Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τι ειναι σοδοβολή;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η εφαρμογή διττανθρακικού νατρίου (σόδας) στα δόντια ή αλλιώς σοδοβολή.Θα μιλήσουμε για το τι,το πως,το πότε και το γιατί!

Τί είναι η σοδοβολή;

Σοδοβολή είναι όπως είπαμε η τοπική εφαρμοφή σόδας,με τη μορφή κρυσταλλλικού διττανθρακικού νατρίου σε μείγμα με νερό με πίεση.Οι κρυσταλλικοί κόκκοι βρίσκονται σε μορφή σκόνης και μια συνήθη συσκευασία είναι η ακόλουθη



Πώς γίνεται γιατρέ;

Η εφαρμογή σόδας στα δόντια δεν γίνεται έτσι!






 Γίνεται με τη βοήθεια μιας χειρολαβής




Βλέπετε στη φωτογραφία την πράσινη χειρολαβή, οποία έχει μια φούσκα στην οποία μπαίνει το μίγμα.Η χειρολαβή "κουμπώνει" πάνω στην οδοντιατρική έδρα,στη θέση του οδοντιατρικού τροχού.Έτσι μπορεί να ελέγχεται από το γιατρό,ενώ ταυτόχρονα ο γιατρός ρυθμίζει τo ξεκίνημα/σταμάτημα της εφαρμογής σόδας και την ένταση καθώς και την αναλογία νερού/σόδας.

Και τι μας ενδιαφέρει η αναλογία νερού/σόδας;

Μας ενδιαφέρει γιατί όσο λιγότερο νερό έχει το μίγμα τόσο περισσότερο αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες και δίνει πιο λευκό χρώμα στα δόντια ενώ όσο περισσότερο νερό έχει γυαλίζει (στιλβώνει) τα δόντια

Δηλαδή πρακτικά η σοδοβολή τί κάνει γιατρέ;

Πρακτικά η σοδοβολή αφαιρεί όλες τις επικαλύψεις της επιφάνειας του δοντιού ενώ ταυτόχρονα λευκαίνει το δόντι λόγω της απελευθέρωσης οξυγόνου και της μηχανικής επίδραση από τους κόκους.Όταν η αναλογία νερού είναι μεγάλη,χρησιμοποιείται για να λειαίνουμε τα δόντια,για να μην έχουν αυτήν τη "σαγρέ" αίσθηση οπως πχ μετά τον καθαρισμό(στίλβωση δοντιών).
Δεν προσκαλεί καμία βλάβη στα δόντια.Απλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τυχόν βλάβες στα ούλα και τα χείλη.Να απομακρύνουμε δηλαδή τα ούλα με ένα παρειοκάτοχο και να χρησιμοποιούμε την ισχυρη αναρρόφηση για να απορροφάει το μείγμα νερού/σόδας.

ΠΡΟΣΟΧΗ 1 :Η σοδοβολή μπορεί να βελτιώσει λίγο το χρώμα των δοντιών,αλλά δεν μπορεί να κάνει τα δόντια τόσο λευκά όσο η θεραπεία λεύκανσης.  

ΠΡΟΣΟΧΗ 2 : Η σοδοβολή δεν καθαρίζει από υπολείμματα τροφών,πέτρα,πλάκα κτλ. Άρα εφαρμόζεται μετά τον καθαρισμό,σε καθαρά δόντια.

Αυτά είχα να σας πω για τη σοδοβολή.Ελπίζω να σας ενημέρωσα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου