Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Γιατρέ άκουσα για μασελάκι ύπνου στο φαρμακείο..Είναι καλό;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης και ανατροπή λίγο στον προγραμματισμό, μια και είχα έτοιμο θέμα για την εξαγωγή των δοντιών σε παιδάκια και το τι αντιμετωπίζουμε (το οποίο θα αναρτηθεί την επόμενη Τετάρτη), αποτελεί μια ερώτηση ενός/μιας αναγνώστη/τριας

Η ερώτηση ήταν η εξής

Καλημερα.
Τα απλα μασελακια υπνου που μπορει κανεις να βρει στα φαρμακεια δεν ειναι καταλληλα για το συγκεκριμενο προβλημα?
Ευχαριστω.



Η ερώτηση αυτή μου άρεσε και θεώρησα σωστό να την απαντήσω ακροθιγώς στα σχόλια και να υποσχεθώ να την απαντήσω πιο εκτεταμένα στα πλαισια μιας ανάρτησης.

Αλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αναγνώστες μου, εσάς, για τα ερεθίσματα που μου παρέχετε. Χαίρομαι που η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη.

Πάμε λοιπόν στην απάντηση.

Με το βρυγμό, δηλαδή το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερη και πολυδιαβασμένη,σύμφωνα με τα στατιστικά ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Είχαμε πει ότι η θεραπεία βρυγμού περιλαμβάνει την κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα για να μπορεί να τον φοράει ο ασθενής και να μην φθείρει τα δόντια του αλλά και παράλληλα να ηρεμούν οι μύες που βρίσκονται σε υπερδιέγερση.

Όσο ο ασθενής τον φοραει κατά τη διάρκεια του ύπνου, τον φθείρει, οπότε ο γιατρός θα πρέπει να τον ρυθμίζει, για να ισοκατανέμει τις πιέσεις στο στοματογναθικό  σύστημα (μύες, δόντια, αρθρώσεις).

Τι υπάρχει στα φαρμακεία; 


Αλίευσα με μια σύντομη αναζήτηση τα παρακάτω "Μασελάκια Βρυγμού".


 Παρακάτω είναι και οι οδηγίες χρήσης


"Για να ρυθμίσετε το μέγεθος ανάλογα με την δομή των δοντιών σας βάλτε το μασελάκι σε βραστό νερό (90ºC) για 1 λεπτό και έπειτα τοποθετήστε το στο πάνω μέρος της οδοντοστοιχίας και δαγκώστε γερά και σταθερά για 30 δευτερόλεπτα.Μετά βάλτε το μασελάκι σε κρύο νερό μέχρι να κρυώσει και δοκιμάστε αν εφαρμόζει σωστα.
Το προϊόν δεν περιέχει τοξικές και επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες. 
Η συσκευασία περιλαμβάνει μια πρακτική θήκη για την αποθηκευσή της."


Εμένα το όλο θέμα μου θυμίζει τους ημιπροσαρμοζόμενους νάρθηκες που χρησιμοποιούνται για την προστασία των δοντιών κατά τις αθλητικές δραστηριότητες(Με το θέμα  των ναρθήκων αυτών ειχαμε ασχολήθεί σε παλαιότερη ανάρτηση. Πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Και αυτοί οι νάρθηκες χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το προϊόν, μάλλον είναι τέτοιοι. Δεν είναι δηλαδή ακριβώς φτιαγμενοι για την προστασία απο το σφίξιμο/τρίξιμο των δοντιών, αλλά γενικά για την προστασία των δοντιών.

Ελα γιατρέ..Το λες αυτό γιατι θα σου κόψει την πελατεία.Είδες το κόστος;



To είδα το κόστος, αλλά το κόστος δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή μιας θεραπείας.

Μια σωστη θεραπεία βρυγμού θα πρέπει να περιλαμβανει τη χρήση ενός σωστου εξατομικευμενου νάρθηκα (πάχος περίπου 2 χιλιοστών) και όχι νάρθηκα προστασίας δοντιών που είναι παχύτερος και πιο ογκώδης. Μην ξεχνάτε πρέπει να κοιμόσαστε τη νυχτα με το νάρθηκα φορεμένο. Αλλά και κάποιες επανεξετάσεις μια και ειδικά κατά την οξεία φάση, όσο σφίγγετε τα δόντια, τον φθείρετε. Άρα δεν ισομοιράζονται οι πιέσεις. Άρα ο οδοντίατρος πρέπει να τον ρυθμίσει, δηλαδή να τροχίσει την επιφάνεια έτσι ώστε να ισοκατανέμονται οι τάσεις. Μια σωστή θεραπεία βρυγμού δηλαδή έχει περίπου 5 επανεξετάσεις. Και φυσικά το κόστος είναι αντίστοιχο.

Μια διαφορετική προσέγγιση (πιο οικονομική αλλά εξίσου λάθος κατά τη γνώμη μου) είναι η κατασκευή μόνο του εξατομικευμένου νάρθηκα και όλα καλά. Ούτε ρύθμιση ούτε τίποτα.

Κλείνοντας και για να προσπαθήσω να δώσω μια απάντηση στον/στην αναγνώστη/αναγνώστρια, αφού τον/την ευχαριστήσω για το ερέθισμα που μου έδωσε, κατά τη γνωμη μου αυτοί οι νάρθηκες χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για μασελάκια νυκτός, αφού για άλλο λόγο είναι κατασκευασμένοι. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθούν για μια μικρή γνωριμία με τη θεραπεία βρυγμού, αλλα δεν είναι θεραπεία βρυγμού.

Και υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι :

1. Να θεωρήσει ότι δε θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το νάρθηκα βρυγμού που θα του φτάξει ο οδοντίατρος αφού φόρεσε ενα μασελάκι (που όμως ήταν ογκώδες) και δεν μπόρεσε να το αντέξει, άρα η θεραπεία με το μασελάκι δεν είναι για αυτόν.

2. Να κάνει ζημιά στο στόμα του, μια και το μασελάκι που θα πάρει απότο φαρμακείο μπορεί να είναι πολύ σκληρό, αρα να μεταβιβάζει τις πιέσεις με λάθος τρόπο όταν αυτός τρίζει στον ύπνο τού και φυσικά όταν φθαρεί, χωρίς ρύθμιση σίγουρα δε θα ισοκατανέμει τις πιέσεις, άρα δε θα κάνει σωστή δουλειά.

Ελπίζω να σας έδωσα τροφή για σκέψη.. Η γνώση είναι δύναμη!



Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

2 σχόλια:

  1. 5 επισκεψεις + μασελάκι = 5*50 + 200 = 450 Ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως η θεραπεία του βρυγμου περιλάμβανει όσες επανεξετάσεις χρειάζονται για να έχουμε ρύθμιση του νάρθηκα ώστε να ισοκατανεμει τις τάσεις που εμφανίζονται κατά το σφίξιμο ή/και τρίξιμο των δοντιών.
      Ως προς την τιμή της θεραπείας εξαρτάται από το θεράποντα ιατρό,πόσο την κοστολογεί.

      Διαγραφή