Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κατ΄οίκον οδοντιατρική..Γιατρέ γίνεται;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης κατ'οίκον σε άτομα που τη χρειάζονται.

Μα καλά γιατρέ ποιοι χρειάζονται οδοντιατρική κατ'οίκον;





H Κατ’ οίκον οδοντιατρική, είναι μια μορφή πρωτοβάθμιας φροντίδας οδοντιατρικής περίθαλψης που απευθύνεται σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι ή την εξειδικευμένη μονάδα στην οποία φιλοξενούνται.


Τέτοιοι είναι

Ηλικιωμένοι
Άτομα με κινητικά προβλήματα ή κάποια μορφή σωματικής αναπηρίας
Άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας
Άτομα σε νοσοκομειακές μονάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε οδοντιατρική περίθαλψη
Κατάκοιτοι
Άτομα που πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα πχ αγοραφοβία ή κατάθλιψη, οπότε η οποιαδήποτε απομάκρυνση από τη "ζώνη ηρεμίας" τους (comfort zone) τους προκαλεί αναταρραχή.
Οποιοσδήποτε ασθενης που αντιμετωπίζει κάποια κατάσταση η οποία δυσχεραίνει την απομάκρυνση του από το χώρο κατοικίας του.


Η κατοίκον οδοντιατρική μπορεί να έχει διάφορες κλίμακες ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Για απλά προβλήματα πχ τοποθέτηση προσωρινών σφραγισμάτων, συγκόλληση στεφάνης ή/και γέφυρας, ακόμα και γέμισμα οδοντοστοιχίας δε χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη υποδομή εκτός από την ευχέρια και την ευελιξια του οδοντιάτρου για να δουλέψει μακριά από το ιατρείο.

Μοιάζει δηλαδή με την οδοντιατρική στον πόλεμο ή την έκτακτη αντιμετώπιση στην επαρχία.
Πρωτες βοήθειες δηλαδή.

Για πιο σύνθετα περιστατικά πχ σφραγίσματα, τροχίσματα σε κάτι που ενοχλεί,κατασκευή οδοντοστοιχιών (μασέλες) ακόμα και εξαγωγές χρειάζεται η χρήση μιας φορητής οδοντιατρικής μονάδας σαν αυτήν που φαίνεται στην πιο κάτω φωτογραφία

Foriti odontiatriki monada
Φορητη Οδοντιατρική Μονάδα



Η οδοντιατρική μονάδα αυτή είναι το δικό μου μοντέλο, για να παρέχω οδοντιατρική περίθαλψη κατ' οίκον στους ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν ;από αυτήν την υπηρεσία.


Έχει σιελαντλία για τα σάλια, υπέρηχο για καθαρισμό των δοντιών και οδοντιατρική χειρολαβή (το γνωστό και ως "τροχό") για τροχίσματα.

katoikon


Μπορεί δηλαδή να κάνει ολα εκείνα που θα γινόντουσαν στο ιατρείο, στην άνεση του σπιτού.



Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρίζα, για να μπει σε λειτουργία!



Ποιο είναι το αρνητικό όμως γιατρέ, διότι δεν μπορούν να υπάρχουν μόνο θετικά;!



Το μόνο αρνητικό είναι το κόστος που συνδέεται με την παροχή οδοντιατρικής κατ'οίκον. Δεν είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος του ιατρείου, αλλά οπωσδήποτε είναι πιο υψηλό, μια και φέρνουμε το οδοντιατρείο στο σπίτι του ασθενούς.

Βέβαια, λόγω κρίσης, το αντίτιμο της οδοντιατρικής φροντίδας κατ ‘ οίκον έχει μειωθεί, διότι κυρίως απευθυνόμαστε σε ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες στις οποίες το εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά.

Εν κατακλείδι η οδοντιατρική κατ'οίκον ή οδοντιατρική στο σπίτι είναι μια πραγματικότητα και μια θεραπευτική διαδικασία, την οποία πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο μπορούν να εκμεταλλευτούν για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και το κυριότερο.. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΝΑΝΕ!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα! Για οτιδηποτε άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου