Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Γιατρέ με πόνεσε το δόντι και έβαλα ούζο..

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι ένας γενικά διαδεδομένος μύθος που κυκλοφορεί από παλιά

"Σε πονάει το δόντι σου;




Βάλε ούζο/τσίπουρο και θα σταματήσει"


Το παραπάνω "γιατροσόφι" ακόμα συνεχίζει να ακολουθείται,ειδικότερα σε χωριά με αυξημένη παραγωγή τσίπουρου/ούζου κτλ.



Για να δούμε έχει βάση;



Όταν πονάει το δόντι στα καλά καθούμενα και δεν υποχωρεί ο πόνος με κάποιο αντιφλεγμονώδες ή υποχωρεί για να επανέλθει μετά από 4-6 ώρες τότε μάλλον ο πόνος είναι πολφικής αιτιολογίας.Δηλαδή ένα δόντι έχει χαλάσει τόσο πολύ,που τα μικρόβια έχουν φθάσει στο νεύρο του δοντιού.Και για αυτό πονάει.

 

Η τοπίκή εφαρμογή οποιουδήποτε αλκοολικού διαλύματος πχ τσίπουρου/ούζου/βότκας/τεκίλας/σαμπούκας κτλ ακόμα και ηδύποτου πχ λικερ (αγαπάμε λικερ μαστίχας ή limoncelo!), που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοολ τοπικά μειώνει το μικροβιακό φορτίο σκοτώνοντας έναν -μικρό συνήθως-αριθμό από μικρόβια.Έτσι ο ασθενής αισθάνεται στιγμιαία καλύτερα.

Αν μάλιστα το έχει παρακάνει στα στοματοπλύματα,έρχεται και στο κέφι!


Ας δούμε όμως τι κάνει στους μαλακούς ιστους,δηλαδή στα ούλα!Γιατί μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα δόντια,σε επαφή με το αλκοολ έρχονται και τα ούλα,που είναι πιο ευαίσθητα.

H επαφή των μαλακών ιστών με ποτά πολύ υψηλής περιεκτικότητα σε αλκοολ μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και έλκη σαν τις παρακάτω εικόνες.

 


 

Και αυτό γιατί η παρατεταμένη επαφή του αλκοολ με τον βλεννογόνο του στοματος προκαλεί βλάβες,γιατί είναι πιο ευαίσθητος από τα δόντια.Η βλάβη μοιάζει σαν τη βλάβη που προκαλείται οταν τρώμε κάτι πολύ καυτό και καίγεται ο ουρανίσκος μας.Και αυτό έγκαυμα είναι.
Έτσι μπορεί να περάσει στιγμιαία ο πόνος από το δόντι,αλλά σε λίγη ώρα ή την επόμενη μέρα να ξεκινήσει πόνος από τα ούλα.

Προσοχή δε λέω ότι θα γίνει με την πρώτη στοματόπλυση,μια και μην ξεχνάμε ότι και τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα έχουν αλκοολ,απόδειξη ότι μας καίνε κατά την χρήση.
Αλλά η περιεκτικότητα σε αλκοολ είναι περίπου 40% όταν στο ούζο είναι 80%.

Άρα κλείνοντας ο μύθος για τις στοματοπλύσεις με αλκοολ όταν πονάει το δόντι δεν ισχύει!







 Όταν ποναει παρατεταμένα το δόντι μας,δεν το αφήνουμε. 

Πηγαίνουμε στον οδοντίατρο όσο πιο γρήγορα μπορούμε.Γιατί συνήθως πονάει τις πιο ακατάλληλες στιγμές και μας χαλάει τη διάθεση!

 Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου