Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Γιατρέ κινδυνεύω από την οδοντόβουρτσα μου;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι η διερεύνηση του μύθου αν μέσω της οδοντόβουρτσας κινδυνευουμε από διάφορες μολύνσεις του στόματος.
Αυτό που με ώθησε να γράψω την ανάρτηση είναι μια ερώτηση ενός αναγνώστη μέσω e-mail για το αν θα έπρεπε να αλλάξει την οδοντόβουρτσα του,μετά από μια ασθένεια που πέρασε,επειδή φοβόταν τον κίνδυνο επιμόλυνσης.Τον ευχαριστώ για την ερώτηση και ξεκινάω.

Γνωρίζουμε ότι με την οδοντόβουρτσα απομακρύνουμε,πετρα,πλάκα,υπολείμματα τροφών αλλά και μικρόβια.Μετα το τέλος του βουρτσίσματος η οδοντόβουρτσα ξεπλένεται και τοποθετείται σε ένα ποτηράκι στο πλαι του νιπτήρα.



"Kαι τα μικρόβια που βρίσκονται στην οδοντόβουρτσα δεν πολλαπλασιάζονται μέχρι το επόμενο βούρτσισμα;"



Η απάντηση είναι πως πολλαπλασιάζονται αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό.Οι νάυλον τρίχες της οδοντόβουρτσας παρεμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων μια και δεν υπάρχει θρεπτικό υλικό να τραφούν.Αυτό θεωρητικά μπορούσε να γίνει σε παλιότερες οδοντόβουρτσες στις οποίες οι τρίχες αποτελούνταν από τρίχες ζώων-κυρίως αλόγων.Τέτοιες πλέον δεν κυκλοφορούν στην αγορά,νομίζω.

Η οδοντοβουρτσα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.Λαβή από ασήμι και κεφαλή από τρίχες αλόγου


Γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό το πλύσιμο της οδοντόβουρτσας μετά το βούρτσισμα.Η αλήθεια είναι ότι το πλύσιμο είναι κάτι στο οποίο κανείς οδοντίατρος δεν επιμένει και κανείς δε λέει στους ασθενείς.Δε σημαίνει ότι αν δεν ξεπλύνει κανείς την οδοντόβουρτσα του θα πάθει μόλυνση,αλλά ένα παρατεταμένο ξέπλυμα,περίπου 15-30 δευτερολέπτων δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.Κάποιοι το πάνε ακόμα παραπάνω και βουτούν την οδοντόβουρτσα σε κάποιο στοματικο διαλυμα με αντιμικροβιακό παράγοντα πχ Listerine ή κάτι παρόμοιο.Παρά το ότι θεωρώ ότι είναι πλεονασμός εν τούτοις έρευνες έχουν δείξει ότι η ολονύκτια εμβύθιση της οδοντόβουρτσας σε στοματικό διάλυμα μείωσε το μικροβιακό φορτίο.(Πηγή)

  Στην ίδια μελέτη καταδείχθηκε ότι τα πλαστικά καπάκια που χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν την οδοντόβουρτσα όχι μόνο δεν κάνουν δουλειά,αλλά κάνουν και κακό ,διότι κατακρατούν υγρασία,άρα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων,που μπορούν να προκαλέσουν στοματικές λοιμώξεις.


Κάποια μικρόβια όντως παραμένουν στην οδοντόβουρτσα αλλά ο ίδιος ο οργανισμός έχει τους απαραίτητους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς να τα αντιμετωπίσει..Οι στοματικές λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλούνται από την αποθήκευση της οδοντόβουρτσας σε μη ενδεδειγμένες συνθήκες.

 Τι εννοώ;

Ένα βασικό και κλασικό λάθος που κάνουμε,είναι που διατηρουμε την οδοντόβουρτσα σε ποτηράκι πολύ κοντά στη λεκάνη.Ένα τυπικό μπάνιο είναι κάπως έτσι

 

Βλέπετε ότι η οδοντόβουρτσα είναι από την αντίθετη πλευρά από τη λεκάνη.Και έτσι πρέπει να είναι,διότι τα σταγονίδια και τα μικρόβια που εκσφενδονίζονται καθε φορά που τραβιέται το καζανάκι προσγειώνονται σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω-γύρω και κοντά,άρα και στην οδοντόβουρτσα.  

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία είναι καλό να αλλαχθεί η οδοντόβουρτσα είναι η περίπτωση κατά την οποία έχουμε νοσήσει από επιχείλιο έρπη.Και αυτό για αποφυγή επαναμόλυνσης.

 

Ο επιχείλιος έρπης δεν θεραπεύεται αλλά έχει υφέσεις και εξάρσεις.Όταν τον βγάλουμε,περιμένουμε να κάνει τον-επώδυνο-κύκλο του και να φύγει.Στην περίπτωση αυτή,και μέχρι να κάνει τον κυκλο του, φροντίζουμε εαν υπάρχουν και άλλα άτομα στο σπίτι να χρησιμοποιούμε ξεχωριστή πετσέτα για το πρόσωπο και ξεχωριστά πιρούνια και ποτήρια,προς αποφυγην μετάδοσης του ιού. Όταν κάνει το κύκλο του,καλό είναι να αλλαξουμε και την οδοντόβουρτσα μας.


Κλείνοντας καλό είναι να φροντίστε η οδοντόβουρτσα να στεγνώνει καλά μετά από κάθε χρήση,μια και τα μικρόβια «αγαπούν» το υγρό περιβάλλον και αναπτύσσονται πιο εύκολα με την υγρασία. Αφήνετε λοιπόν την οδοντόβουρτσα χωρίς να την καλύπτετε σε όρθια θέση π.χ. σε κάποιο ποτηράκι μέσα στο ντουλάπι, ή εστω στο νιπτήρα αλλά μακριά από τη λεκάνη,ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλα αντικείμενα και να αερίζεται.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!Καλά βουρτσίσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου