Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γιατρε,πώς θα περιποιηθώ την μασέλα μου;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η περιποίηση των μερικών και των ολικών οδοντοστοιχιών (ή αλλιώς "μηχανάκι" και "μασέλα" αντίστοιχα).

Για το τι είναι τα "μηχανάκια" και οι "μασέλες",έχουμε πει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).Σήμερα θα ασχοληθούμε με κάποια λάθη που γίνονται στην καθημερινή περιποίηση των προσθετικων αυτών αποκαταστάσεων.

Και οι μερικές και οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι τα καινούρια μας δόντια.Αυτό σημαίνε ότι πρέπει να τις περιποιούμαστε και να τις καθαρίζουμε και αυτές,μια και εκτός από το γεγονός ότι μπαίνουν στο στόμα μας,άρα πρέπει να είναι καθαρές,φθείρονται.Και όταν φθείρονται και χαλάνε,πονάνε και πληγιάζουν τα ούλα μας.

Το πρώτο και σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι

"Δεν κοιμόμαστε με τα τεχνητά μας δόντια"  


Αυτό γίνεται για δύο λόγους.Ο πρώτος είναι γιατί υπάρχει μια μικρή περίπτωση να γίνει κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια του ύπνου,και να φύγει η τεχνητή οδοντοστοιχία από τη θέση της,με κίνδυνο να πνιγούμε.Μικρός κίνδυνος αλλά υπαρκτός.

Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος είναι ότι οι κινητες αποκαταστάσεις στηρίζονται στα ούλα,και κατα τη διάρκεια της λειτουργίας τους τα πιέζουν.Οπότε το βράδυ θα πρέπει τα ούλα να είναι ελεύθερα από αυτήν την πίεση για να επανέθει η αιμάτωση τους στο φυσιολογικα,και ας είναι λιγάκι δύσκολο,απο ψυχολογικής απόψεως να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε δόντια.Στην περίπτωση αυτή τα δόντια μας βρίσκονται σε μια θήκη ή ένα ποτηράκι δίπλα από το κρεβάτι μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην τα βάζετε σε χαρτοπετσέτα,γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα πετάξετε.Και μετά κυριολεκτικά πετάξατε λεφτά στα σκουπίδια!

Το δεύτερο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι

"Καθαρίζουμε τα τεχνητά μας δόντια σας τα κανονικά μας δόντια"

Αυτό γίνεται γιατί μπορούν να παγιδευτούν τροφές και μικρόβια και να μας δημιουργήσουν μια ευκαιριακή μόλυνση στο στόμα.Άρα καθαρίζουμε με μια οδοντόκρεμα και μια οδοντόβουρτσα.Μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα whitening,γιατί οι κόκκοι που έχουν μπορεί να φθείρουν την οδοντοστοιχία.Αντί για οδοντόκρεμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σαπούνι για τα χέρια.
 Για τον καθαρισμό της οδοντοστοιχίας έχουν βγει ειδικές οδοντόβουρτσες που βρίσκονται στα φαρμακεία.

 

Εντάξει το θέμα είναι και λιγάκι promotion αλλά μην στέκεστε εκεί,αλλά να μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα τεχνητά σας δόντια.
Επίσης έχουν βγει λουτρά υπεριώδους ακτινοβολίας.Αν έχετε χρησιμοποιήστε το,αλλά μην το αγοράσετε επί τούτου!



Και πολύ σημαντικό: Όταν ξεκινήσετε να νιώθετε την οδοντοστοιχία να "παίζει" μέσα στο στόμα,πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο και να την "γεμίσετε",με μια διαδικασία που λέγετα αναγόμωση.Με την αναγόμωση είχαμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).Μέχρι να πάτε,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στερεωτική κρέμα(κόλλα) για τις
 οδοντοστοιχίες.Με τις στερεωτικές κρέμες ή κόλλες είχαμε ασχοληθει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Αυτά είχα να σας πω για τη φροντίδα της οδοντοστοιχίας.Ελπίζω να σας ενημέρωσα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου