Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Γιατρέ έσπασε το δόντι.Τι κάνουμε τώρα;Μέρος ΙΙ

Συνεχίζοντας από εκει που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το τι κάνουμε όταν σπάσει ένα δόντι,σήμερα θα αναπτύξουμε τις περιπτώσεις όπου το σπάσιμο του δοντιού είναι πιο εκτεταμένο.

Αν το δόντι σπάσει αρκετά,αλλά ακόμα υπάρχει δόντι να στηριχθεί μια αποκατάσταση,περίπου παραμένουν τα 2/3 του δοντιού τότε πάλι κάνουμε μια αποκατάσταση με άσπρο σφράγισμα.



Απλά ειδοποιούμε τον ασθενή ότι υπάρχει περίπτωση να μην κρατήσει για το μέγιστο χρονικό διάστημα,οπότε την επόμενη φορά θα κάνουμε μια πιο επεμβατική προσέγγιση!

Εκτός από τη λύση της άμεσης αποκατάστασης με άσπρο σφράγισμα,μπορούμε να κάνουμε έμμεση,με άσπρο σφράγισμα,δηλαδή ένα ένθετο ή επένθετο ρητίνης.Οι αποκαταστασεις αυτές είναι πιό μεγάλα άσπρα σφραγίσματα,περίπου σαν ανασυστάσεις,τα οποία συγκολλώνται στα δόντια,με τη βοήθεια οδοντιατρικής κόλλας.(Με τα ένθετακαι τα επένθετα ρητινης θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση )

Αν όμως το δόντι σπάσει ακόμα περισσότερο και δεν υπάρχει αρκετή οδοντική ουσία για να στηριχθεί το άσπρο σφράγισμα,τότε υποχρεωτικά πάμε στη λύση της ενδοδοντικής θεραπείας(ή απονεύρωσης) και στην τοποθέτηση ενός άξονα (χυτού ή προκατασκευασμένου). Οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι παρατίθενται εδώ(πατήστε για περισσότερα για την απονεύρωση) και εδώ(πατηστε για περισσότερα για τους άξονες).


Αν πάμε στη λύση του προκατασκευασμένου από υαλόνημα άξονα,μπορούμε να κάνουμε μια ανασύσταση με άσπρο σφράγισμα,ενώ αν πάμε στη λύση του χυτού,η μόνη λύση είναι η στεφάνη.

Και ορισμένες φορές φτάνουμε στα όρια της οδοντιατρικής και δοκιμάζουμε τα όρια των υλικών και των τεχνικών μας,αρκεί να έχουμε τη συναίνεση του ασθενούς.

Το δόντι της παρακάτω φωτογραφίας έσπασε.Η ασθενής ήταν σχετικά μεγάλης ηλικίας και το δόντι ήταν πλάγιος τομέας,το οποίο σημαίνει ότι δεν θα δεχόταν πολλές φορτίσεις μια αποκατάσταση.



Επίσης η κυρία δεν ήθελε να βάλει γέφυρα και ήθελε να φύγει για διακοπές.Της εξηγήσα ότι μπορώ να κάνω κάτι,το οποίο όμως δεν εγγυώμαι ότι θα κρατήσει για πάντα.Της εξήγησα επίσης ότι αυτό το κάνουμε στο συγκεκριμένο δόντι,γιατι αυτό που θα κάνουμε δε θα δέχεται πολλές δυνάμεις.Tελικά έγινε ανασύσταση με άξονα υαλονήματος και τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία,το οποιο είναι στο στόμα μέχρι στιγμής για έναν χρόνο.


Και φυσικά στο τέλος είναι και οι περιπτώσεις όπου το δόντι έχει τόσο σοβαρό κάταγμα,που δεν επιδιορθώνεται και η τελική λύση είναι η εξαγωγή.

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε ένα δόντι,το οποίο έχει σοβαρό κάταγμα.Ο ασθενής προσηλθε λέγοντας ότι κουνιέται το σφράγισμα.Τελικά κουνιόταν το κομμάτι του δοντιού που είχε σπάσει.



Στις παραπάνω φωτογραφιες είναι το ίδιο δόντι,σε διαφορετικές λήψεις.Το σπάσιμο του δοντιού ήταν τέτοιο που το δόντι δε σωζόταν.Και μάλιστα η εξαγωγή ήταν τόσο δυσκολη,γιατί είχε σπάσει κάτω από τα ούλα,που τελικά έγινε χειρουργικά.

Έτσι λοιπόν τελειώσαμε τις αναρτήσεις σχετικά με το τι κάνουμε όταν σπάσει ένα δόντι.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Η γνώση είναι δύναμη!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου