Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Γιατρέ..φταρνίστηκα και μου κόπηκε το ραμμα!

Θέμα της σημερινής μας σύντομης ανάρτησης είναι η περίπτωση κατά την οποία κόβεται το ράμμα όχι από το γιατρό, αλλά από μια βίαια κίνηση του ασθενή.

Τι εννοείς γιατρέ;



Ύστερα από μια χειρουργική εξαγωγή, με την οποία έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση περί χειρουργικής εξαγωγής) συνήθως κλείνουμε την τομή με ένα ή περισσότερα ράμματα.
Υπάρχουν απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα ράμματα. Τα απορροφήσιμα απορροφόνται μόνα τους από τον οργανισμό ενώ τα μη απορροφήσιμα τα αφαιρεί (τα κόβει) ο γιατρός, αφού έχει επιτευχθεί ικανή επούλωση, δηλαδή 14 περίπου μέρες.

Η διαδικασία των ραμμάτων περιγράφεται στο ακόλουθο video



ενώ η διαδικασία κοπής των ραμμάτων φαίνεται στο ακόλουθο video




Ακόμα λοιπόν και αν όλα γίνουν τέλεια (lege artis που λενε και στα Λατινικά), υπάρχουν και τα απρόοπτα.

Αν κατά τη διάρκεια της επούλωσης γίνει κάτι έντονο πχ να σηκώσουμε κάποιο βάρος ή να γίνει κάποιο έντονο φτάρνισμα, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της πίεσης εντός του στόματος υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει κάποιο ράμμα.

Τότε μπορεί να έχουμε αιμορραγία και αναλόγως το είδος του ράμματος (συνεχής ραφή δηλαδή ένα μεγάλο ράμμα ή διακεκομμένη δηλαδή πολλά μεμονωμένα ράμματα), μπορεί να έχουμε αποκάλυψη τμήματος ή όλου του πεδίου του τραύματος

 

 Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν το ράμμα έχει φύγει, πόσο έχει φύγει, αν είναι περισσότερα από ενα και σε τι φάση είναι η επούλωση.

Ύστερα από αξιολόγηση, που γίνεται μετά από κλινιή εκέταση μπορεί να αποφασιστεί η επανάληψη της ραφής ή να αφήσουμε το χειρουργικό πεδίο να επουλωθεί κατά δεύτερο σκοπό, δηλαδή μόνο του,αν η αποκάλυψη είναι μικρή.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι ανησυχητικό για τον ασθενή, πχ μπορεί να φταρνιστεί και να φύγει ένα κομμάτι ράμμα περίπου 2 εκατοστών,πρέπει να προηγείται της οποιαδήποτε δράσης μας κλινική γνώση της εικόνας, δηλαδή εξέταση αν είναι εφικτό και όχι διαγνώσεις από το τηλέφωνο.

Ελπίζω να σας βοήθησα! Και θυμηθείτε..η γνώση είναι δύναμη!

 
ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου