Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Γιατρέ το ιατρείο έχει μυρίζει..οδοντιατρική!Και φοβάμαι!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η μυρωδιά που επικρατεί στους οδοντιατρικούς χώρους και τα αισθήματα που αυτή προκαλεί στους ασθενείς μας.

Τι εννοείς γιατρέ; Μυρίζει το στόμα μου;


Αποτέλεσμα εικόνας για odours in dentistry


'Οχι αγαπητοί αναγνώστες..Ηρεμήστε. Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτήν την περίεργη και συνήθως οξεία οσμή, που όλοι οι ασθενείς παρατηρούν, σε άλλοτε άλλο βαθμό, στα οδοντιατρεία. Θα μιλήσουμε για το τι είναι και τι προκαλεί.


 Αποτέλεσμα εικόνας για ODOUR


Η οσμή αυτή οφείλεται κυρίως στην ευγενόλη, η οποία βρίσκόταν στο παρελθόν σε αφθονία στα οδοντιατρεία, μια και ήταν βασικό συστατικό πολλών οδοντιατρικών υλικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για dentistry odour



Με την ευγενόλη ή αλλιώς γαρυφαλέλαιο έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Είχαμε πει τότε ότι η ευγενολη χρησιμοποιείται σαν φυσικό καταπραϋντικό του πολφού, αλλά και σαν υλικό διαφόρων θεραπειών, αλλά έχει μια οξεία και χαρακτηριστική οσμή.

Μια αλλη αιτία οσμών μπορεί να είναι τα απολυμαντικά που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος για να απολυμάνει επιφάνειες και εργαλεία ή κάποια υλικά πχ υλικό κατασκευής προσωρινών στεφανών , ή ακόμα και ο συνδυασμός των οσμών από την αποκοπή οδοντικών οστών σε μεγάλες ταχύτητες, που διεγείρουν τους σφρητικούς υποδοχείς ταχύτατα! 

Εντάξει γιατρέ..και γιατί μας ενδιαφέρει η οσμή; Ιατρείο είναι..θα μυρίζει..ιατρίλα!

Αποτέλεσμα εικόνας για odours in dentistry


Μας ενδιαφέρει διότι προκαλεί υποσυνείδητες αρνητικές αντιδράσεις στους ασθενείς μας.

Ο ασθενής, ειδικά ο Ελληνας, κατά 90 % έχει συνδέσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο με τον πόνο. Αν του θυμίσουμε, μεσω κάποιου οσφρητικού ερεθίσματος, προηγούμενες επισκέψεις ή διεγείρουμε λάθος αναμνήσεις , τότε ξεκινάμε με μειονέκτημα για να τον κάνουμε κοινωνό της θεραπευτικής μας προσσέγγισης.

Με το στανίο θεραπεία, δηλαδή!
Αποτέλεσμα εικόνας για unwilling dentistry


Αποτέλεσμα εικόνας για dont want to go to dentist

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες οσμές στο οδοντιατρείο (η εργασια ερευνησε και την ευγενολη), προκαλούν θετικά αισθήματα, σε ασθενείς που δεν φοβούνταν τον οδοντίατρο και αρνητικά σε ασθενείς που φοβουνταν τον οδοντίατρο.

FUN FACT : Οι οδοντίατροι δε συνειδητοποιούν αυτή τη μυρωδιά του ιατρείου. Είναι σαν τους πωλητές αυτοκινήτων που έχουν συνηθίσει τη μυρωδια του "καινούριου αμαξιού"!

Βέβαια όλο και περισσότεροι οδοντίατροι στην εποχή μας , προσπαθούν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο μυρίζει το ιατρείο, μέσω αποσμητικών χώρου ενώ πλέον η σύχρονη τάση είναι να ελαχιστοποιείται η χρήση ευγενόλης στα επανορθωτικά υλικά και να χρησιμοποιούνται σχετικά άοσμα απολυμαντικά.

Αυτά είχα να σας πω για τις οδοντιατρικές οσμές
Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Αποτέλεσμα εικόνας για odours in dentistry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου