Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Piercing και οδοντιατρικη..

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί μια αρκετα διαδεδομένη συνηθεια πλεον,το piercing(πιρσινγκ)  ή αλλιώς η διάτρηση του δέρματος ή άλλων σημείων του σώματος και με σκοπό την τοποθέτηση κοσμημάτων.

Εμάς θα μας απασχολήσει η τοποθέτηση που αλλού;στο στόμα!

      


Η τοποθέτηση κοσμημάτων στη γλώσσα ή περιστοματικά πχ στα χείλη αποτελεί μια μορφή αυτοέκφρασης στη σημερινή κοινωνία.Είναι σαν τα τατουάζ.Δε θα μπω στη διαδικασία να πω αν είναι όμορφα ή όχι.Όπως όλα τα πράγματα,σε άλλους αρέσουν και σε άλλους δεν αρέσουν.

Η ερώτηση είναι όμως : Είναι ασφαλή;Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου δημιουργήθηκε πρόβλημα;


                     


Καταρχήν η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε ένα πολύ καθαρό στούντιο αισθητικής.Όπως και τα τατουάζ,έτσι και το piercing θα πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες και το βασικό κριτήριο δεν πρέπει να είναι το κόστος.Και εδώ παίζουμε με την υγεία μας,οπότε το πιο φθηνό δεν είναι και το πιο καό.Μπορεί μείωση του κόστους να σημαίνει αντίστοιχη μείωση στα απολυμαντικά που χρησιμοποιεί ή έκπτωση στις συνθήκες υγιεινής.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Για ακόμα μια φορά δεν λέω ότι ο πιο ακριβός είναι και πιο καλός.Το θέμα είναι να είναι σωστός επαγγελματίας αυτός που θα αναλάβει την διαδικασία.
Για το λόγο αυτό,αν αποφασίσετε τελικά,θα πρέπει να πάτε από το στούντιο και να διαπιστώσετε με τα ματάκια σας πως και σε τι συνθήκες γίνεται η διαδικασία.

  • Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει μεταφερθεί ηπατίτιδα Β,λόγω μη καλά αποστειρωμένης βελόνας.Το ίδιο ισχύει και για άλλες μορφές ηπατίτιδας ή ακόμα και HIV λοίμωξης.
  • Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αιμορραγίας λόγω μη σωστής γνώσης της ανατομίας της περιοχής και ο "επαγγελματίας" χτύπησε μεγαλο αγγείο στην περιοχή.
  • Έχει αναφερθεί μερική απώλεια γευσης ή απώλεια κινητικότητας της γλώσσας λόγω τρώσης των νεύρων της περιοχής.
Όλα τα παραπάνω είναι case reports,δηλαδή δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για τα αποτελέσματα του piercing στο στόμα, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά.


Άρα γιατρέ γιατί μας τρομοκρατείς;Εγώ το έχω αποφασίσει.Θα κάνω piercing.Έληξε!
Πρέπει όμως να προσέχω κάτι;


                        


Αν το αποφασίσατε αγαπητέ αναγνώστη,μπράβο σας και εύγε.Αφού κάνετε την τοποθέτηση θα πρέπει να προσέχετε τα ακόλουθα :

1. Να βάζετε και να βγάζετε τα κοσμήματα με καθαρά χέρια.Αντίθετα από τα αυτιά,που και εκεί επιβάλλεται αλλά οκ,μπορούμε να το παραβλέψουμε ορισμένες φορές,το piercing στο στόμα,μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη εστία μικροβίων.
2. Να καθαρίζετε σχολαστικά την περιοχή για να αποφεύγετε την κατακράτηση τροφών ,μικροβίων ή οτιδήποτε.
3.Nα προσέχετε να είναι καλά κουμπωμένο το κόσμημα και να μην ειναι χαλαρό.Δε θέλετε να καταλήξετε σαν τον ασθενή της παρακάτω φωτογραφίας που το κατάπιε!

 
 
4. Να προσέχετε τραυματισμούς στα δόντια λόγω της τάσης να παίζετε με το piercing της γλώσσας και να το χτυπάτε στα δόντια



5. Na προσέχετε σε βλάβες στα ούλα,από τη επαφή με το piercing.
6.Nα ελέγχετε μόνοι σας την περιοχή του piercing για πρήξιμο,πόνο ή κάτι άλλο που μπορεί να είναι ένδειξη προβλήματος.
7.Να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο ή τουλάχιστον γρήγορα,ανα εμφανιστεί καποιο πρόβλημα στο στόμα,κοντά στην περιοχή του piercing.

Και σίγουρα να μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!Τόσο πόνο τραβήξατε!

                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου