Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Γιατρε..χρειάζεται η ενδοστοματική κάμερα;

Μετά τις χριστουγεννιάτικες ευχές και τις απαιτούμενες διακοπές ήρθε η ώρα και την καινούρια ανάρτηση,την πρώτη για το 2014!

 

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι η ενδοστοματική κάμερα,που χρησιμοποιείται σε ορισμένα οδοντιατρεία και τα πλεονεκτήματά της.

Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό:

Ενδοστοματική κάμερα είναι, όπως λέει και το όνομά της ,μια κάμερα,ειδικά σχεδιασμένη τοσο σε μέγεθος όσο και σε λειτουργίες για να μπορεί να οπτικοποιεί και να μεταδίδει εικόνα από το εσωτερικο του στόματος.

Η ενδοστοματικη κάμερα δεν είναι αυτή



Αλλά κάτι σαν και αυτή.


Η ενδοστοματική κάμερα της παραπάνω φωτογραφίας είναι το καινούριο μοντέλο αυτής που έχω και στο δικο μου ιατρείο.

Μα γιατρέ,που χρειάζεται η ενδοστοματική κάμερα;



H ενδοστοματική κάμερα χρειάζεται στους εξής τομείς:

1.Είναι ένα συμπληρωματικό στοιχείο στη διάγνωση,μια και φωτίζει το στόμα και απεικονίζει δύσκολες περιοχές ειδικότερα της οπίσθιας περιοχής του στόματος.
2.Μας βοηθάει να οπτικοποιήσουμε στον ασθενή της βλάβες που έχει και έτσι να τον κάνουμε "συμμέτοχο" στη θεραπεία μας.Αυτό είναι πολύ σημαντικό μια και στην εποχή μας υπάρχει λίγο πιο έντονα η δυσπιστία για την ανάγκη οδοντιατρικής περίθαλψης.
Και εξηγούμαι:

Παλαιότερα όταν πήγαινε κάποιος στον οδοντίατρο,και η διάγνωση ήταν πχ

"Θέλεις τρία σφραγίσματα,μια απονεύρωση κτλ κτλ" 

 
η απάντηση ήταν

"Φτιάξτα γιατρέ"

χωρίς να τεθεί τόσο έντονα το θέμα της πραγματικής ανάγκης για όλες αυτές τις οδοντιατρικές εργασίες ή ακόμα και του κόστους.

Σήμερα που η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη,συνήθως οι ασθενείς προσέρχονται στο
οδοντιατρείο μετά από πόνο.Μετά την ενδοστοματική εξέταση,αν η διάγνωση περιλαμβάνει πολλές βλάβες(διότι πιθανώς να έχουν αφήσει σε δεύτερη μοίρα το στόμα τους και το βούρτσισμα) κοιτούν τον οδοντίατρο περίεργα,σχεδόν δύσπιστα.Δεν το πιστεύουν ότι έχουν τόσες βλάβες στο στόμα.

        Πολλαπλές βλάβες στην άνω γνάθο ασθενούς



Βέβαια και για να μην αθωώσω όλους τους "συναδέλφους",υπάρχουν οδοντίατροι που επινοούν φανταστικές "βλάβες",για να χρεωσουν τη θεραπεία τους.



Γι'αυτό πρέπει να υπάρχει μια ειλικρινής και σωστή σχέση με τον οδοντίατρο,όπως και με οποιοδήποτε γιατρό.Για να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων υγείας.

Η ενδοστοματική κάμερα λοιπόν μας βοηθάει να οπτικοποιήσουμε βλάβες.Δηλαδή να δούμε πχ πόση πέτρα έχουμε μαζέψει στα δόντια μας

     Πέτρα στα κάτω πρόσθια δόντια




Να οπτικοποιήσουμε τερηδόνες,η οποίες έχουν κάνει κοιλότητα(κουφάλα) ή βρίσκονται ένα μικρό βήμα πριν κάνουν,οπότε φαίνεται η "μαυρίλα" της τερηδόνας εσωτερικά (παραθέτω την ίδια εικονα με πιο πάνω γιατι είναι πολύ χαρακτηριστική).




Τι δεν κάνει όμως η ενδοστοματικη κάμερα;



1.Δεν θεραπεύει.Δε σημαίνει ότι ένας οδοντιατρος που έχει ενδοστοματική κάμερα είναι καλύτερος από έναν οδοντίατρο που δεν έχει.Είναι και αυτό ένα διαγνωστικό εργαλείο,αλλά από μόνο του δεν εγγυάται την επάρκεια του γιατρού.

2.Δε δείχνει βλάβες ανάμεσα στα δόντια,ειδικά στα οπίσθια.Πολλές φορές οι βλάβες εντοπίζονται ανάμεσα στα οπίσθια δόντια και δεν είναι ορατές με την κάμερα.Και η διάγνωση γίνεται είτε με την ακτινογραφία ή με το μαύρο χρώμα που βλέπει ο οδοντίατρος να διαφαίνεται μέσω εκτροπής του φωτός από το κάτοπτρο.Ο ασθενής στην περίπτωση αυτή,αποδέχεται τη διάγνωση του οδοντιάτρου και αν έχει αμφιβολίες,όταν ξεκινησει η διαδικασία και γίνει η αρχική διάνοιξη μπορεί ζητήσει να δει την κοιλότητα και τη βλάβη μέσω κάμερας.

3.Δε δείχνει πόσο κόκαλο έχει χαθεί από την περιοδοντική νόσο(περιοδοντίτιδα)Για την περιοδοντική νόσο έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).
Η κάμερα μπορεί να δείξει τα ούλα,πόσο κόκκινα είναι,αν είναι πρησμένα,αν έχουν πετρα,αλλά δεν μπορεί αν δείξει πόσο κόκαλο έχει χαθεί λόγω περιοδοντίτιδας.

Οι παραπάνω εικόνες ,είναι από το προσωπικό μου αρχείο και έχουν τραβηχθεί με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής.
Για τη διαδικασία της ενδοστοματικής φωτογράφισης μπορεί να μιλήσουμε σε μελλοντική ανάρτηση.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλή χρονιά να έχουμε και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου