Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Γιατρέ..καταπια τη θήκη του δοντιού μου.Τι κανω?

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι η δυσάρεστη πιθανότητα να καταπιεί κάποιος μια προσθετικη αποκατάσταση πχ μια θήκη.




Λέω μια θήκη γιατί όσο μεγαλύτερη είναι μια προσθετικη αποκατάσταση πχ γέφυρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να την καταπιεί ο ασθενής.




Όταν συμβεί κάποιο τέτοιο περιστατικό καταρχήν προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να πάρουμε τηλέφωνο τον οδοντίατρο μας για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Συνήθως είμαστε τυχεροί και όταν καταπιούμε μια θήκη, αυτή αποβάλλεται από τον οργανισμό..δια της φυσιολογικής οδού, δηλαδή των κοπράνων. Αυτό μπορεί να αργήσει πχ 3-10 ημέρες, οπότε σε κάθε αφόδευση ελέγχουμε τα κόπρανα, ενώ μετά τις 14 ημέρες καλό είναι να κάνουμε έναν ακτινογραφικό- απεικονιστικό έλεγχο αν δεν έχει γίνει αποβολή της προσθετικής αποκατάστασης από τον οργανισμό

Θήκη στην περιοχη των πνευμόνων


Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν η θήκη περιέχει και άξονα, ο οποίος είναι οξύαιχμος.



Υπάρχει πιθανότητα να μην ενσφηνωθεί κάπου ο οξύαιχμος άξονας και να μην μπορεί να αποβληθεί, οπότε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε χειρουργική απομάκρυνση της θήκης.

Γέφυρα που έχει καταποθεί

Και φυσικα μετά την αντιμετώπιση θα πρέπει να αναζητήσουμε και το λόγο για τον οποίο βγήκε η θήκη από το δόντι και πως μπορούμε ν το αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Επειδή όλα γίνονται λίγη γνώση πάντα βοηθάει!

Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου