Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατρέ τί ειναι φθοριωση;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί η περιβόητη διαδικασία της φθορίωσης.Πολλές φορές σε αυτό το ιστολόγιο έχει τονιστεί η σημασία της φθορίωσης σαν πολύ σημαντική,αλλά δεν έχω μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με την ίδια τη διαδικασία.Για τα οφέλη της φθορίωση έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση)


Η φθορίωση είναι η διαδικασία της τοπικής εφαρμογής φθορίου,υψηλής περιεκτικότητας στα δόντια.Τα δόντια αποτελούνται εξωτερικά από το σμάλτο(αδαμαντίνη) και πιο μέσα από οδοντίνη.Και τα δύο προστατευτικά αυτά στρώματα,προστατεύουν το νεύρο(πολφό) του δοντιού.


Το φθόριο λοιπόν αντιδρά με την αδαμαντίνη του δοντιού,και κάνει ένα σύμπλοκο μόριο,τον φθοριοαπατίτη.Η λειτουργία του σύμπλοκου αυτού μορίου μοιάζει με τη λειτουργία του κυματοθραύστη στο λιμάνι.

 

 Όπως και στον κυματοθραύστη τα κύματα σκάνε και η ορμή ελαττώνεται οπότε δεν καταστρέφεται το λιμάνι, ετσι και στα δόντια όταν τα μικρόβια του στόματος παράγουν οξέα και πάνε να χαλάσουν τα δόντια,χαλάει αυτή η δομή του σύμπλοκο μορίου αλλά δεν καταστρέφεται το δόντι.








Ποιές είναι οι μορφές φθορίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ιατρείο;

Το φθόριο υπάρχει σε μορφή gel,βερνικιού ή αφρού για εφαρμογή στο ιατρείο.

Πάμε να δούμε πρώτα τη τοποθέτηση φθορίου σε μορφή gel




Όπως βλέπετε στο παραπάνω video,η τοπική εφαρμογή φθορίου σε μορφή gel,γίνεται με τη χρήση προκατασκευασμένων δισκαρίων,στα οποία τοποθετείτε το φθόριο.Έχει προηγηθεί σχολαστικος καθαρισμός των δοντιών,γιατί τα δόντια πρέπει να είναι καθαρά για να δημουργηθεί το σύμπλοκο μόριο του φθοριοαπατίτη.

Ένας άλλος τρόπος είναι η χρήση βερνικιού.Όταν λέω βερνίκι φθορίου δεν εννοώ αυτό






αλλά αυτό




και η διαδικασία φαίνεται στο παρακάτω video




Πάλι σε καθαρά δόντια,τοποθετούμε το βερνίκι,με τη βοήθεια οδοντιατρικού πινέλου και περιμένουμε περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να σκληρύνει.Με την επαφή με το σάλιο,το βερνίκι θα σχηματίσει ένα λεπτό υμένιο προστασίας των δοντιών.
Τα παλαιότερα σκευάσματα προκαλουσαν ένα μικρό χρωματισμό των δοντιών.



To θέμα έχει επιλύυθεί πλέον,με τα πιο σύγχρονα σκευάσματα.

Πώς αλλιώς μπορούμε να πάρουμε φθόριο;


                 


Φθόριο μπορούμε να πάρουμε από την οδοντόκρεμά μας,από το στοματικό διάλυμα μας ακόμα και από τη διατροφή μας. Σε ορισμένες χώρες φθόριο μπορεί να ληφθεί και μέσω του πόσιμου νερού,λόφω φθορίωσής του πχ Αμερική ενώ όπου το πόσιμο φθοριωμένο νερό χρησιμοποιείται για το πότισμα καλλιεργειών,τα προοιόντα που παράγονται(και πιθανώς εξάγονται σε άλλες χώρες) περιέχουν αυξημένα ποσοστά φθορίου.

     Είναι ασφαλές γιατρέ;





Παρά το γεγονός ότι έχουν βγει κατά καιρούς συνωμοσιολογικές θεωρίες περί χρησιμοποίησης του φθορίου για κατεύθυνση συνειδήσεων (βλέπε Λιακόπουλος) ή για δηλητηριάσεις ή για μείωση του IQ, τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στο ότι μια ήπια κατανάλωση φθορίου δρα προστατευτικά έναντι της τερηδόνας. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον,αλλά συμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα το φθόριο είναι ένας από τους πυλώνες της μείωσης της τερηδόνας παγκοσμίως.

Ποιοί χρειάζονται όμως φθόριο;

                       


Φθόριο χρειάζονται όλοι οι ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.Δηλαδή παιδιά με τάσεις πολυτερηδισμού,υψηλό τερηδονικό κίνδυνο,σιδεράκια αλλά και ενήλικες με υψηλό τερηδονικό κίνδυνο,εκτεταμένες προσθετικές αποκαταστάσεις,αθλητές πισίνας(που περιέχει χλώριο),άτομα με ειδικές ανάγκες,άτομα με ξηροστομία που είτε οφείλεται σε κάποιο φάρμακο που παίρνουν ή σε ακτινοβολία και συνεπακόλουθη βλάβη των σιελογόνων αδένων,άτομα με ψυχικά νοσήματα κ.α
Περισσότερα για το ποιοι οφελούνται από τη φθορίωση στην αντίστοιχη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Αυτά είχα να σας πω για τη φθορίωση.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου