Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

3 λόγοι που τα οδοντιατρικά αναισθητικά έχουν αδρεναλίνη!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης και από τις τελευταίες για τη σεζόν, μια και πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η μελέτη των τοπικών αναισθητικών και του λόγου για τον οποίο περιέχουν την ουσία αδρεναλίνη.

Με την αναισθησία στην οδοντιατρική είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις. Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται


 (πατήστε εδώ για την ανάρτηση σχετικά με τα είδη της αναισθησίας στην οδοντιατρική),

είδαμε σε άλλη ανάρτηση αν είναι επικίνδυνη η αναισθησία σε γυναίκας κατά τη διάρκεια του θηλασμού



 (πατήστε εδώ για την ανάρτηση για την οδοντιατρική αναισθησία κατα το θηλασμό)


είδαμε τους λόγους για τους οποίους μια αναισθησία μπορεί να μην είναι επιτυχημένη ή να μην έχει πιάσει τέλεια (πατήστε εδώ για τους λόγους αποτυχίας της αναισθησίας κατά τις οδοντιατρικές πράξεις) και τέλος είδαμε την αντιμετώπιση τραυματισμών στα μαλακά μόρια του στόματος (ούλα-μάγουλα),που προκύπτουν από το ακούσιο,επίμονο και παρατεταμένο δάγκωμα της περιοχής μέχρι να περάσει η αναισθησία

(πατήστε εδώ για την ανάρτηση για τους τραυματισμούς μέχρι να περάσει η οδοντιατρική αναισθησία).

Σε γενικές γραμμές δηλαδή έχουμε ασχοληθεί εκτεταμένα με την αναισθησία, εκτός από το γιατί περιέχουν τα αναισθητικά διαλύματα αδρεναλίνη.

Η αδρεναλίνη ή επινεφρίνη(epinefrine στα αγγλικά, σαν αντιδάνειο επινεφρίνη), είναι μια ουσία που εκκρίνεται φυσιολογικά από το σώμα μας. Αυξάνει σε παραγωγή σε περιπτώσεις που πρέπει να αντιδράσει ο οργανισμός σε κάποιο ερέθισμα αυξάνοντας τους χτύπους της καρδιάς με αποτέλεσμα να έχει για περιορισμένη ώρα περισσότερο αίμα, άρα περισσότερη αντοχή να κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να αντιδράσει στο ερέθισμα.



Oι τρείς λόγοι για τους οποίους τα αναισθητικά διαλύματα έχουν αδρεναλίνη, οφείλονται στη δράση της ως αγγειοσυσπαστικό, δηλαδή επειδή προκαλεί συστολή των αγγείων και είναι οι ακόλουθοι

1. Λόγω της αγγειοσυστολής στην περιοχή μειώνεται η αιμορραγία. Άρα μπορούμε να δουλέψουμε με λιγότερη αιμορραγία. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις περιοδοντικής θεραπείας, όπου έχουμε αιμορραγία ή εξαγωγών ή ακόμα και πιο αναιμακτων οδοντιατρικών πράξεων πχ σφραγισμάτων.

2.Λόγω της αγγειοσυστολής, η κύρια αναισθητική ουσία παραμένει περισσότρη ώρα στην περιοχή και δε διαφεύγει στην κυκλοφορία του αίματος. Άρα επιμηκύνεται η ώρα που θα έχει ο οδοντίατρος στη διάθεση του για να ολοκληρώσει τις εργασίες του.

3.Ακριβώς επειδή η αναισθητικη ουσία παραμένει για περισσότερη ώρα τοπικά, μειώνεται ο κίνδυνος να συμβεί κάποια υπερχορήγηση αναισθητικού διαλύματος (σπάνιος κίνδυνος αλλά μπορεί να συμβεί).


Υπάρχουν διάφορες συγκεντρώσεις της αδρεναλίνης στα αναισθητικά διαλύματα αλλά συνήθως χρησιμοποιείται είτε 1:200.000 ή 1:100.000 (μικρότερη διάλυση-πιο δυνατό σκεύασμα).

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η χρήση αναισθητικού με αδρεναλίνη αντενδείκνυται.




Και τέτοιες είναι σε υπερτασικά άτομα δηλαδή άτομα που έχουν πρόβλημα με την πίεση τους και τη ρυθμίζουν με φαρμακευτική αγωγή, σε άτομα που έχουν πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο κ.α. Σε αυτά τα άτομα χρησιμοποιούμε αναισθητικά διαλύματα χωρίς αδρεναλίνη, για να εμποδίσουμε την έγχυση αδρεναλίνης στη γενική κυκλοφορία,με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση και να έχουμε ταχυκαρδία, ζαλάδες κτλ. Ακομα και σε έγκυους πριν τον τοκετό ή κατά το θηλασμό χρησιμοποιούμε τέτοια διαλύματα χωρίς αδρεναλίνη.

Και αυτό γίνεται γιατί αν η αδρεναλίνη που περιέχεται στο αναισθητικό διάλυμα μπει μέσω έγχυσης του αναισθητικού σε κάποιο αγγείο, έστω και μικρό, μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία και στη συνέχεια να φτάσει στην καρδιά, αναγκάζοντας την να χτυπήσει δυνατότερα (Πηγή).

Κλείνοντας λέω ότι είναι φυσιολογικό να ανεβάζετε παλμούς και θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής αναισθησιας. Δεν είναι και η πιο ευχάριστη οδοντιατρικη διαδικασία και εμείς οι οδοντίατροι το ξερουμε!

Καλό είναι όμως να έχει προηγηθεί η λήψη καλού ιατρικού ιστορικού με μια έμφαση στην οδοντιατρική αναισθησίαπου είχατε κάνει στο παρελθόν και αν είχατε κάποιο πρόβλημα με το αναισθητικό που χρησιμοποιήθηκε. Αν ξέρετε ότι εμφανίζετε καποιο πρόβλημα με τα αναισθητικά που περιέχουν αδρεναλίνη μη διστάσετε να το πείτε στον οδοντίατρο σας.

Διευκολύνετε με αυτόν τον τρόπο το έργο του!


Ελπίζω να σας βοήθησα. Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!


 
 ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου