Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Γιατρε νιώθω ότι μυρίζει η ανανοή μου..

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί μια από τις καταστάσεις που όλοι φοβόμαστε και που ορισμένες φορές είναι και η αιτία που κάποιος έρχεται στο οδοντιατρείο,δηλαδή το να έχει κάποιο πρόβλημα η αναπνοή μας,να "μυρίζει"δηλαδή το στόμα μας.




Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην αίσθηση αυτή που έχουμε όταν ξυπνάμε.


Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται πρωινή αναπνοή ή αγγλιστί morning breath και είναι αποτέλεσμα της δράσης των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας,ειδικότερα αν δεν έχει προηγηθεί καλό βούρτσισμα το προηγούμενο βράδυ,οπότε έχουν μείνει υπολείμματα τροφών .

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οφείλεται η κακοσμία του στόματος.Επιγραμματικά είναι :

  1. Τερηδόνα,να έχει χαλάσει δηλαδή κάποιο δόντι και αυτό να μυρίζει.
  2. Πρόβλημα με τα ούλα,συνήθως βαριά μορφή περιοδοντίτιδας.Τα ούλα είναι φουσκωμένα,κόκκινα και ματώνουν στο βούρτσισμα αλλά και όταν φάμε κάτι.
  3. Να προέρχεται από τη γλώσσα,ειδικότερα σε περιπτώσεις ανθρώπων που η γλώσσα τους ευνοεί την κατακράτηση μικροβίων μια και έχει πολλές αύλακες(γεωγραφική γλώσσα).Γι' αυτό εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα των δοντιών είναι και το βούρτσισμα και της γλώσσας.
  4. Να μη γίνεται καλός καθαρισμός των κινητών προσθετικών αποκαταστάσεων(ολικές ή μερικές οδοντοστοιχιες)που φοράνε κάποιοι ασθενείς,με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπολείμματα τροφών.Γι'αυτό πρέπει να καθαρίζουμε καλά τις "μασέλες" και τα "μηχανάκια"(ολικές και μερικές αποκαταστάσεις αντίστοιχα)με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα και να τους συμπεριφερόμαστε όπως και τα δόντια μας.
  5. Να υπάρχει κάποια μόλυνση της στοματικής κοιλότητας πχ Candida Albicans ή κάποια φλεγμονή πχ φλεγμονή αμυγδαλών.
  6. Να οφείλεται σε κάποια νόσο του γαστρεντερικού πχ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,οισοφαγίτιδα κτλ.
  7. Να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα στη μύτη(ιγμόρειο άντρο).
  8. Να είναι θέμα διατροφής πχ κάποια τροφή,βότανο ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής
Αν εντοπίσουμε το πρόβλημα σε κάποιο διατροφική μας συνηθεια τα πράγματα είναι πο εύολα για την αντιμετώπισή του.Εαν όμως δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε,και το πρόβλημα με την αναπνοή εξακολουθεί να υφίσταται ,τότε επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο. 

 


 Ο οδοντίατρος θα κάνει τον έλεγχο εαν είναι κάτι από τη στοματική κοιλότητα ή αν υπάρχει κάποια σύνδεση με άλλο ιατρικό θέμα οπότε μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή σε έναν ΩΡΛ ή γαστρεντερολόγο ή ακόμα και μικροβιολόγο για αιματολογικές εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως,εαν παρατηρήσετε πρόβλημα με την αναπνοή σας που επιμένει,επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Ελπίζω να σας ενημερωσα.Καλά βουρτσίσματα!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου