Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Γιατρέ..με ενοχλεί το κρύο στα δόντια..Part II

Καλημέρα και χρόνια πολλά

Θέμα της σημερινής μας αναρτησης,της πρώτης μετά τις διακοπές του Πάσχα είναι η αντιμετώπιση των περιπτώσεων κατά τις οποίες αισθανόμαστε μια ενόχληση ή πόνο ύστερα από κατανάλωση μιας κρύας ή ελαφρά κρύας τροφής.
Με την οδοντινική υπερευαισθησια είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδω για την ανάρτηση). Είχαμε αναγνωρίσει τότε την κατάσταση της οδοντικής υπερευαισθησίας,που οφείλεται σε απώλεια ιστών,με αποτέλεσμα τα ερεθίσματα(κρύο κυρίως αλλά και ζεστό) να ενοχλούν το νεύρα των δοντιών  και είχαμε αναφέρει απλούς τρόπους αντιμετώπισης,οι οποίοι συνίστανται κυρίως σε ειδικά σκευάσματα οδοντόκρεμας.

"Τι γίνεται όμως όταν τα συμπτώματα συνεχίζονται;"

Τότε καταφεύγουμε στα υλικά που έχουμε στο οδοντιατρείο,και πιο συγκεκριμένα στα οδοντιατρικά βερνίκια.

Οδοντιατρικά βερνίκια;Τι είναι αυτό γιατρέ;Θα γίνουμε κομάντο;

 


Όχι αγαπητοί αναγνώστε,αλλά θα χρησιμοποιήσουμε κάποια σκευάσματα για να καλύψουμε τα σημεία όπου υπάρχεια απώλεια μαλακών ιστών και άρα είναι ευαίσθητα στα ερεθίσματα.

Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται σήμερα είναι το Duraphat της Colgate,χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλα αντίστοιχα προιόντα.



To προϊόν αυτό,τοποθετείται μετά από τον καθαρισμό των δοντιών ή σκόμα και χωρίς καθαρισμό πάνω στα δόντια με τη βοήθεια οδοντιατρικού πινέλου ή τολυπίου βαμβακιού





                                          



Μετά από δύο λεπτά που πήζει,έχει μπλοκάρει τα εκτεθημένα οδοντινοσωληνάρια που προκαλούν τον πόνο,οπότε έχουν καλυτερέψει τα συμπτώματα.

Προσοχή : Λέω έχουν καλυτερέψει,δε λέω έχουν εξαφανιστεί.Η οδοντινική υπερευαισθησία είναι μια κατάσταση με την οποία το άτομο θα μάθει να ζει.Επίσης δε σημαίνει ότι με μια εφαρμογή καθαρίσαμε.Το προϊόν πρέπει να επανατοποθετείται χονδρικά ανα εξάμηνο,μπορεί και πιο νωρίς εαν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.Παράλληλα να συνεχίζει να χρησιμοποιείται η ειδική οδοντόκρεμα για την οδοντινική υπερευαισθησία.


Στα θετικά είναι ότι τα οδοντιατρικά βερνίκια χρησιμοποιούνται και συστήνονται άτυπα από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA) άτυπα(off label) για την αντιμετώπιση των αρχόμενων τερηδόνων αντί της φθορίωσης,οπότε τα ωφέλη είναι διπλά σε άτομα με πολλλές τερηδόνες.

SOS : Λόγω αυτής της ιδιότητας,το προϊόν συστήνεται και σε παιδια αλλά και ενήλικες,εναλλακτικά της φθορίωσης με τζελ φθορίου.

Ένα θεματάκι με το χρώμα  είχε το συγκεκριμένο προϊόν,και πιο συγκεκριμένα ένα υποκίτρινο χρώμα που έπαιρναν τα δόντια μετά την εφαρμογή,

 


To θέμα έχει επιλυθεί με το νέο σκέυασμα Duraphat Clear,που είναι διάφανο.

Αυτά είχα να σας πω για την οδοντινική υπερευαισθησία.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Επίσης θα ήθελα να σας ειδοποιήσω ότι οι αναρτήσεις πλεον θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και κάθε Τετάρτη.Προσπάθησα να είμαι πιστός σε δύο αναρτήσεις την εβδομάδα,αλλά ύστερα από δύο χρόνια αφενός δεν έχω αρκετή έμπνευση να βρίσκω πολλά θέματα,αφετέρου έχει αυξηθεί και η δουλειά στο ιατρείο.


Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου