Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Γιατρέ δεν ειμαι εφηβος.Μπορώ να ισιώσω τα δόντια μου;


Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης, και παλαιότερη μου υπόσχεση  είναι η ορθοδοντική θεραπεία για ενήλικες ή ή αλλιώς ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές ενός ενηλίκου για να ισιώσει τα δόντια του.

Πολλοί ενήλικοι έχουν στραβά δόντια. Αρκετοί από αυτούς πλέον αναζητούν θεραπεία, διότι

1. Δε φοβούνται ότι θα τους κοροϊδέψουν τα υπόλοιπα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου
2. Μπορούν να πληρώσουν το κόστος μιας τέτοιας θεραπείας.
3. Ειναι συνειδητοποιημένοι ότι το ίσιωμα των δοντιών θα τους δώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.



Η ορθοδοντική ενηλίκων ή αλλιώς οι θεραπευτικές επιλογές που έχουν οι ενήλικες ασθενείς  είναι οι εξής :


1. Ακίνητη ορθοδοντική (σιδεράκια)

Τα σιδεράκια αποτελούν ακόμα μια πολύ διαδεδομένη θεραπευτική επιλογή για τη διόρθωση προβλημάτων με τα δόντια, ειδικά αν εμπλέκεται και πρόβλημα στο δάγκωμα.




Συνήθως η θεραπεία γίνεται με τα κλασσικά μεταλλικά σιδεράκια.

Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί και η πιο αισθητικη ορθοδοντική με τη χρήση κεραμικών συγκρατητήρων (brackets) και σιδερακια στο χρώμα των δοντιών ώστε να είναι όσο πιο "αόρατη" γίνεται η θεραπεία




 Επίσης αυξάνονται και οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές βραχείας διάρκειας (short term orthodontic treatments) δηλαδή περίπου 6-9 μηνών, για τη διόρθωση αποκλειστικά και μόνο του αισθητικού τμήματος, δηλαδή το πως φαίνονται τα δόντια, και όχι του τρόπου που δαγκώνει ο ασθενής.

Οι θεραπείες αυτές είναι αποκλειστικά για ενήλικες, και δεν πρέπει η βραχείας διάρκειας αισθητική ορθοδοντική να εφαρμόζεται σε ανήλικους/εφήβους.

Αυτό γιατί το είδος των δυναμεων που ασκείται μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στον αναπτυσσόμενο οργανισμό.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι και το "Six Month Smiles", το οποίο εφαρμόζω στο ιατρείο μου και για το οποίο έχω λάβει πιστοποίηση στο Λονδίνο, το 2012.



Έχει κεραμικά (άσπρα) συγκρατητικά μέσα (brackets) και σιδεράκια στο χρώμα του δοντιού και είναι σχετικά αόρατο.



Περισσότερα για το σύστημα six month smiles στον αντίστοιχο σύνδεσμο (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

2. Θεραπεία με κινητά μηχανηματα (μασελάκια)

Η θεραπεία με κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα συνίσταται για τη διόρθωση μικρών ή ακόμα και μεσαίων προβλημάτων ορθοδοντικής φύσεως.



Η θεραπεία δεν είναι απλά κατασκευή ενός μασελακιου για όλες τις περιπτώσεις. Το είδος του μασελακιού και τα διάφορα στοιχεία που θα βάλουμε μέσα (άγκιστρα, διερυντήρες, σφικτήρες κ.α) εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που θέλουμε να διορθώσουμε.

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος του προβληματος αλλά και από το όσες ώρες μπορεί ο ασθενής να φορέσει το κινητό μηχάνημα. Όσο περισσότερες ώρες μπορέσει να το φορέσει, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η θεραπεία.

Συνηθως ο ασθενής το φοράει τουλάχιστον κατά τον ύπνο του, δηλαδή 6-8 ώρες.


3. Θεραπεία με αόρατους νάρθηκες

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μια τεχνολογία με αόρατους νάρθηκες, για το ίσιωμα των δοντιών.

Ουσιαστικά είναι πιο μια πιο αισθητική (αόρατη) και πιο λειτουργική εκδοχή των κινητών μηχανημάτων (μασελακιών).

Το πρώτο σύστημα ήταν το INVISALIGN



ενώ στη συνέχεια βγήκαν και άλλα "γενόσημα" συστήματα, τα οποία λέγονται "τύπου Invisalign".
Ο κύριος λόγος είναι διότι το αρχικό σύστημα χρέωνε πολύ το εργαστηριακό κομμάτι κατασκευής του νάρθηκα και δεν υπήρχε δυνατότητα εκπαίδευσης πολλών οδοντιάτρων.

Η θεραπεία με νάρθηκες έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη θεραπεία με μασελάκια, απλά είναι πιο αισθητική και πιο λειτουργικη με την έννοια ότι ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει το νάρθηκα και να μιλήσει με σχετική ευκολία πχ σε μια συνομιλία γιατί είναι λιγότερο ογκώδ ης και λιγότερο εμφανής.

SOS : Οποιοδήποτε σύστημα και να χρησιμοποιήσουμε για ορθοδοντική ενηλίκων απαραίτητα προϋπόθεση για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι η χρήση εφ' όρου ζωής του μασελακιου σταθεροποίησης του αποτελεσματος ορθοδοντικής θεραπείας.

Με το μασελάκι σταθεροποίησης της ορθοδοντικής θεραπείας έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

 Αλλιώς κινδυνεύουμε να πετάξουμε στο καλαθι των αχρήστων το χρόνο και το κόστος της θεραπείας που δώσαμε!


Ποιός όμως κάνει τη θεραπεία ορθοδοντικής γιατρέ;



Αν δεν εμπλέκεται αλλαγή στον τρόπο δαγκώματος, τότε τη θεραπεία μπορεί να την κάνει και ο γενικός οδοντίατρος, ο οποίος είναι επαρκώς καταρτισμένος και αχολείται με ορθοδοντικά περιστατικά. Δε είναι απαραίτητο να την κάνει ο ορθοδοντικός.

Αν όμως εμπλέκεται αλλαγή στον τρόπο δαγκώματος ή μιλάμε για ανήλικους/ εφηβους απαραίτητο είναι να κάνει τη θεραπεία ο ορθοδοντικός.

Σε επόμενη ανάρτηση, θα ξεκινήσω να σας δείχνω και ενα περιστατικό σε αληθινό χρόνο θεραπείας.

Δηλαδή καλά να είμαστε και εγώ να γράφω και εσείς να διαβάζετε τις αναρτήσεις μου, τελικά η θεραπεία και οι αντίστοιχες αναρτήσεις θα ολοκληρωθούν σε εναν περίπου χρόνο!


 Αυτά είχα να σας πώ για την ορθοδοντική ενηλίκων. Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

7 σχόλια:

  1. Γιατρέ επειδή είχα καιρό να φορέσω τα μασελακια τώρα δεν καθαρίζουν με τίποτα και έχουν τα κλασσικά άσπρα σημάδια, τι μπορώ να κάνω ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Να σας πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με τον όρο "κλασσικά άσπρα σημάδια".

      Τα μασελάκια σταθεροποίησης μπορεί να είναι νάρθηκες παρόμοιοι με τους νάρθηκες λεύκανσης ή κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα.

      Εσείς πιο από τα δύο έχετε; Περιμένω την απάντηση σας!

      Διαγραφή
    2. Κινητά ορθοδοντικα μηχανήματα

      Διαγραφή
    3. Μασελακι εχω από αυτα π βγαίνουν
      Κινητό ορθοδοντικο μηχάνημα δηλαδή

      Διαγραφή
    4. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Αν δε βγαίνουν τα ασπρα στίγματα με σχολαστικό καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενα απαλό καθαριστικό χεριών.

      Επίσης μια άλλη τεχνική είναι να τα βάλετε σε νερό που έχετε διαλύσει λίγη μαγειρική σόδα. Το οξυγόνο που απελευθερώνεται καθαρίζει τα σιδεράκια.

      Για όλα αυτά καλύτερα να ρωτήσετε το γιατρό που είναι υπεύθυνος για τη θεραπεία σας. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα σας!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Γιατρέ
    H μέθοδος six moth smiles που χρησιμοποιείτε αφορά ελαφρά ορθοδοντικά περιστατικα? Κάνω αυτή την ερώτηση καθώς απο ότι είδα στην ιστοσελίδα που παραπέμπετε δείχνει ως παραδείγματα ελαφρά(;) περιστατικά και μιας και είμαι ενήλικας με κατά την προσωπική μου άποψη μεγάλο πρόβλημα(συνοστισμός δοντιών, ανάμεσα στους δυο κυνόδοντες χρειάζονται μετατόπιση για αισθητικούς τουλάχιστον λόγους όλοι οι κοπτήρες-τομείς εκτός απο τον έναν μπροστινό και τον ένα κυνόδοντα- ο άλλος είναι πολύ ψηλά και χρειάζεται να κατέβει). Ανυπομωνώ για την απάντησή σας καθώς δεν είχα ξανακουσει γι αυτήν την μέθοδο η οποία με ενδιαφέρει αρκετά στην περίπτωση που ενδύκνειται για περιπτώσεις όπως η δική μου.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η μέθοδος six month smiles χρησιμοποιείται για πληθώρα περιστατικών, τα οποία απαιτούν αισθητική ορθοδοντικπή διευθέτηση. Δεν αλλάζει φυσικά τον τρόπο με τον οποίο δαγκώνει κανείς.

      Για να σας απαντήσω αν ανδείκνυται και στην περίπτωση σας, απαιτείται κλινική εξέταση, λήψη φωτογραφιών και μελέτη του περιστατικού.

      Αν λοιπόν σας νεδιαφέρει, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 2109737011 και να κελισουμε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή