Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Γιατρέ με πονάει το σφράγισμα που κάναμε.Να ανησυχήσω;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι ξανά ο πόνος.

Ένα από τα συνηθισμένα ερωτήματα των ασθενών μετά το σφράγισμα είναι αν θα πονέσει στη συνέχεια ή ακόμα πιο συνηθισμένο,μετά το σφράγισμα αισθανονται μια ενόχληση και ανησυχούν.

Μια συνηθισμένη στιχομυθία ή ερώτηση είναι η ακόλουθη :

"Γιατρέ με πονάει το σφράγισμα που κάναμε.Όχι ακριβώς πόνος αλλά μια ευαισθησία.Να ανησυχήσω;"



Το φαινόμενο της ευαισθησίας μετά από σφράγισμα λέγεται "μετεμφρακτική ευαισθησία"(μετ-εμφρακτική = μετά από την έμφραξη,δηλαδή το σφράγισμα).

Όταν έχουμε ταλαιπωρήσει το δόντι,δηλαδή έχουμε αφαιρέσει την τερηδόνα και έχουμε τοποθετήσει το σφράγισμα,πρέπει ο οργανισμός να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα,δηλαδή στο γεγονός ότι ναι μεν δεν υπάρχουν πια μικρόβια στο δόντι,αλλά έχουν αφαιρεθεί,έχει "σκαφτεί το δόντι",πολλές φορές έχει φτάσει η βλάβη πολύ κοντά στο νεύρο του δοντιού,και έχει τοποθετηθεί ένα σφράγισμα.Επίσης με την τοποθέτηση της σφήνας και του τοιχώματος,και τα ούλα έχουν κακοποιηθεί λιγάκι.

Αποτέλεσμα; Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την περιοχή αυτή και πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Μπορεί για τις επόμενες ημέρες να νιώθει ο ασθενής μια ευαισθησία στο δόντι που έγινε το σφράγισμα,σαν πόνο αλλά όχι έντονο,σαν μια μικρή ενόχληση.Συνήθως το αίσθημα αυτό περνάει σε λίγες ημέρες,άντε μια εβδομάδα,αν και έχουν παρατηρηθεί ευαισθησίες που κράτησαν έως ένα μήνα.

Και γιατί μας απασχολεί αυτό γιατρε;




Μας απασχολεί γιατί αφενός επηρεάζει την ποιότητα ζωή του ασθενούς μας,οπότε πρέπει να τον καθησυχάσουμε.Γι'αυτό καλό θα είναι να προειδοποιούμε για την πιθανότητα εμφάνισης αυτή της ενόχλησης.

Αφετέρου  υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η θεραπεία του δοντιού με το σφράγισμα να μην επαρκής ή εγκαιρη.Να είχε προχωρήσει η βλάβη και να είχε θίξει το νεύρο του δοντιου,οπότε να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (η γνωστή απονεύρωση). 

Κλείνοντας λοιπόν,η μετεμφρακτική ευαισθησία είναι μια υπαρκτή επιπλοκή της οδοντικής θεραπείας,που μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ενόχληση στον ασθενή.Αν όμως είναι σωστά ενημερωμένος,θα περάσει σύντομα,χωρίς περιττά άγχη.




ΥΓ

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


146 σχόλια:

  1. ponai to donti mu ti na kanw stin albania dn exume odontiatrus gi ayto irtha stn athina me ponai yperbolika to donti mu ponaw para pollu ston odontiatro tha paw to sabbato fobame para pollu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Ο φόβος είναι λογικός μια και πονάτε.Είμαι σίγουρος ότι όταν θεραπευτει το δόντι,θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

      Περαστικά!Για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Είχα κάνει σφράγισμα στον τραπεζίτη γιατί είχε σπάσει αλλά μετά απο δυο χρόνια έσπασε σε άλλο σημείο και το παραμέλησα μέχρι που άρχισε να με ποναει.Πηγα και του έκανα καινούργιο σφράγισμα το δόντι σκάφτηκε ποιο βαθιά με αποτέλεσμα να εχω ενοχλητικά πονάκια μετά από τρεις εβδομαδες.Θα πρεπει να ανησυχώ.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Η ερώτηση σας έιναι καθαρά κλινική οποτε διαγνωσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά θέλω καποιες διευκρινήσεις.

      Κατά πρώτον το σφράγισμα είναι άσπρο ή μαύρο;
      Επίσης οταν λέτε ενοχλητικά πονάκια είναι στα καλά καθούμενα ή είναι μετά από κάποιο ερέθισμα πχ δάγκωμα ή ζεστό/κρύο;Αν είναι στο ζεστό/κρύο όταν καταπίνετε το ερεθισμα σταματάνε ή συνεχίζουν για λίγη ώρα;
      Επίσης είναι ανεκτά η πρέπει να πάρετε κάποιο παυσίπονο;

      Μπορεί να είσαστε τυχερός και να είναι ευαισθησία από το σφράγισμα(μετεμφρακτική ευαισθησία).Αν είναι έτσι,θα ηρεμήσει από μόνο του.Αν ήταν βεβαια μετεφρακτική ευαισθησία στις 3 εβδομάδες θα έπρεπε να έχει περάσε,αν και έχουν παρατηρηθεί τέτοιες ευαισθησίες μετά και από 2 μήνες.
      Το κακο σενάριο είναι όντως το σφράγισμα να ήταν πολύ βαθύ και να έχει επηρεαστεί το νεύρο του δόντιού,οπότε να χρειαστεί απονεύρωση.

      Περιμένω την απάντηση σας.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση.
    Tο σφράγισμα που μου έκανε τώρα είναι άσπρο.
    Από ότι μου είπε ο γιατρός δεν τρύπησε νεύρο και το σφράγισε για να δει πως θα πάει.
    Αν και πιστεύω κακώς το έκανε νομίζω ότι έπρεπε να βάλει κάτι προσωρινό.
    Έχει μεγάλη ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό οπότε όταν καταπίνω κάποιο ρόφημα το σκεπάζω με τη γλώσσα αν είναι να δαγκώσω κάτι σκληρό όπως παξιμάδι φέρνει πόνο.
    Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν με ενοχλεί τόσο αλλά όταν είναι να πάω για ύπνο με ενοχλεί τόσο όσο να μην μπορώ να κοιμηθώ, οπότε παίρνω Norgesic και σε δέκα λεπτά είναι όπως και τα άλλα δόντια χωρίς πόνο χωρίς τίποτα και χωρίς ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να του βάλει ένα προσωρινό σφράγισμα και να δει την πορεία του,διότι τώρα εαν χρειαστεί απονεύρωση,θα χαλάσει το σφράγισμα για να αποκτήσει πρόσβαση στο νεύρο του δοντιού.

      Από τα συμπτώματα που μου αναφερετε μπορεί να είναι θέμα του πολφού(νεύρου).Όχι φλεγμονή,αλλά υπεραιμία που μπορεί να οδηγησει σε φλεγμονή.Μιλήστε με το γιατρό σας για την περαιτερω πορεία ή πάρετε μια δεύτερη γνωμη.Δυνητικά θα μπορούσε να αφαιρεθει το σφράγισμα με προσοχή και να μπει ένα υλικό προστασίας πολφού(ουδέτερο στρώμα) και ένα προσωρινό σφράγισμα για να διαπιστώσουμε εαν τα προβλήματα ηρεμούν,με ταυτόχρονη αντιβίωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς εδώ που είμαι δεν έχω και πολλές επιλογές.
    Δεν υπάρχουν γιατροί για να μπορέσω να πάρω και μια δεύτερη γνωμη,και εχω κακή εμπειρία από απονεύρωση.
    Σε ένα δόντι που είχα κάνει ένιωθα ότι είχα ένα τούβλο μέσα στο στόμα μου είχε μεγάλη ευαισθησία στο κρύο ,και τελικά το κράτησα ένα χρόνο περίπου και το έβγαλα,ειχε πιάσει απόστημα.
    Και τώρα είμαι στο δίλημμα το τι να κάνω.
    Να το αφήσω όπως είναι και άμα χειροτερέψει να πάω να το βγάλω?
    Να κάνω άλλη μια δοκιμή και να του κάνει απονεύρωση?
    Ευχαριστώ πάντως για απαντήσεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H γνωμη μου είναι αν δειτε οτι συνεχίζει η ευασθησία στο κρύο,να αφαιρέσετε το σφράγισμα και να βάλετε προωρινό,με ταυτόχρονη προστασία του πολφού.Αν αυτό συνεχίζει,μαλλον το δόντι θα χρειαστεί απονεύρωση.

      Δε γνωρίζω που κατοικείτε,αλλά πλεον νεοι συνάδελφοι περισσότερο καταρτισμένοι από οτι οι παλιοι,ακόμα και με τις απονευρώσεις,χωρίς να είνα ειδικοί, βρίσκονται σε όλα τα μηκη και τα πλάτη της Ελλάδος.Καλύτερα να πάτε πχ στην διπλανη κωμόπολη/πόλη,αν είσαστε καπου απομακρυσμένα και να κάνετε ενδοδοντική θεραπεία,παρά να κάνετε εξαγωγή και να αφήσετε το κενό ή να τροχίσετε διπλανά δόντια για να κάνετε γέφυρα.Όσο λιγότερο παρεμβαίνουμε στο στόμα,τόσο καλύτερα,για το μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  5. Τελικά ακολουθησα τη συμβουλή σας και βρήκα άλλο γιατρό για ναμου πει τη γνώμη του.
    Το σφράγισμα που μου είχε κάνει ο πρώτος δεν ήταν σωστό είχε φύγει από τη θέση του
    Μου έβαλε προστατευτικό πολφού και λευκό σφράγισμα πάλι.
    Αν κάτι δεν πάει καλά που μέχρι τώρα όλα είναι εντάξει θα χρειαστεί απονεύρωση γιατί το δόντι είναι στα όρια.
    Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τα λευκά σφραγίσματα φεύγουμε τόσο εύκολα δεν είναι όπως τα μαύρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίροιμαι που βρήκατε λύση στο πρόβλημα σας.

      Τα λευκά σφραγίσματα κανονικά δεν βγαίνουν εύκολα,εαν τηρηθούν οι κανόνες ελέγχου υγρασίας και σωστής συγκόλλησης.

      Τα μαύρα από την άλλη μπορούν να γίνουν και παρουσία υγρασίας,μια και ο τρόπος που σταθεροποιούνται στο δόντι είναι διαφορετικός.Συγκρατούνται μεσω διαμόρφωσης της κοιλότητας κατάλληλα(μικρομηχανική συγκρατηση μετά τη διαστολή του υλικού).

      Και τα δύο υλικά έχουν διαφορετικές εφαρμογές πλέον,αλλά και τα δύο είναι στη φαρέτρα του οδοντιατρου!

      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σας,
    Στις 14 Απριλιου εκανα λευκο σφαρισμα στο δοντι μου το οποιο δεν εχει ιδιαιτερο προβλημα απλα ειχε αρχισει να φαινεται τερηδονα και η οδοντιατρος που ειπε να το σφραγισει. Μεχρι τοτε δεν ειχα κανενα απολυτως πονο και ποτε. Μετα το σφραγισμα πηγανα ολα περιφημα.Δεν πονεσα καθολου, ετργωγα,επινα κανονικα και δεν ειχα καμια ενοχληση. Στις 28 του Απριλη ομως, 2 εβδομαδες μετα το σφραγισμα, πηγα να μασισω μια τσιχλα και ενιωσα ενα μικρο μουδιασμα καθε φορα που μασαγα την τσιχλα. Απο τις 28 μεχρι καια την 1 Μαιου οταν δαγκωνα απο τη μερια του σφραγισμενου δοντιου ποναγα ελαφρα αλλα ενοχλητικα. Οταν δεν μασαγα δεν ποναγα καθολου. Επισης, οταν εκλεισα σφιχτα τα δοντια μου δεν ενιωθα κανεναν απολυτως πονο. Σημερα, δεν εχω τον πονο που ειχα αλλα εναν πολυ μικρο.. Να επισκεφτω ξανα την ιατρο μου?Υπαρχει περιπτωση να εφυγε σφραγισμα και να μην το καταλαβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Περίπτωση να έχει φύγει το σφράγισμα δε νομίζω να υπάρχει μια και θα αισθανόσασταν κάποιο κενό στην περιοχή,σαν κάτι να λείπει και φυσικά θα είχατε μεγάλη ευαισθησία στα ερεθίσματα πχ κρύο.Υπάρχει μια περίπτωση ο πόνος να προκύπτει από τα ούλα,ειδικά εαν έχετε καιρό να κάνετε καθαρισμό.Μπορεί κάτι να πήγε στα ούλα,να το ερέθισε και να σας έκανε τον πόνο

      Κατά τη γνώμη μου συνεννηθείτε με την οδοντίατρο σας και ρωτήστε την.Αν σας πει να περάσετε να σας δει,κατά πάσα πιθανότητα δε θα υπάρχει πρόσθετη χρέωση για μια τόσο καινούρια αποκατάσταση.

      Επίσης μην αμελείτε τη στοματική σας υγιεινή σε εκεινη την περιοχήεπειδή υπάρχει κάποια ενόχληση.Συνεχίστε να βουρτσίζετε κανονικά.Εϊναι πολύ σημαντικό,γιατί συνήθως οι ασθενείς εκεί που πονάν δε βουρτσίζουν,με αποτέλεσμα να μαζεύεται ακόμα περισσότερη πλάκα και να επιτείνεται ο φαύλος κύκλος του πόνου.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απαντηση σας. Εκανα καθαρισμο μια εβδομαδα πριν το σφραγισμα. Σημερα εφαγα και δεν ειχα πονο παρα ενα πολυ πολυ ελαφρυ πονακι. Σε καθε περιπτωση θα επισκεφθω και την ιατρο. Και παλι σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα.
    πριν απο λιγο καιρο εκανα δυο σφραγίσματα ενα μεγαλο και ενα μικρο το μικρο αν κ δεν ειχα προβλημα στην αρχη εχει αρχισει να με ενοχλεί...οχι τιποτα παρα μια μικρη ενόχληση 3 δευτερολεπτων και οχι συχνα(μπορει και 3 φορες την μερα μονο)θα επρεπε να ανησυχώ για κατι? επισης στο μεγαλο που εκανα χθες ποναω...οχι τοσο στο δοντι μπορω να πω και ίσως και καθολου ,εχω την εντυπωση πως ειναι τα ουλα οταν κανω περιεργες κινήσεις με το στομα (ειναι λογικο αυτο και αν ναι σε ποσο καιρο θα σταματήσει?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστω για την ερώτηση

      ΚΑταλαβαίνετε ότ η ερώτηση είναι καθαρά κλινική,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά ενόχληση 3 φορές την ημέρα δεν είναι αμελητέα.Βέβαια πρέπει να εξετάσουμε τις συνθήκες που έρχεται αυτή η ενόχληση πχ είναι στα καλά καθούμενα ή υστερα από καποιο ερέθισμα;
      Αν βέβαια είναι καινουριο το σφράγισμα,τότε θα πρέπει να το αφήσετε μερικές μέρες.Είναι η λεγόμενη μετεμφρακτκή ευαισθησία.Αλλά εαν συνεχίσει και μετά από περίπου δεκα με δεκαπέντε μέρες από το σφράγισμα,τότε να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο σας.Το ίδιο ισχύει και για το μεγάλο σφράγισμα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω και όχι δεν είναι μετα από ερέθισμα τρώω και πίνω χωρις κανενα πρόβλημα αλλα για να καταλάβω αν και στο μεγαλο μου διαρκεσει πανω από 15 μερες πρεπει να επικοινώνησω παλι με οδοντιατρο?

      Διαγραφή
    3. Ναι,κατα τη γνώμη μου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας,μια και είναι ο θεράπων ιατρός,εαν οι ενοχλήσεις υνεχίζοτναι αμείωτες και μετά τις 15 μέρες.

      Διαγραφή
  9. αντιμετωπίζω προβλημα σαν ενα απο τους πανω εκανα ενα σφραγισμα πριν απο λιγες μερες βαθυ, ομως τρωω και πινω χωρις θεμα επισης πιεζω τα δοντια να δω εαν ποναω και ομως τιποτα, αλλα τι γινεται εχω ευαισθησια στα ουλα και την ιδια στιγμη ασχετες ωρες χωρις να κανω κατι ιδιατερο ποναω, πονο που μαλλον ειναι απο τα ουλα, περνω τον οδοντιατρο μου λεει πως δεν μπορει να με δει σημερα και αυριο αλλα μου ειπε να παρω κατι που λεγεται πλακ αουτ(η καπως ετσι) εσεις απο μια μακρινη αποψη τι πιστευετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Το plak out είναι στοματικό διάλυμα,με αντιμικροβιακές ουσίες,που δίνεται σε ασθενεις που έχουν κάποιο πρόβλημα με τα ούλα πχ ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα. Υπάρχει και σε μορφή gel,για τοπική χρήση.

      Κατά τη γνώμη μου,καταρχήν πρέπει να σταματήσετε να πιέζετε τα δόντια σας.Κινδυνεύετε να προκαλέσετε εσείς ο ίδιος κάποια βλάβη. Κατά δεύτερον,να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας,μια και έχοντας γνώση της κλινικής σας εικόνας,ξέρει και τι να σας προτείνει.Δεν μπορώ να αναλάβω το ρίσκο να σας συστήσω μια θεραπεία,χωρίς να σας έχω δει,διότι μπορεί να μην είναι η σωστή.Οπότε υπομονή μέχρι να μπορέσει να σας δει κάποιος γιατρός.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. ο πονος στα ουλα δικαιολογείτε με περιοδοντιτιδα?

      Διαγραφή
    3. Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων.Οπότε ο πόνος δικαιολογείται.Επίσης τα ούλα είναι φουσκωμένα,κόκκινα και ματώνουν στο βούρτσισμα..

      Διαγραφή
  10. Γεια σας! Εγω χθες εκανα σφραγισμα... Στο πανω μερος των δοντιων μου! Με ποναει πολυ! Ο οδοντιατρος μου ειπε οτι θα μου περασει σε μια ωρα... Αλλα ακομα και σημερα με ποναει... Το σφραγισμα μου ειναι ασπρο (επειδη διαβασα τα παραπανω σχολια το λεω) πως αυτο κανει διαφορετικο το σφραγισμα;; Δεν μπορω να φαω ! Μου λετε μια λυση για να τρωω; Σας παρακαλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταρχήν διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Πρ'όλα αυτά το σφράγισμα σας πονάει όταν δαγκώνετε ή μασάτε ή σας πονάει ακόμα και έτσι στα καλά καθούμενα;
      Επίσης ο πόνος είναι αφόρητος ή σαν μια μικρή ενόχληση;

      ΑΝ σας ποναει χωρίς να μασάτε ή να δαγκώνετε,τότε μάλλον το σφράγισμα είναι κοντά στο νεύρο του δοντιού.Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας,αλλά αν είναι έτσι,τότε η λύση μαλλον είναι η απονεύρωση.

      Αν είναι όταν μασάτε ή δαγκώνετε,τότε θέλει εκλεκτικό τροχισμό,να το λειάνει δηλαδή το σφράγισμα για να μην βρίσκει.Αν είναι μια μικρή ενόχληση τότε μπορεί να είναι μετεμφρακτκή ευαισθησία,οπότε μπορεί να είσαστε τυχερός και να μη χρειαστεί τίποτα.Καλύτερα να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο σας,ή αν δεν μπορείτε,αναζητήστε άλλον οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ παρά πολυ για την συμβουλή! Και ναι! Οταν μασάω με πονάει! Ίσως πάω κ κανω απονεύρωση! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ!

      Διαγραφή
  11. καλησπέρα,
    είχα ένα δόντι το οποίο έκανα σφράγισμα.
    Στην αρχή μου έκανε ένα προσωρινό σφράγισμα το οποίο το κράτησα μια εβδομάδα.Στην αρχή με πονούσε αλλά ο πόνος έφυγε σε μια δυο μέρες. Από τότε πού έκανα το τελικό σφράγισμα ( λευκό) πονάω και όταν μασάω και πολλές φορές χωρίς να μασάω κάτι. έχει περάσει μια βδομάδα και έχει δύο μέρες πού ξεκίνησα αντιβίωση amoxil αλλά τα συμπτώματα παραμένουν ιδία μπορώ να πω πως σήμερα ξεκίνησε και με πονάει και το αφτί μου... τι μπορώ να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το πρωτόκολο που χρησιμοποίησε ο οδοντίατρος σας ήταν σωστό.Όταν η βλάβη είναι μεγάλη,άρα το σφράγισμα θα είναι βαθύ και κοντά το νεύρο του δοντιού,με κίνδυνο να αποκαλύψει το νεύρο,συνίσταται να βάλουμε ένα προσωρινό σφράγισμα για να δούμε την αντίδραση του.
      Σε εσα΄ς η αρχική αντίδραση ήταν σωστή,δηλαδή δεν είχατε πόνο,οπότε προχώρησε στη λύση του τελικού σφραγίσματος.Εαν είχατε πόνο,τότε θα προχωρούσε στην απονεύρωση.
      Όταν όμως τελείωσε το σφράγισμα,λογικά,σας είπε ότι αν σας πονέσει,το πιο πιθανόν είναι να χρειαστεί απονεύρωση.Πότε θα πονέσει;Άγνωστο.Μπορεί και ποτέ μπορεί και σύντομα.Σε εσάς μάλλον έφτασε το σφράγισμα στο νεύρο του δοντιού,οπότε μάλον θα χρειαστεί απονεύρωση.Σας λέω μάλλον διότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.

      Το ίδιο πρωτόκολο ακολουθώ και εγώ σε περιπτώσεις βαθιών βλαβών,αλλά φροντίζω να είμαι πολύ επεξηγηματικός με τους ασθενείς μου,για να μην υπάρχουν απορίες σας τη δική σας.

      Τι μπορείτε να κάνετε;Καταρχην θα πάρετε τηέφωνο το γιατρό σας και θα του εξηγήσετε την κατάσταση.Στη συνέχεια αυτος θα σας κατευθυνει για τις μελλοντικές ενέργειες και το πιο πιθανό είναι να σας κλείσει ραντεβου για να σας δει και να αξιολογήσει την κατάσταση και να σχεδιάσετε μαζι τις επομενες θεραπευτκές ενέργειες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα σας.Θα ήθελα κι εγώ να ρώτησω τη γνώμη σας για το δικό μου πρόβλημα.Πριν δύο περίπου μήνες σφράγισα έναν τραπεζίτη στον οποίο είχε σχηματιστεί μία κοιλότητα λίγο βαθιά(δεν με πόναγε καθόλου απλά επειδή διεισδυαν τροφές αποφάσησα να παω να το σφραγίσω).Από τη μέρα που έκανα το σφράγισμα ξέκίνησε η ευαισθησία στο κρύο και το ζεστό καθώς και ο πόνος όταν μασάω κάτι σκληρό.Ο πόνος αυτός είναι πολύ έντονος ακριβώς τη στιγμή που θα μασήσω π.χ ένα παξιμάδι,έπειτα για 2-3 μέρες αισθάνομαι κάτι μεταξύ πόνου και ενόχλησης και μετά υποχωρεί.Επειδή πρώτη φορά επισκεύτηκα την συγκεκριμένη οδοντίατρο και επειδή όλα αυτά(ευαισθησία και πόνος) ξεκίνησαν μετά το σφράγισμα έχω την αίσθηση πως πρόκειται για κάποιο δικό της λάθος και διστάζω να την ξανασυμβουλευτώ.Ποιά η δική σας γνώμη για την αιτία αυτών των συμπτωματων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική οπότε διαγνωσεις από μακριά ειναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτα από αυτά που μου λέτε το καλό σενάριο είναι να είναι μια "πρόωρη επαφή",να βρίσκει δηλαδή ένα σημείο του σφραγίσματος κάπου που φυσιολογικά δε βρίσκει.Αυτό δε σημαίνει ότι τα σφραγίσματα δεν πρέπει να βρίσκουν καθόλου.Πρέπει να βρισκουν σε σωστά σημεία,μια και αναπληρώνουν την ανατομια της περιοχής που έχει χαθει από τη βλάβη.

      Πώς το καταλαβαίνετε αυτό?Κάνετε το εξής τεστ.Αν δαγκώσετε και κρατήσετε ενωμενα τα δόντια κατά το δάγκωμα,βρίσκουν και οι δυο πλευρές ταυτόχρονα ή η μια βρίσκει και η άλη είναι σον αέρα,με αποτέλεσμα το στόμα να μην κλείνει καλά?Αν ειναι έτσι τότε υπάρχει μια πρόωρη επαφή και το θέμα λύνεται εύκολα με μια διόρθωση σύγκλεισης,δηλαδή να τροχιστεί στο σωστό σημείο το σφράγισμα.
      Προσέξετε κατά το τεστ μη δαγκωσετε πολύ δυνατά και πονέσετε το ήδη επιβαρυμένο δόντι σας.

      Το δεύτερο σενάριο είναι μετεμφρακτική ευαισθησία,δηλαδή ευαισθησία του δοντιού από το σφράγισμα.Σε εσας έχουν περάσει 2 μήνες,οπότε αυτήν την εκδοχή τείνουμε να την απορρίψουμε,αν και έχουν παρατηρηθεί τετοιες ευαισθησίες που κράτησαν και δύο μήνες.

      Το χειρότερο σενάριο είναι το σφράγισμα να μην έχει γίνει σωστά ή να έχει γίνει αλλά να ήταν βαθύ οπότε το δόντι μπορεί να χρειαστεί απονεύρωση.Βέβαια από τα συμπτώματα που αναφέρετε δεν είμαι πεπεισμένος για την ανάγκη απονεύρωσης.Για να γίνει τέτοια διάγνωση θα πρεπει να προηγηθεί κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος.

      Αυτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ειδοποιήσετε τη γιατρό σας για τα συμτπωματα,μια και γνωρίζει τις ενέργειες που εκανε κατά το σφράγισμα.ΑΝ θεωρείτε ότι δεν μορείτε να συνεργαστείτε με την ίδια,τότε αναζητήστε εναν γιατρό με τον οποίον μπορείτε να βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.Αλλά πράξτε το σύντομα.Μην το αφήνετε,διότι τα δόντια τείνουν να πονέσουν στις πιο ακατάλληλες στιγμές.

      ΕΛπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  13. Πηγα στον οδοντιατρο γι ενα δοντι που μου ειχε ψιλοσπασει και μου ειπε οτι μπορει να θελει απονευρωσει αν δεν μπορεσουμε να το σωσουμε με βαθυ σφραγισμα!...Μου το καθαρισε λοιπον και μου εβαλε ενα προσωρινο σφραγισμα και μου ειπε οτι αν δεν με πονεσει να παω σε μια βδομαδα να κανω το σφραγισμα αλλιως θελω απονευρωση!...Περασε η βδομαδα και εμενα δεν με πονεσε καθολου(και ετρωγα κανονικα,ζεστα,κρυα τα παντα) και πηγα και μου εκανε χτες το μεσημερι το βαθυ σφραγισμα!...Μεχρι χτες το βραδυ ημουν αρκετα καλα αλλα ξαφνικα και τελειος περιστασιακα ενιωθα κατι σουβλιες μεσα στο νευρο του δοντιου μου,και πολλες φορες και σε αλλα δοντια οχι μονο στο σφραγισμενο!...Σηκωθηκα σημερα το πρωι χωρις πονους αλλα κ παλι με εδωσε κανα 2 τσιμπιες στο νευρο!...Δεν εχω μονιμο πονο παντως!...Λετε να θελω απονευρωση τελικα ή ειναι ο πονος επειδη το σφραγισμα ηταν πολυ βαθυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγνώσεις από μακριά και χωρίς κλινική εικόνα είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά αν είναι περιστασιακός ο πόνος,μπορει να συνηθίζει ο οργανισμός στα νεα δεδομένα του σφραγίσματος που ήταν βαθύ. Περιμένετε λίγες μέρες για να δείτε αν θα βελτιωθεί. Αν ο πόνος συνεχίζει ή χειροτερεύει και νιώθετε ότι πρήζεστε,τότε θέλει απονεύρωση το δόντι.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  14. Γεια σας!
    Ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό να νιώθω τις τελευταίες δυο μέρες μικρό πόνο σε δόντι που δέχθηκε απονεύρωση πριν ένα μήνα περίπου. Μπορώ να τρώω κανονικά αλλά όταν πιέζω το δόντι στο εσωτερικό πλαϊνό νιώθω πιο έντονα τον πόνο. Πως γίνεται να μην με πόνου σε μετα το τέλος της θεραπείας και να με πονεί έστω και λίγο μετα απο ένα μήνα?ειναι φυσιολογικό?
    Περιμένω την απάντηση σας.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά ορισμμένες φορές μπορεί να παρατηρηθεί πόνος όχι από το δόντι, αλλά από το ούλο. Εϊτε διότι φάγατε κάτι σκληρό πχ παξιμάδι ή κάτι πικάντικό ή κατι καυτό και το ερεθίσατε.

      Περιμένετε λίγες μερες και εαν τα συμπτώματα συνεχίσουν,καλύτερα να πάρετε το γιατρό που σας έκανε την απονεύρωση και να ρωτήσετε τη γνώμη του, μια και ξέρει το οδοντιατρικό ιστορικό του δοντιού και μπορεί να σας κατευθύνει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σας!

    Πριν 10 ημέρες έκανα ένα σφράγισμα στον κάτω αριστερά τραπεζίτη. Το δόντι αυτό ήταν ήδη σφραγισμένο πριν χρόνια, αλλά ο οδοντίατρος μου είπε ότι είχε φύγει ένα κομμάτι του παλιού σφραγίσματος, οπότε έκρινε ότι πρέπει να το αφαιρέσει ολόκληρο και να σφραγίσει το δόντι από την αρχή. Το νέο σφράγισμα είναι λευκό. Το παλιό ήταν μαύρο.

    Σήμερα, 10 ημέρες μετά, πονάω ακόμα, μόνο όταν μασάω όμως. Για την ακρίβεια, δεν μπορώ να μασήσω καθόλου από την αριστερή πλευρά, καθώς ο πόνος που νιώθω είναι οξύς και έντονος.

    Επισκέφθηκα ξανά τον οδοντίατρο χθες το απόγευμα. Μου τρόχισε λίγο το σφράγισμα για να μη "βρίσκει" και μου έκανε και ακτινογραφία. Όμως δε βρίσκει να έχω κάτι. Μου είπε ότι ο πόνος πιθανόν να οφείλεται στην ταλαιπωρία που περνάει ένα δόντι μετά από σφράγισμα, και με συμβούλευσε να κάνω υπομονή.

    Μπορείτε να πιθανολογήσετε εσείς τί μπορεί να φταίει?
    Σκέφτομαι να επισκεφτώ και κάποιο άλλο οδοντίατρο για μια δεύτερη γνώμη.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Από τις περιγραφές σας,επειδή η ερώτηση είνα πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες, πιθανολογώ ότι μάλλον το σφράγισμα ήταν λιγάκι ψηλό ή έβρισκε κάπου κι τώρα με το τρόχισμα θα είναι καλύτερα. Ο πόνος μαλλον θα ηρεμεί τις επόμενες μέρες.Όντως αυτό που είπε ο συνάδελφος για την ταλαιπωρία κτλ λέγεται "μετεμφρακτική ευαισθησία" και μπορεί να εμφανιστεί.

      Εγώ λέω να περιμένετε περίπου μια ενδομάδα,για να δείτε εαν τα συμπτώματα μειωνονται σταδιακά ή αν ο πόνος είναι ο ίδιος. Αν μειώνονται τότε σε περίπυ δύο εμβδομάδες θα έχουν εξαφανιστεί. Εαν είναι το ίδιο τότε να ξαναμιλήσετε με το συνάδελφο ή να αναζητησετε μια δεύτερη γνώμη.

      Επίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,η διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.Περαστικα!

      Διαγραφή
  16. Γεια σας.Πριν 4 ημέρες σφράγισα για 2η φορά τον 1ο γομφίο (τον είχα σφραγίσει πρόσφατα, αλλά επειδή έμπαιναν τροφές στο ούλο ανάμεσα σ' αυτόν και τον 2ο γομφίο,έγινε ένα δεύτερο μεγαλύτερο σφράγισμα).Το πρόβλημα είναι ότι μετά το 2ο σφράγισμα είχα κάποια ποναλάκια κατά τη μάσηση και έντονο πόνο στο κρύο.Τα ποναλάκια κατά τη μάσηση υποχώρησαν, ο πόνος στο κρύο όμως όχι.Υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσει με την πάροδο κάποιων ημερών, ή θα πρέπει να ξαναεπισκεφθώ οδοντίατρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Όταν λέτε πόνο στο κρύο,εννοείτε πόνο ή ενόχληση.Και όταν καταπίνετε το κρύο ερεθισμα πχ κρύο νερό ο πόνος συνεχίζεται ή κρατάει για περισσότερο του πενταλέπτου και πρεπει να πάρετε πχ depon για να σταματήσει?

      Επειδή η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική, το μόνο που μπορώ να σας απαντήσω είναι το εξής : Κάνετε υπομονή για περίπου 7-10 μέρες. Αν ο πόνος δε σταματάει ή δεν έχει μειωθεί σε ένταση τότε ξαναεπισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας ή εναν οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε και αναζητήστε θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και την άμεση ανταπόκριση.Όντως η ερώτηση είναι πολύ κλινική, οπότε θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας.

      Διαγραφή
  17. Καλησπερα σας γιατρε. Εδω και δυο ημερες πονανε ολα μαζι τα δοντια στην ανω και κατω σιαγωνα στήν αριστερή πλευρα.Συγχρονως αισθανομαι και ενα βαρος στην περιοχη. Δεν υπαρχει εμφανες πρηξιμο. Πηρα Μesulid δυο μερες και τα συμπτωματα εχουν ελαφρως υποχωρησει. Παραμενει μικρος πονος οταν πιεζω εξωτερικα στο σημειο αναμεσα στα πανω δοντια και το αρ.ρουθουνι της μυτης. Εκει υπαρχει ενα προβληματικο από παλιά δοντι, νομιζω απονευρωμενο.Επειδη ο γιατρος μου ειναι αρρωστος και εγω μεθαυριο ταξιδευω, σας παρακαλω μπορειτε να μου πειτε τη γνωμη σας; Επισης θα χρειαστει αντιβιωση για να προλαβω επιδεινωση στο ταξειδι μου; Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινικη και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Επιπροσθέτως ο πόνος που περιγράφετε, εκτός από εντοπισμένος (στην περιοχη αναμεσα στα πανω δοντια και το αρ.ρουθουνι της μυτης) λέτε ότ είναι και διάχυτος "Εδω και δυο ημερες πονανε ολα μαζι τα δοντια στην ανω και κατω σιαγωνα στήν αριστερή πλευρα".

      Δεν μπορώ να δώσω σαφή διάγνωση,μια και απαιτείται μια κλινική εξέταση, αλλά θα σας συμβούλευα να παρετε τον οδοντίατρο σας και να τον ρωτήσετε τι αντιβίωση να πάρετε. Αν δεν μπορείτε να επιοινωνήσετε, παρτε μια αντιβίωση που έχετε παρει με επιτυχία στο παρελθόν.

      Αν σκοπεύετε να πατε καπου αεροπορικώς υπάρχει περίπτωση με τις αλλαγές της πίεσης ο πόνος στο δόντι να επιδεινωθεί. Το ίδιο θα ισχύει με βουτιές λόγω αυξημένης πίεσης από την άνωση. Οπότε προσοχή. Και καλό είναι να έχετε στη τσάντα εκτός από την αντιβίωση και κάποιο αντιφλεγμνονώδες πχ ponstan ή mesulid, σε περίπτωση που έχετε κάποιον οξύ πόνο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  18. Σας ευχαριστω παρα πολυ.Εχω παρει στο παρελθον διαφορες αντιβιωσεις για προβληματα , χωρις προβλημα. Παντως με βοηθησατε αρκετα με την αμεση απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σας, θα ηθελα να κανω μια ερωτηση. Σημερα εκανα δυο σφραγισματα, ο οδοντιατρος μου εκανε αρχικα ενεση για να μην ποναω, στο ενα μου δοντι ομως η ενεση δν επιασε κ πονουσα καθως μου εκανε το σφραγισμα κ συνεχιζε να το ψεκαζει συνεχως κ να κανει κ αλλες ενεσεις. Εκανε αρκετη ωρα να τελειωσει κ ειχα τρωμαξει διοτι την προηγουμενη εβδομαδα εκανα αλλα 3 σφαγισματα κ δν πονεσα ουτε λιγο αλλα αυτη τη φορα μου τα εκανε μια αλλη οδοντιατρος. Ολο αυτο με τρωμαξε μιας που ειμαι 17 κ πρωτη φορα ενιωθα ετσι. Οταν τελειωσαμε εφυγα κ δν μπορουσα να μιλησω απο τον πονο. Πηρα παυσιπονα και παλι τιποτα ποναω παρα πολυ δν μπορω να φαω τα σφυγγω κ ποναω παλι. Το ενα δοντι το ρουφυξα και πηγα να λυποθημησω απο τον πονο, το αλλο δοντι οταν το ρουφαω δν ποναει. Αλλα κ τα δυο δοντια πονανε πολυ. Τι μου συμβουλευεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Καταρχην ο ήπιος πόνος που νιώθετε στο ένα δόντι μπορεί να είναι φυσιολογικά από τη διαδικασία.
      Ο πόνος στο δεύτερο δόντι, που είναι μεγάλος, δυστυχώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί από μακριά. Απαιτείται κλινική εξέταση.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάτε σε εναν οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε, και να γίνει μια κλινική εξέταση.Μπορεί να μην έχει γίνει σωστά το σφράγισμα και για αυτό να πονάτε. Μπορεί όμως να έχει γίνει σωστά το σφράγισμα,απλά να πονάτε από την "κακοποίηση" της περιοχής, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

      Αν θέλετε μπορείτε να δείτε πως πάει ο πόνος,αν δηλαδή αυξάνεται μειώνεται ή παραμένει σταθερός για λίγες μέρες και μετά να κάνετε τις ενέργειες που ανάεφερα.

      Μην ανησυχείτε. Για ολα υπάρχει λύση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Οπως βλέπω ο πόνος έφυγε κ πονάω λιγο δν με ενοχλεί όμως. Στο ενα δόντι μου όμως οταν τρώω απο εκείνη την μεριά πονάω κ πιστευω οτι η τροφ εισχωρεί μέσα στο δόντι. Απ οτι φαίνεται θα παω σε εναν οδοντίατρο να το ελέγξει γιατι υπαρχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  20. Γεια σας!Πριν μερες,μου εφυγε το σφραγισμα,απο τη δεξια πλευρα κ κατω γναθο,πισω,χρωματος μαυρο.δε ποναγε καθολου.πηγα στο γιατρο,κ μου εκανε εκ νεου το σφραγισμα,λευκο το οποιο μου εδινε ενοχλητικα πονακια.πηγα να το τροχισει λιγο,βαζωντας μου κ καρμπον,κ παρολα αυτα τα πονακια συνεχιστηκαν.ξαναπηγα,μου εβγαλε το μονιμο σφραγισμα,μου εκανε προσωρινο,να δουμε πως θα παει ειπε,βαζωντας μεσα στο προσωρινο γαρυφαλελαιο το οποιο οπως ειπε,θα το ηρεμησει. .εν το μεταξυ,δεν ηρεμησε,συνεχισαν οι πονοι κ παιρνω 4 μερες τωρα mesulid,με ανακουφιζει. .να. τονισω οτι ο πονος γινεται εντονος οταν πιω η φαω κατι κρυο κ το. νερο της βρυσης ακομη οταν εκανα μπουκωματα με αλατι(μου το συνεστησε ο γιατρος,μηπως ψησω τα ουλα ειπε που ερεθιστηκαν)κ εβαλα χλιαρο νερο,κ ολα οκ.εξ αρχης μου ελεγε οτι δεν ειναι βαθυ σφραγισμα κ δε φτασαμε νευρο,κ τωρα θελει να με ξαναδει,γιατι ισως λεει πειραχτηκε το νευρο.τι γινεται?τι αλλαξε?υπαρχει η περιπτωση να ναι λαθος δικο του?να πηγε πολυ βαθεια κ να βρηκε νευρο?κ πως γινεται αφου μου ελεγε οτι δε θελει απονευρωση,τωρα να εχει υποψιες για κατι τετοιο?αυτη τη στιγμη,με ενοχλει,ελαφρως χωρις να τρωω κατι,αλλα δε παιρνω mesulid,γιατι ειναιανεκτος ο πονος ακομη.κ εκει που ηταν λιγακι πιο εντονος,εγινε ανεκτος. .Τι λετε εσεις να συμβαινει?θα ηθελα τη γνωμη σας.μπορει να ειναι ερεθισμενο απ τα σφραγισματα(μονιμο στην αρχη και προσωρινο μετα)κ να θελει μερες να ηρεμησει?κ αν ναι,ποσες κ τι χαπι να. Παιρνω για τοσες μερες?γιατι το mesulid καλο κ με ανακουφιζει,αλλα δε κανει να το παιρνεις για μερες λενε. .κ επισης,μου ελεγε ο γιατρος οτι το να με ενοχλει στο κρυο,δεν ειναι σημαδι απονευρωσης.οταν θελει απονευρωση το δοντι ελεγε,ποναει μονο στο ζεστο.ισχυει?απαντηστε μου αμεσα σε ολα τα ερωτηματα σας παρακαλω.ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας φυσικά είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Παρ'όλα μέχρι στιγμής η μεθοδολογία που ακολουθησε ο συνάδελφος ήταν σωστή. Η τοποθέτηση του προσωρινού σφραγίσματος για 7-10 ημέρες θα δώσει κάποια ένδειξη για το αν χρειάζεται ή όχι απονεύρωση. Βέβαια μια ένδειξη για το πόσο βαθύ είναι το σφράγισμα θα μπορούσε να πάρει με τη λήψη μιας ακτινογραφίας. Και λέω ένδειξη, διότι η ακτινογραφία λέει κατα προσέγγιση την αλήθεια,μια και είναι μια δισδιάστατη απεικόνιση ενός τρισδιάστατου πράγματος,του δοντιού σας. Οπότε δεν είναι 100 % ακριβής.

      Αυτό όμως που είπε για το κρύο και το ζεστό δεν ισχύει καθόλου. Ο πόνος στο κρύο μέχρι εναν βαθμό είναι φυσιολογικός. Πχ αν φαω παγωτό θα με ενοχλήσουν 2-3 δόντια! Απλά όταν καταπιώ το πάγωμένο ερέθισμα ο πόνος θα σταματήσει μετά από πολύ λίγο πχ 1 λεπτό. Αν συνεχίσει και πρέπει να παρω κάποιο αντιφλεγμονώδες, τότε είναι ένδειξη ότι έχει πρόβλημα το νεύρο του δοντιού.

      Μπορεί όλη η διαδικασία τοποθέτησης του μόνιμου,αφαίρεσης του μόνιμου και τοποθέτησης του προσωρινού να ερέθισε την περιοχή. Αυτπό θα το δείτε , αν τα συμπτώματα ηρεμούν όσο περνάνε οι μερες.Ούτως η αλλιώς το προσωρινό θα το αφήσετε για λίγες μέρες για να δείτε τι γίνεται. Ο μόνος μου ενδοιασμός όταν κάνετε τη μόνιμη αποκατάσταση είναι ότι όταν έχει μπει γαρυφαλέλαιο, πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά ακόμα και με οινόπνευμα για να μην έχει πρόβλημα το άσπρο σφράγισμα,μια και το γαρυφαλέλαιο (ευγενόλη) δημιουργεί πρόβλημα στην πήξη του άσπρου σφραγίσματος. Αλλιώς κάνετε μαύρο σφράγισμα χωρίς κανένα πρόβλημα.

      Όσο για τη φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσετε , αυτό είναι υπόθεση του θεραποντος ιατρού. Εντάξει το mesulid δεν είναι αθώο,αλλά κανένα φάρμακο δεν είναι. Δε συστηνεται για μακροχρόνια χρηση,αλλά εως 15 ημέρες μπορείτε να το λαμβάνετε. Εναλλακτικά υπάρχουν άλλα υπέροχα αντιφλεγμονώδη πχ ponstan.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  21. Καταρχας ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας!Να σας ενημερωσω για τα νεα δεδομενα.Πηγα σημερα κ μου εκανε μια ακτινογραφια για να κανει μια εκτιμηση της καταστασης.βλεπωντας την,μου ειπε οτι η ακτινογραφια,δε δειχνει να ειναι πειραγμενο το δοντι,να εχουμε φτασει σε νευρο δηλαδη.θα αφησουμε ειπε κ αυτη τη βδομαδα το προσωρινο σφραγισμα,περνωντας mesulid οποτε ποναω ομως μονο κ ανα 12 ωρες,κ εαν συνεχιστει ο πονος,θα προχωρησουμε απο βδομαδα στην απονευρωση αναγκαστικα,παρολο που δε φαινεται πειραγμενο το νευρο,γιατι λεει οτι δε γινεται να συνεχισω με φαρμακα.Η ερωτηση μου ειναι,πως ενω οταν το καθαρισε κ εβαλε στην αρχη το μονιμο σφραγισμα,ειδε οτι δε φτασαμε νευρο,αλλα παρολα αυτα,επειδη στην πορεια ποναγα,βαλαμε προσωρινο κ βλεπουμε πως θα παει τωρα λεει οτι ισως να προχωρησουμε σε απονευρωση.τι αλλαξε στην πορεια?υπαρχει περιπτωση να εγινε καποιο λαθος γιατρου?μου ειπε επισης,οτι εαν δεν ποναω στο κρυο,κ το ξεπερασω,αλλα συνεχιζει ο πονος πισω κ προς το αυτι,μπορει να ναι προβλημα της γναθου απ το ανοιγμα της γναθου που ειχα λογω των επεμβασεων που καναμε(σφραγισματα),κ ισως το ξεπερασουμε με norgesic μονο.θα παρακαλουσα,να μου απαντησετε στα ερωτηματα μου.ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αποινεύρωση μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του πολφού από μικρόβια ή μπορεί να κρίνεται επιβεβλημένη σε περίπτωση πολφίτιδας,δηλαδή επώδυνης ανταπόκρισης του οργανισμού σε ερεθίσματα πχ κρύο. Δεν γνωρίζω αν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος,αλλά αυτό που σας λέει ο γιατρός έχει βάση.

      Όσο για τον πόνο από το άνοιγμα του στόματος,μπορεί να υφίσταται αλλά θα είναι περιοχικός δηλαδή δε θα τον εντοπίζετε σε δόντι,αλλά σε περιοχή πχ σε όλη τη γνάθο ή.και πίσω από το αυτί. Έτσι το norgesic ως μυοχαλαρωτικό θα χαλαρώσει τους μύες και θα σταματήσετε να πονάτε,αν οφείλεται σε αυτό. Σε αυτό όμως δεν μπορώ να σας απαντήσω χωρίς κλινική εξέταση,αλλά μπορείτε να το ελέγξετε αν ανοίγοντας το στόμα σας έρχεται ο πόνος ή όχι. Αν έρχεται, ναι είναι από τους μυες. Αν όχι,μάλλον δεν είναι.

      Σε γενικές γραμμές,αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας ή έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη σας στο άτομο του, αναζητήστε εναν οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χφρειαστείτε,μη διστάσετε να ξανεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. Γεια σας εχω κανει ενα λευκο σφραγισμα στον άνω πλευρικό τομεα αλλα εδω και ενα χρονο περιπου απο τη στιγμη που το εκανα οταν κατι τρωω κατι οχι ιδιαιτερα πολυ σκληρο και ακουμπαει πανω στο σφραγισμα νιωθω ενοχληση η οποια ειναι αρκετα ενοχλητικη μονο κατα τη διαρκεια της επαφης. Μηπως αν ξανα σφραγιστεί το δοντι υποχωρησει αυτη η ενοχληση;Σας παρακαλω απαντηστε μου και ευχαριστω για το χρόνο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η απάντηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, η αν θέλετε μπορειτε να επικοινωνήσετε και μαζί μου να κλείσουμε ένα ραντεβού για κλινική εξέταση για να πάρετε μια σίγουρη απάντηση στο πρόβλημα σας,μια και όπως λέτε σας ταλαιπωρεί για έναν περίπου χρόνο. Μπορεί να είσαστε τυχερός/η και το σφράγισμα απλά κάπου να βρίσκει και να μη χρειάζεται επανάληψη,αλλά μόνο ένα τρόχισμα για αφαίρεση μιας πιθανής πρόωρης επαφής. Μπορεί όμως να είναι θέμα σφραγίσματος και να χρειαζεται επανάληψη.

      Επίσης αυτό που σίγουρα θα πρέπει να γίνει,αν έχετε να πάτε στον οδοντίατρο ενα χρόνο είναι ένας καλός καθαρισμός,διότι σε περίπτωση επανάληψης του σφραγίσματος,υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας από τα ούλα ή αδυναμίας συγκόλησης όταν έχουν πέτρα τα δόντια.

      Μην το καθυστερείτε. Πηγαίνετε στον οδοντίατρο,για να έχετε ένα καλοκαίρι χωρίς ταλαιπωρίες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  23. Γεια σας! πριν απο 23 μερες περιπου μου ηρθε ενας ξαφνικος πονος στο δοντι και ειδα οτι ειχα τρυπα. Αμεσως πηγα στον οδοντιατρο (για πρωτη φορα στην ζωη μου σε ηλικια 21 χρονων) μου εκανε σφραγισμα με ενεση . μετα απο 10 μερες περιπου μου ειχε περασει ο πονος και δεν ειχα κανενα προβλημα μονο καμια φορα οταν ετρωγα κατι σκληρο με ενοχλουσε κ με πονουσε. Χθες οπως ξυπνησα ηπια χλιαρο νερο και ξαφνικα με επιασε ενας δυνατος πονος (στο σημειο π με ποναγε) και απο τοτε δεν εχει σταματησει ουτε λιγο και το χειροτερο ειναι οτι δεν μπορω να κοιμηθω. Υπαρχει περιπτωση να μ περασει ; ειναι κατι το ανησυχητικο ; θα χρειαστω απονευρωση; αν ναι ειναι επικυνδινο γιατι εχω ακουσει οτι εχει καποιες παρενεργειες. Ευχαριστω εκ τν προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταρχην η απονεύρωση είναι μια θεραπευτική διαδικασία η οποία δεν έχει παρενέργειες.Αν παρακάμψουμε την απονεύρωση θα γυρίσουμε στην εποχή που πονάει-δόντι-βγαζει-δόντι.

      Πάμε στην ερώτηση σας. Καταρχήν να ξεκινήσουμε απο το προφανές. Εϊναι το σφράγισμα στη θέση του ή έχει φύγει?Αν είναι στη θέση του τότε το πιο πιθανόν να χρειάζεται απονεύρωση το δόντι. Συνήθως αφαιρούμε το σφράγισμα και επισκοπούμε την κοιλότητα. Αν δε δούμε αιμορραγία,μπορούμε να βάλουμε ένα προσωρινό σφράγισμα και να επανέλθει ο ασθενής μετά από δέκα ημέρες ή και πιο νωρίς αν το συμπτώματα είναι τα ίδια και να του κάνουμε την απονεύρωση.Αν δεν πονάει με το προσωρινό σφράγισμα μπορούμε να κάνουμε ξανά το μόνιμο σφράγισμα και να τον έχουμε σε επανέλεγχο,πράγμα που σημαίνει ότι γλιτώνουμε την απονεύρωση για τώρα,αλλά μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί.

      Πως είστε τώραπου έχουν περάσει λίγες μέρες?Περιμένω νεα σας!

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα σας.
    Αρκετό καιρό πριν, ένα κομμάτι μικρό έσπασε σε έναν από τους κάτω τραπεζίτες μου. Η τρύπα μεγάλωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να την καταλαβαίνω καλά με την γλώσσα μου. Όταν βρήκα την ευκαιρία, πήγα σε οδοντίατρο, μου το καθάρισε και μου έκανε λευκό σφράγισμα. Αυτό έγινε λιγότερο από ένα μήνα πριν. Μου έσκαψε αυτό και λίγο το διπλανό δόντι, γιατί είπε πως είχε μεταφερθεί η ζημιά. Το σφράγισμα είναι ακόμα εκεί, όλο πιστεύω, αλλά από τότε έχω μεγάλη ευαισθησία σε σκληρό,ζεστό, ιδιαίτερα στο κρύο. Δεν με πονάει κατα την διάρκεια της μέρας, μόνο εκείνη την στιγμή για 2-3 δευτερόλεπτα. Καμιά φορά ο πόνος αντανακλάται στο δόντι που βρίσκεται από πάνω.
    Διάβασα ότι είναι φυσιολογική αυτή η ευαισθησία, αλλά όχι για τόσο καιρό. Έχετε καμιά ιδέα να με βοηθήσετε; :)
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Πολλές φορές αν καταναλώνουμε κάποιο ακραία ζεστό ή κρύο ερέθισμα παγώνουν ή πονάνε στιγμιαία τα δόντια μας. Αυτό είναι φυσιολογικό και μοιάζει σαν πχ την αυτόματη απομάκρυνση του χεριού μας όταν πιάνουμε κάτι ζεστό.

      Δεν γνωρίζω αν αυτό που μου περιγράφετε είναι αυτό που σας αναφέρω ή κάτι άλλο. Για σίγουρη διάγνωση θα πρέπει να γίνει κλινική εξέταση,οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο που σας έκανε το σφράγισμα και να πάτε για έναν επανέλεγχο. Αν θεωρείτε ότι θέλετε και δεύτερη γνώμη,για τους δικούς σας λόγους, μπορούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού για κλινική εξέταση. Οι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  25. Γειά σας.Πρόσφατα έκανα 5 σφραγίσματα.Πάνω και κάτω.'Ηταν τα πίσω δόντια .Ο γιατρός μου είπε οτι στα πίσω κάνουμε μόνο αμάλγαμα(μαύρο σφράγισμα) για να αντέξουν στο χρόνο διότι τα λευκά σπάνε πιο εύκολα.΄Ετσι έγιναν και τα 5 με μαύρα σφραγίσματα.Τώρα αφου έκανα μια έρευνα στο ιντερνετ διάβασα σχεδόν παντού οτι τα μαύρα σφραγίσματα είναι επικινδυνα διότι περιέχουν υδράγυρο.Ισχύει?Ρώτησα τον οδοντίατρο και με καθησυχάσε οτι το μαύρο σφράγισμα δεν περιέχει κανένα κινδυνο.Ποια είναι η δική σας γνώμη?Υπάρχει καποιο ασφαλές όριο που πρέπει να έχει κάποιος στο στόμα του μάτρα σφραγίσματα?5?7?Πρέπει να τα ανικαταστήσω?Εσείς χρησιμοποιειτέ μαύρα σφραγίσματα?Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Και τα μαύρα και τα άσπρα σφραγίσματα βρίσκονται στη θεραπευτική φαρέτρα του οδοντιάτρου και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όταν αυτός το κρίνει σωστό. Φυσικά αυτό πρέπει να είναι με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς διότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ασθενών πχ εκείνοι που κάνουν ομοιοπαθητική θεραπεία, οι οποίοι δε θέλουν μάυρα σφραγίσματα λόγω του υδραργύρου.

      Τα μάυρα σφραγίσματα χρησιμοποιούνται συνήθως σε οπίσθια δόντια, όταν δεν μπορεί να ελεγχθεί η υγρασία στην περιοχή ή όταν η βλάβη είναι κάτω από το επίπεδο των ούλων.

      Τα άσπρα σφραγίσματα είναι το ίδιο ανθεκτικά με τα μαύρα, αλλά υπερτερούν στο αισητικό κομάτι.

      Πάντως το ποσό του υδραργύρου που βρίσκεται στα μαύρα σφραγίσματα είναι αμελητέο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, ακόμα και αν έχει κάποιος δέκα σφραγίσματα στο στόμα του.

      Εγώ στο ιατρείο μου εξαντλώ τις πιθανότητες να κάνω άσπρα σφραγίσματα, μια και είμαστε στην εποχή της αισθητικής οδοντιατρικής. Αν δω όμως ότι δεν γίνεται να κάνω την ίδια ποιοτική δουλεια και με προβλέψιμο αποτέλεσμα, τότε δε διστάζω να χρησιμοποιήσω μάυρο σφράγισμα. Πάντα όμως σε συνεννόηση με τον ασθενή. Γιατί όταν ο ασθενής είναι συμμέτοχος στη θεραπεία, και καταλάβει γιατί γίνεται, τότε την αποδέχεται. Δε λέω στείρα ότι τα μαύρα είναι πιο ανθεκτικά, διότι δεν είναι ακριβές.

      Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από το παρακάτω άρθρο

      (Μαύρα σφραγίσματα..Είναι επικίνδυνα?)

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου!

      Διαγραφή
  26. Η μητέρα μου σφράγισε το δόντι, το οποίο μετά από λίγο άρχισε να πονάει και μετά έκανε απόστημα. ο Οδοντίατρος έδωσε αντιβίωση και τα συμπτώματα υποχώρησαν για λίγο, αλλά επανεμφανίστηκαν, ο οδοντίατρος μας είπε ότι πρέπει να γίνει απονεύρωση όταν φύγει το πύον, αλλά ένας άλλος οδοντίατρος που πήγαμε σαν δεύτερη γνώμη, μας είπε πως πρέπει να γίνει εξαγωγή γιατί η απονεύρωση δεν θα έχει επιτυχία. Το δόντι είναι τραπεζίτης.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστπω για το σχόλιο.

      Παρά το ότι δεν έχετε σαφές ερώτημα καιοι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες ειδικά χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας θα σας πω ότι γενικά η απονεύρωση έχει πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας. Αλλάεχει και ποσοστά αποτυχίας που εξαρτώνται από το δόντι κι τον οδοντίατρο που κάνει τη διαδικασία. Οπότε σαν πρώτη σκεψη αν μπορουμε να σωσουμε το δόντι με απονεύρωση είναι πολύ κλύτερο να το ρισκάρουμε παρά να το βγάλουμε. Γιατι αν βγάλουμε το δόντι μετά θα πρεπει να το υποκαταστήσουμε.
      Η απονεύρωση μπορεί να ξεκινήσει και στην τρίτη με τεταρτη μέρα από τη λήψη της αντιβίωσης. Μάλιστα διάνοιξη και η πρώτη φάση θα βοηθήσει την καλύτερη και πιο γρήγορη αποδρομή (το να περάσει δηλαδή) του αποστήματος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  27. καλημερα σας ηθελα να μου πειτε την διαδικασια της απονευρωσης η ανισθησια θα ιναι η ιδια με αυτη για το σφραγισμα ή πιο υσχυρη; και ακομα κατι αλλο απο την αλλη μερια στην κατω γναθο απο εκει που θα γηνει η απονευρωση ειχα κανει ενα σφραγισμα και βρισκεται ακριβως διπλα στο νευρο τις πρωτες μερες μετα τοσφραγισμα με παιθενε στους πονους μετα απο 2 μερες σταματησε αλλα νιωθω μια πιεση προς τα κατω οταν μασαω .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η αναισθησία της απονεύρωσης είναι περίπου η ίδια με την αναισθησία για το σφράγισμα. ΑΝαλόγως αν μιλάμε για κάτω γνάθο είναι ακριβώς η ίδια, και πιάνει τη μισή γνάθο περίπου για 4 ωρες. Για πάνω γνάθο είναι η ίδια , αλλά η ποσότητα του αναισθητικού μπορεί να είναι περισσότερη για να πιάσει καλύτερα.

      Όσο για το σφράγισμα, μπορεί να φαίνεται αν έχει πρόβλημα και από απλή επισκόπηση, δηλαδή με την κλινική εξέταση αλλιώς θα πρέπει να γίνει ακτινογραφία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει βλάβη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  28. Καλησπερα σας.
    Θα ηθελα κι εγω να σας ρωτησω κατι. Ο γιατρος μου ειπε οτι πρεπει να κανω καθαρισμα δοντιων λογω συσσωρευμενης πλακας και λιγες εστιες πετρας, και επειτα θα μου κανει και μερικα σφραγισματα. Επειδη ομως εχω ηδη αρκετα σφραγισματα απο παλια (μαυρα) εχω ακουσει οτι με το καθαρισμα ισως να χαλαρωσουν τα σφραγισματα. Υπαρχει περιπτωση να γινει κατι τετοιο; Και αν ναι, τι λυση θα προτεινατε εσεις - π.χ. να μη γινει καθολου καθαρισμος;
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η λύση του μη καθαρισμού δεν είναι λύση. Ίσα ίσα καλά έκανε ο συνάδελφος και σας πρότεινε να κάνετε καθαρισμό, διότι τα σφραγίσματα δεν θα κολλήσουν στα δόντια, ειδικά τα άσπρα σφραγίσματα.

      Κανένα, και το επαναλαμβάνω ΚΑΝΕΝΑ σφραγισμα δεν φεύγει με τον καθαρισμό αν δεν έχει κάποιο πρόβλημα, ούτε χαλαρώνει. Αν φύγει, ούτως η αλλιώς θα έφευγε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξανεπικοινωνησετε μαζι μου.

      Διαγραφή
  29. Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια σας. Μιας και αναφερθηκε ο καθαρισμος, πολλοι ισχυριζονται οτι περισσοτερα προβληματα προκαλει, παρα λυνει. Επισης οι αποψεις διαφερουν απο γιατρο σε γιατρο για το αν πρεπει να γινεται καθαρισμος στην περιπτωση που υπαρχει μονο πλακα και οχι πετρα. Για παραδειγμα καποιοι λενε οτι με τακτικο βουρτσισμα και οδοντικο νημα η πλακα πιθανως θα υποχωρησει με τον καιρο και οτι δε χρειαζεται καθαρισμος. Και επισης οτι αν τα δοντια ειναι μονο "κιτρινα", παλι δε χρειαζεται καθαρισμος μιας και ενδεχεται να παρουσιαστουν προβληματα αργοτερα αν καθαριστουν. Ποια ειναι η δικη σας αποψη περι αυτου;
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ ωραία και είναι ένας από τους λόγους που με ώθησαν να ξεκινήσω το παρόν ιστολόγιο. Είναι καθαρά μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντηθεί από έναν επαγγελματία της υγείας και που μπορεί και πρέπει να απαντηθεί δομημένα, όχι στα όρια μιας απάντησης σε σχόλιο.

      Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να ετοιμάσω μια καινούρια ανάρτηση , η οποία θα ανέβει την Τετάρτη, με την απάντηση στο ερώτημα σας, παρά το ότι είχα ετοιμάσει ανάρτηση.

      Σας ευχαριστώ για το ερέθισμα που μου δώσατε.

      Μείνετε συντονισμένος/η για την απάντηση την τεταρτη 03/12!

      Διαγραφή
    2. Επειδή κάθε υπόσχεση πρέπει να πραγματοποιείται για να μη χανουμε την πίστη μας σε αυτόν που υπόσχεται οριστε και η ανάρτηση!

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2014/12/kanei-kalo-i-kako-o-kathrismos.html

      Για οποιαδήποτε άλλη απορία μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας και ευχαριστω για την αναρτηση και τις πληροφοριες σας. Παρολα αυτα εχω παει σε 2 γιατρους να παρω τη γνωμη τους πριν αρχισω θεραπεια. Ο ενας μου ειπε οτι εχω μονο λιγη πλακα και θα φυγει με συνεχες βουρτσισμα, ενω ο αλλος γιατρος ειπε μεχρι και πετρα εχει, οποτε θελουν καθαρισμα. Δηλαδη υπαρχει σαφης διαφορα των δυο αυτων αποψεων. Διαβασα την αναρτηση σας καθως και αλλα ξενογλωσσα αρθρα για τη δομη της πλακας και πετρας και ειδα αρκετες εικονες, αλλα δεν ξερω τι συπμερασμα να βγαλω. Εσεις - χωρις φυσικα να με εχετε δει - πως εξηγειτε αυτες τις δυο διαφορετικες διαγνωσεις;
      Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα σας

      ΟΙ διαγνώσεις δεν είναι πάρα πολύ διαφορετικές.Δε σας πρότεινε πχ ο ένας ότι δεν είχατε τίποτα και ο άλλος ότι θα χάσετε σύντομα τα δόντια σας από περιοδοντική ασθένεια.

      Καταρχην όλα ξεκινάνε από την αξιολόγηση του περιστατικού και τη φιλοσοφία του γιατρού

      Πχ αν ο ενας από τους δύο σας πήρε ιατρικό/οδοντιατρικό ιστορικό και δηλώσατε προηγούμενη επίσκεψη σε οδοντίατρο πριν από 1 χρόνο ή και παραπάνω τότε είναι λογικό να προτείνει καθαρισμό.

      ΑΝ ο ένας από τους δύο δεν περιορίστηκε στην πέτρα ή την πλάκα πάνω από τα ούλα αλλά σας έλεγξε και με τη χρήση περιοδοντικού ανιχνευτήρα και είδε αιμορραγία των ούλων η/και υποουλική πέτρα/πλάκα τότε πάλι λογικό είναι να προτείνει καθαρισμό.

      Αν ο ένας από τους 2 είναι πιο νεαρής ηλικίας άρα πιο ευαισθητοποιημένος ως προς τα προβλήματα των ούλων σε σχέση με τον άλλον, πάλι λογικό να προτείνει καθαρισμό.

      Αν τέλος, επειδή παίζει και αυτό το σενάριο, όντως δεν είχατε τίποτα, τότε μια και είσασταν καινούριος/καινούρια ασθενής και πιθανώς να μη σας ξαναέβλεπε, σας πρότεινε καθαρισμό και δε χρέωσε ραντεβού.

      Αν θέλετε, μπορείτε να επισκεφθείτε και εναν τρίτο οδοντίατρο, ο οποίος σίγουρα θα συμφωνήσει με μια από τις δύο γνώμες. Οπότε θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    5. Γεια σας και ευχαριστω για την απαντηση. Ετσι να σας ενημερωσω οτι πηγα σημερα για μια τριτη γνωμη, η οποια ηταν καπου αναμεσα. Λιγη πλακα μου ειπε, και αναμεσα στα ουλα ισως πολυ λιγο αιμορραγια. Τελικα διεγνωσε οτι δεν επειγει καθαρισμος. Αυτο που ομως ειπε οτι 2-3 σφραγισματα πρεπει να γινουν αμεσως (τα οποια τα διεγνωσαν και οι προηγουμενοι γιατροι), μιας και η ζημια ειναι λιγο πριν την απονευρωση στο ενα δοντι. Και αργοτερα μου ειπε οτι θα κανουμε και καθαρισμο. Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    6. Nα ειστε καλά, και για οτιδήποτε άλλο χριεαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  31. Καλημερα γιατρε, μπορει να γινει καθαρισμος σε δοντια που εχουν τερηδονα ή θα πρεπει πρωτα να γινουν τα σφραγισματα και επειτα ο καθαρισμος;

    Και κατι αλλο, εαν τα δοντια εχουν πλακα αλλα τα ουλα ειναι υγειη, χρειαζεται να γινει καθαρισμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      ΚΑτά τη γνώμη μου ο καθαρισμός θα πρέπει να προηγηθεί από οποιαδήποτε επανορθωτική αποκατάσταση πχ στεφάνη, γέφυρα, σφράγισμα διότι θέλουμε τα δόντια να είναι "καθαρά" από οποιαδήποτε "βρωμια".
      Εκτός απο αυτό αν υπάρχει πλάκα ή/και πέτρα τα ούλα δεν είναι σε καλή κατάσταση οπότε μπορεί να αιμορραγήσουν, κάτι που δεν το θέλουμε ειδικά στα άσπρα σφραγίσματα, που είναι ευαίσθητα στο αίμα,την υγρασία κτλ.

      Άρα είτε πλάκα ή πέτρα έχουν καλό είναι να γίνει καθαρισμός.

      Η καταστρατήγηση αυτού του κανόνα μπορεί να γίνει αν είναι κάποια έκτακτη δουλειά που πρέπει να γίνει πχ μεγάλο σφράγισμα που πονάει ακόμα και όταν χρησιμοποιουμε το νερό του υπέρηχου. Αλλά τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν τα ούλα ή το δόντι είναι αρκετά "καθαρό", δηλαδή χωρίς πετρα ή πλακα ή η βλάβη είναι πάνω από το επίπεδο των ούλων για να μπορεί να κολλήσει το άσπρο σφράγισμα. Συμβιβαζόμαστε δηλαδή με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενούς.

      ΣΚεφτείτε τ αούλα να αιμορραγούν ή/και το δόντι να έχει πλάκα/πέτρα και η βλάβη πχ τερηδόνα να είναι σχεδόν πάνω στο επίπεδο που ορίζουν τα ούλα. Πως να κολλήσει το άσπρο σφράγισμα? Θα φύγει (πέσει), πιθανώς και σύντομα, ειδικά αν είναι άσπρο.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Ε

      Διαγραφή
  32. καλησπέρα και καλή χρονιά εδω και δυο μέρες με πονάει παρα πολύ ο πρώτος αριστερός επάνω γομφίος στον οποίο είχα κάνει σφράγισμα πριν αρκετά χρόνια νιώθω σαν να πιέζεται κ ν πιέζει και το διπλανό δόντι τ μπορεί να είναι αυτο? εχω κλείσει βέβαια ραντεβου τν παρασκευή στον οδοντίατρο αλλα έχω αγχωθει αρκετα. ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Μια κλινική εξέταση θα είναι ότι καλύτερο. Μπορεί να είναι η πίεση από τον φρονιμήτη που δεν έχει βγει ακόμα ή μπορεί να έχει χαλάσει το σφράγισμα.

      Σε κάθε περίπτωση μην αγχώνεστε. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι η αναζήτηση της θεραπείας μέσω της επίσκεψης στον οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα για οτιδήποτε άλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  33. Καλησπερα σας,χθες εκανα σφραγισμα σε ενα δοντι το οποιο τις τελευταιες μερες κρυωνε ελαφρως οταν επινα/δαγκωνα κατι κρυο.η ιατρος μου εκανε προσωρινό σφραγισμα αλλα ηταν βέβαιη πως δεν θα χρειαστει ενδοοδοντικη θεραπεία.σημερα το δοντι συνεχιζει να ''κρυωνει''.αυτο οφειλεται στη μετεφρακτικη ευαισθησια ή το δοντι θα χρειαστει απονευρωση΄;απ'οτι καταλαβα το δοντι ειχε τρυπησει πολυ λιγο απο τη τερηδονα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά δεν κατάλαβα αν είχατε το προσωρινό σφράγισμα για μια χρονική περίοδο παρακολούθησης πχ 7-10 ημερών ή για πολύ λιγο. Επίσης όταν λέτε κρυώνει/πονάει πονάει στιγμιαία ή ο πόνος θα υποχωρήσει σε διάστημα μεγαλύτερο του 20λέπτου και πιθανώς αφού έχετε πάρει κάποιο αναλγητικό;

      Αν πoνάει μόνο κατά τη μάσηση, και σταματάει εντός πενταλέπτου, μαλλον δεν είναι πολφικής αιτιολογίας, δηλαδή δεν έχει πρόβλημα το νεύρο του δοντιού. Οι πιθανότητες λοιπον είναι ή να είναι μετεμφρακτική ευαισθησία, οπότε να στρώσει σε λίγες μέρες ή να μην έχει γίνει σωστά το σφράγισμα, ή το σφράγισμα να ήταν βαθύ ή να έχει κάταγμα το δόντι.

      Αφήστε σύνολο 10 ημέρες απο το σφράγισμα και ξαναεπισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Εγώ θα έκανα αφαίρεση του σφραγίσματος, διερεύνηση για πιθανό κάταγμα και τοποθέτηση προσωρινού σφραγίσματος. Θα το αφηνα για 2 εβδομάδες και αν δεν είχε συμπτωματολογία θα το ξανακλεινα με σφράγισμα. Αν είχε συμπτωματολογία πχ πόνο θα σκεφτόμουνα την απονεύρωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  34. Καλησπερα σας. Εχω κανει ενα μαυρο σφραγισμα και ενω ηταν ολα ενταξει, μετα απο 8-9 ημερες αρχισε ξαφνικα να ποναει οταν μασαω τροφη. Επισης ποναει ελαχιστα αλλα μονο στιγμιαια και σε ασχετες στιγμες π.χ. οταν ακουμπαει η γλωσσα η ακομα και οταν κουναω τη γναθο. Πηγα ξανα στον οδοντιατρο και αφου με εβαλε να δαγκωσω κατι σαν ταινια, μου ειπε οτι ισως χρειαστει απονευρωση αν συνεχιστει αυτο. Μηπως, λεω εγω τωρα, δεν εχει γινει σωστα το σφραγισμα και να χρειαζεται απλα μια επαναληψη σφραγισματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά όταν πονάει όταν μασάτε τροφή είναι καλύτερη η πρόγνωση σε σχέση με το να πονάει σε άσχετες περιπτώσεις.

      Ερώτηση. Όταν σταματάτε να μασάτε, οπ πόνος συνεχίζει για ώρα ή πρέπει να πάρετε παυσίπονο να σταματήσει ή σταματάει εντός πενταλέπτου?

      Αν σταματάει εντός πενταλέπτου τότε ακόμα το πιο πιθανό να μην έχει θιχθεί το νεύρο του δοντιού. Μια λύση σε αυτήν την περίπτωση πριν την απονεύρωση είναι η αφαίρεση του σφραγίσματος και η τοποθέτηση ενός προσωρινού για εως δύο ενδομάδες και η παρακολούθηση του. Αν δε δώσει ερεθισματα τότε ξανακάνουμε το σφράγισμα.

      Υπάρχει περίπτωση το δόντι να θέλει απνεύρωση, όπως σωστα είπε ο συνάδελφος, διότι η βλάβη είχε φτάσει στο νεύρο ή το νεύρο δεν άντεξε τη μακροχρόνια βλάβη.

      Τέλος υπάρχει περίπτωση το δόντι να έχει σπάσει σε κάποιο σημείο, οπότε για αυτό να σας πονάει κατά το μάσημα. Τότε πρεπει να διερευνηθεί αν το δόντι σώζεται.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη δστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  35. Καλησπερα και ευχαριστω για την απαντηση. Ο πονος περναει εντος 5λεπτου εφοσον δεν ξαναμασησω εκει. Γιαυτο και μασαω απο την αλλη πλευρα οποτε τωρα δεν ποναει. Μονο ποναει για λιγο στιγμιαια οπως ανεφερα οταν κανει επαφη με τη γλωσσα η οταν κουνιεται αρκετα η γναθος. Θα με συμβουλευατε να περιμενω 2-3 εβδομαδες χωρις να μασαω απο εκεινη την πλευρα για να δω πως θα παει? Μηπως και γλιτωνα την απονευρωση (δεν εχω ακουσει καλα λογια για τις απονευρωσεις, οτι δηλαδη δεν κρατανε πολυ καιρο και αλλα διαφορα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν πάει μόνο κατά τη μάσηση, και σταματάει εντός πενταλέπτου, μαλλον δεν είναι πολφικής αιτιολογίας, δηλαδή δεν έχει πρόβλημα το νεύρο του δοντιού.

      Οι πιθανότητες λοιπον είναι ή να είναι μετεμφρακτική ευαισθησία, οπότε να στρώσει σε λίγες μέρες ή να μην έχει γίνει σωστά το σφράγισμα ή να έχει κάταγμα το δόντι.

      Αφήστε σύνολο 10 ημέρες απο το σφράγισμα και ξαναεπισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Εγώ θα έκανα αφαίρεση του σφραγίσματος, διερεύνηση για πιθανό κάταγμα και τοποθέτηση προσωρινού σφραγίσματος. Θα το αφηνα για 2 εβδομάδες και αν δεν είχε συμπτωματολογία θα το ξανακλεινα με σφράγισμα. Αν είχε συμπτωματολογία πχ πόνο θα σκεφτόμουνα την απονεύρωση.

      Η πονεύρωση ως διαδικασία έχει πιθανότητες επιτυχίας που φθάνουν το 90-95%. Βέβαια εξαρτάται από το θεράποντα ιατρό. Και κρατάει πολλά χρονια αν έχει γίνει σωστά και αν τηρούνται οι επανεξετάσεις.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  36. Γεια σας , είχα ενοχλήσεις σε ένα δόντι , αρχικά όταν έπινα ζεστό ή κρύο και μετέπειτα μόνο οταν μασούσα σε εκείνη την περιοχή . Πήγα να το κοιτάξω στν οδοντίατρο μου. Το δοντι ειχε χαλάσει αρκετά και έτσι μου το καθάρισε και το έκλεισε με σφράγισμα. Μετά το σφράγισμα όμως πονάω περισσότερο απο πριν. Στην αρχή με έπιανε πόνος και στα παρακείμενα δόντια καθώς έτρωγα. Τώρα μετά απο 2 βδομάδες ο πόνος έχει περιοριστεί και απλά νιώθω πόνο κυρίως στο κρύο.Ενοχλήσεις στα δίπλα δόντια όμως εξακολουθούν να υπάρχουν. Ποιά είναι η γνώμη σας ? Είναι φυσιολογικά όλα αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. KΑλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η περίπτωση σας μπορεί να είναι περίπτωση οδοντινικής υπερευαισθησίας, δηλαδή ευαισθησίας στα κρύα ερεθίσματα.

      Μπορείτε να δοκιμάσετε μια οδοντόκρεμα ειδική πχ Sendodyne ή colgate sensitive pro relief και να δείτε αν θα έχει θετικά αποτελεσματα.

      Το μέγιστο της δράσης του θα το δείτε σε περίπου 2 μήνες χρήσης αλλά από τις 2 εβδομάδες θα δείτε βελτίωση.

      Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί έχει φύγει οδοντική ουσία, δηλαδή έχει "τριφτεί" το δόντι χαμηλά προς το ούλο είτε από το λάθος τρόπο βουρτσισματος πχ δυνατό βούρτσισμα ή από το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Σε μια τέτοια περίπτωση πρεπει να ακολουθηθεί η πρέπεουσα θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  37. Καλησπερα σας.Ειχα κανει ενα λευκο σφραγισμα πριν 2-3 χρονια και πριν 2-3 εβδομαδες αρχισε να παγωνει με το νερο ..πηγα στην οδοντιατρο μου και μου ειπε ειναι λιγο βαθυ μπορει να χρειαστει απονευρωση ,μου εβαλε προσωρινο να δουμε πως θα παει.πηγα και εκανα μια πανοραμικη σε αλλον οδοντιατρο και αυτος μου ειπε τα ιδια.Μετα απο 2 βδομαδες με το προσωρινο που ακομα με ενοχλει με το νερο, πια ειναι η γνωμη σας¨?χρειαζεται απονευρωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικης εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά το θεραπευτικό πρωτόκολλο που ακολούθησε ο πρώτος οδοντίατρος μου φαίνεται σωστό και λογικό. Και εγώ το ίδιο θα έκανα.

      Γνώμη για το επόμενο βήμα της θεραπείας δεν μπορώ να δώσω χωρίς κλινική εξέταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τώρα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα.

      Οπότε επιλέξτε τον κατάλληλο οδοντίατρο και ακολουθήστε τη θεραπευτική του προσέγγιση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  38. Καλησπέρα πριν απο μια εβδομάδα ακριβώς έκανα λευκό σφράγισμα στο 1ο γομφίο αριστερά της κάτω γνάθου. Ο Γιατρός βλέποντας την ακτινογραφία μου είπε ότι ενδέχεται να γίνει και απονεύρωση διότι το δόντι μου είχε χαλάσει αρκετά. Όταν το άνοιξε μου είπε πως τελικά δεν χρειάζεται απονεύρωση και ότι το νεύρο φαίνεται να είναι καλά. Το καθάρισε και συνέχισε στο σφράγισμα. Το πρόβλημα είναι ότι εχω έναν ελαφρύ συνεχόμενο πόνο που ανά διαστήματα γίνεται μεγαλούτσικος και ευεσθησία στο ζεστο και στο κρύο το οποίο παλεύεται με algofren που παίρνω εδω και μια βδομάδα. Να προσθέσω ότι προχθές που πήγα στο ιατρείο εξατίας αυτής της ενόχλησης τελικά χρειάστηκε να μου το λειάνει γιατι δεν κούμπωνε σωστά με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού να προκαλέι ερεθισμό / πόνο(και ότι όλα πάνε καλά..) Σήμερα και χωρίς algofren ο πόνος συνεχίζεται!!
    Τι μπορεί να έχει συμβεί μήπως δεν έγινε σωστά το σφράγισμα? Γίνεται να κάνω προσωρινό σφραγισμα στην θέση του παλιού?? θέλω να αποφύγω την απονεύρωση :(( Ευχαριστώ Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Δυνητικά αν ο πόνος συνεχίζεται έχουμε δύο επιλογές:

      1. Αφαιρούμε το σφράγισμα και κα΄νουμε απονεύρωση.
      2. Αφαιρούμε το σφράγισμα και κάνουμε ένα προσωρινό σφράγισμα για 10-15 ημέρες. Αν τα πράγματα καλυτερεψουν και οι ενοχλήσεις σταματήσουν τότε κάνουμε το μόνιμο σφράγισμα αλλιως κανουμε την απονεύρωση.

      Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας και χαράξτε την καλύτερη θεραπεία μαζί.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  39. Καλησπέρα σας. Ο γις μου είναι 13 ετων και εντοπισαμε καποια δοντια με μαυρα στιγματα (τεριδονα). Πηγαμε σε έναν οδοντίατρο και μας ειπε 5-6 σφραγισματα . Μας ανοιξε την πρώτη μερα ενα τραπεζιτη κατω αριστερα(νομιζω 36) και το σφραγισε. Μας ειπε ότι ειχε μεγαλη ζημία. Την επόμενη μας έφτιαξε το πίσω διπλανό του και το σφράγισε. τις επόμενες μερες το παιδί πονούσε, είχε ευαισθησία καθώς επίνε νερό και μασούσε.Στο επομενο ραντεβού ειπαμε για το πόνο και την ευαισθησια κα του ανοιξε το δευτερο σφραγισμα. Το εσκαψε παρα πολύ (χωρίς ένεση)που ματωσε εσωτερικα το δοντι, εφτασε στο νευρο μας ειπε.Το παιδι πονουσε πολύ.του εβαλε φαρμακο να μη πονάει, το εκλεισε με προσωρινο σφράγισμα για 2-3 μερες και μετα να παμε για απονεύρωση μας ειπε.Τωρα δεν πονάει.Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να σώσουμε το δόντι χωρίς να γίνει απονεύρωση γιατι και το παιδί είναι μικρό και αν ήταν σωστός ο χειρισμός της οδοντιάτρου.Σας παρακαλώ απαντήστε μου άμεσα.Επείγον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Όπως καταλαβαίνετε η ερώτηση είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω.

      Δεν μπορώ να κρίνω τις ενέργειες του οδοντιάτρου, μια και δεν γνωρίζω την έκταση της τερηδόνας κλινικά. Αυτός είδε και έκρινε. Βέβαια καλό είναι οποισδήποτε κλινικός χειρισμός να γίνεται υπό αναισθησία για να μη δημηιουργούνται ειδικά σε παιδιά δυσάρεστες εμπειρίες.

      Πάμε στην αντιμετώπιση. Εφ'όσον με το προσωρινό σφράγισμα δεν πονάει κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να ρισκαριστεί η κατασκευή ενός πιο μόνιμου σφραγίσματος, σαν ενα μεταβατικό στάδιο, πριν την απονεύρωση. Όντως το παιδί είναι πολύ μικρό, οπότε εαν καθυστερήσει η απονεύρωση, έστω και για λίγο, κερδος θα είναι. Όμως εσείς πρέπει να είσαστε πλήρως ενημερωμένος/νη ότι το προσωρινό σφράγισμα μπορεί να πονέσει, μπορεί το δόντι να πρηστεί, μπορεί να μην πιάσει, οπότε δε θα είναι αυτή η κανονική θεραπεία αλλά μια συμβιβαστική λύση.

      Μπορεί ο γιατρός να έκρινε ότι λόγω της εκτεταμένης αιμορραγίας δεν μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό. Δεν γνωρίζω. Πάντως σαν θεραπευτικο σενάριο η αντιμετώπιση που έχετε στο μυαλό σας είναι υπαρκτή,έχει γίνει και μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή αρκεί να είναι ενημερωμένος ο γονέας και να μην αναζητά ευθύνες για την αποτυχία μιας τέτοιας θεραπείας. Η οποία αποτυχία μπορεί να είναι και άμεση, πχ εντός της εβδομάδας ή και του μήνα. Και το λέω αυτό διότι κάθε θεραπεία έχει και το αντίστοιχο κόστος , το οποίο έστω και όχι υψηλο πχ σφραγισμα που κοστολογείται ανάλογα με την έκταση της βλάβης, είναι ενα κόστος το οποίο επωμίζεται ο γονέας.

      Αν θεωρείτε ότι οι χειρισμοί του οδοντιάτρου ήταν λάθος, και δεν αναφέρομαι στους ιατρικούς αλλά και στην αντιμετώπιση των πραγμάτων, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον άλλο οδοντίατρο για να συνεργαστείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα! Έκανα ένα σφραγισμα πριν λίγες μέρες, ο γιατρός είχε κάνει ακτινογραφία για να δει την κατάσταση του δοντιου και είχε πει ότι η τεριδονα είχε φτάσει πολύ κοντά στο νευρο, και είπε ότι ελπίζει να τη σκαπουλαρω με ένα απλό σφραγισμα. Ωστόσο όταν πήγα να κάνουμε το σφραγισμα, στο τέλος της διεργασίας μου εξηγεισαι ότι ναι μεν υπήρχε τεριδονα επιφανειακα, αλλά παρακάτω είχε γίνει μια τρύπα σαν να είχε απορροφηθει ή φαγωθεί (δε ξέρω πως να το περιγράψω καλύτερα) η οδοντινη από μόνη της... Είπε ότι θα το παρσκολουθησουμε πως θα πάει... Ο προβληματισμος μου είναι ότι τώρα έχω ακόμα την ευαισθησία στο κρύο - ζεστό και όταν τρώω, αμέσως μετά νιώθω κάτι σαν μικρές "σουβλιες"... Δε ξέρω κατά πόσο φυσικό είναι αυτό και φοβάμαι μην χρειαστεί να το ξανανοιξει ή στη χειρότερη περίπτωση απονευρωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά, θα δείτε αν μετά από τόσο καιρό παρακολούθησης (περίπου 10 ημέρες) τα συμπτώματα μειώνονται σε ένταση ή έχετε ευαισθησία στα καλά καθούμενα και όχι ύστερα από ερέθισμα. ή αν έχετε ευαισθησία μετά από ερέθισμα πχ κρύο ζεστό, αν παραμένει ώρα μετά την κατάποση του και πρεπει να παρετε παυσίπον για να φύγει ο πόνος. Αν γίνεται κάτι από τα παραπάνω δεν τη γλιτώνετε την απονεύρωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα. Έχω κάνει συνολικά 4 σφραγίσματα στους κάτω τραπεζίτες, δύο δεξιά και δύο αριστερά. Σφράγισα πρώτα τα δύο δεξιά από κάτω και μετά από 1-2 ημέρες δοκίμασα να μασίσω τσίχλα, με πόνεσε αμέσως μόλις την μάσισα το πρωτελευταίο σφραγισμένο δόντι. Επίσης με πονούσε και με φαγητό όταν μασούσα, στο κρύο η στην ζέστη δεν με πονούσε. Μετά από περίπου 5 ημέρες ξαναεπισκέφθηκα την οδοντίατρο για να σφραγίσω και τα υπόλοιπα και ανέφερα τον πόνο που ένιωθα. Με ρώτησε αν είχα σιγουρετεί ποιο δόντι με πονούσε και ήξερα ακόμη και το συγκεκριμένο σημείο στο δόντι το οποίο με πονούσε όταν ακουμπούσε η τσίχλα, τελικά έβγαλε το σφράγισμα και μου το ξανασφράγησε απ' την αρχή. Δοκίμασα να μασίσω ξανά τσίχλα και δεν με πονούσε πλέον. Όταν δοκίμασα να φάω ένιωσα έναν πόνο στο τελευταίο αυτή τη φορά σφραγισμένο τραπεζίτη. Δεν με πονούσε με την τσίχλα αλλά με το φαγητό και κυρίως με μαλακά φαγητά, όπως το ψωμί, το κουλούρι, η τυρόπιτα κ.λπ. Ξαναεπισκέφθηκα την οδοντίατρο και μου είπε ότι εφόσον ο πόνος είναι κινητός πιθανόν να είναι φλεγμονή των ούλων έτσι μου χορήγησε το Mesulid, ήπια 3 χάπια σε δύο ημέρες μετά το φαγητό αλλά ο πόνος ήταν ίδιος, δεν πέρασε στιγμή. Ο πόνος ήταν κάτι σαν μαχαιριά όταν μασούσα και περνούσε αμέσως μόλις έφευγε το φαγητό, με πονούσε (σαν μαχαιριά) την στιγμή μόνο που ερχόταν το δόντι σε επαφή με το φαγητό. Η οδοντίατρος έμεινε άναυδη που δεν μου είχε περάσει με το Mesulid. Τελικά έβγαλε το σφράγισμα κι απ'το τελευταίο και μου το ξανασφράγησε. Τώρα δεν αισθάνομαι κάποιον πόνο αλλά το νιώθω λίγο περίεργα. Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο αλλά έχω απορρήσει κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Πάμε στην ερώτηση σας . ΌΠως καταλαβαίνετε η ερώτηση είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά πιθανώς να υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη συγκόλληση του άσπρου σφραγίσματος. Εφ'όσον αλλάχθηκαν τα σφραγίσματα, δεν έχετε άλλο πόνο έτσι;

      Τα υπολοιπα σφραγίσματα τα κάνατε; Αν ναι, έχετε άλλες ενοχλήσεις;

      Περιμένω την απάντηση σας!

      Διαγραφή
  42. Καλησπέρα γιατρέ. Ευχαριστώ πολύ για αυτο το χρήσιμο blog. Θα ήθελα την γνώμη σας γιατί είμαι πλέον πανικοβλημένη. Όλα ξεκίνησαν με ένα σφράγισμα κάτω τραπεζίτη γιατί είχε σπάσει κομμάτι. Ο οδοντίατρος εξεταζοντας το καταλαβε πως είναι βαθιά η ζημιά κ μου το σφράγισε προσωρινά να δούμε πως πάει κ αν σώζεται. έφυγα στο εξωτερικό κ κράτησα το προσωρινό ένα μήνα. Καμιά ενόχληση απολύτως στον μήνα αυτό ουτε στη μάσηση ούτε κρύο. Οπότε επιστρέφοντας αποφάσισε να προχωρήσει σε μόνιμο μάυρο ( ακριβώς πριν ενα μήνα). Το δόντι τις πρώτες δύο εβδομάδες πονούσε κ σουβληζε στο κρύο στιγμιαία. Τώρα δεν πονάει παρά μόνο ελάχιστη ενόχληση στο κρύο κ αυτό στιγμιαία κ μέρα με τη μέρα λιγότερο.Θεωρώ πως δεν χρίζει επήγουσας απονέυρωσης. Το πρόβλημα είναι πως απο την ώρα που σφραγίστηκε έχω σχεδόν μόνιμή ενόχληση στα αντίστοιχα πάνω ούλα κ ο γιατρός μου είπε πως ίσως το κάτω δόντι αντανακλά στα πάνω κ προληπτικά να γίνει απονέυρωση. η ενόχληση στα ούλα μου έχει γίνει μόνιμη ιδέα κ πήγα κ σε περιοδοντολόγο κ μετα από πανοραμικές κ άλλες ακτινογραφίες δεν βρίσκουν τιποτε άλλο ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.το μόνο που μου είπε ο περιοδοντολόγος πως σε εκείνη την πλευρά φαίνετε κάπως πιο αραιή η οστική μάζα κ κάναμε ένα καθαρισμό ουλίτιδας. Τον τελευταίο καιρό (μετα το σφράγισμα) αντιλαμβάνομαι ότι σφίγγω τα δόντια μου κ παράλληλα με την ενοχληση στα πάνω ούλα πονάνε στιγμιάια κ σε ασχετες φάσεις για λίγο διάφορα δόντια το ένα μετα το άλλο κ διάφορα σημέια στα ούλα ( πάντα μια περιοχή μεμωνομένα κ στιγμιάια) κ νιώθω κ λίγο πόνο όταν χασμουριέμαι κ γενικότερα στη γναθο δεξια αριστερά. Επίσης νσ αναφέρω πως μετα από παλιά ορθοδοντική υπάρχει κακή σύγκληση κάτω κ λείπουν κ δύο δόντια. Θα ήθελα πολύ την οποιαδήποτε γνώμη σας. Σας ευχαριστώ θερμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Πάμε στην ερώτηση σας . ΌΠως καταλαβαίνετε η ερώτηση είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά προληπτικές απονευρώσεις ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!Η απονεύρωρωση ή ενδοδοντική θεραπεία είναι μια επεμβατική θεραπεία με σαφείς ενδείξεις και όχι κάτι που γίνεται προληπτικά.

      Από αυτά που μου λέτε, νομίζω ότι έχετε πρόβλημα με το σφίξιμο η/και τρίξιμο των δοντιών και πόνους λόγω αποδιοργανωμένης σύγκλεισης, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο πατάνε τα δόντια και βρίσκουν μεταξύ τους.

      Καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό ευαισθητοποιημένο με τα θέματα της σύγκλεισης ή και εμενα αν το επιθυμείτε και να κάνετε μια κλινική εξέταση. ΜΠορεί εκτός από πόνους στο στόμα να έχετε πχ ημικρανίες, πόνο στον αυχενα και άλλα συμπτώματα και σημεία.

      Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/07/blog-post_69.html

      H λύση είναι ο νάρθηκας βρυγμού αλλά και μια θεραπεία για το σφίξιμο ή/και τρίξιμο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα σας. Πριν δεκαπεντε μέρες έκανα μια απονεύρωση σε ενα δόντι στη κάτω γνάθο αλλά ακόμα νιώθω ενοχλήσεις, δεν είναι ακριβώς πόνος αλλά ενόχληση η οποία αντανακλά στο μάτι και στο κεφάλι. Είναι φυσιολογικό αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Μπορεί να νιώθετε ενοχλήσεις ύστερα από απονεύρωση. Συνήθως μετά από λίγες στοματικές πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι, που δρα καταπαϋντικά, ξεπερνιώνται.

      Αν συνεχιστούν όμως , καλό είναι να επισκεφθείτε ξανά τον οδοντίατρο σας, για να του εκφράσετε του ςπροβληματισμούς σας. ¨Οντας υπέυθυνος για τη θεραπεία σας, είναι και πλεον ικανός να σας απαντήσει κάθε ερώτηση, μια και ξέρει την κλινική εικόνα αλλά και τους χειρισμούς του.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  44. Γεια σας ,
    Εχω προβλημα με ενα σφραγισμενο δοντι.Το σφραγισμα εινα αρκετα μεγαλο και αυτο ειναι που με ανησυχει περισσοτερο και δεν ξερω αν περνει και αλλο σφραγκισμα .Γενικοτερα εχω πολυ καλες συνηθειες πλεον σε οτι αφορα την στοματικη υγιεινη αλλα παλιοτερα οχι και τοσο εξου και το σφραγκισμα.Τελευταια παρατηρισα οτι οταν ''παει'΄' κρυο ,μονο, νερο στο δοντι αφηνει ενα πονο που μετα απο 3-4 δευτερα περναει.δεν με ενοχλει οταν τρωω η οταν βουρτσιζω εκτος βεβαια απο οταν ξεπλενω με νερο.
    Αυτο το προβλημα συνδεεται με το πολφο του δοντιου οπως ειπατε πιο πανω για παρομοια αναρτηση και ποιες ειναι οι πιο πιθανες αιτιες και λυσεις? θα παω στον οδοντιτρο μου ετσι και αλλιως φυσικα αλλα θα ηθελα και μια δευτερη γνωμη (οσο ειναι δυνατη μεσω web)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκεεμένη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να σας πω απο που προέρχεται ο πόνος.ΜΠορεί να είναι φυσιολογικος πχ όταν πίνουμε κάτι κρύο, παγώνουν στιγμιαία τα δόντια, αλλά ο πόνος σταματά μετα από λίγο.

      Μπορεί όμως να έχει χαλάσει το σφράγισμα. Οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να δούμε αν επιδιορθώνεται ή αν θα πρέπει να αφαιρεθεί, ειδικά αν έχει γίνει πολύ καιρό πριν.

      Εν κατακλείδι, κλείστε ραντεβού με εναν οδοντίατρο για μια καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  45. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ,ΕΚΑΝΑ ΣΦΡΑΓΓΙΣΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΔΟΝΤΙΑ ΤΑ ΜΕΣΕΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΓΝΑΘΟ ΧΘΕς. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΦΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΕΧΩ ΕΥΑΙΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΚΡΥΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΕΣΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ? ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΥΠΟΧΩΡΙΣΕΙ ΨΣΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΜΟΥ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η απάντηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά αν το πρόβλημα συνεχιστεί για παραπάνω από δύο εβδομάδες και στην ίδια ένταση, καλο είναι να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  46. Γεια σας!είχα δύο δόντια με τερηδόνα,είχαν ανοίξει και τρύπες όμως δεν με πονούσανε,πήγα στον οδοντίατρο και μου έφτιαξε και τα δύο δόντια κατευθειαν,όμως αργότερα μετά το σφράγισμα αρχίσανε να με πονάνε οδυνηρά ειδικά όταν τρώω και σε κρύο και ζεστή!έχει περάσει μια εβδομάδα και ανησυχω αρχίζει να με ενοχλει ανυπόφορα και φοβάμαι να μη χρειαστεί απονεύρωση!Υπάρχει κάποιος τρόπος εκτός απονεύρωση να μου περασει ο πόνος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δυσκολες και επίφοβες. Δυστυχώς στην πρκειμένη περίπτωση είναι και αδύνατο να σας δώσω κάποια σύσταση και βοηθεα χωρίς γνωση της κλινικής εικόνας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το συνάδελφο που σας έκανε τα σφραγίσματα και να τον ρωτήσετε για τις επόμενες σας κίνησεις. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και της θεραπείας μπορεί να σας κατευθύνει καλύτερα. Ενανλλκτικά μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο για πιο ολοκληρωμένη διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  47. Καλημέρα σας.
    Εδώ και 8 μήνες περίπου έχω μουδιάσματα στο αριστερό μέρος του προσώπου αλλά και πολλές φορές και στο αριστερό άνω άκρο. Πήγα σε νευρολόγο και δεν βρήκε τίποτα σοβαρό και το απέδωσε στο άγχος. Επειδή μάλλον τελικά δεν πρόκειται για άγχος και μιας και τα συμπτώματα, τα οποία συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, άρχισαν μετά από σφράγιση δοντιου στην αριστερή άνω γνάθο, υπάρχει περίπτωση γιατρέ να φταίει το δόντι για κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επιφοβες. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις κατά τς οποίες έχει ενοχοποιηθεί δόντι για πόνο στο πρόσωπο. Αυτό μπορεί να διερευνηθεί πολύ εύκολα, αν αφαιρεθεί το παλιό σφράγισμα και τοποθετηθεί προσωρινό για μια περίοδο παρακολούθησης οπότε βλέπουμε αν υπάρχει ύφεση των συμπτωμάτων. Πάντως αυτού του είδους ο πόνος έχει οδηγήσει σε λάθος διαγνώσεις και απονευρώσες σε δόντια που δε χρειάζονταν. Η προσωπική μου πείρα λέει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλοι πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες πχ σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών ή/και ιγμορίτιδα. Μη οδοντικής αιτιολογίας πόνοι.

      Όλα αυτά όμως χρειάζονται κλινική εξέταση για τη σωστή διάγνωση η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σωστής θεραπείας.

      Οπότε σας συνιστώ να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο,. ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  48. Καλησπέρα σήμερα έκανα την πρώτη επίσκεψη κ ξεκίνησα απονεύρωση..όλο το βράδυ δεν είχα κοιμηθεί εξαιτίας ψυχολογικού θέματος με τους οδοντιάτρους :P τελικά μετά από 2 ενέσεις δεν κατάλαβα τίποτα. θα ήθελα να μου πείτε το σφράγισμα που θα γίνει στο τέλος της θεραπείας θα πονέσει? κ στην δεύτερη επίσκεψη η γιατρός μου είπε ότι δεν χρειάζεται αναισθησία θα πονέσω? θα μου ξαναβάλει τα βουρτσάκια για καθάρισμα των σωλήνων? Ευχαριστώ κ μπράβο για την δουλειά που κανετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω γι το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια.

      Είδατε και μέσω της καινούριας σας εμπειρίας ότ η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι τόσο αποτρόπαια εκφοβιστική όσο νομίζατε. Σας συγχαίρω γιατί κάντε το πρώτο βήμα για μια πιο καλή υγεία τώρα αλλά και μελλοντικά.

      Πάμε στις ερωτήσεις σας.

      το επόμενο ραντεβού της ενδοδοντικής θεραπείας αλλά και το ραντεβού του σφραγίσματο μπορούν να γίνουν και χωρίς αναισθησία, διότι δε θα υπάρχει αίσθηση από το νεύρο του δοντιού. Προσωπικά εγώ κάνω μικρή ποσοτητα για να μη νιώθε έστω και μικροενοχλήσεις ο ασθενής, χωρίς όμως και η μη αναισθησία να μην ειναι τεκμηριωμένη. Στο δεύτερο ραντεβού της θεραπείας σας ξαναβάζει τα βουρτσάκια και καθαρίζει τους ριζικούς σωλήνες από τυχόν μικρόβια αλλα και τους προετοιμάζει για να να του ςκλείσει συνήθως σε τρίτο ραντεβού.

      Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην αναρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/2_19.html

      Eλπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  49. ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση σας..είναι φυσιολογικό να έχω κάποιους πόνους σήμερα όμως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι φυσιολογικό γιατί οι πόνοι αυτοί είτε προέρχονται από το ούλο,λόγω ιατρικής "κακοποίησης " της περιοχής ή από υπολειμματα νεύρου. Στο επόμενο ραντεβού δε θα έχετε ενοχλήσεις ή για να το θέσω καλύτερα θα έχετε μικρότερες ενοχλήσεις. ΜΠορείτε να μιλήσετε με τον οδοντίατρο σας για να κάνετε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι, που είναι καταπραϋντικό.

      Διαγραφή
  50. Γιατρέ καλησπέρα. Τη Δευτέρα έκανα σφράγισμα στον τραπεζίτη δίπλα από τον πάνω αριστερο φρονιμίτη. Το δόντι δεν με πονούσε ,όμως με ενοχλούσε λίγο όταν έτρωγα κάτι γλυκό.
    Έκανα πανοραμική και φάνηκε μικρή αλλοίωση.
    Είπαμε να το σφραγισουμε για να μην επεκταθεί.
    Έτσι το απόγευμα έκανα τι σφράγισμα...

    Μόλις περάσει η αναισθησία το δόντι άρχισε να με πονάει υπερβολικά. Ήπια δυό ντεπον και ηρέμησα... Την άλλη μέρα (τρίτη )το πρωί δεν πονούσα καθόλου ,όμως από το απόγευμα της Ο πόνος επανήλθε το ίδιο έντονος και ανυπόφορος..
    Θεώρησα πως μπορεί να φταίει το ότι πειραξαμε το δόντι κι έτσι έκανα υπομονή...
    Όμως τα παυσίπονα άρχισαν να μη με πιάνουν... Στο τρίωρο πάνω πονούσα ξανά...
    Πήγα στο γιατρό μου την Παρασκευή το μεσημέρι όπου μετά από πέντε έξι ακτινογραφίες που μιυ έκανε δεν μπόρεσε να δει φλεγμονή ή κάτι που να δικαιολογεί τον πόνο πιυ είχα...

    Εγώ παρόλο που έχω πολύ έντονο πόνο δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι το δόντι πιυ σφράγισαμε ή το διπλανό...
    Το οποίο μάλλον να πονάει πιο πολύ.
    Στις ακτινογραφίες φάνηκε Ενα πεντακάθαρο δόντι χωρίς ίχνος τερηδόνας..

    Μου έκανε τοπική αναισθησία στην πάνω μεριά για να δει αν περνάει ο πόνος..
    Ο πόνος πέρασε αλλά ένιωθα έντονη ενόχληση (οχι πόνο) στο δόντι δίπλα στο σφραγισμένο (αυτό που ήταν καθαρό στην ακτινογραφία)

    Σήμερα Σάββατο εξακολουθώ να πονάω υπερβολικά... Δυστυχώς Ο γιατρός μιυ θα λείπει μέχρι την Τετάρτη κι εγώ δεν ξέρω τι να κάνω!

    Γιατί πονάω ΤΟΣΟ πολύ??
    Θα μπορούσε να έχει γινει κάτι λάθος??
    Αν το δόντι δεν έχει καθαριστεί Καλα θα φαινόταν στην ακτινογραφία??
    Γιατί εγώ το μόνο που είδα είναι ένα ομορφοφτιαγμενο σφράγισμα...
    Μήπως πρέπει να ανοίξουμε ξανά το δόντι αυτό??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς κλινική εξέταση οπιαδήποτε συμβουλή είναι αδύνατη.

      Καταρχήν αν είναι αρχόμενη η φλεγμονή πχ βαθύ σφράγισμα το οποίο λόγω έκτασης της βλάβης έφτασε μεχρι το νεύρο, θα αργήσει να δώσει ακτινογραφική εικόνα.Θα μπορούσε να αφαιρεθεί το πρόσφατο σφράγισμα και να τοποθετηθεί προσωρινο σφράγισμα για 10-15 ημέρες ως περίοδο παρακολούθησης. Αν τα συμπτώματα
      υποχωρήσουν τότε ξανακάνετε το σφράγισμα.

      Αν δεν είχε γίνει καλά η αφαίρεση της βλάβης και ο καθαρισμός του δοντιού τότε θα φαινόταν από την ακτινογραφία.

      ΚΑλύτερα να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας μήπως σας προτείνει μια φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσετε τουλάχιστον τον πόνο.

      Αλλιώς μπορείτε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη,από εναν άλλον οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώμη σας για το παρακάτω γεγονός. Το Φεβρουάριο χάλασε ενα σφράγισμα που είχα εδώ και 15 χρόνια. Το έφτιαξα την επόμενη ημέρα αλλά δυστυχώς έφυγε μετά από ένα μήνα,έγινε άμεση διόρθωση από τον ίδιο γιατρό-απλά συμπλήρωση υλικού,όχι επιπλέον τρόχισμα-ακόμα δυο φορές και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο (την τελευταία φορα το σφράγισμα έμεινε πάνω σε μια τσίχλα,δυο βδομάδες αφού το είχα φτιάξει). Άλλαξα γιατρό και ξαναέφτιαξα το σφράγισμα-έβαλε τροχό ο γιατρος.Το πρόβλημα είναι ότι από τη μέρα που έφτιαξα το σφράγισμα (δεν έχει πάθει τίποτα μέχρι τώρα) εδω και δυο μήνες με πονάει το δόντι/ούλο στη μάσηση και το κρύο, μέχρι πριν δυο εβδομάδες όπου άρχισε να με πονάει όλη τη μέρα και σε σημείο που χρειάζομαι παυσίπονα τουλάχιστον κάθε 12 ώρες. Ελέγχοντας τα δόντια,
    πανοραμική κτλ ο οδοντίατρος δεν βρίσκει αιτία πόνου.Πήγα και σε Ωρλ και μου είπε ότι κόλλησα έρπη,δεν νόσησα αλλά λόγω της ευαισθησίας του δοντιου έπαθα νευραλγία του τρίδυμου νεύρου.Τώρα ο πόνος συνεχίζεται ακόμα αλλά μόνο στα ούλα,είναι αφόρητος και σαν να με καίει αλλα κανείς δεν καταλαβαίνει τι τον προκαλεί.Επειδή παίρνω πολλά παυσίπονα για μεγάλο χρονικό διάστημα,μήπως έχετε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο;Μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί τοσο πολυ το δόντι ώστε να θέλει απονεύρωση;Μπορεί να μου χει προκαλέσει αλλεργία κάποιο υλικο-δυστυχώς έχω αλλεργίες ακόμα και σε φάρμακα;Συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα αλλά δεν ξέρω τι να κάνω και ποιον άλλο γιατρό(ειδικότητα) να δω.Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς ακτινογραφικό και κλινικό έλεγχο είναι αδύνατη.

      Η νευραλγία τριδύμου είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί είτε λόγω κάποιου αιτίου ή ιδιοπαθώς (χωρίς δηλαδή να ξέρουμε το αίτιο).Η εξήγηση ότι κολλήσατε έρπη, δε νοσήσατε αλλά πάθατε νευραλγία τριδύμου δε μου φαίνεται η τέλεια εξήγηση, αλλά είναι μια εξήγηση.Αν όμως ο συνάδελφος σας διέγνωσε νευραλγία τριδύμου, θα έπρεπε να σας έδωσε και την προβλεπόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της.

      Αν θίχθηκε το νεύρο του δοντιού, τότε ακτινογραφικά μπορεί να μην έχει προλάβει να δώσει ευρήματα.

      Μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί το δόντι και να χρειάζεται απονεύρωση, αλλά πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά η διάγνωση γιατί υπάρχει η πιθανότητα να γίνει άσκοπα μια θεραπεία (απονεύρωση) και να μην βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.

      Εν κατακλείδι, πάρτε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και κλείστε ραντεβού για μια κλινιή εξεταση και μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ παρα πολυ για την απάντηση σας. Με ξανα είδε ο Ωρλ και μου έδωσε αντιβίωση και ο πόνος έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται αισθητά. Και πάλι σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

      Διαγραφή
  52. Καλησπέρα...πριν από 4 μέρες έκανα έμραξη στον άνω - δεξί προγομφιο κ αποτρύγωση (ο γιατρός μου είπε ότι έβαλε πορσελάνη, μου είπε χαρακτηριστικά ότι είναι κατά της ρητίνης και του αμαλγάματος κ ότι την τεχνική που ακολουθεί την χρησιμοποιούν στην Αμερική. η έμφραξη που μο υέγινε δεν ήταν ιδιαίτερα βαθιά παρόλα αυτά το δόντι μου πονάει κατά το μάσημα κ ο πόνος φτάνει μέχρι ψηλά σχεδόν στα ζυγωματικά...το κρύο κ το ζεστό δεν με εννοχλεί..τα απλά παυσίπονα τύπου depon, panadol δεν με πιάνουν...Θα μπορούσα να έχω την γνώμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις απο μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά οι εμμεσες αποκαταστάσεις με κεραμικά υλικά (δηλαδή πορσελάνη) δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην Αμερική. Γίνονται και στην Ελλάδα, αλλά σε γενικές γραμμές αυξάνουν το κόστος (όπως θα διαπιστώσατε).

      Το πιο πιθανό είναι το επένθετο που κάνατε (εκτεταμένη αποκατάσταση σαν σφράγισμα) να βρίσκει κάπου στο κατω δόντι κατά τη μάσηση και να σας πονάει. Αυτό λέγεται πρόωρη επαφή, και διορθώνεται με ελαφρό τρόχισμα.Μια διαδικασία 5 λεπτών. Σϊγουρη βέβαια διθάγνωση γίνεται μετά από κλινικό έλεγχο και έλεγχο σύγκλεισης (του τρόπου δηλαδή που δαγκώνετε).

      Περισσότερα για τον πιθανό λόγο που πονάτε μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/06/giatre-to-sfragisma-vriskei.html

      Επομένως θα πρεπει να πάρετε τηλέφωνο το συνάδελφο που σας έκανε την αποκατάσταση και να του εξηγήσετε πώς έχει η κατάσταση ουτως ώστε να σας βρει μια λύση.Λογικά δε θα σας χρεώσει κάτι. Εναλλακτικά αν είναι σε διακοπές, μπορείτε να πάρετε κάποιον άλλο οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να βρείτε λύση στο πρόβλημα σας, με αντίστοιχη χρέωση(λογική χρέωση πάντα!).

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα σας. Γύρω στα μέσα Ιουλίου μου έσπασε ένα δόντι στο πίσω μέρος του στόματος. Πήγα στην γιατρό μου το σφραγισε κανονικά και μάλιστα δεν χρειάστηκε ούτε ένεση καθώς το σπάσιμο δεν ήταν κοντά στο νευρο. Από την πρώτη μέρα όταν μασαγα από εκείνη την πλευρά με πονάει ελαφρώς σαν να μου τραβάνε όλο το δόντι κάθε φορά που μασουσα από εκεί. Η γιατρός μου μου είπε ότι μάλλον είναι από το σφραγισμα και το πολύ σε ένα μήνα θα έχει περάσει. Δυστυχώς ενώ έχουν περάσει 2 μήνες περίπου ακόμα δεν έχει φύγει τελείως ο πόνος. Έχω ξανά κάνει παρόμοιο σφραγισμα σε σπασμένο δόντι αλλά δεν είχα καθόλου πόνο. Να σημειώσω ότι δεν με πονάει στο κρύο ή σε κάποια άλλη περίπτωση. Μόνο στο φαγητό. Τι θα μπορούσα να κανω; σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά από αυτά που μου περιγράφετε το πιο πιθανό είναι το σφράγισμα να "βρίσκει", να έχει δηλαδή μια προωρη επαφή, οπότε κατά τη μάσηση δεν εφαρμόζουν σωστά τα δόντια και σας πονάει.

      Αν είναι αυτό, το πρόβλημα λύνεται εύκολα με έναν εκλεκτικό τροχισμό. Καταγράφουμε δηάδή με χαρτί δείξεως που είναι η πρόωρη επαφή και την τροχίζουμε.

      Για μια ολοκληρωμένη διάγνωση καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την απάντηση σας. Πήγα στην γιατρό που μου έκανε το σφράγισμα. Μου έκανε έλεγχο με ταινία για να δει εάν βρίσκει σε κάποιο άλλο δόντι αλλά όλα είναι φυσιολογικά. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι έχει αρχίσει και με πονάει αισθητά στο κρύο, σαν να μην υπήρχε το σφράγισμα. Η γιατρός μου είπε ότι αν συνεχίσει και δεν υποχωρήσει ο πόνος θα πρέπει να προβεί σε απονεύρωση. Πιστεύεται ότι θα έπρεπε να πάρω και μια δεύτερη γνώμη?

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αν ο πόνος είναι από τα μέσα Ιουλίου και έχουμε φθάσει Οκτώβριο όντως δεν μπορεί να είναι μετεμφρακτική ευαισθησία. Οπότε είτε μπορεί να φταίει το ίδιο το σφράγισμα ή το σφράγισμα να είναι καλό αλλά το νεύρο του δοντιού να ανέπτυξε κάποιου είδους φλεγμονή,οχι από τη συνάδελφο αλλά μπορεί ακόμα και από την ίδια την αποκατάσταση που μπορεί να ήταν πιο κοντά στο νεύρο του δοντιού από ότι είχε αρχικά φανεί.

      Όλα εξαρτώνται από τη σχέση που έχετε με τη γιατρό σας. Το πιο εύκολο για εμένα είναι να σας πω να πάρετε μια δεύτερη γνώμη,και τσουπ να σας πω πάρτε με να κλείσετε ραντεβού. Αν εμπιστεύεστε τη γιατρό σας, προχωρήστε σύφωνα με τη διάγνωση της. Αν έχετε αμφιβολίες δεν είναι κακό να πάρετε τηλέφωνο εναν άλλο γιατρό, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  54. γεια σας....ειχα κανει μονιμο σφραγισμα τον φεβρουαριο και χθες εσπασε και βγηκε ενα κομματακι....λογικα θα πρεπει να μου κανει νεο σφραγισμα ο γιατρος....ποσο ευκολα θα βγει το παλιο ομως?? φοβαμαι πολυ να παω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Σε γενικές γραμμές επιδιόρθωση του σφραγίσματος μπορεί να γίνει, χωρίς να απαιτείται αφαίρεση όλου του σφραγίσματος, ειδικά αν είναι καινούριο.

      Σε περίπτωση άσπρων σφραγισμάτων, όσο πιο καινούριο είναι το σφράγισμα, τόσο πιο εύκολη είναι η επιδιόρθωση.

      Οπότε κλείστε το συντομότερο δυνατό ραντεβού με τον οδοντίατρο σας, για να κάνετε την επιδιόρθωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  55. καλησπερα σας. Πριν 5 μερες εκανα 5 σφραγισματα χωρις να κανω ενεση. Δεν με πονανε τα δοντια σχεδον καθολου κατα τη διαρκεια της μερας με πονανε μονο οταν τρωω και λιγο οταν πινω νερο. Οταν πηγα παλι στο γιατρο μου και του ειπα το προβλημα μου μου ειπε δυσκολα να πειραχτικαν τα νευρα γιατι τα σφραγισματα δεν ηταν βαθια. Μετα με χτυπησε λιγο τα δοντια που καναμε σφραγισμα και εγω δεν πονουσα. Επεισης με πονανε και δοντια τα οποια δεν εχω κανει σφραγισμα(μετα το σφραγισμα) αλλα με διαβεβαιωσε οτι δεν ειναι χαλασμενα. Πειτε μου σας παρακαλω την γνωμη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως καταλαβαίνετε και εσείς χωρίς ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό δεν μπορώ να σας συστήσω κάτι. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι από κάποιο σφράγισμα που "βρίσκει" ή μπορεί να είναι πχ και από το σφίξιμο/τρίξιμο των δοντιών σας αν είσαστε αγχώδης.

      Αν επιμείνει ο πόνος και η ενόχληση και ο γιατρός σας δεν μπορεί να σας δώσει λύση ίσως είναι καλύτερο να ζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  56. Καλησπερα....πριν απο ενα μηνα εκανα ενα σφραγισμα...εδω και μια εβδομαδα εχω εντονους στιγμιαιους πονους στο δοντι με το σφραγισμα......δε με ποναει συνεχεια ουτε συνεχομενα...ποναει 2 δευτερα και με αφηνει... μηπως δε μου καθαρισε καλα το δοντι ή μηπως επρεπε να το απονευρωσει?? ειναι η δευτερη φορα που σφραγιζω το ιδιο δοντι σε 7 μηνες.. ..ευχαριστω για το χρονο σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση ειναι αδύνατη οποιαδήποτε βοήθεια χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. Το δόντι πιθανώς να πονάει στιγμιαία επειδή μπορούν τα ερεθίσματα να μεταδίδονται πιο εύκολα στο νεύρο του, οπότε να αντιδρά με πόνο.

      Αυτό δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται,χωρίς να δω το περιστατικό. Πάντως καλό είναι να δείτε τι θα κάνετε, διαότι παρατεταμένα ερεθίσματα στο δόντι, μπορούν να κάνουν μη αναστρέψιμη βλάβη στο νεύρο του δοντιού,και να χρειαστεί έτσικαι αλλιώς απονεύρωση.

      Καλό είναι λοιπόν να ξαναεπισκεφθείτε το συνάδελφο και να τον ρωτήσετε. Αν δεν είσαστε ικανοποιημένος/η μπορείτε να πάρετε μια δεύτερη γνωμη απο κάποιον άλλο συνάδελφο, ή και από εμένα αν το επιθυμείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα, εγω έχω κάνει εξαγωγή δυο φρονιμητες την ίδια μέρα, ολα πηγαν καλά ουτε πρήξιμο δεν είχα να φανταστειτε, και εντος 4 ημερών πήγα ανοιξα ενα παλιο μ σφραγισμα (αρκετα βαθυ) και έκανα καινουργιο. Απο την στιγμη που μ έκανε την ένεση κ επειτα νιώθω αρρυθμίες στην καρδιά και μικρη δυσκολια στην αναπνοη σε τυχαιες στιγμές(εχουν περασει 2 μερες απο τοτε). Ευθύνεται η πολλαπλή τοπικη αναισθησια που έκανα μεσα σε τοσο λιγο χρονικο διαστημα στην κατω γναθο? Ευθύνεται το αγχος μου ? Ή να ανησυχισω για κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Το πιο πιθανο είναι να είναι από το άγχος, γιατί η τοπική αναισθησία αποβάλεται από τον οργανισμό.

      Για μια πιο σίγουρη όμως διάγνωση καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό σας και να του κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις που κάνατε σε εμένα. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και των ενεργειών του θα μπορεί να σας κατευθύνει καλύτερα και να απαντήσει με μεγαλύτερη βεβαιότητα σε κάθε σας ερώτηση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  58. καλημερα..θα ηθελα να ρωτησω..εγω πριν ενα χρονο ειχα κανει σφραγισμα σε καποια δοντια μου..ειχα επικαλυψεις τις οποιες τις αφαιρεσε η γιατρος και μου εβαλε σφραγισματα..ηθελα πρωτα απο ολα να ρωτησω..σε περιπτωση που πρεπει καποια στιγμη να αλλαξω σφραγισμα ,ειναι απαραιτητο οτι θα μου κανει ενεση?γιατι οταν μου εβγαλε την επικαλυψη για να βαλει το σφραγισμα δεν μου εκανε γιαυτο ρωταω..και κατα δευτερον σε ενα δοντι μου εδω και λιγο καιρο εκει που ειχα κανει το σφραγισμα εχει μαυρισει λιγο και εχω παρατηρησει πως αν φαω τσιχλα μετα απο λιγο σε εκεινο το δοντι εχω ενα πονο σαν να διεπει ηλεκτρικο ρευμα..θα παω να με δει απλα ηθελα και μια δευτερη αποψη για το τι μπορει να συμβαινει..ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά εαν το σφράγισμα είναι επιφανειακό και συμφωνήσατε και εσείς δεν είναι απαραίτητη η αναισθησία. Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική αντοχή στον πόνο, οπότε η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει και χωρίς αναισθησία.

      Ως προς το δεύτερο, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, μια και απαιτεί γνώση της κλινικής εικόνας. Οπότε καλύτερα να εκφέρει γνωμη η γιατρός σας μετά από την κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  59. Σας ευχαριστω πολύ που μ απαντήσατε. Μαλλον είναι απο το αγχος, γιατι αυτες τις μερες σκέφτομαι συνέχεια τα δόντια μου φρονιμητες, εξαγωγες, σφραγισματα κτλπ. και οταν ξεχνιέμαι δεν υπαρχουν αυτές οι ενοχλήσεις. Δυστυχώς ο προηγουμενος οδοντιατρος που πηγαινα δεν έκανε καλη δουλεια και τρεχω τωρα να προλαβω. Σας ευχαριστω και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙ. Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΦΡΑΓΓΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟ. ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΣΦΡΑΓΓΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ. ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΠΟΝΟ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ. ΜΟΥ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΝΟΣ. ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ. ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΤΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ. 1ΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΣΦΡΑΓΓΙΣΜΑ ΚΑΙ 2ΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ ΤΟ ΠΟΛΦΟ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?? ΕΓΩ ΠΟΝΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Καταλαβαίνετε ότι το ερώτημα σας είναι πολύ κλινικό και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής κατάστασης είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έχω καταλάβει εγώ(γιατί πάντα υπάρχει κίνδυνος παρανόησης) είναι ότι σας το είχε σφραγίσει αλλά τώρα έχει τοποθετήσει ουδέτερο στρωμα και φάρμακο (τα οποία δεν μπορούν να αλλάζουν αν το σφράγισμα είναι μόνιμο,άρα το έχει κλείσει προσωρινά).

      Να σας πω την αλήθεια, χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι πολύ δύσκολο να αποφανθώ. Πάντα υπάρχει περίπτωση κάποιου κατάγματος του δοντιού (χειρότερο πιθανό σενάριο) ή κάποιας πολφίτιδας, φλεγμονής δηλαδή του πολφού.

      Δυστυχώς δεν έχω να σας προτείνω κάτι πλην του να πάρετε μια δεύτερη γνώμη, εαν θεωρείτε ότι αυτό δε θα προκαλέσει πρόβλημα στη σχέση σας.

      Συγνώμη που δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω.

      Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  61. καλησπερα, εγω εχω θέμα με ενα δοντι μου το οποιο πανω στις σχιμες φαινεται να έχει τερηδονα επιφανειακα. εχω παει σε τρεις διαφορετικους οδοντιατρους για να ρωτησω αν θελει σφραγισμα και οι δυο μου είπαν οχι απλα θελει να το παρακολουθεις και ο τριτος οτι πρεπει να το σφραγισουμε για να το προλαβουμε μην κανει ζημιά. Εσεις τι προτεινετε? μην το πειραξω χωρις να υπαρχει λογος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε διάγνωση χωρίς κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο της περιοχής.

      Οπότε οι επιλογές σας είναι ακολουθείτε τις συστάσεις κάποιου από τους προηγούμενους ή πηγαίνετε και για μια τέταρτη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  62. Καλησπερα, εκανα πριν4 μερες ενα βαθυ σφραγισμα σε ενα απο τα μπροστινα δοντια...απο τοτε ο πονος ειναι αφορητος και η οδοντιατρος μου ειπε να παρω amoxil και παυσιπονα...το μονο που κανει δουλεια ειναι το mesulid αλλα οταν περναει η δραση του ποναω παλι παρα πολυ....θα χρειαστω απονευρωση; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά έτσι όπως μου τα περιγράφετε το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστείτε απονεύρωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. σας ευχαριστω πολυ....υπαρχει καποιο πιο αποτελεσματικο φαρμακο περαν της αμοξιλ?

      Διαγραφή
    3. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να δινεται από το θεράποντα ιατρό σας με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική σας εικόνα. Το amoxil είναι μια πολύ αποτελεσματική αντιβίωση.

      Καλές γιορτές με υγεία!

      Διαγραφή
  63. Καλησπέρα σας. Έκανα ένα σφράγισμα πριν από περίπου μια εβδομάδα κι ενώ ακριβώς μετά ήταν όλα καλά, τις τελευταίες δύο μέρες, ιδιαίτερα το βράδυ, αισθάνομαι έναν αμβλύ αλλά επιμένων πόνο στη μεριά του σφραγίσματος, όχι απλώς ευαισθησία. Γνωρίζετε τι μπορεί να συμβαίνει; Μήπως δεν έχει αδειάσει όλη η κοιλότητα από την τερηδόνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά δεν το θεωρώ πιθανό να μην έχει αδειάσει όλη η κοιλότητα από τη τερηδόνα, αλλά για κάτι τέτοιο δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Σε γενικές γραμμές πάντως μπορείτε να περιμένετε κάποιοες μέρες και αν ο πόνος δεν ελαττωθεί ή εξαφανιστεί να πάρετε τηλέφωνο τον οδντίατρο σας και να τον ρωτήσετε. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας και των χειρισμών του κατά τη διάρκεια του σφραγίσματος, είναι ο πλεον αρμοδιος να απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση.

      Μπορεί να είναι όμως και από το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, μια κατάσταση δηλαδή που λέγεται βρυγμός ή βρουξισμός.

      Αν για τον οποιοδήποτε λογο δε ε΄λισαστε ικανοποιημένη με το γιατρό σας, μπορείτε πάντα να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Πήγα στον οδοντίατρο μου και μου είπε να περιμένω καθώς μπορεί να είναι αντίδραση στην δευτερογενή οδοντίνη και ή θα περάσει μόνη της ή θα χρειαστεί απονεύρωση. Έχουν περάσει περίπου δέκα μέρες από τη επίσκεψη κι ο πόνος παραμένει το ίδιο δυνατος και μάλιστα ανακλάται σε άλλα δόντια! Δε νομίζω ότι είναι σωστό να πλακωθώ στα παυσίπονα και περιμένοντας την έκβαση.. Φαίνεται θα ζητήσω και δεύτερη γνώμη :)

      Διαγραφή
  64. Καλησπερα! Λοιπον εκανα ενα σφραγισμα σε δοντι πισινο και στην ανω γναθο εδω και 2εβδομαδες και μου ποναγε οταν μασαγα οτιδηποτε..πηγα στην οδοντιατρο μου και το τροχισε γιατι παταγε πιο πανω ολα αυτα πριν μια εβδομαδα...επισης την προηγουμενη εβδομαδα εκανα ενα σφραγισμα στην κατω πλευρα την απενταντι και εβγαλα ενα δοντι 15 χρονων ειμαι..μετα απαυτο αυτη η πλευρα π βγαλαμε το δοντι ειναι πιο πανω και δεν μπορω να πιεσω απτην αλλη να δω αν ποναω ακομα η αν ειναι εστω λιγο πιο πανω..τελος παντων ας επανελθω σαυτο που με ποναγε απτην αρχη! Και τωρα με ποναει σε φαγητα που ειναι σκληρα εστω και λιγο και δεν ξερω τι να κανω διοτι το επομενο ραντεβου ειναι με συνεργατη της οδοντιατρου μου, ορθοδοντικο για να βαλω σιδερακια..! Τι να κανω τι να πω στον γιατρο οτι με ποναει? Στον ορθοδοντικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Στην προκειμένη περίπτωση καλύτερα καταρχήν να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί το θέμα του πόνου πριν προχωρήσετε στην τοποθέτηση σιδερακιών.

      Οπότε γνώμη μου είναι να μιλήσετε με την οδοντίατρο σας, για το θέμα που σας απασχολεί και μαζί θα βρείτε τη λύση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  65. Καλησπέρα σας.Να ρωτήσω και εγω Κύριε Σωτήρη,φοιτητής ιατρικής εδώ,Θεσσαλονίκη.

    Εχουμε σφράγισμα στον 16 δεξιά(άνω γνάθος).Έχει γίνει σε πολύ μικρή ηλικία και έχει πειραχτεί 2-3 φορές,ουσιαστικά έχει ξαναγίνει το σφράγισμα.Έγινε ξανα πέρσι τον οκτώβριο και τελευταια τώρα πριν 2 βδομάδες(γιατί πάλι υπήρχαν μικρές ενοχλήσεις)



    Έγινε το σφράγισμα,όλα κομπλέ.Πρώτες 3 μέρες πονόυσα πολύ,αλλα μετά μόνο πολύ μικρές ενοχλήσεις στη μάσηση.Με το κρύο έιχα πάντα θέμα,αλλά πρόσεχα.

    χθές έφαγα παγωμένγ ντομάτα στη σαλάτα από το ψυγείο,παγωμένο γιαούρτι μετα και τέλος ζεστό φαγητό το βράδυ(παστίτσιο)

    από χθές το μεσημέρι,ειδικά μετά το βραδινό φαι,νιώθω εναν διαρκή πονο σαν κάψιμο.

    Έυτυχώς μπόρεσα να κοιμηθώ χωρίς να πάρω κάτι,αλλά τι να κάνω?Να πάρω κάτι?Να περιμένω?
    Ελπίζω να παέι καλα το σφράγισμα και να μην χρειαστεί να ξαναπάω για....ότι ακολουθεί τελος πάντων δυστυχώς.

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε καλημέρα και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σου είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά το καλό σενάριο είναι να έχεις πάθει κάποιο έγκαυμα στο ούλο, από το ζεστό φαγητό. Θα το καταλάβεις αν με τη γλώσσα σου νιώθεις την εσχαροποίηση ή το φούσκωμα στην περιοχή ή αν το αίσθημα καψίματος είναι απο τη μέσα πλευρά(προς τον ουρανίσκο).

      Προσπάθησε όσο το δυνατόν να βουρτσίζεις σχολαστικά στην περιοχή και να χρησιμοποιείς ένα στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα πχ listerine zero.

      Περίμενε 5-7 ημέρες και αν τα συμπτώματα δεν ηρεμήσουν πήγαινε να το ελέγξεις.

      Ελπίζω να σε βοήθησα. Καλή συνέχεια και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσεις να ξαναεπικοινωνήσεις μαζί μου.

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα σας. Έχω μια ερώτηση και εγώ να σας κάνω, αν μπορείτε να με διαφωτίσετε. Τον Ιανουάριο πήγα στην οδοντίατρο για καθαρισμό και με ενημέρωσε ότι έχω ένα δοντι (τον τελευταίο τραπεζίτη πανω δεξια) για σφράγισμα. Είμαι 30 χρόνων και ήταν το πρώτο μου σφράγισμα οπότε δεν γνωρίζω τίποτα από αυτά.
    Έκανα λευκό σφράγισμα, ήταν αρκετά κοντά στο νεύρο και μου είπε να δούμε αν θα πιάσει. Εν τέλει δεν έπιασε καθως πέρασαν 3 εβδομάδες και ακόμα δεν είχε σταματήσει η ενοχληση. Σταδιακά άρχισε να με ενοχλεί πολύ το κρύο και το ζεστό και το μασημα. Πήγα ξανά και μου έκανε ακτινογραφία για να μου δείξει ότι δεν είχα κάποιο διπλανό δόντι χαλασμένο όπως πιστευα, ήταν αυτό που είχε το θέμα και μου πρότεινε ειδικό ενδοοδοντολογο για να κάνω απονεύρωση γιατί όπως μου είπε δεν είχα άλλη λύση.
    Έκανα και την απονεύρωση εχθές και εδω έχω το ερώτημα:.πρώτον η γιατρός αυτή ηενδοοδοντολογος μου είπε ότι από τα σφραγίσματα περνάνε μικρόβια και συνήθως τα δόντια με σφράγισμα κάποια στιγμή χρειάζονται απονεύρωση ούτως η άλλως. Αυτό μου φαίνεται παράλογο αφού υποτίθεται ότι το δόντι καθαρίζεται και σφραγίζεται οπότε πως περνάνε μικρόβια; Και αν ισχύει αυτό γιατί να κάνω σφράγισμα; Δεν έχει κανένα νόημα. Και το δεύτερο είναι ότι μου είπε ότι είχα φλεγμονή στο νεύρο και για αυτό μου έβαλε αντιβίωση και θα πάω πάλι αύριο για να μου το κλείσει. Μήπως είναι βιαστικό να μου το κλείσει την επόμενη μέρα; Δεν θα έπρεπε να πάω μερικές φορές ακόμα πριν το κλείσει για σιγουριά να με δει και να βάλει κιαλλο φάρμακο; Όσοι γνωρίζω με παρόμοια ιστορία έχουν πάει πολλές φορές στο γιατρό με την απονεύρωση δεν ξεμπερδευουν σε 2 φορές..
    Αυτές ήταν οι ερωτήσεις μου συγγνώμη για το τεράστιο κείμενο.
    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταρχάς αυτό που μου μεταφέρετε ότι σας είπε η ενδοδοντολόγος δεν ισχύει.
      Τωρα στην απάντηση στο ερώτημα σας για τα δύο ραντεβού, η ενδοδοντολόγος ειναι καταρτισμένη και έχει εξειδικευμένο εξοπλισμό για να θεραπεύει τα δόντια σε δύο ραντεβού ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε ένα. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας προβληματίζει.

      Ουτως ή αλλιώς η ποιότητα της ενδοδοντικής θεραπείας θα φανεί στην ακτινογραφία που θα σας δώσει ή θα στείλει στον παραπέμποντα οδοντίατρο μετά το πέρας αυτής.
      Για όποιο ενδοιασμό έχετε μιλήσετε με το γιατρό σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή