Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Περιοδοντικό απόστημα;Γιατρέ πονάω!

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι η περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής έρχεται στο οδοντιατρείο με πόνο και πρήξιμο,το οποίο όμως δεν οφείλεται σε δόντι,αλλά οφείλεται στα ούλα.

Το περιοδοντικό απόστημα είναι από τις συνηθέστερες αιτίες που προσέρχονται οι ασθενείς στον οδοντίατρο αυτήν την περίοδο,μια και συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο,δηλαδή από δύο σημεία τα οποία λειτουργούν ως κίνητρο για την οδοντιατρική επίσκεψη.

Παρακάτω βλέπετε μια εικόνα περιοδοντικού αποστήματος



Ποιά είναι η εικόνα του περιοδοντικού αποστήματος;




Το περιοδοντικό απόστημα όπως βλέπετε και στην εικόνα,μπορεί να είναι μια διογκωμένη περιοχή γύρω από το δόντι,εντοπισμένη στα ούλα. Η περιοχή πονάει και είναι πρησμένη,ενώ το ίδιο το δόντι μπορεί και να κουνιέται.

Μπορεί να είναι κάτι άλλο;

Καταρχήν ελέγχουμε το δόντι μήπως είναι πρόβλημα ενδοδοντικής αιτιολογίας,δηαδή πρόβλημα από το νεύρο του δοντιού. Ο έλεγχος γίνεται ακτινογραφικά και μέσω επισκόπησης.Κοιτάμε δηλαδή το δόντι για μεγάλη τερηδόνα,που να έχει φθάσει στο νεύρο του δοντιού.

Πως το θεραπεύουμε γιατρέ;



Η θεραπεία συνίσταται σε καλό υποουλικό καθαρισμό,δηλαδή καθαρισμό κάτω από τα ούλα,μετά από τοπική αναισθησια για να μην πονάει ο ασθενής,μια και εκεί έχει τοπικά γίνει κάτι,που έχει επιτρέψει στα μικρόβια να πολλαπλασιαστούν και να δώσουν αυτην την κλινική εικόνα.Τον καλό υποουλικό καθαρισμό θα συνοδεύσει και μια καλή αντιβίωση,συνήθως για αναερόβια μικρόβια πχ μετρονιδαζόλη(Flagyl),αν και ορισμενοι δίνουν και ευρέως φάσματος δηλαδή την αμοξυκιλλίνη(amoxil).Πιάνει αλλά ενδείκνυται καλύτερα η μετρονιδαζόλη.Κάποιοι δίνουν διπλό σχήμα (amoxil+flagyl).Αν θεωρήσει ο γιατρός ότι πρέπει να δώσει τέτοιο σχήμα,τότε πρέπει να δώσει και κάποια μορφή γαστροπροστασίας,για το στομάχι,μια και το διπλό σχήμα είναι λιγάκι..βαρύ για το στομάχι.Μπορεί να δώσει ομεπραζόλη px losec.

Οποιαδήποτε αντιβίωση θα πρέπει να δωθεί για περίπου 7-10 ημέρες και να γίνει επανεξέταση.

Αν το αφήσω γιατρέ θα ξεπρηστεί από μόνο του;




Σε αυτήν την ερώτηση δεν έχω σαφή απάντηση.Και αυτό γιατί υπάρχει κάτι κάτω από τα ούλα που το προκάλεσε.Οπότε θα πρέπει να γίνει και καλός υποουλικός καθαρισμός και λήψη αντιβίωσης.Μπορεί να ξεπρηστείτε.Μπορεί όμως και τα πράγματα να χειροτερέψουν και να σας κάνει πρόβλημα και στο δόντι,μια κατάσταση που λέγεται ενδο-περιοδοντική βλάβη,και τα πράγματα να χειροτερέψουν.

Γι'αυτό πρέπει να πηγαίνετε προληπτικά στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο,έστω για έναν καθαρισμό ή μια θεραπεία για τα ούλα.Για να προλάβετε τέτοιες καταστάσεις! 
Και όταν κάτι γίνει,μην το αφήνετε να ιαθεί από μόνο του.Μάλλον θα γίνει χειρότερο.

Βεβαιως καταλαβαίνω ότι αυτήν τη δύσκολη εποχή δεν είναι ότι πιο εύκολο να δαπανήσεις χρήματα για τον οδοντίατρο,αλλά οφείλω να σας το υπενθυμίζω.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου