Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Πρήξιμο μετά την εξαγωγή και 3 έξυπνοι τρόποι αντιμετώπισης

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά την εξαγωγή, συνήθως τη χειρουργική εξαγωγή, το πρήξιμο (οίδημα) στην περιοχή της εξαγωγής.



Με τη χειρουργική εξαγωγή έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση  (πατήστε εδώ για την ανάρτηση περί χειρουργικής εξαγωγής). Ύστερα απο την εξαγωγή λοιπόν το σώμα μας αναγκάζεται να προσαρμοστεί στα καινουρια δεδομένα και να ξεκινήσει τους επουλωτικούς μηχανισμούς για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η επούλωση. Η φλεγμονή και το συνεπακόλουθο πρήξιμο είναι οι φυσιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους το σώμα μας αντιδρά στα καινούρια δεδομένα.


                                                                                                               Πηγή

Ωραία γιατρέ αλλά πόσο θα κρατήσει αυτό το πρήξιμο; Μοιάζω σαν να επαιξα μπουνιές!  



To πρήξιμο αυξάνει και σταθεροποιείται τις πρώτες 24-48 ώρες(πηγή). Το πρήξιμο είναι πιο έντονο  όταν ξυπνάει ο ασθενής το πρωί λόγω του ότι συσσωρεύεται το αίμα κατά τη στάση του ύπνου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω βαρύτητας είναι λιγότερο εμφανές.

Αν συνεχίσει να αυξάνει το πρήξιμο μετά τις 48 ώρες και συνεχίζει αμείωτος ο πόνος ενώ υπάρχει ακόμα αρκετή αιμορραγία ή/και παρουσία πύου, τότε υπάρχει κάποια μόλυνση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνήθως με αντιβίωση.


Ωραία γιατρέ..πώς μπορω να μειώσω το πρήξιμο;


 Το πρήξιμο μπορεί να μειωθεί είτε με τους όσο το δυνατόν πιο ήρεμους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της εξαγωγής (να μην είναι εργώδης, δηλαδή πολύ επεμβατική και με μεγάλη αφαίρεση κόκαλου η εξαγωγή),αλλά και να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη (Αυτό δυστυχώς δεν είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι του θεράπονοτς ιατρού).

Μετά την εξαγωγή θα πρέπει να τοποθετηθεί γρήγορα πάγος (ή κάτι παγωμένο πχ ένα παγωμένο κουτάκι αναψυκτικού) για να εμποδιστεί το πρήξιμο.10-15 λεπτά πάγου, τυλιγμένου σε πετσετα για να  μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα προς αποφυγήν κρυοπαγήματος (Eξυπνη αντιμετώπιση Νο1).



 Στη συνέχεια 10 λεπτά διάλειμμα και στη συνέχεια ξανά πάγος για 10-15 λεπτά . Οι επαναλήψεις μπορούν να συνεχιστούν αρκετά, αλλά συνήθως μετά από 3-4 επαναλήψεις(περίπου 1 ώρα) ο ασθενής κουράζεται και κρυώνει!

Επίσης πολύ καλά αποτελεσματα δίνει η φαρμακευτική κάλυψη με τη μορφή αντιοιδηματωδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία αντιμετωπίζουν και τον πόνο αλλά και εμποδίζουν το πρήξιμο (διπλό bonus!)(Eξυπνη αντιμετώπιση Νο2)

Kαι τέλος μην ξεχνάμε, ειδικά την πρώτη ημέρα κατά τον ύπνο να κοιμόμαστε με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο (πχ με δύο μαξιλάρια), για να εμποδίζουμε το αίμα να συσσωρεύεται.(Eξυπνη αντιμετώπιση Νο3)

Η αντιβίωση δεν είναι σαφώς αν βοηθάει στο πρήξιμο, αλλά ειδικά σε περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν γίνει χειρουργικές εξαγωγές δίνεται,κυρίως για να εμποδίσει την εμφάνιση πιθανής μόλυνσης.

Kλείνοντας, το πρήξιμο μετά από μια εξαγωγή, ειδικά αν είναι χειρουργική είναι απολύτως φυσιολογικό. Κουράγιο και υπομονή και θα περάσει και αυτό!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Η γνώση είναι δύναμη!



 ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου