και μου προκάλεσε οίδημα στο λαιμό και μου πε να τη σταματήσω. Είχα πάρει ατιβίωση 2 μέρες όταν πια σταμάτησα να παίρνω.. Γιατί δεν έπιασαν οι 2 ενέσεις; Να επισημάνω πως είχε μουδιάσει μόνο το κάτω χείλος. όταν έβαλε τον τροχό στο δόντι πετάχτηκα στο ταβάβι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερωτηση.

      Οι δύο πιό πιθανοί λόγοι για τους οποιούς δεν έπιασε η ένεση είναι φλεγμονή στο σημείο, οπότε η αναισθησία δεν μπορεί να πιάσει,λόγω του όξινου pH της περιοχής ή λάθος τεχνική κατά την αναισθησία,μια και η αναισθησία των κάτω δοντιών έχει τα υψηλότερα ποσοστά μη επιτυχίας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  28. καλησπέρα! εδώ και 3 μέρες με πονάει ενα δόντι το οποίο ήταν ευαίσθητο στο παγωμένο! πίνω niflamol, μέχρι 2 τη μέρα και με ανακουφίζουν αρκετά για κάποιες ώρες! πήρα και οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια και πλέον το παγωμένο δεν με ενοχλεί. το δόντι όμως με πονάει πολύ! να πάρω αντιβίωση ώστε να υποχωρήσει εντελώς ο πόνος και όχι μονο για μερικές ώρες όπως συμβαίνει με το παυσίπονο μέχρι να πάω στην οδοντίατρο μου;; υπάρχει πιθανότητα να χρειαστώ απονεύρωση; ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση είναι πολύ κλινή και διαγνώσεις από μακριά χωρίς κλινική εξέταση είναι επίφοβες. ΜΙα και σας πονάει το δόντι επί τρεις ημέρες και παίρνετε αντιφλεγμονώση συστηματικά, το λογικό είναι να πάτε κλείσετε ραντεβού σε κάποιον οδοντίατρο για κλινική εξέταση.Γενικά πόνος στο παγωμένο που διαρκεί ώρα μετά την κατάποση του παγωμένου, και δεν ηρεμεί εαν δεν πάρουμε κάποιο αντιφλεγμονώδες υποδηλώνει ενδοδοντικό πρόβλημα,χωρίς να είναι απόλυτα τα πράγματα.
      Δεν μπορώ να σας πω από μακριά και χωρίς εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού να πάρετε αντιβίωση,μια και κατι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο.
      Γνώμη μου είναι να πάτε σύντομα σε έναν οδοντίατρο ή αν έχετε έναν σταθερό οδοντίατρο ,να τον/την πάρετε τηλέφωνο,μια και γνωρίζοντας το ιατρικό σας ιστορικό θα μπορεί-πιθανώς-να σας συστησει τι θα κάνετε. Βέβαια διαγνώσεις και φαρμακευτικη αγωγή από το τηλέφωνο είναι επίφοβες και εγώ προσωπικά προσπαθώ να μην το κάνω.

      Εν κατακλείδι,συνεννοηεθίτε με εναν οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα γιατρέ και σας ευχαριστώ για την απάντηση. ξεκίνησε χθες την απονεύρωση ο οδοντίατρος μου.χρειάστηκε να μου κάνει 3 ενέσεις για να με "πιάσουν". Σήμερα όμως το δόντι δε μπορώ να το ακουμπήσω ούτε με τη γλώσσα. Πονάει. Είναι φυσιολογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και μια και έχετε ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία σε συνάδελφο καλό είναι να συνεννοηθείτε μαζί του τηλεφωνικά και να του εκφράσετε τους προβληματισμούς του. Και αυτό διότι είναι υπέυθυνος για τη θεραπεία αλλά και πρέπει να είναι ενήμερος αλλά και να δώσει το οκ για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που κρίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε.

      Παρόλα αυτά κατά τη γνώμη μου,μπορεί να εμφανιστεί αυτός ο πόνος,αλλά να εντοπίζεται στο ούλο και όχι στο δόντι,από την κακοποίηση της περιοχής λόγω της αρχής της ενδοδοντικής θεραπείας. Συνήθως συστήνουμε στους ασθενείς μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι,το οποίο είναι καταπραϋντικό για τους ιστούς.

      Σας ξαναλέω όμως ότι καλό είναι να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά!

      Διαγραφή
  30. Γεια σας. Πριν 2 μήνες έκανα απονεύρωση και έβαλα θήκες σε 2 δόντια δίπλα δίπλα. 2 μέρες τώρα με πονάει το ένα όταν μασάω και όταν πάει κάτι ζεστό στο σημείο.Δεν έχω πρήξιμο ή κάτι άλλο.Τι μπορεί να συμβαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ γα το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι επίφοβες. Καλύτερα να κελισετε ραντεβού ε το συνάδελφο που σας έκανε τη θεραπεία και να τον ρωτήσετε, μια και είναι πρόσφατη η εργασια. ΚΑλό θα ήταν να βουρτσίζετε την περιοχή καλύτερα, μηπως οφείλεται σε κάτ που έχει ενσφηνωθεί ανάμεσα στα δόντια.

      Ελπίζω να βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  31. ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΠΡΗΞΗΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΡΟΝΗΜΗΤΙ ΠΗΡΑ LONARID ΣΤΙΣ 23:00 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ 02:50 POSTAN ΠΟΥ ΜΕ ΕΙΧΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Το lonarid και το ponstan είναι και τα δύο αντιφλεγμονώδη. Οπότε εαν σας πιάνει το ένα από τα δύο να συνεχίσετε να το λαμβάνετε.
      Καλύτερα,μια και έχετε πόνο να συνεννοηθείτε με έναν οδοντίατρο για να διερευνήσετε την αιτία του πόνου.

      Ελπίζω να σας βοηθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα γιατρέ, έχω δύο δόντια στην άνω γνάθο που με πονάνε στο ζεστό-κρύο-γλυκό & όταν το ακουμπάω κοντά στο ούλο. Ο οδοντίατρος μου είχε κάνει ένα σφράγισμα αλλά συνεχίζει να με πονάει. Σας παρακαλώ θα ήθελα τη γνώμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι επίφοβες.

      Σε γενικές γραμμές όταν το δόντι ποναει όταν πάει ζεστό και κρύο, όταν καταπίνετε το ζεστό/κρύο συνεχίζει να πονάει και πρέπει να πάρετε κάποιο απυσίπονο ή σταματάει? Αν πρεπει να πάρετε παυσίπονο γιατί ο πόνος συνεχίζεται για περισσότερο από 5 λεπτά, τότε έχουμε εμπλοκή του νεύρου του δοντιού και πιθανώς χρειάζεται απονεύρωση. Γενικά ο πόνος στο γλυκό χρήζει διερευνησης μια και μπορεί να υπάρχει κάπου τερηδόνα. Επίσης μπορεί ο πόνος να μεγενθυνεται, εαν το σφράγισμα που έχει γίνει επιτρέπει την κατακράτηση τροφών και πέτρας, δυσκολεύοντας τον καθαρισμό της περιοχής, άρα εμπλέκει και τα ούλα.

      Σε γενικές γραμμές και όπως καταλάβατε είναι πολύ δύσκολο να γίνει διάγνωση του προβλήματος από μακριά. Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο ή και εμένα εαν επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο θελήσετε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  33. Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας. Πρέπει να είστε πολύ αξιόλογος, όχι μόνο σαν οδοντίατρος, αλλά και σαν άνθρωπος. Καλό σας μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. kalhspera giatre phga sto odontiatro gia ena katharismo k tou eipa kiolas oti m enoxlei ena donti mprosta mhn fantastite polu mou vgazei aktinografia k mou leei exei megalh vlegmonh k prepei n xekinisoume aponeurosh k xekinise k apotote upofero stous ponous edw k exi meres k pernw antifiosh 1000 k niflamol mazi kathe 12 wres k ntepon h postan kathe 6....t ginete ekane kati lathos;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις χωρίς εικόνα είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά ξεκινάμε με δεδομένο ότι το δόντι είχε μεγάλη φλεγμονή. Υπάρχει ενδεχόμενο όταν διαταράξει ο οδοντίατρος αυτή τη φαινομενική "ισορροπία" να υπάρχει κάτι που λέγεται "αναζωπύρρωση της φλεγμονής", αγγλικά flair up. Να εμφανιστούν έντονα συμπτώματα με πόνο, πρήξιμο κτλ σαν αυτά που μου περιγράφετε.

      Απλά κατά τη γνώμη μου έπρεπε να αφαιρέθει το προσωρινό σφράγισμα, να σας κάνει πολλές πλύσεις με απολλυματικό υγρό στο δόντι (με τη σύρριγγα),να βέλει κάποιο φαρμακο μεσα στο δόντι (υδροξείδιο του ασβεστίου σε μορφή πάστας),να το ξανακλείσει με προσωρινό σφράγισμα και μετά να συνεχίσετε την αντιβίωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  35. Παιρνω αντιβιωση για εξαγωγη και θελω να παρω ντεπον γιατι ποναει ενα προσφατο σφραγισμα μπορω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Εαν έχετε ξαναπάρει ντεπόν στο παρελθόν, μπορείτε να ξαναπάρετε, για να αντιμετωπίσετε τον πόνο από το πρόσφατο σφράγισμα. Πάντως αν είναι θέμα κακοποίησης του ούλου πχ από το τεχνητό τοίχωμα ή τη σφήνα,θα περάσει σε 2 περίπου μέρες ακόμα και χωρίς αναλγητικό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  36. Καλησπερα γιατρε!
    Χθες και μετα απο πολους πολους πονους και παυσιπονα πηγα στον οδοντιατρο μου για απονευρωση..Ειχα πολυ αγχος γιατι εκανα πρωτη φορα και πιστευα οτι θα ποναει πολυ.Μετα απο λιγη ωρα και αφου ειχε μουδιασει το στομα μου απο την ενεσα συνειδητοποιω οτι το δοντι συνεχισε να ποναει παρα πολυ ειδικα οταν εμπαινε ο τροχος..θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει περιπτωση η αναισθησια να μην επιασε λογω του αγχους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Γενικά η αναισθησία μπορεί να μην είναι εντελώς επιτυχημένη για πολλους λόγους. Ένας είναι ότι λόγω της φλεγμονής στην περιοχή, ειδικα στις περιπτώσεις αποστήματος, υπάρχει χαμηλό pH οπότε δε δρα το αναισθητικό εντελώς. Ο δεύτερος μπορεί να είναι λόγω άγχους, με τον ακριβή μηχανισμό να μην είναι πλήρως εξακριβωμένος. Ο τρίτος είναι να μην έγινε σωστά η αναισθησία, ειδικά σε περιπτώσεις αναισθησίας των κάτω δοντιών όπου γίνεται αναισθητοποίηση του κάτω φατνιακού νεύρου.

      Πιστεύω ότι το πιο πιθανό να είναι λόγω των 2 πρώτων λόγων, οπότε την επόμενη φορά που θα πάτε για τη συνέχιση της θεραπείας σας δε θα έχετε πρόβλημα με την αναισθησία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  37. Αγαπητέ κ.Συνάδελφε .Ξέρετε πολύ καλά οτι ή φαρμακευτική αγωγή ειναι μια εξατομικευμένη αγωγή καια εξαρτάται απο πολούς παράγοντες.Σταμάτείστε λοιπόν να "δίνετε " φάρμακα σε αγνώστούς χωρίς προηγουμένως να γνωρίζετε το ατομικό του Ιατρικό ιστορικό και να δίνετε οδηγίες για λήψη φαρμάκων ειτε λέγεται αυτό Depon ειτε λέγεται Amoxil !.Τα φάρμακα δεν ειναι καραμέλες να πηγαίνουμε στο περίπτερο να τα αγοράζουμε για κάθε περίπτωση.Ιατρός υπέυθυνος δεν δίνει ανώνυμες συνταγές σε ανθρώπους που δεν ξέρουν ουτε γιατί πονούν ουτε γιατί πρήζονται.Οδοντιατρική μέσω Ιντερνετ δεν γίνεται..Γενικές οδηγίες για πρώτες βοήθειες χωρίς δοσολογίες ΝΑΙ.Πρόταση και εξειδίκευση σε ορισμένα φάρμακα με δοσολογίες ΔΕΝ δίνονται.Η χορήγηση συνταγής ειναι μια υπέυθυνη Ιατρική πράξη και ενέχει σοβαρή ευθύνη.Δεοντολογική κατ΄αρχάς και ποινική βέβαια αν συμβεί σοβαρό πρόβλημα. Γι΄αυτό σπου προτείνω αγαπητε συνάδελφε (πρεπει να εισαι νεαρός ) με τήν πείρα 40ετών στην Οδοντιατρική να κατεβάσεις οτι εχει σχέση με ονομασίες φαρμάκων και δοσολογίες , ουτε να δίνεις συμβουλές για φάρμακα σε ανώνυμους.Γιατί υπάρχει κίνδυνος και αν μπλέξεις δύσκολα θα ξεμπλέξεις.Χωριστά οτι υπάρχει και Πειθαρχικό .Αν θες το συζητήσουμε μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο ή να σου στείλω το τηλέφωνο μου.Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε συναδελφε

      Σας ευχαριστώ πολύ για την άποψη σας την οποία και είδατε ότι ανάρτησα στο ιστολόγιο.

      Έχετε εν μέρει δίκιο σε αυτά που λέτε. Πάγια τακτική μου στους ασθενείς που αφήνουν σχόλια είναι ότι διαγνώσεις από μακριά και χωρίς κλινική εικόνα του περιστατικού είναι δύσκολες και επίφοβες. Εξαλλου εδώ δε γίνεται καμία ιατρική διάγνωση, γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση και προτροπή για επίσκεψη σε οδοντίατρο, το συντομότερο δυνατόν, εν είδει πρώτων βοηθειών.

      Στο δεύτερο σκέλος, η ιατρική συνταγή συμφωνώ ότι είναι υπεύθυνη Ιατρική πράξη. Η λήψη αναλγητικού ή και αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, όταν το έχει ξαναπάρει ο ασθενής, δε νομίζω να προκαλεί πρόβλημα.

      Για την αντιβίωση συμφωνώ και εγώ ότι δεν μπορούμε να τη συστήνουμε εκ του μακρόθεν και χωρίς λήψη λεπτομερους οδοντιατρικού ιστορικού. ΟΙ δοσολογίες τις οποίες αναφέρων είναι πλήρως κατοχυρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες αρα δεν είναι ποινικά ή πειθαρχικά κολάσιμη η αναφορά τους. Το ίδιο και η αναφορά σε σκευάσματα.

      Βέβαια επειδή σέβομαι τη γνώμη σας, ως παλαιότερου στο λειτούργημα μας, θα τροποποιήσω ελαφρώς την ανάρτηση, χωρίς να μειώσω τις πληροφορίες που αυτή παραθέτει.

      Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Ελπίζω να περιηγηθείτε και στις υπόλοιπες αναρτήσεις του ιστολογίου και αναμένω περαιτέρω ανατροφοδότηση πληροφοριών.

      Διαγραφή
  38. Καλησπερα γιατρε!
    Εδω και μερες επισκεπτομαι τον οδοντιατρο λογω της απονευρωσης.ΧΘες λοιπον και μετα απο πονους που ειχα μου ειπε οτι βγαζω φρονημητες,γνωριζω οτι οταν βγαινουν μετακινουν τα δοντια.Θα ηθελα να ρωτησω επειδη το δοντι που εχει υποστει απονευρωσει ειναι πιο ευκολο να σπασει υπαρχει περιπτωση να μετακινηθει και να σπασει καθως βγαινει ο φρονιμητης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Οι φρονιμήτες όταν βγαίνουν πιέζουν τα άλλα δόντια αλλά κα την περιοχή γενικά, για να δημιουργήσουν χώρο.
      Δεν προβληματίζει αν το δόντι είναι απονευρωμενο ή οχι. Προβληματίζει με τι γωνία και τι προσανατολισμό βγαίνουν οι φρονιμήτες.

      Κατά τη γνώμη μου, μια και βγαίνουν οι φρονιμητες σας, θα πρεπει να κανετε μια πανοραμικη ακτινογραφια για να αξιολογήσει ο συνάδελφος την φορά με την οποία βγαίνουν.
      Αν βγαίνουν υπό γωνία και δεν έχουν χώρο τότε θα πρεπει να γίνει εξαγωγή τους.Διότι εαν βγαίνουν υπό γωνία, τότε θα προκαλέσουν φθορα στο δόντι, είτε είναι απονευρωμένο είτε όχι.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικα και για οτιδηποτε αλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  39. γεια χαρα γιατρε!εδω κ χρονια τα ουλα μου ματωνουν κ δεν εκανα κατι γι'αυτο,πλην του τυπικου βουρτσισματος.πριν απο 5 μερες ξεκινησε η εκδικηση των ουλων!αρχισαν να πονανε τα μπροστα κατω ουλα,την επομενη πηγα σε οδοντιατρο,μου λεει πως ειναι ουλιτιδα κ μου εγραψε στοματικο διαλυμα,οδοντοκρεμα κ οδοντοβουρτσα απο φαρμακειο,τα πηρα,3 φορες τη μερα κλπ.οπως μου ειπε,σε λιγες μερες θα ξαναπαω να με δει.το θεμα ειναι πως καθε μερα ειναι κ χειροτερα,εχουν σκασει καπως,πονανε πιο πολυ,εχει ερεθιστει ολο το στομα σχεδον,πρησμενο σε διαφορα σημεια κ 1-2 μερες τωρα πρηστηκε κ ενα δοντι το οποιο εχει σφραγισμα,ολα μαζι δλδ κ ο πονος,απεριγραπτος,τι mesulid τι niflamol τι depon,δεν πιανει κ τιποτα.ειναι καποιος κυκλος που πρεπει να γινει λογο της χρονιας ουλητιδας κ θα στρωσει?να παρω αντιβιωση για το πρηξιμο ουλων-δοντιου?οταν της ειπα οτι ποναω,δεν με πιστευε κιολας,μαλλον απλα το νιωθεις ειπε.αγανκτησμενος κ πονεμενος.τι λετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και ειδικά φαρμακευτική αγωγή δεν μπορούν να δωθούν.

      Χωρίς να ξέρω την ηλικία σας, νομίζω ότι από τις περιγραφές σας το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μια απλή ουλίτιδα αλλά έχει προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα. Οπότε εκτός από καλό καθαρισμό πάνω και κάτω από τα ούλα, ένα σχήμα αντιβίωσης θα βοηθούσε και στη θεραπεία αλλά και στην αντιμετώπιση του πρηξίματος και του πόνου.

      Γνώμη μου είναι καλό είναι να υπάρχει και ένας ακτινογραφικός έλεγχος για να αξιολογηθεί αν και πόσο κόκαλο έχει χαθεί.

      ΑΝ πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε την οδοντίατρο σας, αναζητήστε εναν οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  40. καλησπερα σας γιατρε,
    ο αριστερος μου φρονημητης εχει βγει αλλο οχι ολος εδω και ενα χρονο και ξαφνικα πριν λιγες μερες με ποναει και απο οτι διαπιστωσα εχει μεγαλωσει και το τελευταιο του μερος βρισκεται στο ουλο και τωρα με ποναει ,ουσιαστικα με τριπαει το λιγο ουλο που εχει απομενει απο εκεινη την πλευρα για να μου βγει το υπολοιπο δοντι. με ποναει οταν τρωω και ο πονος δεν περνααι με ντεπον,παναντολ.το ουλο καταλαβαινω οτι υποχωρει ποσο θα κρατησει??(παλια για το ιδιο θεμα ειχα παει στο οδοντιατρο κ μ πε να κανω υπομονη, και σιγα σιγα περασε ). ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Αυτό που μπορεί να νιώθετε όντως είναι τα συμτπώματα της ανατολής του φρονιμήτη. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν σε ένταση πχ μπορεί να ανεβάσετε και δέκατα πυρετού.

      Το πολύ σημαντικό εκτός από υπομονή είναι να τηρήτε σωστή και σχολαστική στοματική υγιεινή. Να βουρτσίζετε δηλαδή πολύ καλά και επειδή παγιδεύονται τροφές κάτω από τα ούλα στην περιοχή, να βουτάτε μια μπατονέτα (ξέρετε για τα αυτιά) σε αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα πχ listerine ή οποιοδήποτε άλλο και να καθαρίζετε εκεί την περιοχή. Θα τσούξει λίγο, αλλά κάνει καλό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα γιατρέ και συγχαρητήρια!Ήθελα να ρωτήσω το εξής: πριν από 3 ημέρες ξεκίνησε να πονάει ο ημιέγκλειστος φρονιμήτης μου και να πρήζεται το μάγουλο και ο λεμφαδένας μου.Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον οδοντίατρο μου είπε να πάρω την procef 500 για 5-6 ημέρες.Σήμερα όμως έχω προγραμματιασμένη σπερματέγχυση κια δεν ξέρω εάν επιτρέπεται να συνεχίσω την συγκεκριμένη αντιβίωση. Μήπως πρέπει να πάρω κάποια άλλη?Είμαι πολύ καλύτερα αλλά δεν έχει φύγει τελείως ο πόνος και το πρήξιμο.Σας παρακαλώ απαντήστε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαρισ΄τ ωγια την ερώτηση.

      Η απάντηση υπερβαίνει των γνώσεων μου, οπότε δεν γνωρίζω να σας απαντήσω.

      Καλύτερα να συνεννοηθείτε με το γυναικογο που σας κάνει τη σπερματέγχυση. Γενικά οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ακολουθείτε, όταν έχετε τέτοιες διαδικασίες και οποιαδήποτε αμφιβολία συνεννοείστε με τογ γυναικολόγο σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  42. Καλησπέρα σας. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ σας παρακαλώ. Θηλάζω αποκλειστικά το 3μηνών αγοράκι μου και σήμερα μετά από πονόδοντο μου πρήστηκε το δόντι μου... Μπορώ να θηλάσω? Πρέπει να πάρω αντιβίωση> Επιτρέπεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να θηλάσετε δεν έχετε πρόβλημα.

      Θα πάρετε τηλέφωνο το γυναικολόγο σας και θα ζητήσετε μια αντιβίωση που να επιτρέπεται η χρήση της κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  43. Καλημέρα! Έχω κάνει απονευρωση σ ένα τραπεζίτη πριν 4 χρόνια. Πριν τρεις μέρες άρχισε να πονάει πάρα πολύ κ πήγα χθες στο γιατρό έκανε ακτινογραφία το είδε δεν έχει τίποτα να φαίνεται φλεγμονή η οτιδήποτε.μου είπε να πάρω niflamol για 7 μέρες πρωί βράδυ.έχω ξεκινήσει από χθες κ δεν έχει σταματήσει ούτε λίγο ο πονος.με ρώτησε αν έφαγα κάτι σκληρό κ οντως είχα φάει ξηρούς καρπούς.κ λέει μπορεί να έχει τραυματιστεί απο αυτό.ούτε από φρονιμητη ειναι γιατί βγαινει φυσιολογικά.τι μπορεί να είναι? Πονάει πάρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Δυστυχώς η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και συχνά λανθασμένες.

      Δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Θέλει γνώση της κλινικής εικόνας διότι θα μπρούσε να είναι από προβλημα στο ούλο (να έχει ενσφηνωθεί κάτι σκληρό όπως σας ρώτησε ο οδοντίατρος) έως κάτι άλλο πχ πρόβλημα στην απονεύρωση ή σε διπλανά δόντια.

      Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας, μπορείτε να αναζητήσετε έναν οδοντίατρο ο οποίος θα δώσει λύση στο πρόβλημα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  44. γιατρε συγχαρητηρια.απο πονοδοντο σε ενα πολυ χαλασμενο δοντι πανω πισω μου εχει γινει πρηξιμο σε ολο το μαγουλο,πηρα πριν λιγο αμοξιλ 500 μου το ειπε γιατρος,βλεπω οτι πρηζζεται κιαλο,το αμοξιλ σταματαει και τον πονο,ή αμα πονεσω ξανα να παρω μισο μεσουλιτ?το πρηξιμο θα μου φυγει?το αποφασισα να παω σε γιατρο αυριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το amoxil αντιμετωπίζει την μικροβιακή αιτιολογία του πόνου, αλλά δε δρα από το πρώτο χάπι. Θα πρεπει να κάνει "στάθμη" το φάρμακο, δηλαδή να μαζευτεί μια ποσότητα του φαρμακου εντός του οργανισμού και μετα να δράσει.

      Μπορείτε να πάρετε και καποιο αντοφλεγμονώδες, αρκεί να το έχετε ξαναπάρει στο παρελθόν. Και αυτό διότι εγω από μακριά δεν μπορώ να σας συστήσω φαρμακευτική αγωή και μαλιστα συγκεκριμένο σκεύασμα, χωρίς ενα ιατρικό ιστορικό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  45. Γιατρέ καλημέρα και συγχαρητήρια για την καλή δουλεια π κάνετε! Ζω στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα και ξαφνικά με εχει πιάσει ένας πόνος στο τελευταίο δόντι ( τους φρόνιμήτες τους έχω βγάλει) κάτω δεξιά , το οποίο ειναι απονευρωμένο και στήριγμα γέφυρας! Ο πόνος ειναι έντονος στο μάσημα, δεν με ενοχλεί κρύο η ζεστό, με ληψη παυςιπονου στις δεκαέξι ώρες ,μ εχει ξανασυμβεί το ίδιο στο συγκεκριμένο δόντι και είχα φλεγμονή π την καταπολέμησα με αντιβίωση και με τον γιατρό μ! Είχα τον ίδιο πόνο κ επειδή δυςτυχως έχω περαςει πολλά με τα δόντια μ ειμαι σίγουρη οτι αυτο ειναι, αναγνωρίζω τι εχει κάθε δόντι δεν μπορω να το γιάτρεψω ομως!Αν πάρω αντιβίωση π ξέρω δεν θα το συνιστούσατε καταπολεμώ τη φλεγμονή ώστε να γυρίσω Ελλάδα σε τρεις μήνες και να το δω εκτενέστερα? Γιατί εδω π ειμαι δεν εμπιστεύομαι και πολύ τους γιατρούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είνια δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά ελλείψει άλλης θεραπευτικής παρέμβασης μπορείτε να πάρετε μια φαρμακευτική αγωγή, την οποία έχετε πάρει στο παρελθόν, για να αντιμετωπίσετε τον πόνο , μέχρι να επισκεφθείτε οδοντίατρο. Πάντως, δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι φλεγμονή. Πόνος κατά το μάσημα σε απονευρωμένο δόντι, στήριγμα γέφυρας, μια από τις πιθανές διαφοροδιαγνώσεις είναι φλεγμονή αλλά μια άλλη είναι κάταγμα δοντιού. Προσπαθήστε στο ενδιάμεσο να μη μασάτε από εκείνη τη μεριά, για να την προστατεύσετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα γιατρέ.Πριν 2-3 μήνες ο 2ος προγομφιος στη κατω γνάθο δεξια ήθελε σφραγισμα γιατί ένιωθα να ''παγώνει'' σε κρύα ερεθίσματα.Το σφραγισα προσωρινα και μετά απο μια βδομάδα σφραγίστηκε μόνιμα καθώς τα συπτώματα είχαν περάσει.Ωστόσο μετα απο κάποιο καιρό το δόντι άρχισε να με ενοχλεί και πάλι και η γιατρός μου ειπε πως θα χρειατσεί απονεύρωση.Λόγω κάποιων υποχρεώσεων το ανέβαλα για λίγο.Ωσπου χθές βράδυ με έπιασε ένας συνεχόμενος δυνατός πόνος.Πήρα αντιβίωση αμοξίλ αναβράζουσα(λόγω ευαισθησίας στο στομάχι).Εχω πάρει δύο χάπια και δεν έχει περάσει.Δεν υπάρχει πρήξιμο στη περιοχή αλλα η γιατρός μου το δωσε για να μην πριστώ μερι το ραντεβου .Φοβάμαι μηπως χρειαστεί εξαγωγη.Εχω ξανακανει απονευρωση αλλα το δοντι δεν πονουσε καθολου.Απλα κρύωνε.Επίσης δεν θα επρεπε να ειχε υποχωρήσει ο πόνος μετά απο το 2ο χάπι;Σας ευχαριστώ πολυ.Είμαι 20 χρονών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαρστώ για την ερώτηση.

      Η ερωτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλ αυτά, είναι απολύτως λογικό να μη σας πιάσει το φαρμακο, με το δεύτερο χάπι. Κι αυτό γιατί η αντιβίωση για να δράσει, θα πρέπει το φάρμακο να φθάσει εντός του οργανισμού σε μια ποσότητα, πάνω από την οποία θα ξεκινήσει η δράση του, να κάνει δηλαδή "στάθμη". Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται στα αντιφλεγμονώδη ή στα αναλγητικά φάρμακα. Εκεί δρουν άμεσα, γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος δράσης.

      Η απονεύρωση εχει πιθανότητες επιτυχίας και αποτυχίας, αλλά μην είσαστε τόσο απαισιόδοξος ότι θα χρειαστεί εξαγωγή.

      Εμπιστευτείτε τον οδοντίατρο σας!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  47. Καλημέρα γιατρέ.Πριν 2 μέρες άρχισα να πρήζομαι στο σημείο δίπλα απ τη μύτη.Το δόντι που υπάρχει από κάτω το είχα σφραγίσει πριν 4 χρόνια (το σφράγισμα παραμένει στη θέση του) να σημειώσω ότι δεν έχω κανένα πόνο πέρα από έναν ερεθισμό στο σημείο των ούλων ούτε ενοχλήσεις σε ζεστά κρύα.Η πρώτη μου ενέργεια ήταν να πάω σ ένα φαρμακείο και να ακολουθήσω μια αγωγή amoxil 500mg πρωί - βράδυ, το πρόβλημα είναι ότι το πρήξιμο προχωρά προς το μάτι και μέχρι την Δευτέρα δεν προβλέπεται να επισκεφθώ οδοντίατρο ......Ποια η γνώμη σας? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ΄κλινική και ελπίζω να έχετε πάει σε οδοντίατρο.

      Το πιο πιθανό σενάριο ήταν φλεγμονή του πολφού, η οποία αντιμετωπίζεται με απονεύρωση.

      Για φαρμαξευτική αγωγή θα συνεννοηθείτε με το θεραποντα ιατρό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  48. Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο!
    Έχω απόστημα και επικοινώνησα με τον γιατρό μου, οπότε μου σύστησε να πάρω Klaricid 500mg ανά 12 ώρες.
    Πήρα το πρώτο αλλά ο πόνος δεν μετριάστηκε.
    Πότε να περιμένω βελτίωση;
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαρστώ για την ερώτηση.

      Η ερωτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλ αυτά, είναι απολύτως λογικό να μη σας πιάσει το φαρμακο, με το πρώτο χάπι. Κι αυτό γιατί η αντιβίωση για να δράσει, θα πρέπει το φάρμακο να φθάσει εντός του οργανισμού σε μια ποσότητα, πάνω από την οποία θα ξεκινήσει η δράση του, να κάνει δηλαδή "στάθμη". Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται στα αντιφλεγμονώδη ή στα αναλγητικά φάρμακα. Εκεί δρουν άμεσα, γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος δράσης.

      Λογικά μετά την δεύερη μέρα αντιβίωσης θα ηρεμήσετε από τους πόνους. Μπορείτε όμως στο ενδιάμεσο να πάρετε και κάποιο αντιφλεγμνώδες ή αναλγητικό, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα σας,
    μπορώ να ρωτήσω κι εγώ γιατρέ για ένα πρόβλημα που με ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες? Σε απονευρωμένο δόντι πέρσι τον Απρίλιο έσπασε το σφράγισμα και κρίθηκε να βάλω θήκη. 8 μήνες αργότερα ξεκινά και πρήζεται η περιοχή κάτω από το δόντι και ο οδοντίατρος-γναθοχειρουργός με ενημερώνει για φλεγμονή η οποία έχει προκληθεί από την κακής ποιότητας απονεύρωση που έγινε πριν από 15χρόνια κι έκρινε αναγκαίο να κάνει οριζοντιοτομή την αποία και αποφασίζω να κάνω μετά από 2 μήνες διότι βρισκόμουν στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας ξαναπρήζεται η περιοχή και αφού ξαναπήρα αντιβίωση να ξεπρηστεί γίνεται η οριζοντιοτομη. 1 μήνα αργότερα στην ίδια περιοχή έχει δημιουργηθεί απόστημα και πάλι έχει πύον. Τι θα πρέπει να κάνω πριν να φύγω πάλι για εξωτερικό και να λυθεί το πρόβλημα χωρίς υποτροπές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτησηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατον να προβώ σε εκτίμηση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας και ακτινογραφικό έλεγχο.

      Καλό θα ήταν να βγαλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και με αυτήν ανά χείρας να κλείσετε ραντεβού σε έναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για εκτίμηση της κατάστασης. Μπορεί να είναι αυτό το δόντι αλλά μπορεί να είναι και κάποιο άλλο. Αν είναι υπεύθυνο αυτό το δόντι, το χειρότερο σενάριο είναι εξαγωγή του δοντιού, μια και πλέον και μετά την ακροριζεκτομή δεν γίνεται κάτι παραπάνω για να προσπαθήσουμε να το σώσουμε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  50. Γεια σας.η μητερα μου ποναει πολυ σε δοντι κατω απο γεφυρα.αυριο θα παει στον οδοντιατρο αλλα μςχρι τοτε υποφερει.εχει παρει αναλγητικα αντιφλεγμονωδη τα παντα ααλλα δεν την πιανει τιποτα.υπαρχει κατι αλλο που μπορει να κανει;; ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η σύσταση για φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να γίνει υστερα από λήψη ιατρικού και οδοντιατρικου΄ιστορικού και ει δυνατόν κλινική εξέταση.

      Άρα υπέυθυνος να τη δώσει είναι ο θεραπων ιατρός,προς αποφυγή λαθών.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ.τελικα ξυπνησε με πρηξιμο κ ο γιατρος της εδωσε αντιβιωση.

      Διαγραφή
  51. καλημέρα σας,
    θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.... οι δυο τραπεζίτες αριστερά κάτω είναι καλυμένοι με θήκες. Ο ένα είναι απονευρωμένος και ο άλλος όχι. Πριν 3 χρόνια ξεκίνησε πόνος, πρήξιμο και δεν μπορούσα να προσδιορίσω ποιος τραπεζίτης πονούσε. Το πρήξιμο ανάμεσα και στους δυο... άργησα να πάρω αντιβίωση, πρήστηκε και πόναγε αφόρητα.... πήρα αντιβίωση, παυσίπονα. Οταν πέρασε, πήγα στην οδοντίατρό μου έβγαλε ακτινογραφία και δεν εντόπισε τίποτα, θεώρησε ότι ίσως κάποια μόλυνση στο ούλο. Το ίδιο έπαθα (ακριβώς ίδια συμπτώματα, ίδιος πόνος κλπ..) πριν 10 μήνες. Αντιβίωση και πέρασε. Το ίδιο πάλι έχω πάθει, έχω πάρει αντιβίωση...Και ενοείται πρέπει να επισκεφθώ οδοντίατρο.
    Επίσης, 2ο πρόβλημα, σε μια γέφυρα η οπόια στηρίζεται στον κυνόδοντα (αριστερά πάνω) και σε τραπεζίτη απονευρομένο (με επαναληπτική απονεύρωση) που ουσιαστικά είχε κάνει επιμύκηνση (4 κρεμαστά δόντια) εδώ και τρία χρόνια υπάρχει ένα πολύ μικρό μόνιμο πρήξιμο τοπικό το οποίο αυξομειώνεται, συνήθως σε πίεση λίγο μεγαλώνει και μετά σχεδόν εξαφανίζεται. Το είδε η οδοντίατρός μου και μου ειπε δεν είναι τίποτα, το αφήνουμε. Δεν με πονάει, δεν με ενοχλεί και δεν έχει επηρεάσει τη σταθερότητα της γέφυρας. Το αφήνω γιατί εάν χρειαστεί κάποια εργασία όπως θεραπεία (ίσως να μην παίρνει λόγω του ότι έχει γίνει διπλή απνεύρωση), εξαγωγή κλπ πρέπει να μπω σε διαδικασία εμφυτευματων ή μηχανάκι.... το αφήνω αφού δεν έχω πρόβλημα με την γέφυρα γιατί δεν έιμαι έτοιμη να μπω σε περιπέτεια.....φοβάμαι όμως ότι όσο το αφήνω μην δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα. Κυρίως σε αυτό θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να μου δίνατε κάποια συμβουλή. Σας ευχαριστώ εκ των προτερων για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση .

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά αντιμετωπίζετε πολλά οδοντιατρικά προβλήματα για τα οποία δεν μπορώ να έχω σαφη εικόνα χωρίς κλινική εξεταση και ακτινογραφικό έλεγχο. Καλύτερα λοιπόν να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία (μπορείτε να τη βγάλετε σε οποιονδήποτε ακτινολόγο ή ακτινοδιαγνωστικό κέντρο) και με αυτή στα χέρια σας κλείνετε ραντεβού σε έναν οδοντίατρο ή και σε εμένα αν το επιθυεμίτε για μια κλινική εξέταση και μια διάγνωση.

      Η σωστή διάγνωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στης σωστής θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  52. Γεια σας..θα ηθελα αν μπορειτε να μου πειτε σε ποσες μερες υποχωρει το πρηξιμο....εχει πριστει και εσωτερικα κ εξωτερικα και ποναει παρα πολυ τα αναλγητικα δεν κανουνε τπτ κ επισης περνω amoxil σε συνδιασμο με το flagyl...μετα απο ποσες μερες θα ξεπριστω εχει παραμορφωθει η δεξια μ πλευρα...(μετα απο συμβουλη γιατρο παιρνω την αγωγη εδω κ 2 μερες.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      το διπλό σχήμα αντιβίωσης είναι μια πολύ καλή λύση για εκτεταμένα αποστηματα. Μετά την τρίτη μέρα θα ξεκινήσετε να νιώθετε καλύτερα, αλλά θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας γιατι αν έχετε πρηστεί και εξωτερικά και εσωτερικά, τοτε ειδικά για το εντός του στόματος θα πρέπει να γίνει σχάση του αποστήματος, να το σπάσει δηλαδή ο οδοντίατρος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  53. Γεια σας.Εχω πριστει εξωτερικα μερες και ειναι η τεταρτη μερα που παιρνω amoxil και flagyl.Σημερα ειμαι καλυτερα,αλλα μπορειτε να μου πειτε σε ποσες μερες θα υποχωρησει το πρηξιμο.Σας Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δυστυχώς όμως δεν έχω σαφή απάντηση γιατί δεν γνωρίζω το λόγο για τον οποίο παίρνετε το διπλό αυτο σχήμα αντιβίωσης.

      Καλύτερα να συνεννοηεθίτε με το γιατρό που σας το έδωσε για περισσότερες λεπτομέρειες ή σε περίπτωση που το πήρατε από μόνος σας να συνεννοηθείτε με κάποιο γιατρό για την περαιτέρω θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  54. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΕΧΕΤΕ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΜΕ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΗ ΑΠΟΤΟΜΑ ΤΟ ΠΙΣΟ ΔΟΝΤΗ Ο ΦΡΟΝΙΜΗΤΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΠΗΡΑ ΜΙΣΟΥΛΙΤ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΙΑΝΗ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΩΝ ΠΟΝΟ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΙΝΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΒΑΛΩ ΕΠΑΝΩ ΠΑΓΟΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΑΦΙΝΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟΥΛΙΤ ΝΑ ΜΕ ΑΦΙΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, χρόνια πολλα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
      Δυστυχώς χωρίς ιατρικό/οδοντιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση θα ηταν ανεύθυνο να σας δώσω σύσταση για αντιβιοτική αγωγή.

      Καλύτερα να κλείσετε ραντεβού σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε για κλινική εξέταση και προγραμματισμό εξαγωγής του σπασμένου φρονιμήτη.

      Ελπίζω να σας βοηθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  55. Χριστός Ανέστη! Καλησπέρα. Πριν 3 μέρες άρχισε να με ποναει ένα απονευρωμένο δόντι όταν το ακουμπούσα... Μάλλον είχε μαζέψει πύων από κάτω μεριά .πείρα την πρώτη μέρα το βράδυ που πονούσα και δεν είχα σωστά φαρμακα ενα μισουλιτ και λιγο πιο μετα ενα μπρουφεν ... την επόμενη μέρα πήρα αμοξιλ που ειχα ξαναπάρει και παλιοτερα .... πολλα χρονια πριν, τον 500.. Για μια μερα ακομα με πονούσε πολλή... έπαιρνα ταυτοχρονα μπρουφεν πρωί βραδύ και ενδιαμεσα ντεπον μαξιμουμ... την δεύτερη μερα την περασα ετσι . την τριτη μερα σταματισα τα ντεπον γιατι δεν πονουσε τοσο . το δοντι πλεον σταμάτησε να ποναει οταν το ακουμπάω. Τωρα αγχώνομαι γιατι ειναι η 4 μερα και ενώ δεν ποναω εχει μαζευτη το πιον διπλα απο το δοντι . εγω περνω μονο αμοξιλ πλεον . σε ποσες μερες φευγει το πριξιμο? Εχω ζαχαρο και φοβαμαι μήπως δεν ενεργεί το φερμακο σωστα. ειμαι επαρχια και δεν εχω οδοντιατρο εδω. και δεν εχω τροπο για να παω σε γιατρο αυτον τον μηνα. Καποια συμβουλη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ να προτείνω κάποιο φάρμακο χωρίς ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση. Θα ήταν ανεύθυνο. Σας ενημερώνω όμως ότι η ενεργός φλεγμονή προκαλεί πρόβλημα στη ρύθμιση του διαβήτη και όχι το αντίστροφο, δηλαδή ο διαβήτης να μην επιτρέπει στην αντιβίωση να δράσει. Οπότε αν δεν μπορείτε να πάτε στο γιατρό σας, να πάτε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο που έχει οδοντιατρικό τμήμα και να σας εξετάσουν η/και να σπάσουν το απόστημα που έχει δημιουργηθεί. Γιατι ο διαβήτης σας θα απορρυθμιστεί.

      Ελπίζω να σας βοηθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  56. Καλησπέρα κ ευχαριστώ προκαταβολικά .
    Ξεκίνησε να με πονάει ενα απονευρωμενο δόντι 3 του μηνά. Επειδή μεσολαβούσε σκ πήγα σε οδοντίατρο την μεγάλη δεύτερα οπου κ με ενημέρωσε πως η απενευρωση δεν είχε γίνει σωστα απο το προηγούμενο . το " καθάρισε" κ έβαλε ενα προσωρινό σφράγισμα μέχρι το επόμενο ραντεβου. Μετα απο 2 μέρες εγώ Πεθαινα στο πόνο κ μ.Σάββατο Πηγά στα εφημερευοντα οπου μου το άφαιρεσαν το πρ.σφράγισμα. ανακουφιστηκα. Παρασκευή ξανά ραντεβού με οδοντίατρο ακολούθησε την ίδια διαδικασία( φυσικά του μετέφερα το ιστορικό καθώς απο το νοσοκομειο μου δώσανε augmenting γιατι το δοντι είχε μαζέψει αίμα κ πυον). Μου είπε ίσως να ποναω λιγάκι αλλά για ακόμα ενα βράδυ δε μπορω να κοιμηθώ απο το πόνο .. Μήπως δε πρεπει να κλείνει το δόντι λογω αν κ καταλαβαίνω πως γίνεται για προστατευτεί απο μικροβια.; έχω πάρει μεσουλιντ κ depon αλλά δε βοηθάνε στο πόνο καθολου.. Η πεμπτη που έχω ραντεβού μου μοιάζει αιώνας κ απίθανο να αντεξω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις απο μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά ας προσπαθήσουμε να δούμε ενα ένα τα ερωτήματα σας.

      1. Το δόντι θα πρέπει να κλείνει με προσωρινό σφράγισμα. ΚΑι αυτό γιατί αν παραμείνει ανοικτό αποτελεί συνεχή δίοδο για να μπαίνουν μικρόβια και είναι πιθανό να δημιουργήσουν πρήξιμο και παραπάνω φλεγμονή. Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα είναι η τοποθέτηση φαρμάκου (συνήθως υδροξειδίου του ασβεστίου σε μορφή πάστας δηλ σαν αλοιφης) στο δόντι. Το υδροεξίδιο είναι αντιμικροβιακό και απορροφά το εξίδρωμα οπότε εμποδίζει το δόντι να πρήζεται.

      2. Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο και να συνεχίσετε την αντιβιωτικη αγωγή. Το ντεπον και το μεσουλιντ είναι αντίστοιχα αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες, αντιμετωπίζουν δηλαδή τον πόνο και όχι το πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

      Για όλα αυτά θα μιλήσετε με τον οδοντίατρο σας. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας και του ιστορικού σας θα σας δώσει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  57. Καλησπερα!Εχω ενα σπασμενο δοντι που εχει κανει πλεον τρυπα.Δεν με ποναει αλλα ειχε κανει πριν καιρο αποστημα που φαινοταν και εκ τοτε νιωθω πρηξιμο στην περιοχή και στο λαιμό.Είναι φυσιολογικό να μην ποναω αλλα να νιώθω πρηξιμο;Να παρω αντιβιωση μεχρι να κλεισω ραντεβού για εξαγωγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Το ίδιο και η σύσταση για κάποια αντιβίωση ή ακόμα και για λήψη αντιβίωσης χωρίς γνώση του ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εικόνας.

      Θα σας συμβούλευα να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο σας, και να τον ρωτήσετε μια και θα κλείσετε ραντεβού για την εξαγωγή. Έχοντας γνώση του ιατρικού σας ιστορικού ή κάνοντας σας κάποιες ερωτήσεις αν δε το γνωρίζε, θα σας κατευθυνει για το τι θα πρέπει να κάνετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  58. Δεν βρισκω τον γιατρο μου.....
    Εχω σπασμενο δοντι στην κατω σειρα με ενα ελαφρυ αποστημα και αρκετο πονο.Λαμβανω ( με την συνταγη του γιατρου ) αντιβιωση augmentin 1000mg ( λογω βαρους ) με εναρξη την 10η πρωινη και ληξη την 10η βραδυνη ( 2η μερα σημερα ) .Τωρα που μιλαμε εχω συσπασεις στο δοντι ( κανει ντουπ ντουπ ...απο μεσα ) και ποναω.....Τι μπορω να παρω να μετριασω τον πονο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες που σας πιάνει και κάποιο αναλγητικό ή μαζί ή το ένα μετά το άλλο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά σας..

      Διαγραφή
    2. Το πρωι ηπια ενα augmentin και ενα messullin....τωρα που ποναω τι να πιω;

      Διαγραφή
    3. Αν δε σας πιάνει κάποιο αναλγητικό όπως το depon/panadol και πονάτε παρά τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε, το πιο πιθανό να είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό για τοποθέτηση φαρμάκου στο δόντι,μετά από απολύμανση του. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να εχει την έγκριση του γιατρου σας. Παρόλ αυτά για να μη σας αφήσω στο έλεος του πόνου,για τον έντονο πόνο πολύ καλή δουλειά κάνει το xefo rapid. Δύο φορες την ημέρα.

      Επικοινωνήστε ομως με το γιατρό σας και κλείστε το συντομότερο δυνατό ραντεβού διότι έρχεται τριήμερο και δε θα μπορέσετε να το χαρείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  59. Καλησπερα γιατρε. φπραω σιδερακια για ενα χρονο τωρα και κατα τη διαρκεια μας διαδικασιας και μετα στα πισω δοντια μου εμφανιστικε εντονο πριξιμο στα ουλα μου κυριως εκει. το πριξιμο δεν υποχωρησε με καθαρισμο κτλπ και εται ο γιατρος μου εδωσε για λιγες μερες amoxil 500gr. Εχω καποιες ενοχλησεις στο στομαχι την πρωτη μερα και σημερα τη δευτερη και λιγο ναυτια. πιστευετε πως ειναι επειδη το φαρμακα δεν κανει σωστα τη δουλεια του η ειναι κοινη παρενεργια; να το σταματησω . παρεπιτοντως το πριξιμο εχει υποχωρισει λιγο και τζουζει και ποναει ακομη λιγο πιο ηπια . ευχαριστω για το χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική κα διαγνώσεις από μακριά είνια δύσκολες. Εφ'όσον τη φαρμακευτικη αγωγή σας την έχει δώσει ο γιατρός σας, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον ιδιο για διακοπή της ή να αλλάξετε το σκεύασμα για να μην έχετε ενοχλήσεις. Πάντως αν προσπαθήσετε να πάρετε την αντιβίωση με γεμάτο στομάχι, οι ενοχήσεις μειώνονται. Είναι μια κοινη παρενέργεια του φαρμάκου αυτά που περιγράφετε.

      Μιλήστε λοιπόν με το γιατρό σας. Αυτό ςθα σας κατευθύνει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  60. Καλημέρα σας,
    Εχω εναν τρομερο πονόδοντο στον φρονιμίτη..εχω βγαλει τους δυο πανω και ηρθε η σειρα για τον εναν κατω. Ο οδοντίατρος μου ειπε να παρω augmentin 650. ;εδω και 5 μερες περνω και ο πονος δεν εχει περασει ουτε με postan και mesulid. Υπαρχει προβλημα αν παω να κανω την εξαγωγη ενω δεν εχει περασει ο πονος? Δεν ξερω τι αλλο να κανω για να ηρεμησω με εχει ταραξει την τελευταια εβδομαδα..ο πονος ''βαραει'' και στο αυτι.
    Ευχαριστω
    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερωτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να κάνουμε μια εξαγωγή αν έχουν περάσει 5 μέρες μετά τη λήψη της αντιβίωσης. Το κριτήριο είναι αν πιάσει η αναισθησία. Αυτό θα φάνει εκείνη τη στιγμή. Αν σας πιάσει, που είναι αρκετά πιθανό, αν δεν υπάρχει πρήξιμο και φουσκωμα, τότε θα μπορέσετε να κάνετε την εξαγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση και περαστικά. Για οτιδήποτε άλλο, μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  61. Καλημέρα γιατρέ. Πριν μια εβδομαδα ειχα παει σε ενα εφημερευον νοσοκομειο γιατι ειχα πολύ εντονο πονοδοντο. Είχα κανει σφραγισμα σε ενα δόντι που είχε σπασει στην ακρη. Η οδοντιατρος δεν μου ειπε να παρω καποια αντιβίωση. Και μου εκανε μονο μια απονευρωση και μου έβαλε προσορινο σφράγισμα. Κατόπιν πηγα στην Οδοντιατρικη σχολη για να το δει καποιος φοιτητης σε κλινικη. Ο οποιος δυστοιχως ηταν ασχετος. Μου το ανοιξε και μου το καθαρισε ευτυχως και μου εβαλε κατι βελονες στο δοντι με την βοηθεια καποιου καλου συμφοιτητη του. Επειτα μου εκανε ενα προσωρινο σφραγισμα. Μετα απο μία εβδομαδα πηγα σε αλλον φοιτητη διοτι δεν εμπιστευομουν τον συγκεκριμενο. Ο νεος φοιτητης μου εκανε πανω κατω τα ιδια και μου εβαλε προσωρινο σφραγισμα. Επειτα ενιωθα πολυ εντονο πονο στο δοντι και πηγα την επομενη να μου το ξαναανοιξει και να μου το καθαρισει. Ο πονος ομως συνεχιστηκε επειδη μαλλον εβγαινε υγρο. Επειτα καταλυξαμε σε εφημερευον νοσοκομειο γιατι παιθενα απο τους πονους. Εκει ο γιατρος μου ανοιξε το δοντι και μου το αφοισε ανοιχτο Χωρις καποιο προσωρινο σφραγισμα. Μετα απο 3 ωρες ξαναπηγα για να κανω μια παυσιπονη ενεση γιατι οι πονοι ηταν αφορητοι. Εκεινη την μερα ξεκινησα και την αντιβιωση Οκμεντιν διοτι πρηστηκε το μαγουλο μου (δημιουργηθηκε αποστημα) και πονουσα... Την επομενη κατεληξα σε Ιδιωτη γιατρο η οποια μου το ανοιξε, μου το καθαρισε και μου εβαλε και αυτη προσορινο σφραγισμα. Επισης μου ειπε εκτος απο το Οκμεντιν να παιρνω μαζι και το Φλατζιλ. Εννοειτε πως παιρνω και παυσιπονα οπως αλγκοφρεν και παναντολ αναβραζοντα ενδιαμεσα, διοτι ο πονος ειναι αφορητος. Εχουν περασει 3 μερες απο την χρηση και των δυο αντιβιοσεων και ο πονος συνεχιζεται καθως και το πριξιμο. Εχω απογοητευθει... Δεν αντεχω αλλο... Τι να κανω;;; Ευχαριστω εκ των προτερων γιατρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατο να καταλήξω σε μια σύσταση χωρίς να δω το δόντι.

      Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να καθαριστεί καλά το δόντι, με τη χρήση των βελονών, να χρησιμοποιηθει κάποιος αντιμικροβιακός παράγοντας πχ υποχλωριώδες νάτριο (δηλαδή αυτο το υγρό με τη βελόνα που λογικά θα σας το έκανε κάποιος συνάδελφος από τους προηγούμενους που πηγατε), να μπει φάρμακο (υδορξείδιο του ασβεστίου) και να κλεισει με προσωρινό σφράγισμα. Έτσι θα μπορεσει και η αντιβίωση να δράσει, μια και τώρα το δόντι σας όντας ανοικτό αποτεέί πύλη για να μπουν περισσότερα μικρόβια.

      Έτσι θα ελεγχθεί και ο πόνος και θα μειωθεί το πρήξιμο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο ή αν θέλετε να αναζητήσετε μαζί μου θεραπεία, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

      Διαγραφή
  62. Καλησπέρα σας.Ευχαριστούμε που εχετε φτιάξει αυτον τον ιστοτοπο και μπορουμε να παρουμε μια δευτερη γνωμη.
    Εχθες πηγα στον οδοντιατρο νομιζοντας οτι ο επιμονος πονος που ειχα ηταν απο τον φρονιμιτη που εβγαινε.Ομως μου μου βρηκε θυλακα στην σχισμη των δοντιων και μου εγραψε claricid 500mg να παιρνω ενα καθε 12 ωρες μαζι με ενα χαπι xeforapid.Να σημειωσω οτι σπανια παιρνω φαρμακα και εχθες το βραδυ που ξεκινησα την συγκεκριμενη θεραπεια με κρατησαν ξαγρυπνη ολη νυχτα ειχα καουρες και ταχυπαλμια και μια αισθηση λαιμαργιας παρόλο που ειχα φαει πριν τα πιω.Στις επομενες 12 ωρες λογω του φοβου μην ξαναπερασω τα ιδια ηπια μονο το claricid to opoio to εσπασα στην μεση.Τι μπορει να συμβαινει μηπως να τα σταματησω τελειως? .Νιωθω ο οργανισμος μου δεν τα δεχεται ευκολα.Ευχαριστω.Αναμενω νεα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Επισης ξεχασα να σας αναφερω οτι μετα την θεραπεια των 5 ημερων με αντιβιωση ο οδοντιατρος με παρεπεμψε σε περιοδοντολογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.Παρ'όλα αυτά δε θεωρώ ότι θα πρέπει να σταματήσετε τη φαρμακευτικη σας αγωγή πριν μιλήσετε με το θεραποντα ιατρό που σας τη συνέστησε.Τα συμπτώματα που μου περιγράψατε ενδέχεται να είναι συμπτωματικά και να μην συνδέονται με τη φαρμακευτική αγωγή.

      Εν κατακλείδι λοιπόν μιλήστε με το γιατρό σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  64. Γιατρε, σας χαιρετώ

    Απο το 1990 βασανίζομαι με το ίδιο πρόβλημα το οποίο λύνεται με την επίσκεψή μου στο Γιατρό αλλά αυτό για 1-2 χρόνια και μετά ξανά απο την αρχή. Οι γιατροί δε που αναλαμβάνουν είναι ο ένας Doctor του Παν. Αθηνών ενώ η ενδο-οδοντικός καθηγήτρια στο Παν.Αθηνών!!!
    Η επάνω δεξιά οδοντοστοιχία πριζεται. Πάνω απο το πρίξημο υπάρχει γέφυρα 4 δοντιών. Πρέπει κάθε φορά να βγαίνει η γέφυρα και να επεμβαίνη ο Γιατρός. Μία φορά χρειάστηκα να καταστραφεί το σμάλτο της γέφυρας και να ξανατοποθετηθεί με το ανάλογο κόστος φυσικά. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα αυτό που διιαρκεί για 25 χρόνια??? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Βαγγέλης Λάσκαρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση αδυνατώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα για να προτείνω κάποια λύση χωρίς να έχω κλινική εικονα για το περιστατικό.

      Προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα με κάποιο από τα δόντια-στηρίγματα της γέφυρας. Ήδη από τα λεγόμενα σας ,μάλλον καταλαβα ότι έχει γίνει απονεύρωση μέσα από τη γέφυρα.ΕΠίσης υπάρχει περίπτωση επαναλαμβανόμενες αποσπάσεις της γέφυρας να προκάλεσαν κάποια βλάβη στα δόντια-στηρίγματα.

      Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, μια και εγώ τέκνο του Πανεπιστημίου Αθηνών είμαι, καλύτερα να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία (βγαίνει σε οποιοδήποτε ακτινολόγο) και με αυτήν ανά χείρας να κλείσετε ραντεβού σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση και μια δεύτερη γνώμη για πιο οριστική λύση στο πρόβλημα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοιωωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  65. kalispera sas!!! exw ena tromero pono sta aristera tou stomatos mou o opios ponos me xtypa kai sto ayth kai arketes fores prokalei ponokefalo.exw paei se 2 diaforetikous giatrous o enas mou eipe oti proerxete apo tous fronimites kai o alos apo ta oula o deyteros mou edwse augmentin.h erwthsh mou mexri na vgalw kapia akrh einai mporw na parw mesulid enw pernw thn antiviosh ayth??
    ayxaristw!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δεν υπάρχει κάποιο θέμα να πάρετε ενα αντιφλεγμονώδες όπως πχ το mesulid ενώ πέρνετε την αντιβίωση,δεδομένου ότι το έχετε ξαναπάρει και δεν είσαστε αλλεργικη ή αντενδείκνυται για εσάς. Πάντως το mesulid αποφεύγουμε να το λαμβάνουμε παραπάνω από 15 ημέρες.
      Εγώ σε αυτά υμπτώματα θα προσέθετα να κοιτάξετε αν σφίγγετε ή τρίζετε το δόντια σας,μια και η συμπτωματολογία ομοιάζει με αυτή του βρυγμού ή βρουξισμού.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  66. γιατρέ καλησπέρα.. έχω μια φλεγμονή στο δόντι και πήρα αυθαίρετα amoxil αλλά μου προκάλεσε αλλεργία έχω κοκκινίλες στα χεριά και πόνο στις αμυγδαλές.. αμέσως σταμάτησα το amoxil, τώρα πρέπει να πάρω κάποιο αντιισταμινικό?? μπορώ να χρησιμοποιήσω niflamol την φλεγμονή?? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι λίγο δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά καταρχήν για την αλλεργία και τις κοκκινίλες θα πρέπει να συννενοηθείτε με παθολόγο ή δερματολόγο αλλά η συνήθης αντιμετώπιση είναι κάποιο από τα αντισταμινικά νεας γενιάς πχ Aerius ή Χozal για μακρό χρονικό διάστημα δηλαδή 1 την ημέρα για περίπου 1 μήνα.

      Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/11/allergia-stin-antiviosi.html

      Ως προς τη φλεγμονή για το δόντι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από εναν οδοντίατρο, γιατί το πιο πιθανό βάση των περιγραφών σας είναι να χρειάζεστε απονεύρωση. Το niflamol είναι αντιφλεγμνονώδες, οπότε θα αντιμετωπίσει την οξεία φαση του πόνου, αλλά ο πόνος μάλλον θα ξαναέρθει.

      Οπότε καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση και την ενδεδειγμένη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζι μου.

      Διαγραφή
  67. Καλησπέρα γιατρέ,
    Εδώ και 3 μέρες αισθάνομαι κάποια τσιμπήματα,ελαφρύ ανεκτό πόνο και κάπως βαρύ έναν τραπεζίτη στον οποίο είχα κάνει σφράγισμα πριν περίπου 6 χρόνια. Το καλό είναι ότι δεν με ενοχλεί καθόλου στη μάσηση. Παίρνω παυσίπονα Algofren αλλά τα τσιμπήματα εξακολουθούν. Σήμερα το ένιωσα και λίγο πρησμένο το ούλο και πήρα amoxil. Να χρειάζεται άραγε επανάληψη το σφράγισμα ή κάποια απονεύρωση σκέφτομαι; Έκλεισα ραντεβού στον οδοντίατρο μου από Δευτέρα, όμως μέχρι τότε φοβάμαι μήπως χειροτερέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε συμβουλή χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας και ακτινογραφικό ελεγχο.

      Μπορεί να οφείλεται στο δόντι,αλλά μπορεί και να οφείλεται στο ούλο, ειδικά αν έχετε να κάνετε καθαρισμό πολύ καιρό.

      Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στον οδοντίατρο και να ζητήσετε την επαγγελματική του γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  68. Καλησπερα γιατρε

    Εχω ενα πόνο στο δοντι και με ποναει υπερβολικα στο οποιο δοντι ειναι σφαγισμενο...τι χάπι-αντιβίωση μπορω να παρω για να μου περάσει ο πονος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Το έχω πει και το ξαναλέω, οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να δίνεται δια του τηλεφώνου ή από μακριά χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας και λήψη ιατρικου΄ιστορικού. ΚΑι αυτο όχι για να σας αναγκάσω να πάτε σε εναν οδοντίατρο. Σκεφθείτε να σας προτείνω μια αντιβίωση και να είσαστε αλλεργικός σε αυτήν. Μπορεί να εμφανίσετε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που έχετε.

      Για το λόγο αυτό σας προτρέπω να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και διάγνωση. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  69. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΡΕ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΟΜΦΙΟΥ ΕΚΤΟΤΕ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΗΞΙΜΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ AMOXIL ΤΩΝ 500 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΤΗΝ ΕΠΑΙΡΝΑ....ΜΟΛΙΣ ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑ TA AUGMENTIN ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ.....ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζω αν έχει γίνει ακτινογραφικός έλεγχος της περιοχής. Η ακτινογραφία θα δείεξι αν υπάρχει καποιο υπόλειμμα δοντιού ή ρίζας το οποίο προκαλεί αυτό το πρήξιμο.
      Εφ'όσον πήγατε σε οδοντίατρο και σας έδωσε την φαρμακευτική αγωγή, τότε θα περιμένετε να δείτε τι θα σας πει. Εφόσον ξέρει την κλινική εικόνα του περιστατικού είναι ο πλέον αρμόδιος να σας απαντήσει σε κάθε ερώτηση και να σας εξηγήσει το γιατί σας έδωσε τη φαρμακευτική αγωγή, τι πιστεύει ότι είναι και πως θα το αντιμετωπίσει. Καλό είναι λοιπόν να του κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις που κάνετε σε εμένα.Πάντως οποιοδήποτε πρήξιμο δεν υποχωρεί με τη δεύτερη ημέρα αντιβίωσης.

      Αν έχετε κάποιο θέμα με τον οδοντίατρο σας, μπορείτε κλείσετε ραντεβού με εναν άλλο οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη. Αλλά πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση και ακτινογραφικός έλεγχος για το οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  70. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΥΛΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΚΛΑΡΙΣΙΝΤ 500 ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗΝ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝΠΕΡΙΠΤΩΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Εφ'όσον αυτή ξεκινήσατε αυτή θα συνεχίσετε και με αυτή θα ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Κάνει και αυτό το φάρμακο.

      Οποιαδήποτε όμως φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σε συνεννοήση με το γιατρό σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά!

      Διαγραφή
  71. Γιατρέ καλησπέρα.
    Σήμερα άρχισα να παίρνω AMOXIL 1000 ανα 12ωρο για ένα μέτριο πρήξιμο δοντιού επειδή μου ειναι πρακτικά αδύνατο να παίρνω το χαπι ανα 8ωρο.
    Τι λετε θα λειτουργήσει μ αυτή τη δοσολογία ??
    Σας ευχαριστώ.
    ΚΩΣΤΑΣ Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Και με αυτή τη δοσολογία θα λειτουργήσει η φαρμακευτική αγωγή.

      Επίζω να έχετε συνεννοηθεί με το γιατρό σας και σας προτρέπω αφού τελειώστ την αντιβίωση να κλίσετε οπωσδήποτ ραντβού με έναν οδοντίατρο για να γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος.

      Μην το αφήσετε αν σταματήσει να ποναει. Θα επανέλθει ο πόνος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  72. Γειά σας γιατρέ
    και συγχαρητήρια για την on-line βοήθεια που παρέχεται αφιλοκερδως στους συμπολίτες σας.
    Πριν από μερικές μέρες έφυγε το σφράγισμα από το δόντι 46. Ήμουν σε διακοπές και μετά δύο μέρες άρχισε να πονά και πήγα σε γιατρό του ΙΚΑ.Δεν έχω πρήξιμο, όμως πονάω. Παίρνω augmentin 625 / 8ωρο (εδώ και 2 μέρες) και 2 extra panadol (1gr) επι πόνου.Μίλησα με το οδοντίατρο μου, που είναι σε διακοπές κι αυτός και είπε θα δει αν είναι απονευρωμένο ή όχι.
    Η ερώτηση μου είναι :
    1) Υπάρχει περίπτωση να μην αντιμετωπιστεί η κατάσταση με την αντιβίωση , ώστε να συνεχιστεί ο πόνος και μετά τις 8 ή 10 μέρες ;
    2) Πόσο συχνά μπορώ να παίρνω παυσίπονο (πχ ανα 4 ώρες;) γιατί με πονά αρκετές φορές την μέρα.

    Ευχαριστώ θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο και τα καλά σας λόγια.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις απο μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά ειναι λογικό να σας πονάει το δόντι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δόντι κατά 90% δεν ειναι απονευρωμένο. Αν ήταν δε θα σας πόναγε. Η αντιβίωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο γιατί δεν είναι πόνος λόγο φλεγμονής, αλλά πόνος λόγω απουσίας οδοντικής ουσίας ή κάποιου άλλου σφραγίσματος που να προστατεύει το νεύρο από τα εξωτερικά ερεθίσματα.

      Αυτό που θα έπρεπε να σας πει ο οδοντίατρος σας είναι όσο το δυνατό να μην το εκθέτετε σε ακραία ερεθίσματα πχ ζεστό ή κρύο. Έχετε διαπιστώσει και εσείς ότι όταν τρώτε κατι κρύο ή ζεστό ξεκινάει να πονάει περισσότερο.

      Καλό είνα να ξαναπάτε στο κεντρο υγείας ή στο ΙΚΑ και να ζητήσετε να σας βάλουν ενα προσωρινό σφράγισμα τυπου καβίτ. Αυτό είναι μαλακό και σκληραίνει στη συνέχεια οπότε μπορείτε να περάσετε τον καιρό σας μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο.

      Αν έχετε γυρίσει αθηνα, ή στον τόπο κατοικίας σας , μπορείτε να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο για μια προσωρινή αποκατάσταση ή ακόμα και μια πιο μόνιμη πχ σφραγισμα.Όσο το καθυστερείτε κινδυνεύει να γίνει μόνιμη η βλάβη και τελικά να χρειαστείτε απονεύρωση.

      Αν δεν μπορεί να γίνει κάτι από τα παραπάνω μπορείτε να πάρετε μια τσίχλα, να τη μασήσετε και να προσπαθήσετε ή εσείς ή κάποιος βοηθός σας να βάλει τη μασημένη τσίχλα στο σημείο που λείπει δόντι. Όταν σκληρύνει η μασημένη τσίχλα θα λειτουργήσει σαν προσωρινό σφράγισμα. Απλά θα προσέχετε να μην φύγει από τη θέση του ή να έχετε το νού σας να το ξαναφτιάξετε αν φύγει. Μπορεί να σκούγεται αντισυμβατικο, αλλά λειτουργεί. Εξάλλου μια τέτοια έμπνευση περιμένει κάποιος από τον οδοντίατρο όταν είναι μακριά και δεν μπορεί να τον βοηθήσει και όχι απλά σύσταση για αντιβίωση.

      Στη δεύτερη ερώτηση σας πόσο συχνά μπορείτε να παίρνετε παυσίπονο αν είναι παρακεταμόλη πχ depon/panadol μπορείτε να το παίρνετε και ανα 4 ωρο. ΝΟμίζω μέχρι 8 την ημέρα, όχι όμως τα extra, που έχουν διπλή δόση!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κε Βλασταράκο,
      Ευχαριστώ για τις πρώτες βοήθειες. Ήδη βρίσκομαι στην 4 μέρα και ο πολύς πόνος πέρασε.Τώρα αισθάνομαι μια μικρή ενόχληση Ο οδοντίατρος μου επιστρέφει την άλλη εβδομάδα και θα πάω αύριο κιόλας στο ΙΚΑ για το προσωρινό σφράγισμα.
      Σας ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
  73. Γειας σας γιατρέ! Αισθάνομαι πανευτυχής που ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας κ βλέποντας ότι ακόμη μέχρι κ σήμερα συνεχίζετε να απαντάτε στις απορίες των φίλων κ να τους δίνετε συμβουλές νιώθω πολύ τυχερός που έχω την δυνατότητα να ζητήσω κ εγώ την βοήθεια σας. Η αλήθεια είναι ότι έχω αγχωθεί υπερβολικά για ένα ζήτημα κ θα το εκτιμούσα αν με βοηθούσατε.Πριν 3 μέρες έκανα έναν τυπικό οδοντικό καθαρισμό (η τελευταία μου φορά ήταν δυστυχώς το 2012) κ απλά απ΄ότι κατάλαβα πρέπει να μου βγήκε λίγο αίμα στα ούλα (γενικά έχω ευαίσθητα ούλα). Ο γιατρός μου συνέστησε να πάρω ένα οδοντικό διάλυμα κ μου συνταγογράφησε αντιβιοτικά χάπια spiramycine metronidazole (1,5m.u.i./250mg) για 5 μέρες από 3 φορές, μαζί με βιταμίνη b1 με το ίδιο δοσολογικό σχήμα. Γενικά φοβάμαι τα φάρμακα κ το θεώρησα υπερβολικό να πάρω αντιβιοτικά χωρίς ουσιαστικά να έχω κάποιο πρόβλημα.Κ από το άγχος μου δεν έχω τηρήσει το σχήμα αυτό. Πήρα μόλις 1 αντιβιοτικό μαζί με τη βιταμινη την πρώτη μέρα, το ίδιο έκανα κ την δεύτερη μέρα κ σήμερα πήρα κ τις τρεις φορές το αντιβιοτικό με τη βιταμίνη. Μην με ρωτήσετε γτ αλλα γνωρίζω ότι τα έχω κάνει μανταρά κ πλέον έχω φοβηθεί ακόμα περισσότερο γτ δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να συνεχίσω να παίρνω αυτά τα φάρμακα αλλά γνωρίζω επίσης ότι δεν είναι σωστό κ να τα σταματήσω απότομα. Είμαι απελπισμένος κ θα ήθελα τη συμβουλή σας. Μακάρι να με συβουλεύσετε να τα σταματήσω για να ησυχάσω. Αυτά είχα να πω. Συγνώμη για την αναστάτωση - γνωρίζω ότι το πρόβλημα μου δεν είναι καθόλου σημαντικό σε σχέση με τα προαναφερθέντα των φίλων αλλα έχω αγχωθεί πολύ. Καλή συνέχεια κ ευχαριστώ κ πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις απο μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Ας πάμε όμως από την αρχή.

      Δεν μπορώ να σας πω από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής κατάστασης να διακόψετε μια θεραπεία την οποία σας έχει δώσει ο θεράποντας ιατρός σας,ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι γνωρίζει την κλινική σας κατάσταση

      Η μετρονιδαζόλη χρησιμοποιείται για φλεγμονές που εμπλέκονται αναερόβια μικρόβια, όπως και αυτά που είναι υπεύθυνα για τις νόσους των ούλων. Να σας πω την αλήθεια δεν έχω ξαναδει το σχήμα με μετρονιδαζόλη και βιταμίνη Β1, αλλά αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με το συνάδελφο που σας έδωσε τη φαρμακευτική αγωγή. Πάντως σαν σκέψη έχει λογική για την αντιμετώπιση νόσων των ούλων.

      Αν δεν επιθυμείτε να πάρετε την αντιβίωση, τότε θα πρέπει να ξαναπαρετε τηλέφωνο το συνάδελφο και να του το εκφράσετε, μαζί με τους όποιους ενδοιασμούς σας.

      Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για εσάς, ή θα βρει κάποιο ισοδύναμο φάρμακο ή θα σας πει ο ίδιος μήπως μειώσετε τις ημέρες που θα παίρνετε τη φαρμακευτική αγωγη.

      Σε κάθε περίπτωση υπέυθυνος είναι ο θεράποντας ιατρός σας.

      Αν θεωρείτε ότι για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον εν λόγω ιατρό, τότε μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο κάποιον άλλο γιατρό, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλεισετε ραντεβού για κλινική εξέταση και διαμόρφωση της θεραπείας με βάση τις ανάγκες, σας, τα θέλω σας αλλά και την υπάρχουσα κλινική κατάσταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  74. γιατρε καλησπερα.πριν απο δυο χρονια ειχα κανει απονευρωσει σε εναν τραπεζιτη επανω δεξια ο οποιος οταν με επιανε ο πονος χτυπαγε μεσα στο κεφαλι αυτι ματι ετρεχε η μυτη.αφου καναμε την απονευρωσει και μετα αρχισε να εξαφανιζεται ο πονος και ολα καλα αλλα το ειχαμε κλεισει με προσορινο σφραγισμα.λογο δουλειας και αλλον προσωπικον γεγονοτον δεν πηγα να το τελειωσω με αποτελεσμα να φυγει το προσορινο σφραγισμα και να μεινει για καποιους μηνες ανοιχτο μεχρι που με ξανα επιασε ο ιδιος πονος.πηγα στον γιατρο μου το ξανακαθαρισε και μου εδωσε να πινω για 7 μερες klaricid 500 ανα 12 ωρες και algofer καθε 8 ωρες.ο πονος ομως συνεχιζεται και ειναι τρελος πονος.ξαναπηγα στον γιατρο μου το ειδε και ειδε οτι το συριγγιο που ειχε δημιουργηθει εχει κλεισει και δειχνει καλα αποτελεσματα.βεβαια εχει γινει εσωτερικη κυστη.μου ειπε να το παλεψουμε μεχρι τελους και συμφωνω και εγω μαζι του.αλλα......... ο πονος συνεχιζεται.σταματησα την αντιβιωση οπος μου ειπε και τωρα παιρνω mesulid 2 την ημερα.ποια η γνωμη σας?θα πετυχει?και περα απο αυτο τι αλλο μπορω να παρω για να μην με τρελενει ο πονος.περα απο niflamol και amoxil που σε αυτα ειμαι αλλεργικος και το ξερει και ο γιατρος μου.ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια και ήδη είσαστε στην ενεργή φάση της θεραπείας, οποιαδήποτε σύσταση σας κάνω εγώ μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με αυτό που θα σας προτείνει ο συνάδελφος που είναι επιφορτισμένος με τη λύση στο πρόβλημα σας.

      Οποιαδήποτε απορία λοιπόν καλό είναι να την εξφράζετε στο συνάδελφο, ο οποίος είμαι σίγουρος ότι είναι απόλυτα καταρτισμένος να σας απαντήσει. Δεν είναι ότι φοβαμαι να σας απαντήσω, αλλά δεν είμαι ο θεράπων ιατρός σας να ξέρω όλες τις παραμέτρους της θεραπείας σας μεχρι τώρα, το ιατρικό ιστορικό σας αλλά και τις ενέργειες που γίνονται.

      Κανονικά αν έχει αφαιρεθεί το υλικό της απονεύρωσης και έχει τοποθετηθεί φάρμακο μέσα στο δόντι και έχει κλείσει προσωρινά με το εμφρακτικό υλικό, θα δείτε αποτέλεσμα με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοιωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  75. Γεια σας! Έχει πρηστεί λίγο το ούλο μου στην τέρμα κάτωδεξιά πλευρά και η οδοντίατρος μου είπε ότι είναι περιστεφανίτιδα. Να σημειώσω ότι είμαι 25 και όταν ήμουν στην Α' Λυκείου είχα κάνει και εγχείρηση κατά την οποία μου αφαίρεσαν τον φρονιμίτη σε εκείνο το σημείο γτ ήταν τέρμα λάθος κι έκτοτε αραιά και πού πρήζεται ανά διαστήματα το ούλο σε εκείνο το σημείο, αλλά για 3-4 μέρες. Τώρα έχω περίπου 1 εβδομάδα και κάτι....είναι πολύ υποφερτό, δν πονάω απλώς με ενοχλεί όταν μασάω από εκεί κι όταν το ακουμπάω με τη γλώσσα. Η γιατρός μου είπε ότι είναι καλό να πάρω αντιβίωση (αλλά δεν ήταν σε φάση "πάρε αμέσως", προληπτικά υποθέτω). Μου έδωσε την vibramycin. Πάντοτε διαβάζω τις οδηγίες....πουθενά δεν αναγράφει ότι ενδείκνυται για οδοντιατρικά θέματα, αλλά για πολύ χειρότερα πράγματα....Συμφωνείτε στο να την ξεκινήσω;; Μήπως είναι πολύ δυνατή για κάτι τέτοιο και θα μπορούσε να μου δώσει κάτι ελαφρύτερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω.

      Καταρχάς η εννοια της περιστεφανίτιδας έχει λογική όταν υπάρχει δόντι στο ούλο,το οποίο δεν έχει βγει ακόμα στο στόμα.

      Άρα δεδομένου ότι δεν υπάρχει φρονιμήτης (μια και οπως είπατε τον έχετε κάνει εξαγωγή) και μάλλον έχετε στο στόμα σας το δεύτερο τραπεζίτη τότε η σωστή διάγνωση δεν η περιστεφανίτιδα.Δεν μπορω να σας πω τι έχετε,αλλα μάλλον δεν έχετε περιστεφανίτιδα.

      Πάμε τώρα στη φαρμακευτική αγωγή. Δεν μπορω να αξιολογήσω το σκεύασμα γιατι δεν γνωρίζω τι έχετε. Ως εκ τούτου δεν μπορω να σας συστήσω να διακοψετε μια φαρμακευτική αγωγή που σας έδωσε άλλος συνάδελφος. Για τη φαρμακευτική αγωγή και την τυχόν διακοπή της ειναι υπεύθυνος ο συνάδελφος που σας τη συνέστησε.

      Αν δεν πήγατε στην οδοντίατρο σας και η διάγνωση ήταν από το τηλέφωνο,θα σας συνεστηνα να παρετε τηλεφωνο τη γιατρό σας,ή και εμένα αν το επιθυμείτε και κλείστε ραντεβου για μια κλινική εξέταση.Η σωστή θεραπεία ξεκινάει με τη σωστή διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζι μου.

      Διαγραφή
  76. Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας! Έχω έναν φρονιμήτη ο οποίος προσπαθεί να βγει. Εχει πρηστει το ούλο γυρω γύρω, χωρος να βγει δεν υπάρχει, και πρεπει να δρομολογησω να παω σε γναθοχειρουργο να κανω εξαγωγη. Παρ'ολα αυτα, ξέρω οτι οδοντίατρος ή χειρούργος δεν μπορεί να επέμβει μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή. Αυτή η ιστορια είναι σχεδόν δυο βδομαδες τωρα. Προσπαθω μόνο με στοματικο διαλυμα και αντιφλεγμωνώδη να το αντιμετωπίσω, και για δυο μέρες είχε υποχωρήσει μόνο για να ξαναγυρίσει πάλι στα ίδια. Ξέρω ότι η συνήθης αντιβίωση που συνίσταται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η Amoxil, αλλά δυστυχως έχω αλλεργία στην πενικιλινη και δεν ενδείκνυται για μενα.Συμπεραίνω πως ούτε η Augmentin κανει για μένα για τον ίδιο λόγο. Υπάρχει κάποια άλλη αντιβίωση ευραίου φάσματος που να πιάνει και λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας που θα προτείνατε;
    Η vibramycin που πρότεινε ο οδοντίατρος στον ασθενη παραπάνω είναι κυρίως για λοιμωξεις του αναπνευστικου και είναι καραμπινάτη.

    Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας, και την προθυμία σας να βοηθάτε εμάς μέσω ιντερνετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταρχάς έχετε δίκιο στο ότι αν έχετε αλλεργία στο amoxil, ούτε το augmentin συστήνεται γιατί είναι amoxil+κλαβουλανικό οπότε θα σας κάνει τα ίδια προβλήματα.

      Κατά δεύτερο καλό είναι να έχετε στα χέρια σας μια πανοραμική ακτινογραφία. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε αυτόν το καιρό για να βγάλετε.
      Στη συνεχεια, με αυτήν ανά χείρας να πάρετε τηλέφωνο έναν γιατρό, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση, μελέτη της ακτινογραφίας, προβλεπόμενη αγωγή και ραντεβού για εξαγωγή.

      Ο κάθε γιατρός έχει τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι σαν ένα μαθηματικό πρόβλημα-έχει παραπάνω από μια σωστές λύσεις.

      Δεν θα ήταν σωστό εκ του μακρόθεν και χωρίς γνώση του πλήρους ιατρικού σας ιστορικού να σας συστήσω κάποια φαρμακευτική αγωγή. Πάντως, η εξαγωγη μπορεί να γίνει μετά την τρίτη ημέρα λήψης της αντιβίωσης, αν αυτή είναι η πενικιλίνη, ενώ πιθανώς πιο γρήγορα αν δωθεί εναλλακτική αντιβίωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οιτδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  77. Καλησπερα γιατρέ, ειμαι 36 ετων το προβλημα μου ξεκινησε πριν απο πεντε μηνες οταν μια επαναλειψη σε ενα αρκετα βαθυ σφραγισμα στον πρωτο προγομφιο κατελειξε σε απονευρωση λογω συνεχους πονου. Δυστυχως ομως παρα την απονευρωση ο πονος συνεχιζοταν (με μικρα διαστηματα υφεσης απο 4-10 ημερες) με αποτελεσμα να πηγαινοεχομαι ολο αυτο το διαστημα στον οδοντιατρο να μου ανοιγει το προσωρινο σφραγισμα να τοποθετει εκ νεου τα φαρμακα, αλλα επειδη ολο αυτο δεν κατεληγε πουθενα μου ειπε οτι πρεπει να γινει εξαγωγη. Σαν τελευταια ελπιδα απευθυνθηκα σε εναν ενδοδοντολογο ο οποιος αφου το ανοιξε και εκεινος μου ειπε οτι ηταν ατελης η απονευρωση αφου υπηρχαν 3 χιλ νευρου που ειχε απομεινει και επρεπε να καθαριστεί. Ξεκιναμε λοιπον γινεται και παλι η απονευρωση περναν οκτω ημερες που ειμαι καλα το δοντι ειναι καθαρο και ετοιμο να παει πια για μονιμο σφραγισμα, αλλα με πιανει παλι ενας δυνατος συνεχομενος πονος και ανοιγουμε και το ακριβως διπλανο του δοντι το οποιο ειχε ενα επισης βαθυ σφραγισμα και συμφωνα με την ενδοδοντολογο εχει επανατερηδονιστει, εχει νεκρωθει το μεγαλυτερο μερος του πομφου και προφανως προερχεται απο εκει ο πονος. Εκανα την απονευρωση και σ αυτο το δοντι στις 20/10 εχει περασει ο εντονος πονος αλλα ωστοσο υπαρχουν ενοχλησεις ακομα και οταν μιλαω, τα ουλα μου στην πλευρα αυτη τα νιωθω ελαφρως πρησμενα και το καινουργιο που προστεθηκε ειναι οτι νιωθω ενα εντονο αισθημα πιεσης στην ανω γναθο.Αυτο που αναρωτιεμαι ειναι μηπως τελικα ολος αυτος ο πονος ειναι νευρογενους αιτιολογιας αρα και χρηζει αλλης ιατρικης αντιμετωπισης και τελικα οδηγουμαστε σε λανθασμενες οδοντιατρικες επεμβασεις(απονευρωσεις-εξαγωγες) και μετα απο 6 μηνες πλεον ταλαιπωριας και οικονομικης αλλα κυριως ψυχικης ενας ασθενης υστερα απο επιτυχημενες πλεον απονευρωσεις απο ειδικο ιατρο ο οποιος θεωρει αναιτια μια εξαγωγη σε δοντια "καθαρα" χωρις ομως και να κατανοει την παραμονη του πονου ποιο ειναι το σημειο εκεινο στο η οδοντιατρικη υποχωρει και παρεμβαινει η επιστημη της νευρολογιας-ψυχιατρικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ γισ το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ίναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επιφοβες.

      Παρ'όλα αυτά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω παρά το ότι η προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την εκ του συνεγγυς ιατρική γνωμάτευση.

      Εφόσον ο συνάδελφος ενδοδοντολόγος απεφάνθη για το πρώτο δόντι ότι η ενδοδοντική θεραπεία ήταν ατελής δεν έχω κάποιο λόγο να μην τον πιστέψω. Εξ'άλλου μπορεί να το τεκμηριώσι με τις ακτινογραφίες , τις οποίες μπορείτε και εσείς να λάβετε αντίγραφο, μια και είναι μέσα στο νόμιμα δικαιώματα σας ως ασθενής.

      Για το δεύτερο δόντι, ο επανατερηδονισμός επίσης πιθανώς να φαίνεται ακόμα και ακτινογραφικά,οπότε και αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί.

      Τωρα θα πρέπει να αναζητήσουμε επιπρόσθετα αν είσαστε αυτήν την εποχή αγχωμένη ή αν εχετε πιάσει τον εαυτό σας να σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας, να έχετε ημικρανίες/πονοκεφάλους ή προβλήματα στον αυχένα σας. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με αυτούς τους πόνους που περιγράφετε μπορεί να είναι ένδειξη αλλά όχι απόδειξη βρυγμού ή βρουξισμού., μιας κατάστασης που υποδηλώνει ότι τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας.

      Με το βρυγμό έχω ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/07/blog-post_69.html

      Μπορεί όμως να είναι κάποια προσωπαλγία ή νευραλγια τριδύμου νεύρου.

      Καλο είναι λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο σε εναν συνάδελφο ο οποίος ΄χει κάποια εμπειρία σε αυτές τις περιπτώσεις, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε και να ελέγξετε αυτήν την πιθανότητα. Δε λέω ότι είμαι ο μοναδικός που κάνει θεραπεία βρυγμού ούτε σας βάζω ως μονοδρομο εμένα.

      Μαζί με τη θεραπεία του βρυγμού μπορεί να αναζητηθεί και βοήθεια από κάποιο συνάδελφο άλλου ιατρικού κλάδου πχ νευρολόγου κτλ. Αλλά αν είσαστε αγχωμένη αυτήν την περίοδο μπορεί να οφείλεται σε αυτό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,. μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  78. καλησπερα γιατρε εχω απο το πρωι σημερα που επλυνα τα δοντια τα ουλα μου πανω αριστερα απο το φρονιμιτη μεχρ τον κυνοδοντα πονανε πολυ κοκκινα δεν εχω καποιο προβλημα με φρονιμιτη ή κατι να χλασε τα ειδα προσφατα στο γιατρο μου τη να κανω να ηρεμησουν τα ουλα μου εχω σπιτι και αμοξιλ 500αρα και νυφλαμολ αλλα ειπα μηπως ηρεμισουν ειναι το σημειο που χωριζει το ουλο ενα δοντι με το αλλο τα πανω αριστερα ευχαριστω πως εχουμε ημικρανια που την αντεχουμε και δε παιρνουμε τιποτα λες θα περασει ενας τετοιος πονος υποφερτος αλλα το αισθανεσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καταρχήν αντιβίωση δεν μπορώ να σας συστήσω χωρίς κλινική εξέταση και γνώση του ιατρικού σας ιστορικού.

      Αν ήταν μόνο σε ενα δοντι, θα έλεγα μήπως κάτι φάγατε πχ κάτι σκληρό και ερεθίστηκε το ούλο. Τώρα που το κοκκίνισμα είναι σε τόσο μεγαλο σημείο θα ρωτήσω δύο πράγματα-καταρχάς μήπως έχετε ιστορικό με έρπη και σας ξαναβγαίνει ή μήπως φάγατε τίποτα περίργο και σας έκανε κάποια αντίδραση.

      Θα σας έλεγα να κάνετε μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι ή αν δεν έχετε να κάνετε μπουκώματα με αλατόνερο και να παρετε την οδοντίατρο σας ή κάποιον οδοντίατρο για να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  79. καλημερα σας
    ενα απονευρωμενο δόντι με θηκη, τραπεζιτης, εδω και εννεα χρονια με ποναει αφορητα
    παιρνω αντιβιωση μετα απο εξεταση στον οδοντιατρο μου amoxyl 1gr ανα 12ωρο
    εχω κλεισει 4 ημερες η ενταση του πονου δεν εχει μειωθει απλά καποιες φορες δεν χρειαζεται να παρω αντιφλεγμονωδες ή αναλγητικο
    δεν υπαρχει κανενα πρηξιμο μονο εντονος πονος
    ο οδοντιατρος μου μου ειπε 5-6 ημερες να δουμε ωστε να ξανακανω απονευρωση κτλ
    πιστευετε οτι πρεπει να γινει αλλγη αντιβιωσης ή συνδοιασμός?
    ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Εφόσον σας έχει δώσει αυτήν την αντιβίωση ο θεράπων ιατρός σας, δεν μπορώ εγώ να επέμβω και να τροποποιήσω την αγωγή, χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και το ιατρικού σας ιστορικού. Καλό είναι να τον πάρετε τηλέφωνο και οποιαδήποτε ενσταση ή απορία έχετε να την επιλύσει ο ίδιος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  80. Kirie Vlastarako kalimera sas...me sigxwreite gia ta greekenglish alla eimai katoikos exwterikou kai den exei ellinika to keyboard...Edw kai 3 meres exei pristei o fronimitis mou kai ponaw poli..epikoinwnisa me ton odontiatro mou stin ellada kai mou eipe na parw amoxil 500g kai mezoulid an o ponos einai ipervolikos....eimai stin deuteri mera me antiviwsi kai den vlepw kapoia proodo...auto pou ithela na rwtisw einai na perimenw mexri tis arxes tou allou mina pou katevainw ellada gia diakopes h' prepei na antimetopistei twra??edw den xerw kapoion odontiatro kai mou eipan oi filoi mou edw an mporw na to apofigw na paw edw se odontiatro...euxaristw ek twn proterwn...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες ή επίφοβες.

      Παρόλα αυτά χωρίς να ξέρω την ηλικία σας και το αν είναι στο στόμα ή τώρα προσπαθεί να βγει είναι λίγο δύσκολο να σας βοηθήσω. Αν τώρα προσπαθεί να βγει δηλαδή είσαστε περίπου 18-23 ή και λίγο παραπάνω μπορεί να έχετε περιστεφανίτιδα, δηλαδή να έχουν παγιδευθεί τροφές στο σήμείο που καλύτπει το ούλο το δόντι. Για αυτό εκτός από amoxil μπορείτε να βουτήξετε μια μπατονέτα για τα αυτιά σε στοματικό διάλυμα και να καθαρίσετε την περιοχή σχολαστικά.

      Ως προς το mesulid, γενικά δ συστήνεται η χρήση του για πάνω από 10-15 ημέρες. Εγω προτιμώ άλλα φάρμακα, αλλά εφ'οσον σας το συνέστησε ο οδοντίατρος σας, δν μπορώ να τροποποιήσω την αγωγή. Μπορείτε πάντως στο ενδιαμεσο να παίρνετε και κάποιο αναλγητικό πχ depon/panadol.

      Δεν μπορώ να σας πω αν μπορείτε ή όχι να περιμένετε μέχρι τον επόμενο μήνα. Λογικά ναι, αν αντέχετε τον πόνο ή την ταλαιπωρία που σας δημιουργεί. Τα συμπτώματα θα ηρεμήσουν σε λίγες μέρες,αλλά και εσείς φροντίστε όσο μπορείτε να βουρτσίζετε, για να μην παγιδεύονται τροφές.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  81. Καλησπέρα γιατρέ και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας και τις άμεσες απαντήσεις σας.μπορώ να πω ότι τις έχω για παρέα μιας και η ώρα είναι περασμένη και δεν μπορώ να κοιμηθώ από πόνους στο δόντι.οι πόνοι αυτοί ξεκίνησαν με κάποιες ενοχλήσεις στο κρύο για 3-4 ημέρες και εμφάνιση πόνου κατά την κατακλιση τα τελευταία 2 βραδιά.Το πρώτο από αυτά ένα panadol extra ήταν αρκετό για να περάσει ο πόνος αλλά το δεύτερο βράδυ δεν έφθανε. Απευθύνθηκα την επόμενη το πρωί στην οδοντίατρο μου και διαπίστωσε ότι το δόντι που πονάει είναι σφραγισμένο και ότι πιθανότατα θα'πρέπει να περάσουμε σε απονεύρωση .μου χορήγησε ωστόσο algofren των 600 μήπως και σώσουμε τίποτα η αναβάλλουμε την απονευρωση έστω και για λίγο. Έτσι.λοιπόν ξεκίνησα σήμερα τα algofren. Έχοντας πάρει ήδη δυο το πρόβλημα εντοπίζεται ότι ενώ όλη την ημέρα δεν είχα πόνο όταν πάω να ξαπλώσω σταδιακά εμφανίζεται πόνος ο οποίος πιάνει και λίγο από το αριστερό πρόσωπο.αν κάμω ότι σηκώνομαι όποιος εξαφανίζεται μετά από.λίγο. πήρα επιπλέον ένα panadol αλλά με την ίδια κατάληξη.Όσο είμαι όρθιος όλα καλά με το που ξαπλώσω όμως ξανά ΕΝΟΧΛΗΣΗ. Το ερώτημα μου είνΑι θα.μπορούσα.να ΠΑΡΩ και κάποιο άλλο φάρμακο μαζί η δεν έχει.νόημα μιας και δείχνει να την χρειάζεται την απονευρωση? Επιπλέον θα πρέπει κατά την γνώμη σας να περιμένω κάποιες μέρες μήπως και ενεργήσουν τα algofren η όπως λέει και ο λαός χωριό που φαίνεται κολαουζο δεν θέλει? Σας ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Ο πόνος κατά την κατάκλιση πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται η ροή του αίματος προς το δόντι, οπότε πονάει περισσότερο. Άρα η διάγνωση πιθανώς είναι πολφίτιδα.

      Εγώ θα ρώταγα το γιατρό μήπως θα είχε νόημα να ξεκινήσω αντιβίωση εκτός από τα αντιφλεγμονώδη. Κανονικά τα αντιφλεγμονώδη δρουν σχετικά άμεσα. Ρωτήστε επίσης μήπως αλλάξετε το algofren με κάποιο άλλο. Όταν πονάτε ποιο παίρνετε εσείς που σας πιάνει?

      Δεν μπορώ να σας πω αν θα γλιτώσετε ή όχι την απονεύρωση. Βλέποντας και κάνοντας, αλλά βλέποντας αφού γίνουν οι σωστές προσπάθειες!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  82. Καλησπερα.Μια ερωτηση θελω να κανω..Μου εγραψε ο γιατρος μια niflamol αλλα ξεχασα να του πω οτι δεν μπορω να καταπιω χαπια..Εχω παρει ηδη 2 ανοιγοντας στο νερο..Ρωτησα την φαρμακοποιο και μου πε μπορω να ανοιγω την καψουλα...Εσεις τι λετε;;Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αν είναι κάψουλες, μπορείτε να ανοίγετε την κάψουλα και να διαλύετε το περιεχόμενο σε λίγο νερό. Αν είναι χάπακια, μπορείτε να τα λιώνετε και να τα διαλύετε πάλι σε λίγο νερό. Δν είναι τόσο δραστικά, αλλά τη δουλειά τους θα την κάνουν.

      Πάντως μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο το συνάδελφο και να του ζητήσετε να σας προτείνει μια διαλυόμενη συσκευασία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  83. Καλησπερα και συγχαρητηρια για την σελιδα σας! Εχω ενα χαλασμενο δοντι το οποιο εχω αμελησει εδω και αρκετο καιρο. Το προβλημα ειναι οτι τωρα ειμαι εγκυος στον 9ο μηνα και εδω και 4 μερες αρχισε να με ποναει υπερβολικα. Μαλιστα ο πονος εξαπλωθηκε σε ολη την δεξια πλευρα και ιδιαιτερα στην περιοχη του σαγονιου οπου δημιουργηθηκε κατι σαν γρομπαλακι.Χωρις να ειμαι γιατρος υποψιαζομαι οτι προκειται για αποστημα. Ξεκινησα αντιβιωση amoxil καθως ο γιατρος μου ειπε οτι επιτρεπεται στην εγκυμοσυνη. Εχουν περασει 2 μερες απο τοτε που ξεκινησα την αντιβιωση και ο πονος οχι μονο δεν περασε αλλα αρχισα να πρηζομαι κιολας σε σημειο να εχουν μουδιασει τα χειλη μου απο την δεξια πλευρα..Ηθελα να ρωτησω καταρχην σε ποσες μερες θεωρειτε οτι θα εχει αποτελεσμα η αντιβιωση..μου φαινεται περιεργο που αντι να καλυτερευω αρχισα να πρηζομαι.. και δευτερον ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποια φυσικη μεθοδος για να μειωθει ο πονος καθως απο παυσιπονα το μονο που μου επιτρεπει ο γιατρος να παιρνω ειναι το depon το οποιο ομως δεν με βοηθαει σχεδον καθολου..και τα αντιφλεγμονωδη απαγορευονται! Δυστηχως πρεπει να κανω υπομονη λιγες ημερες μεχρι να γεννησω για να παω να το φτιαξω..το θεμα ειναι μεχρι τοτε τι να κανω για να μην υποφερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση πιθανώς το πρήξιμο να οφειλεται στο γεγονός ότι με τη βοήθε της αντιβίωσης ο οργανισμός προσπαθί να περιχαρακώσει τη βλάβη.

      Γνώμη μου είναι ότι ακόμα και τώρα μπορείτε να πάτε στον οδοντίατρο για να δει την περίπτωση σας και να σας προσφέρει ανακούφιση πχ με το άνοιγμα του δοντιού για την παροχέτευση του αποστήματος. Μου έχει έρθει ασθενής που μετά από 5 μέρες γέννησε.

      Οπότε βιαστείτε και πάρτε μια γνώμη από τον οδοντίατρο σας, ή και από εμένα αν το επιθυεμίτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  84. Καλησπέρα! Πριν ένα χρόνο περίπου άρχισε να με ενοχλεί από την αριστερή μου πλευρά ο τραπεζίτης. Στην αρχή απ ότι κατάλαβα έφυγε το σφράγισμα και δημιούργησε τρύπα στο δόντι Κουφάλα έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα κόπηκε και ένα κομμάτι από το συγκεκριμένο δόντι. Στις ενοχλήσεις που είχα έπαιρνα ντεπον και μου περνούσε τώρα πλέον όταν με πιάσει πολύς πόνος παίρνω αντιβίωση.. Έχω μεγάλη φοβία με τους οδοντίατρους για τον λόγο ότι έχω πάει σε γναθοχειρουργο και μου έχουν αφαιρέσει 2 φρονιμίτες και ο πόνος ήταν αφόρητος αλλά και για πολλές μέρες.. Δεν με πιάνει συχνά πόνος και πρήξιμο δεν είχα ποτέ 1 φορά με έχει πιάσει έντονος πόνος και δεν μπορούσα να καταλάβω πιο δόντι με πονούσε.. Μήπως μπορείτε να μου πείτε (με κάθε επιφύλαξη βέβαια εφόσον δεν έχετε κάνει διάγνωση από κοντά) τι χρειάζεται να κάνω ;
    Και συγχαρητήρια για το blog σας που έτυχε να το ανακαλύψω σήμερα!
    Καλή χρονιά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά θα πρέπει να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε να συνεργαστούμε. Το δόντι από τα λεγόμενα σας φαίνεται αρκετά χαλασμενο.Το γνωρίζετε και εσείς και το καταλαβαίνετε. 'Οσο αργείτε τόσο μειώνονται οι πιθανότητες το δόντι να σώνεται.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  85. Γιατρε εγώ έχω κάνει απόστημα στο δόντι και έχει μαζέψει πύον κάτω από το σαγόνι και έχει οριστεί επίσης ανά διάστημα με πποναει πολύ αυτό γίνετε εδώ και 5 μερες κσεκινισα αμοξιλ και είμαι στην τρίτη μέρα χορήγησης και περνώ νιφλαμολ και μεσουλιντ μαζί αλλά συνεχίζει να πονάει σχεδόν το ίδιο τι να κάνω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αυτό που πρέπει να γινει, είναι σχάση (ανοιγμα δηλαδή)του αποστήματος ή του δοντιού από κάποιον οδοντίατρο.

      Σας συμβουλεύω να πάρετε τηλέφωνο εναν γιατρό, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση αλλά και ξεκίνημα πιθανώς, μιας απονεύρωσης.Κάποια άλλη ενέργεια από μέρους σας δεν υπάρχει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  86. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Κατά πρώτον η αντιβίωση zinadol είναι μια από τις ενδεικνυόμενες αντιβιώσεις που μπορεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση φλεγμονής από δόντι.

      Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας δεν μπορώ να κριτικάρω τον τρόπο με τον οποίο ο συνάδελφος επέλεξε να αντιμετωπίσει το οδοντιατρικό σας πρόβλημα. Δυνητικά και αυτός είναι ένας από τους τρόπους, αλλά σε γενικές γραμμές συνίσταται η έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής και στη συνέχεια μετά την τρίτη ημέρα η εξαγωγή του δοντιού, χωρίς όμως να μην υπάρχουν εξαιρέσεις.

      Το σημαντικό είναι ότι το δόντι βγήκε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά!

      Διαγραφή
  87. Γεια σας. Θα ηθελα να με βοηθησετε με ενα φρονιμιτη που με ταλαιπωρει. Τις τελευταιες μερες εχει κανει πιο αισθητη την παρουσια του και με ενοχλει κυριως οταν μασαω. Πηγα σε οδοντιατρο (οχι χειρουργο) ο οποιος μου ειπε οτι υπαρχει φλεγμονη αλλα δεν ειναι για αντιβιωση και οταν ηρεμησει να παω να τον βγαλω. Παιρνοντας ponstan, ηταν καπως καλυτερα τα πραγματα, αλλα εξακολουθει να με ενοχλει στο μασημα. Ηθελα να ρωτησω, το ponstan καταπολεμα τη φλεγμονη; Δηλαδη παιρνοντας το συστηματικα (ανα 8ωρο) θα υποχωρησει η φλεγμονη ή απλα απαλυνει την ενοχληση; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
      Παρ'όλα αυτά το posnstan είναι αντιφλεγμονώδεςμ δηαδή χρησιμοποιειται για να απαύνει τα οξέα συμπτώματα της φλεγμονής και να αντιμετωπίσει τον πόνο. Βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει και τη φλεγμονή αν η φλεγμονή είναι μικρής έκτσης οποίτε την αντιμετπίζει ο οργανισμός πιο εύκολα. Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη το αντιφλεγμονώδες δε λειτουργεί και θα πρέπει να ληφθεί αντιβιωτική αγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  88. Kalispera jatre ponai to dhondi mou para poli ti farmako na paro to depon dhen me pjani katholou .oloi nikta dhen kiname katholou apo tn pono dhen andexo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δυστυχώς χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας και ιατρικού ιστορικού δεν μπορω να σας προτείνω κάποιο φάρμακο.

      Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο ενα γιατρό, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.Ο πόνος δε θα περάσει από μονος του χωρίς τη βοήθθεια ειδικού

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  89. Καλησπέρα σας. Δόντι απονευρωμενο σε θήκη με πονάει πολύ. Επίσης, παρατηρώ ευαισθησία στο ουλο κάτω απο το δόντι, το οποίο ίσως πρήζεται και όταν μασαω εκτός απο το ουλο με πονάειιδιαιτερα έντονα και το ίδιο το δόντι. Δυστυχώς είναι Σάββατο και την Δεύτερα οφείλω να ταξίδεψω εκτός Αθηνών για τρεις ημερες,εξαιτιας ακαδημαικης υποχρεωσης, οποτε δεν μπορω να επισκεφθω άμεσα οδοντίατρο.Παίρνω depon maximum 3 την ημερα, αλλά η αναλγητικη τους δραση δεν κρατάει περισσότερο απο 2 ώρες. Σήμερα πήρα και ενα lonarid. Πιστεύετε οτι πρεπει να ξεκίνησω αντιβιωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι πιο σώφρον να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο σας και να τον ρωτήσετε, αφού του εξηγήσετε έστω και πιο λεπτομερώς, δια του τηλεφώνου το τι νιώθετε.

      Θεωρώ ότι είναι πιθανό είναι να σας πει να ξεκινήσετε αντιβίωση,αλλά ας είναι η επιλογή δική του και βασισμένη σε πιο λεπτομερή περιγραφή της κατάστασης.

      Ελπίζω να σας βοήθσηα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  90. ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ25 Φεβρουαρίου 2016 - 5:17 π.μ.

    ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΝΑΩ ΜΙΑ ΑΓΡΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΜΟΥ...
    ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΙΝ 12 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΤΡΥΠΟΥΛΑ (ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΣ)ΜΠΗΚΕ ΜΕΣΑ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΟΝΟΙ ΠΟΝΟΙ!!!
    ΠΟΝΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΤΟ ΜΑΤΙ.
    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΩ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ
    ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ(ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΟΧΙΣΜΑ ΚΤΛ )ΦΕΥΓΩ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΥΠΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ.
    ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΠΟΝΟΙ ΑΡΧΙΖΩ ΔΥΝΑΤΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ (ΜΕΣΟΥΛΙΝΤ,ΜΠΡΟΥΦΕΝ 600,ΒΟΛΤΑΡΕΝ)
    ΠΑΩ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΑΓΗ ,ΤΡΙΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ.
    ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΛΑ ΝΑ ΤΑ ΝΕΚΡΩΣΕΙ...
    ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ
    ΕΝΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΙΑ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΜΕ ΠΟΝΟ!!!
    ΧΘΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ...
    ΣΤΙΣ 21.00 ΠΗΡΑ ΝΙΟΥΡΟΦΕΝ ΕΞΠΡΕΣ,ΕΠΙΑΣΕ ΓΙΑ 2 ΩΡΕΣ,ΜΕΤΑ ΠΗΡΑ ΜΠΡΟΥΦΕΝ ΤΩΝ 600,ΠΙΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ,ΜΕΤΑ ΜΕΣΟΥΛΙΝΤ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ 4 ΠΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΒΟΛΤΑΡΕΝ ( ΠΕΡΑΣΕ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ 4.30)ΤΟ ΠΡΩΙ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 8 ΝΙΟΥΡΟΦΕΝ .
    ΠΗΡΑ ΤΗΛ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΑΟΥΚΜΕΝΤΙΝ ΤΩΝ 600 ΑΜΜΕΣΑ ΛΟΓΩ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ!!!ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ!!!!
    ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΑ 44 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΝΙΩΣΕΙ!!!!
    ΘΕΛΩ ΑΠΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας οποιαδήποτε διάγνωση είναι δύσκολη.

      Ελπίζω να βρήκατε λύση στο πρόβλημα σας. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  91. Καλησπερα σας γιατρε μου και συγχαρητηρια για το ιστολογιο σας. Θα ηθελα να σας παραθεσω 2 ερωτηματα. Στην ανω γναθο ο προγομφιος ενω εκ πρωτης οψεως δειχνει απολυτα υγιης (με την εννοια οτι δεν εντοπιζεται καποια τερηδονισμενη επιφανεια), παρατηρησα οτι υπαρχει μια διαβρωση (τερηδονα κατα πασα πιθανοτητα) στην πλαγια πλευρα που ενωνεται με το αλλο δοντι.Θα ηθελα λοιπον να ρωτησω,ειναι εφικτο να γινει σφραγισμα στο σημειο αυτο; Εχω ηδη κανονισει ραντεβου με το γιατρο μου για σημερα το απογευμα. Η δευτερη απορια μου ειναι γενικη και θα καταλαβω απολυτα αν δεν μπορειτε να δωσετε σαφη απαντηση. Προβληματιζομαι πολυ για το γεγονος οτι ειμαι σχεδον 19 χρονων και εχω ηδη υποβληθει σε 3 ενδοδοντικες θεραπειες καθως και αρκετα σφραγισματα στα πισω δοντια. Περα απο την στοματικη υγιεινη που τηρω οσο το δυνατον περισσοτερο,τι πιστευετε οτι μπορει να ευθυνεται; Σας ευχαριστω εκ των προτερων και συγνωμη για το μεγεθος του κειμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
      Παρ'όλα αυτά είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίζεται τερηδόνα στο συγκεκριμένο σημείο.

      Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας πιθανολογώ ότι έχει κάποια σχέση με τη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος που ευνοεί την τερηδόνα ή με το σάλιο σας (ποσότητα ποιότητα). Για εσάς συστήονται τακτικές επανεξατάσεις στον οδοντίατρο πχ κάθε τρεις΄η τέσσερις μήνες και μαζί με τον καθαρισμό και φθορίωση των δοντιών. Επίσης πιο σωστή στοματική υγιεινή με την προσθήκη στην καθημερινότητα ενος στοματικού διαλύματος και τη χρήση μεσοδόντιου νήματος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  92. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες.
    Πριν 2 βδομάδες σε απονευρωμένο δόντι ( εδώ και 6 χρόνια περίπου ) με θήκη ενιωθα ενοχλήσεις όταν το "χτυπαγα" με τα απο κάτω. Ο πόνος χειροτέρεψε, επισκέφτηκα τον οδοντίατρο και πήρα αντιβίωση amoxil των 1000 για 5 μέρες. Από την πρώτη μέρα ο πόνος μειώθηκε πολύ και την δεύτερη είχε περάσει εντελώς. Το θέμα είναι ότι μετά από μια βδομάδα από το τέλος της αντιβίωσης άρχισε να με ενοχλεί λίγο και όταν ακουμπάω τη γλώσσα με δύναμη στο ούλο με ενοχλεί, ελάχιστα προς το παρών.

    Φυσικά και θα επικοινωνήσω την Δευτέρα με τον γιατρό μου απλά θα ήθελα να μάθω την γνώμη σας. Να σημειώσω πως με το niflamol που πηρα 2 μέρες πριν ξεκινήσω την αντιβίωση ο πόνος πέρναγε για περίπου 16 ώρες. Σας ευχαριστώ και πάλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση ηταν αδύνατη οποιαδήποτε διάγνωση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας, οπότε το πιο σωστό που κάνατε ήταν που πήρατε τηλέφωνο τον οδοντίατρο σας και κλείσατε ρνατεβού για κλινική εξέταση.



      Ελπίζω να βρήκατε λύση στο πρόβλημα σας. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  93. Καλησπέρα γιατρέ,

    Η δική μου ιστορία έχει ως εξής:
    Πριν 3 εβδομαδες πήγα για σφράγισμα σε μια γιατρό (που τελικά μονο γιατρός δεν είναι) ή οποία χωρίς κανεναν λόγο αποφάσισε να μου αλλάξει ενα παλιό σφράγισμα σε τραπεζιτη (το κλασσικο ασημενιο) για να μου βάλει λευκό. Το δόντι δε με ποναγε κ ουτε είχε χαλασει το σφράγισμα. Δυστυχώς την ίδια κιολας μέρα με επιασε εντονος πονος στο δοντι αυτο και κατέληξα σε άλλον γιατρό για να δω τι γινεται. Μεχρι και πριν 4 ημέρες προσπαθούσαμε να σωσουμε το δόντι απο απονεύρωση, διοτι αποτι φανικε το είχε τροχίσει πάρα πολύ βαθειά.
    Δυστυχώς εκανα την απονεύρωση πριν 3 ημερες. Ο μόνιμος πόνος που είχα πλέον πέρασε όμως οταν παω να μασησω απο κεινη τη μερια πονάω. 3 εβδομάδες δε μασάω καθόλου απο τη μερια αυτή γιατί και πριν με ποναγε το δόντι κατα τη μασηση (και οχι μονο). Φαντάζομαι οτι 3 μέρες είναι λίγο νωρίς για να μασάω απο τη μεριά αυτή αλλά πότε αναμενεται να περάσει ο πόνος κατα τη μάσηση? Επίσης να αναφέρω ότι το βράδυ σφίγγω τα δόντια μου αρκετα (οχι κάθε μερα) σε σημείο που ξυπναω με πονοκέφαλο.

    ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά καλό είναι να επισκεφθείτε ξανά τον οδοντίατρο σας μήπως το σφράγισμα που έγινε πάνω από την απονεύρωση βρίσκει στο πανω δόντι και σας ποναέι. Σε αντίθετη περίπτωση κανονικά ο πόνος θα έπρεπε αν έχει σταματήσει, αρα θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα κάποιου κατάγματος στο δόντι.

      Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας. Εϊμαι σίγουρος ότι θα χαρέι να σας λύσει κάθε απορία και να σας καθησυχάσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  94. Γιατρέ Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας.Εχω πριστει στο δεξί μέρος του προσώπου και μου έδωσε ο γιατρός μου αντιβίωση amoxil 1000mg το πρήξιμο μετά από πόσες μέρες φεύγει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Η αντιβίωση δρα από τη δεύτερη ημέρα της λήψης και το οίδημα ξεκινάει να μειώνεται μετά την τέταρτη ημέρα. Αναλόγως της αιτίας του οιδήματος φυσικά. Οι χρόνοι αυτοί δεν είναι καθορισμένοι. Το σημαντικό είναι να καθοριστεί η αιτία του πρηξίματος και να γίνει η θεραπεία παράλληλα με τη λήψη αντιβίωσης πχ από την τρίτη ημέρα. Και αυτό γιατί αν οφείλεται σε απόστημα θα πρέπει να γίνει σχάση , δηλαδή να ανοιχθεί χειρουργικά, υπό αναισθησία.

      Ε'ιναι λάθος να θεωρηθεί ότι η θεραπεία είναι μόνο η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για το τι θα κάνετε στη συνέχεια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  95. καλησπέρα σας, είμαι 24. έχω ενα πρόβλημα αριστερά στην κάτω γνάνθο.στην αρχη ένα απο τα δόντια μου ηταν πολύ ευαισθητο στο κρύο, και για αυτο έπαιρνα μόνο sensodyne . τωρα εδώ και 4 μέρες πονάω στο σημείο φυσικά εξακολουθεί να κρυώνει και να μην αντέχω με τιποτα κρύο νερό σε σημείο δυνατού πόνου για κάποια δευτερα.πέρα απο αυτό στην αρχη νόμιζα ότι είναι φρονιμίτης τώρα ποναω στον κυνόδοντα. με παυσίπονα αντιφλεγμονόδη περνάει ο πόνος αλλά επανερχετε παρατήρησα οταν παω να κημηθώ και ξυπνάω . ο πόνος είναι μπροστά στον κυνόδοντα και λιγο πιο μπροστά.δεν φαίνεται κανένα χαλασμενο δόντι καθώς πάω πολυ συχνα στον οδοντιατρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά το πιο πιθανό είναι να πάσχετε είτε από οδοντινική υπερευαισθησία, δηλαδή αντίδραση με πόνο στα κρύα ερεθίσματα ή από βρυγμό δηλαδή σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών.

      Καλό είναι να παρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο σας ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο και πιο σωστό βήμα για μια επιτυχημένη διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  96. Συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον σας και τη βοήθειά σας παίρνω λοιπόν το θάρρος να κάνω και τη δική μου ερώτηση.
    Μετά από πόνο σε σφραγισμένο τραπεζίτη ο οποίος πόνος χτυπούσε και στο αυτί μου καθώς και στην κάτω μεριά της γνάθου κάποια νεύρα εκεί μέχρι το αυτί, ο οδοντίατρός μου αποφάσισε να του κάνει απονεύρωση.
    Μέχρι τις 3 πρώτες αλλαγές τις απονεύρωσης όλα πήγαιναν καλά. Την 4η φορά στη μία ρίζα όταν κατεβάζε το βελονάκι χωρίς αναισθησία πηδούσα από τον πόνο. Από τότε αυτός ο πόνος δεν έχει σταματήσει 1 εβδομάδα τώρα και με έναν καθαρισμό του δοντιού στο ενδιάμεσο. Ο μόνος τρόπος για να κοιμηθώ το βράδυ είναι να πάρω postan το οποίο είναι καθ το μόνο που με πιάνει. Όλη τη υπόλοιπη μέρα πονάω ίσα ίσα που αντέχω τον πόνο αλλά αυτό που ανησυχεί είναι ότι ακούω το χτύπημα της καρδιάς μου μέσα στο δόντι ειδικά όταν αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς. Έχω απογοητευτεί πάει κάτι στραβά έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στο γιατρό μου, ποια η γνώμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά πολύ πιθανό ήταν να μην είχε γίνει ολική αφαίρεση του νευρου από αυτό το σωλήνα. Χωρίς όμως γνώση της κλινικής εικόνας δεν είναι σωστό να κάνω οποιαδήποτε μαντεψιά.

      Θα σας συμβούλευα να μιλήσετε με τον συνάδελφο που είναι επιφορτισμένος με τη θεραπεία σας και να συζητήσετε λίγο το περιστατικό. Αν μείνετε ικανοποιημένος από τη συζήτηση συνεχίστε τη θεραπεία. Αν όχι, καλύτερα να αναζητήσετε εναν άλλο οδοντίατρο για να ολοκληρώσει τη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
    2. Είχες απόλυτο δίκιο, έγινε ξανά αναισθησία και έβγαλε ένα μικρό ακόμα κομμάτι νεύρου. Την τύχη μου τόση ταλαιπωρία χωρίς να φταίω και πρέπει να πληρώσω και από πάνω για το λάθος του. Ευχαριστώ για την απάντησή σου.

      Διαγραφή
  97. καλησπερα σας!δοντι που πονουσε κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης και εφοσον μπορεσα να το αντιμετωπισω με απλα αναλγητικα,αποφασισα μετα το περας της και χωρις ποια μονιμο πονο παρα μονο οταν μασαω,να επισκεφτω οδοντιατρο για μια πλεων οριστικη λυση.Μετα απο ακτινογραφια ο γιατρος ειπε πως ειπαρχει κυστη και θα ξεκινησουμε απονευρωση!ετσι και εγινε...την επομενη μερα ομως αρχισα να ποναω πολυ και εμφανισα εξωτερικο πριξιμο...πηρα τηλεφωνο και εχω ραντευου σε μερικες ωρες...απλα θα ηθελα και την δικη σας συμβουλη διοτι βρισκομαι στο εξωτερικο και δεν ξερω αν πρεπει να εμπιστευομαι τον συγκεκριμενο γιατρο!ευχαριστω για τον χρονο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά είναι δυνατό να γίενι αυτό που μου αναφέρετε. Στη βιβλιογραφία αναφέρετε ως αναζωπύρωση φλεγμονής (flair up) και οφείλεται στη διατάραξη της φαινομενικής ισορροπίας, που ήταν ο λόγος που δεν είχατε πρηστεί παρά το ότι είχατε φλεγμονή. Αντιμετωπίζεται με σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής και χρήση αντιβίωσης. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ενδοοδντικης θεραπείας
      Αν για τους δικούς σας λόγους δεν εμπιστεύεστε τον οδντίατρο που είναι επιφορτισμένος με τη θεραπεία σας, καλύτερα να αναζητήσετε κάποιον οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε. Γιατί η σχέση εμπιστοσύνης είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της οποιασδήποτε ιατρικής θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  98. Καλησπέρα σας!εκανα δυο σφράγισματα και η αναισθησία μου κράτησε 5 ώρες μετα οταν μου έφυγε κατάλαβα οτι εχει πρηστεί ολο μου το μάγουλο,δε μπορω να κουνηςω το μισό μου χείλος και ποναω..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και συστάσεις από μακριά και ωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση πό αυτά που μου περιγράφετε, πιθανώς να έχει γίνει κάποιας τραυματισμός του νέυρου κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

      Καλό είναι ν πάρετε τηλέφωνο το θεράποντα ιατρό σας και να τον ενημερώσετε, ουτως ώστε να σας κατευθύνει. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας καθώς και των χειρισμών του και των ενεργειών του είναι ο καθ΄λυλην αρμόδιος.

      Λογικά θα σας δώσει ένα σκεύασμα συμπλεγματος βιταμινων Β (neurobion)και θα συστήσει αναμονή ορισμένες ημέρες,αλλά καλό είναι να μιλήσετε με τον ίδιο,γιατί καταλαβαίνω ότι είσαστε αγχωμένη από αυτην την εξέλιξη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή