Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

3 πράγματα που θα κάνετε αν σας φύγει το σφράγισμα..

Aγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου καλό φθινόπωρο και καλή σεζόν να έχουμε..



Ακόμα είναι νωρίς να μιλάμε για καλό χειμώνα, μια και οι καιρικές συνθήκες θυμίζουν ακόμα καλοκαίρι ή έστω άνοιξη!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης και πρώτης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μια συνήθης ερώτηση των ασθενών, ειδικά όταν δεν μπορούν να επισκεφθούν άμεσα τον οδοντίατρο.

"Γιατρέ μου έφυγε το σφράγισμα. Τι να κάνω;"

 Την ιδέα για την ανάρτηση μου την έδωσε το σχόλιο ενός αναγνώστη, το οποίο παραθέτω αυτούσιο.


"Γειά σας γιατρέ
και συγχαρητήρια για την on-line βοήθεια που παρέχετε αφιλοκερδως στους συμπολίτες σας.
Πριν από μερικές μέρες έφυγε το σφράγισμα από το δόντι 46. Ήμουν σε διακοπές και μετά δύο μέρες άρχισε να πονά και πήγα σε γιατρό του ΙΚΑ.Δεν έχω πρήξιμο, όμως πονάω. Παίρνω augmentin 625 / 8ωρο (εδώ και 2 μέρες) και 2 extra panadol (1gr) επι πόνου.Μίλησα με το οδοντίατρο μου, που είναι σε διακοπές κι αυτός και είπε θα δει αν είναι απονευρωμένο ή όχι.
Η ερώτηση μου είναι :
1) Υπάρχει περίπτωση να μην αντιμετωπιστεί η κατάσταση με την αντιβίωση , ώστε να συνεχιστεί ο πόνος και μετά τις 8 ή 10 μέρες ;
2) Πόσο συχνά μπορώ να παίρνω παυσίπονο (πχ ανα 4 ώρες;) γιατί με πονά αρκετές φορές την μέρα.

Ευχαριστώ θερμά."



Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αν βρεθούμε στην ανάλογη κατάσταση και 3 τρόπους αντιμετώπισης του.

Όταν φύγει ενα σφράγισμα, συνήθως υπάρχει λόγος που φεύγει. Είτε είναι λόγω τερηδόνας, είτε είναι λόγω σπασίματος τμήματος του δονιού, οπότε δεν υποστηρίζεται πλέον, άρα δεν μπορεί να καθίσει στο δόντι είτε άλλου λόγου πχ μη σωστής εφαρμογής από πλευράς οδοντιάτρου των σωστών σταδίων κατά τη θεραπεία.

Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Ο ασθενής μένει με την αποκατάσταση στο χέρι! Και ξεκινάει να πονάει, αν είναι ζωντανό (μη απονευρωμένο) το δόντι ή τον ενοχλεί απλά το ότι μπαίνουν τροφές,αν έχει προηγηθεί απονεύρωση.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε το συντομότερο δυνατό οδοντιατρική περίθαλψη, γιατί εγκυμονούν κινδύνους.

Αν το δόντι είναι ζωντανό (και μιλάμε για το νεύρο του δοντιού δηλαδή τον πολφό) και δεν έχει γίνει απονεύρωση, τότε κάθε φορά που θα τρώμε κάτι ζεστό ή κρύο θα νιώθουμε πόνο. Και αναγκαστικά θα παίρνουμε κάτι για τον πόνο πχ αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες.Με τα φάρμακα που παίρνουμε όταν πονάει το δόντι έχω ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

 Δυστυχώς ο πόνος, αν είναι συνεχής και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας με δέκα ημερών, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του νεύρου, δηλαδή θα χρειαστούμε απονεύρωση!(Πατήστε εδώ για την ανάρτηση περί απονεύρωσης ή αλλιώς ενδοδοντικής θεραπείας)

Μπαίνουμε δηλαδή στη διαδικασία μιας περισσότερο επεμβατικής διαδικασίας, με ποσοστά επιτυχίας αλλά και αποτυχίας, τόσο βραχυχρόνια όσο μακροχρόνια, επειδή δε δράσαμε εγκαίρως.

Αν το δόντι είναι απονευρωμένο τότε δεν αισθανόμαστε πόνο. Και επειδή δεν αισθανόμαστε πόνο, το αφήνουμε, γιατί ελα-μωρέ-αφου-δεν-πονάω-γιατί-να-πάω-στο-γιατρό;



Και το αφήνουμε μέχρι το προγραμματισμένο μας ραντεβού, οπου το παρατηρεί ο γιατρός ή το χειρότερο, πηγαίνουμε όταν τα πράγματα ξεκινάνε να γίνονται σκούρα, μια και η περιοχή πρήζεται και ξεκινάμε να πονάμε.



Όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση για σπάσιμο σε ενδοδοντικά θεραπευμένο (απονευρωμένο) δόντι (πατήστε εδώ για την ανάρτηση) ,όταν ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι σπάσει και εκτεθεί η ενδοδοντική θεραπεία στα μικρόβια του στοματικού περιβάλλοντος για μακρό χρονικό διάστημα,δηλαδή πάνω από ένα μήνα,πρέπει να γίνει επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας(πατήστε εδώ για την αναρτηση που αφορά την επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας).Και αυτό γιατί μπορεί να μικρόβια να έχουν εισχωρησει στο εσωτερικό του δοντιού,οπότε εμείς κάνοντας μόνο το σφράγισμα ή την προσθετική αποκατάσταση,κινδυνεύουμε να τα κλείσουμε μέσα στο ριζικό σωλήνα,με αποτέλεσμα μάλλον να κάνουν μια φλεγμονή εκεί και να πρηστεί ο ασθενής.

Άρα ο ασθενής εκεί που περίμενε να του πει ο γιατρός ότι με ένα μικρό σφράγισμα,(άρα και μικρό κόστος γιατί οι εποχές είναι δύσκολες) θα έβρισκε λύση στο πρόβλημα του,τώρα ακούει από τα χείλη του γιατρού ότι θα πρέπει να κάνει μια διαδικασία (επανάληψη απονεύρωσης) η οποία θα έχει και αυξημένο κόστος αλλά και δεν έχει εγγυημένα ποσοστά επιτυχίας.Γιατί η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας είναι πιο δύσκολη και λιγότερο επιτυχημένη από το αν γίνει μια ενδοδοντική θεραπεία την πρώτη φορά.

Και ο γιατρός παρατηρεί ένα βλέμα δυσπιστίας να σχηματίζεται στο ασθενή, ακούει τον εσωτερικό του διάλογο και διαβάζει τις σκέψεις του


γιατί δε θεωρεί ότι πρέπει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, ειδικά αν δεν πονάει.

Γιατί πονάμε;


 
Ειδικά στην περίπτωση που το δόντι δεν είναι απονευρωμένο πονάμε γιατί τμήμα της εξωτερικής επιφανειας του δοντιού έχει χαθεί, με αποτέλεσμα το οποιοδήποτε ερέθισμα (κρύο, γλυκό,ζεστό) να μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία, να φθάνει πιο εύκολα στο νεύρο του δοντιού, να το διεγείρει και ο οργανισμός μας για να μας ειδοποιήσει αντιδρά με πόνο. 

Ωραία γιατρέ..Καλά μας τα είπες.Με τον πόνο τι κάνουμε;


Υποσχέθηκα 3 τρόπους αντιμετώπισης αγαπητέ/η αναγνώστη/στρια. Και αυτό θα κάνω

1. Πηγαίνουμε τάχιστα στον οδοντίατρο. 
Είναι ο πρώτος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, ο οποίος θα μας γλιτώσει απο πολλές ανεπιθυμητες επιπλοκές. 
Αν η επίσκεψη στον οδοντίατρο μας δεν ειναι εφικτή, όπως πχ σε περίοδο διακοπών,τον παίρνουμε τηλέφωνο μήπως μας συστήσει κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύεται, και τον οποίον μπορεί να ενημερώσει για το ατομικό μας ιστορικό ή αλλιώς παίρνουμε εμείς την απόφαση και πηγαίνουμε σε εναν οδοντίατρο. Εναλλακτικά πηγαίνουμε σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή σε υποκατάστημα του ΙΚΑ κι ζητάμε να μας τοποθετήσουν ένα προσωρινό σφράγισμα. Δυστυχώς οι ελλείψεις του θνικού Συστήματος Υγείας σε συνδυασμο με τον ωχαδερφισμό ορισμένων συναδέλφων που είναι επιφορτισμένοι με τη οδοντιατρική περίθαλψη του πληθυσμού μπορεί να καταστήσουν ανέφικτη την προσπάθεια αυτή για παροχή βοήθειας.

2.Δεν τοποθετειτε ούζο, τσίπουρο, ασπιρίνη κτλ πάνω στο δόντι. 

Με το ούζο είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Κινδυνεύετε να κάνετε μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή και να προκαλέσετε χημικό εγκαυμα στα ούλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαρυφαλέλαιο (τπ βρισκετε στα φαρμακεία ή και στο σπίτι), αλλά και πάλι οχι συνέχεια. Με το γαρυφαλέλαιο ή ευγενόλη είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

3.Μπορείτε και επιβάλλεται να τοποθετήσετε μόνοι σας κάποιο προσωρινό εμφρακτικό υλικό στη θέση του σφραγίσματος που έπεσε, μέχρι να αναζητήσετε οδοντιατρική περίθαλψη. 

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να χρησιμοποιησουμε. Το πρώτο είναι κερί μέλισσας.Αφού το λειώσουμε μπορούμε να το εσταλάξουμε πάνω στο δόντι. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθατήσουμε τσίχλα, την οποία έχουμε μασήσει για να γίνει πιο εύπλαστη. Και για τα παραπάνω θα χρειαστούμε τη συνδρομή κάποιου φίλου (ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται!).

BONUS TIP: Υπάρχουν στο ebay προσωρινά σφραγίσματα για αυτή ακριβώς τη δουλειά τα οποία στο εξατερικό πχ Αγγλία πωλούνται στα φαρμακεία.Ψάξτε για τον όρο temporary tooth fillings

 
ΒΟNUS TIP 2: Στο ebay υπάρχουν και τα υλικά που χρησιμοποιούν για προσωρινά σφραγίσματα οι γιατροί. Πχ υπάρχει το cavit (καβιτ) ή τα τύπου cavit.

Μπορείτε να αναζητήσετε και αυτό αν θέλετε.

Κλείνοντας την σημερινή χορταστική ανάρτηση, αν σας φύγει το σφράγισμα δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, εφαρμόστε κάποια από τις συμβουλές, ιδανικά την πρώτη και όλα θα πάνε καλά!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα! Καλη σεζόν και πολλά χαμόγελα!


ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου