Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κάθε πότε πρέπει να χρησιμοποιώ το οδοντικό νήμα γιατρέ;

Στην προηγούμενη ανάρτηση ασχοληθήκαμε με τη συχνότητα βουρτσισματος.Στη σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τη συχνότητα χρήσης των μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού δηλαδή του μεσοδόντιου βουρτσακιού ή του μεσοδόντιου νήματος.

Με την τεχνική του καθαρισμού ανάμεσα στα δόντια είχαμε ασχοληθεί σε παλιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).Είναι πολύ σημαντικό ένα μέσο μεσοδοντίου καθαρισμού είτε λέγεται μεσοδόντιο νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι. Και αυτο γιατί ανάμεσα στα δόντια δεν καθαρίζει η συμβατική οδοντόβουρτσα.Η δική μου σύσταση είναι να κάνετε νήμα μετά από κάθε βούρτσισμα.

Ο λόγος;



Όχι δεν είναι ότι θέλω να σας κάνω τη ζωή δύσκολη.Είναι για να σας γίνει συνήθεια.Οι αρχαίοι μας πρόγονοι,τους οποίους επικαλούμαστε όταν τα πράγματα στραβώνουν μας κληροδότησαν διαφορα ωραία και uber-cool ρητά,ένα από τα οποία είναι το "Έξις δευτέρα φύσις",δηλαδή η συνήθεια γίνεται δεύτερη φύση του ανθρώπου.


Αν συνηθισετε στο νήμα,μετά θα σας φαίνεται περίεργο το ότι δεν το κάνατε για μια μέρα. Και αυτό που θα σας πω είναι βιωματικό,δηλαδή πρέπει να το κάνετε για να το καταλάβετε,αλλά ανάμεσα από τα δόντια κατακρατώνται πολλές τροφές.Δεν είναι τυχαίο ότι το πιο συνηθισμένο σημείο ανεύρεσης τερηδόνας είναι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γομφίου(τραπεζίτη) ή μεταξύ πρώτου γομφίου και δεέτερου προγόμφιου,σε περιοχές δηλαδή που κατακρατούνται τροφές και που δεν είναι πολύ εύκολο να βουρτσίσει ο ασθνεής,όπως είναι πχ στα πρόσθια δόντια. Δεν θα καταλάβετε το μέγεθος της κατακράτησης τροφών,αν δε χρησιμοποιήσετε το νήμα.Και αν δεν το κάνετε για μια μέρα,τότε θα συνειδητοποιήσετε τι πραγματικά κρατάνε τα δόντια.

 


Όσο σωστή χρήση και να κάνετε όμως των μέσων στοματικής υγιεινής,θα πρεπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο ανά εξάμηνο ή ανά έτος,ανάλογα με την περιοδοντική σας κατάσταση,την κατάσταση δηλαδή των ούλων σας ή τον τερηδονικό σας κίνδυνο, την πιθανότητα δηλαδή να αναπτύξετε νέες τερηδόνες. Και αυτό μπορεί να σας φαίνεται περιττό έξοδο,στην κρίση που βιώνουμε,αλλά αν βρεθεί μια πρωιμη βλάβη,και αντιμετωπιστεί έγκαιρα,αυτό θα απαιτήσει λιγότερα χρήματα από το να αντιμετωπιστεί μια μεγαλύτερη βλάβη αργότερα.Mε αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε χρήματα.




Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα!

 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να βουρτσίζω γιατρέ;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι μια αρκετά διαδεδομένη ερώτηση των ασθενών

"Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να βουρτσίζω"


Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι συνήθως μετα από κάθε γεύμα.

Είναι όμως σωστή;Θα πρέπει πράγματι να βουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα,έστω και σνακ;

Πρωτα πρώτα γιατί βουρτσίζουμε;


Έχουμε πει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση) ότι ο λόγος που βουρτσίζουμε είναι για να απομακρύνουμε μικρόβια,πέτρα,πλάκα και υπολείματα τροφών. Και αυτό γιατί τα υπολείμματα τροφών και συγκεκριμένα υδατανθράκων,τα χρησιμοποιούν τα μικρόβια για να τραφουν με αποτέλεσμα να παράγουν οξέα,προϊόντα δηλαδή του μεταβολισμού τους,και να καταστρέφουν τα δόντια.


Επίσης η πλάκα(επιστημονική ονομασια Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα,ΟΜΠ) που σχηματίζεται ευνοεί την κατακράτηση περισσότερων μικροβίων και συντελεί στον σχηματισμό της πέτρας(τρυγίας).Η πέτρα προκαλεί μηχανικό τραυματισμό των ούλων(τα ούλα ματώνουν) αλλά και προστατευει τα ίδια τα μικρόβια από τους επουλωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού και τα αφήνει να συνεχίζουν το έργο τους,να χαλάνε δηλαδή δοντια και ούλα.


Γιατί λοιπόν βουρτσίζουμε;Βουρτσίζουμε για να απομακρύνουμε πέτρα,πλάκα,μικρόβια,υπολείματα τροφών και να ενισχύουμε τα δόντια μέσ του φθορίου που περιέχεται στην οδοντόβουρτσα.
Και μάλιστα βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα.Αυτό γιατί πρακτικά δεν μπορούμε να απομακρύνουμε επαρκώς και σωστά όλα αυτά που απομακρύνουμε με το βούρτσισμα(μην τα επαναλάβω,πρέπει να τα μάθατε πλεον!).Τα μικρόβια για να προσκολληθούν πιο σταθερά στα δόντια χρειάζονται 24 ώρες.Η αρχική τους προσκόλληση στα δόντια γίνεται με χαλαρούς δεσμούς,οι οποίοι μπορούν να σπάσουν με το βούρτσισμα.Άρα αν βουρτσίζουμε μία φορά την ημέρα θεωρητικά μπορούμε να διατηρήσουμε πολύ καλή στοματική υγιεινή.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς.Ποιος βουρτσίζει καλά αν βουρτσίζει μία φορά την ημέρα;Δηλαδή να κανει 3 λεπτά βούρτσισμα και οδοντικό νήμα για ανάμεσα στα δόντια;

Η απάντηση είναι κανείς.

Γι'αυτό συστήνεται να  βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα.Παραπάνω είναι πλεονασμός και δε χρειάζεται.Αν το κάνει κανεις,έχει καλώς.Αλλά να μη θεωρεί ότι η συχνότητα είναι πιο σημαντική από την ποιότητα.Δηλαδή να θεωρεί ότι επειδή κάνει ένα βούρτσισμα του μισού λεπτού τρεις φορές την ημέρα,τα καθαρίζει καλύτερα από κάποιον που βουρτσίζει δύο φορές.Μπορεί και να κανει καλυτερη δουλειά αλλά μπορεί και όχι.

Στην επόμενη ανάρτηση θα μιλήσουμε για τη συχνότητα χρήσης προϊόντων μεσοδοντίου καθαρισμού,δηλαδή μεσοδόντιου νήματος ή/και μεσοδόντιου βουρτσακιού.

Μείνετε συντονισμένοι!


Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Γιατρέ με πόνεσε το δόντι και έβαλα ούζο..

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι ένας γενικά διαδεδομένος μύθος που κυκλοφορεί από παλιά

"Σε πονάει το δόντι σου;




Βάλε ούζο/τσίπουρο και θα σταματήσει"


Το παραπάνω "γιατροσόφι" ακόμα συνεχίζει να ακολουθείται,ειδικότερα σε χωριά με αυξημένη παραγωγή τσίπουρου/ούζου κτλ.



Για να δούμε έχει βάση;



Όταν πονάει το δόντι στα καλά καθούμενα και δεν υποχωρεί ο πόνος με κάποιο αντιφλεγμονώδες ή υποχωρεί για να επανέλθει μετά από 4-6 ώρες τότε μάλλον ο πόνος είναι πολφικής αιτιολογίας.Δηλαδή ένα δόντι έχει χαλάσει τόσο πολύ,που τα μικρόβια έχουν φθάσει στο νεύρο του δοντιού.Και για αυτό πονάει.

 

Η τοπίκή εφαρμογή οποιουδήποτε αλκοολικού διαλύματος πχ τσίπουρου/ούζου/βότκας/τεκίλας/σαμπούκας κτλ ακόμα και ηδύποτου πχ λικερ (αγαπάμε λικερ μαστίχας ή limoncelo!), που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοολ τοπικά μειώνει το μικροβιακό φορτίο σκοτώνοντας έναν -μικρό συνήθως-αριθμό από μικρόβια.Έτσι ο ασθενής αισθάνεται στιγμιαία καλύτερα.

Αν μάλιστα το έχει παρακάνει στα στοματοπλύματα,έρχεται και στο κέφι!


Ας δούμε όμως τι κάνει στους μαλακούς ιστους,δηλαδή στα ούλα!Γιατί μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα δόντια,σε επαφή με το αλκοολ έρχονται και τα ούλα,που είναι πιο ευαίσθητα.

H επαφή των μαλακών ιστών με ποτά πολύ υψηλής περιεκτικότητα σε αλκοολ μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και έλκη σαν τις παρακάτω εικόνες.

 


 

Και αυτό γιατί η παρατεταμένη επαφή του αλκοολ με τον βλεννογόνο του στοματος προκαλεί βλάβες,γιατί είναι πιο ευαίσθητος από τα δόντια.Η βλάβη μοιάζει σαν τη βλάβη που προκαλείται οταν τρώμε κάτι πολύ καυτό και καίγεται ο ουρανίσκος μας.Και αυτό έγκαυμα είναι.
Έτσι μπορεί να περάσει στιγμιαία ο πόνος από το δόντι,αλλά σε λίγη ώρα ή την επόμενη μέρα να ξεκινήσει πόνος από τα ούλα.

Προσοχή δε λέω ότι θα γίνει με την πρώτη στοματόπλυση,μια και μην ξεχνάμε ότι και τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα έχουν αλκοολ,απόδειξη ότι μας καίνε κατά την χρήση.
Αλλά η περιεκτικότητα σε αλκοολ είναι περίπου 40% όταν στο ούζο είναι 80%.

Άρα κλείνοντας ο μύθος για τις στοματοπλύσεις με αλκοολ όταν πονάει το δόντι δεν ισχύει!







 Όταν ποναει παρατεταμένα το δόντι μας,δεν το αφήνουμε. 

Πηγαίνουμε στον οδοντίατρο όσο πιο γρήγορα μπορούμε.Γιατί συνήθως πονάει τις πιο ακατάλληλες στιγμές και μας χαλάει τη διάθεση!

 Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα!


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Γιατρέ ξεκίνησα μπούκωμα με αλατόνερο..!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η διερεύνηση της υπόθεσης ότι το αλατόνερο κάνει καλό στο στόμα είτε μετά την εξαγωγή ή για να σφίξουν τα ούλα.

Δε σας κρύβω ότι νιώθω σαν τους Mythbusters..




Πρώτα πρώτα να υπενθυμίσουμε ότι μετά την εξαγωγή,την ιδια δηλαδή μέρα,αποφεύγουμε τα μπουκώματα και γενικά να φτύνουμε.Αυτό γίνεται για να σταθεροποιηθεί ο θρόμβος αίματος και να σταματήσει το αίμα με τους φυσιολογικους επουλωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Περισσότερες οδηγίες για το τι κάνουμε μετά την εξαγωγή,στην αντίστοιχη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση )

Πάμε λοιπόν και στα μπουκώματα με αλατόνερο ή πιο επιστημονικά στοματοπλύσεις με διάλυμα χλωριούχου νατρίου!

Τα μπουκώματα με αλατόνερο είναι από τα πιο διαδεδομένα "γιατροσόφια" για το στόμα.Σε αντίθεση όμως με άλλους μύθους που είναι επιβλαβείς (όπως πχ η τοποθετηση ούζου/τσίπουρου όταν πονάει το δόντι,που θα αποτελέσει θεμα μελλοντικής ανάρτησης) τα μπουκώματα με αλατόνερο θεωρείται ότι βοηθάνε.

Και εξηγούμαι.

Από τη χημεία,ξέρουμε ότι το αλατόνερο είναι διάλυμα χλωριούχου νατρίου και είναι άλας.

                          


Με τη δράση των μικροβίων στο στόμα έχουμε παραγωγή οξέων άρα το περιβάλλον του στόματός μας γίνεται όξινο,από ουδετερο ή ελαφρώς αλκαλικό. Επομένως η χρήση διαλύματος χλωριούχου νατρίου ώς στοματόπλυμα,επειδή είναι άλας προκαλεί μετατόπιση του pH του στόματος προς το ουδέτερο.Άρα σταματάει η βλαπτική επίδραση των μικροβίων στο στοματικό περιβάλλον.

Πάμε τώρα στην ίαση της περιοχής.,το περίφημο "σφιξιμο των ούλων". Ακόμα και ο Ιπποκράτης είχε αναφερθεί στη θεραπευτική χρήση του αλατιού στις πληγές,παρατηρώντας τη γρήγορη ίαση των πληγών στα χέρια των ψαράδων. Το θαλασσίνό νερό,άρα και το διάλυμα του χλωριούχου νατρίου,ευνοεί την επούλωση των πληγών και με κάποιον ψιλο-άγνωστο τρόπο,βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στο στόμα.Σε μια ερευνα του Βρετανικού Οδοντιατρικού Περιοδικού(Brittish Dental Journal ,BDJ) για την οποία δε βρήκα δυστυχώς την απευθείας παραπομπή να σας την παραθέσω,αλλά την αναφορά από άλλη ιστοσελίδα (πατήστε εδώ για την ιστοσελίδα) , παρατηρήθηκε ότι η χρήση ελαφρώς θερμού(προσοχή όχι καυτού!) διαλύματος χλωριούχου νατρίου ευνόησε τη επούλωση στην περιοχή.

Και φυσικά μπουκώματα ισοδυναμούν με φτύσιμο του περιεχομένου.Δεν καταπίνουμε το αλατόνερο!Απαγορεύεται!Παρατεταμένη κατάποση οδηγεί σε αφυδάτωση.Είναι σαν να πίνουμε θαλασσινό νερό!

Επειδή όμως τώρα ψάχνετε το αλάτι να ξεκινήσετε μπουκώματα προσέξτε



Το αλάτι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό έχει σε μικρη αναλογία και άλλες προσμίξεις από άλλες ουσίες,που ακριβώς επειδή είναι σε πολύ μικρη περιεκτικότητα,δεν είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να τις αναφέρουν.Δεν ξέρω αν είναι επιβλαβείς,απλά το αναφέρω.Κάποιοι χρησιμοποιούν το χοντρό αλάτι,που κάνει για διατήρηση παστού κρέατος ή το γνήσιο θαλασσινό αλάτι και όχι το επιτραπέζιο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική .

Κλείνοντας θα ήθελα να πω το αλατόνερο δεν είναι αντιμικροβιακό διάλυμα.Δεν καταστρεφει τα μικρόβια.Απλά ουδετεροποιεί το περιβάλλον του στόματος από τη δράση των μικροβίων και βοηθάει την επούλωση των τραυμάτων.Δεν υποκαθιστά και δεν πρέπει να υποκαθιστά τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα,όπου αυτά χρειάζονται.

Σε γενικές γραμμές πάντως συμπληρωματικές στοματοπλύσεις με αλατόνερο,για μικρό χρονικό διάστημα, δεν κάνουν κακό.Μια κουταλιά του γλυκού σε ένα ποτήρι χλιαρό προς το θερμό(προσοχή όχι καυτό) νερό είναι αρκετή.Σε καμία περίπτωση όμως δεν υποκαθιστά το καθημερινό και σωστό βούρτσισμα.

Και φυσικά για οτιδήποτε σας προβληματίζει σχετικά με την υγεία των δοντιών ή των ούλων σας επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

 

Γιατί η υγεία των δοντιών μας είναι σημαντική.Και με την υγεία δεν παίζουμε!


Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


Επίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα!

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Νεα από το διαδίκτυο IV

Η κατάθλιψη,όπως γνωρίζουμε είναι μια από τις διαταρραχές της εποχής μας.Εδικότερα στην Ελλάδα,μετά την εφαρμογή του μνημονίου,όλο και περισσότεροι Έλληνες πάσχουν από τη νόσο,ο επιπολασμός της οποίας έχει αυξηθεί.

Μια νέα έρευνα συνδέει την μείζονα κατάθλιψη,δηλαδή την βαρειάς μορφής κατάθλιψη σε τη γήρανση. Αιτιολογεί δηλαδή αυτό που λέει ο λαός"Γέρασε σε μια μέρα".Το γεγονός ότι ο ασθενής που πάσχει από τη νόσο φαίνεται πιο γερασμένος από έναν συνομήλικό του χωρίς κατάθλιψη.

Αντιγράφω από τα Νέα



"Η κατάθλιψη γερνάει πρόωρα το σώμα

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η κατάθλιψη μπορεί να μας γερνάει πριν την ώρα μας, καθώς επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης στα κύτταρα του σώματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα κύτταρα έμοιαζαν γερασμένα από βιολογικής πλευράς σε άτομα που έπασχαν από μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη ή την είχαν εκδηλώσει κατά το παρελθόν.
Οι εμφανείς διαφορές σε έναν δείκτη της κυτταρικής γήρανσης που λέγεται μήκος των τελομερών, δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, γράφουν επιστήμονες από την Ολλανδία στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».
Οι ερευνητές βασίζουν τα ευρήματά τους σε περισσότερους από 2.000 εθελοντές.
Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι πάσχοντες από σοβαρή κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.
Ωστόσο έως τώρα πίστευαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ασθενείς συχνά υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και η αποφυγή κάθε είδους φυσικής δραστηριότητας.
Υποψιάζονταν, όμως, ότι μπορεί να υπάρχουν και βιολογικά αίτια.
Για να διερευνήσουν το θέμα, ο δρ Τζόσιν Βερχέβεν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vrije (VUmc) στο Άμστερνταμ και συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ, εξέτασαν στοιχεία από 2.407 εθελοντές.
Οι 1.095 έπασχαν από μείζονα κατάθλιψη, οι 802 είχαν ιστορικό μείζονος κατάθλιψης και οι 510 ήταν υγιείς συνομήλικοί τους.
Όλοι έδωσαν δείγματα αίματος για να αναλύσουν οι ερευνητές τα κύτταρά τους στο εργαστήριο.
Όπως διαπίστωσαν, οι νυν και οι πρώην ασθενείς είχαν πολύ βραχύτερα τελομερή απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους οι οποίοι ουδέποτε εξεδήλωσαν κατάθλιψη.
Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).
Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε. Η μέτρηση της βράχυνσής τους αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης της γήρανσης των κυττάρων.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα κοντά τελομερή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυρίως εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία (όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια), καθώς και με αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις.
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές με την πιο σοβαρή και πιο παρατεταμένη κατάθλιψη είχαν τα βραχύτερα τελομερή απ’ όλους.
Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που μπορεί να γεράσουν πρόωρα τα κύτταρα.
Τα ευρήματα αυτά τους κάνουν να εκτιμούν ότι η βράχυνση των τελομερών αποτελεί συνέπεια της αντίδρασης του σώματος στην κατάθλιψη και ότι τελικά η σοβαρή κατάθλιψη γερνάει πρόωρα «κατά αρκετά χρόνια», όπως γράφουν, το σώμα."
                                                                           
 

Για τις οδοντιατρικές επιπλοκές της κατάθλιψης έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Περισσότερες πληροφορίες για την κατπάθλιψη μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ανάρτηση του κου Δ.Αγοραστου,ψυχολόγου (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Πάντως η θετική πλευρά του παραπάνω άρθρου είναι ότι αυτοί που γελάνε περισσότερο,δείχνουν και πιο νέοι.Οπότε μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!
\