Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Εντυπώσεις από ένα συνέδριο..Επιχειρηματικότητα και Επικοινωνίας Υγείας

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι οι εντυπώσεις μου από την πρόσφατη διημερίδα Επιχειρηματικότητα και Επικοινωνίας Υγείας, η οποία διεξήχθη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασς στο εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζελος, το Metropolitan Expo.



Αποτέλεσμα εικόνας για 6η διημεριδα και εκθεση επιχειρηματικοτητα



To κυριότερο που φαίνεται να αλλάζει στη θεώρηση του ιατρικου και παραϊατρικού επαγγέλματος, είναι η σταδιακή μετατόπιση στις πεποιθήσεις. Παλαιότερα όλοι ήταν πρωτίστως επιστήμονες και χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων ήταν η διοίκηση της μοναδος υγείας (ατομικό ιατρείο, φαρμακείο) και η αντιμετώπιση της ως επιχείρηση.

Ιστορικά οι πρώτοι που άλλαξαν, λόγω της φύσης της δουλειάς, ήταν οι φαρμακοποιοί, γι'αυτό και υποτιμητικά και πολύ λανθασμένα τους αποδόθηκε ο όρος "Φαρμακέμποροι".

Σήμερα όλοι λίγο ως πολύ αντιμετωπίζουμε το ατομικό μας ιατρείο και ως επιχείρηση, προσαρμοσμένοι όμως στο ρητό του Ιπποκράτη "Ωφελείν ή μη βλάπτειν". Γιατί η υγεία δεν είναι μόνο κόστος ή κέρδος, αλλά και παροχή περίθαλψης στον πάσχοντα.

 Αποτέλεσμα εικόνας για ιπποκρατης


Βέβαια αυτό είναι μακαρισμός, διότι πολλοί ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το κόστος και όχι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Και δυστυχώς ορισμένοι ευημερούν! Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη ανάρτηση!

Το δεύτερο πράγμα που αλλάζει είναι και η ενημέρωση και αλληλεπίδραση των εμπλεκομένων στην πληροφορία των ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων δηλαδή των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιατρικών επισκεπτών από τη μια και των ιατρών και φαρμακοποιών από την άλλη.

Τόσο τα μέσα αλληλεπίδρασης μέσω στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης πχ μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και ενημέρωση στα ιατρεία μέσω χρησης εύχρηστης φορητής τεχνολογίας πχ tablet.

Τώρα αλλάζει  η αλληλεπίδραση με τον ιατρικό επισκέπτη από τη γνώριμη στιχομυθία

- Γιατρέ έφερα τα δείγματα
- Ωραία
-Και όπως είπαμε..γράψε για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι (κλείσιμο ματιού)

Σήμερα σταδιακά όλο και περισσότεροι γιατροι θέλουν να ενημερώνονται για τα νεα σκευασματα, αντιμετωπίζοντας τα με κριτική σκέψη φυσικά!

Και βεβαια τα δείγματα είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην παραμένουν στα οικεία πρόσωπα του γιατρού, αλλά να διανέμονται και στους ασθενείς. Αλλά απαγορεύεται να είναι μια στείρα ανταλλαγή του τύπου

Δείγματα για Συνταγογραφηση


 Αποτέλεσμα εικόνας για δειγματα για συνταγογραφηση


Κάτι τέτοιο είναι παράνομο και ανήθικο.

Και φυσικά ένα τρίτο είναι η τάση για συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων πχ ιατρών και οδοντιάτρων, ιατρών/οδοντιάτρων και φαρμακοποιών για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής περίθαλψης προς ώφελος του ασθενούς. 

Κανείς δεν εχθρεύεται ή υποτιμάει κανέναν και κανείς δεν πάει να στερήσει κάτι από κάποιον. Όλοι μαζί πρέπει να σκεφτόμαστε με γνώμονα τον ασθενή. 

Αυτό θα γίνει πιο έντονο το μέλλον, αλλά έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται από καιρό.

Ο Ιπποκράτης είχε πει "Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά, η ευκαιρία φευγαλέα, η πείρα απατηλή υποκείμενη σε σφάλματα, η δε ορθή κρίση των πραγμάτων δύσκολη."

Η γνώση είναι δύναμη. Αλλά προέρχεται και από τη συνεργασία!

Αποτέλεσμα εικόνας για ο βιος βραχυς η δε τεχνη μακρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου