Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Γιατρέ το mesulid κάνει κακό; Να μην το παρω;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η δαιμονοποίηση ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτωνεν γένει αλλά και της νιμεσουλίδης (με πιο γνωστό εκπρόσωπο το mesulid) εν προκειμένω.

Τροφή για την ανάρτηση μου έδωσε η διαφορετική άποψη που είχε ενας ασθενής για τη φαρμακευτική θεραπεία που του σύστησα αλλά και η εγκατεστημένη πεποίθηση για τη βλάβη που θα πάθαινε από ένα εγκεκριμένο φάρμακο.

Η στιχομυθία πήγε κάπως έτσι:

(Εγώ) : Αν πονέσετε θα πάρετε κάποιο αναλγητικό πχ ντεπόν/παναντολ (depon/panadol) και αν δε σας αφήσει ο πόνος με τη λήψη του θα με πάρετε τηλέφωνο αλλά το πιο πιθανό να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες
(Ασθενής) : Δηλαδή γιατρέ ποιο αντιφλεγμονώδες να πάρω;
(Εγώ) : Μπορείτε να πάρετε το αντιφλεγμονώδες που παίρνετε συνήθως και ξέρετε ότι σας πιάνει. Τι παίρνετε αν έχετε εναν πονοκέφαλο που δεν περνάει με ντεπόν; Πονστάν(Ponstan); Νιφλαμόλ(Niflamol); Μεσουλίντ(mesulid);
(Ασθενής) : Όχι γιατρέ το μεσουλίντ (mesulid). Είναι επικίνδυνο φάρμακο δεν το ξέρεις; Είναι υπεύθυνο για θανάτους. Είναι δηλητήριο και ποτέ δε θα το έπαιρνα.

Πάμε να δούμε μαζί γιατί το mesulid έχει τόσο δαιμονοποιηθεί και το θεωρούν όλοι δηλητήριο και αν έχει βάση μια τέτοια πεποίθηση

Disclaimer (ή ελληνιστί δήλωση αποποίησης ευθύνης) : Δεν έχω λάβει οποιαδήποτε χρηματική ή άλλου είδους αμοιβή για να κάνω αυτήν την ανάρτηση. Μοναδικό έναυσμα μου είναι η αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και ο θρυμματισμός λανθασμένων πεποιθήσεων.

Κάτι ανάλογο δηλαδή με τους muthbusters!




H νιμεσουλίδη (η δραστική ουσία δηλαδή του σκευάσματος mesulid) ανήκει στα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ). Tα ΜΣΑΦ είναι μια μεγάλη οικογένεια που περιλαμβάνουν πολλά σκευάσματα. Χονδρικά αν ο πόνος δεν περνάει με απλό παυσίπονο (depon/panadol) καταφεύγουμε σε αυτά. Περισσότερα για τα ΜΣΑΦ μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

Η νιμεσουλίδη (nimesulide) είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες-αναλγητικό φάρμακο με γενικότερη δράση επί του μηχανισμού της αναπτύξεως της φλεγμονής γιατί επηρεάζει και την κυτταρική συμμετοχή στις αντιδράσεις αυτές.Ουσιαστικά είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας του ενζύμου κυκλοοξυγενάση (COX-2) που συνθέτει την προσταγλανδίνη. Περρισότερα για τη νιμεσουλίδη στον ακόλουθο σύνδεσμο (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

Στην αρχή που πρωτοεισήχθη στην ιατρική πραγματικότητα (1985) θεωρήθηκε ως "μαγικό φάρμακο" και ακριβώς επειδή δεν είχαν αξιολογηθεί οι παρενέργειες της, το προφίλ της δράσης της ήταν πολύ "ελαφρύ και αθώο". Οι γιατροί νόμιζαν απλά ότι δίνουν ενα πιο ισχυρό παυσίπονο και όχι ένα ΜΣΑΦ. 

Οι πρώτες έρευνες που ξεκίνησαν να συνδέουν την νιμεσουλίδη με ηπατοτοξική δράση, δηλαδή τοξικότητα στο συκώτι, μια και εκεί μεταβολίζεται ήρθαν στο φως το 1997 (πατήστε εδώ για την εργασία) .

Η επαναξιολόγηση της νιμεσουλίδης κινήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στα πλαίσια του άρθρου 31 της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε, κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αυτή κινητοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει κοινοτικό ενδιαφέρον. Η έκφραση «κοινοτικό ενδιαφέρον» έχει ευρύ νόημα, αλλά πιο συγκριμένα αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία για παράδειγμα τα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και/ή την ασφάλεια ενός φαρμακευτικού προϊόντος ή μια νέα πληροφορία φαρμακοεπαγρύπνησης.


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απεφάνθη τα κάτωθι για τη χρήση της νιμεσουλίδης  :

"Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ολοκληρώνει την ανασκόπηση των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν νιμεσουλίδη και που προορίζονται για συστηματική χρήση
Η χρήση της νιμεσουλίδης περιορίζεται στην αντιμετώπιση του οξέος άλγους και της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο του ΕΟΦ)"

Έχει δηλαδή, οπως και όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα σαφείς ενδείξεις και αντενδείξεις. Επιθυμητές και ανεπιθύμητες ενέργειες.Όπως και άλλα μέλη της κατηγορίας των ΜΣΑΦ, έτσι και η νιμεσουλίδη, δεν συνίσταται για μακροχρόνια χρήση. Υπάρχουν κάποια αντιφλεγμονώδη που συνίστανται, αλλά η μακροχρόνια χορήγηση αρκετών αντιφλεγμονωδών μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα ζωτικά μέρη του σώματος πχ συκώτι-νεφρούς κ.α.


Πλεον λοιπόν η νιμεσουλίδη συνίσταται για βραχυχρόνια χρήση (έως 15 ημέρες) και σε άτομα που δεν πάσχουν από κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ, δεν έχουν έλκος κ.α.


Το έχω πει και θα το ξαναπώ:

"Η διαφορά του φάρμακου από το φαρμάκι είναι η δοσολογία"


Πάμε τώρα στη δαιμονοποίηση του από την κοινή γνώμη


Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με το πόσο επικίνδυνο είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα. Παράδειγμα τέτοιων δημοσιευμάτων για τα προϊόντα με τη δραστική ουσία νιμεσουλίδη μπορείτε να δείτε εδώ, και εδώ αλλά και εδώ .

Και βέβαια καλό είναι να προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό με τους δυνητικούς κινδύνους αλλά όχι να γράφουμε πυχαίους τίτλους μόνο και μόνο για να πουλήσουμε παραπάνω ή να έχουμε παραπάνω επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας.



Οποιαδήποτε ανάλυση και οποιαδήποτε ανάρτηση, ειδικά αν πρόκειται για τον ευαίσθητο κλάδο της Υγείας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτική σκέψη και να παρατίθεται πάντα σύνδεσμος με βιβλιογραφικές αναφορές στις οποίες στηρίζεται η άποψη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η νιμεσουλίδη να έχει δαιμονοποιηθεί από μερίδα του κοινού και να έχουμε καχύποπτα βλέματα όταν συστήνεται ως φαρμακευτική αγωγή για τον έντονο πόνο όπως είναι πχ ο πόνος του δοντιού.


Να σας πω την αλήθεια υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων ισάξια ή και καλύτερα της νιμεσουλίδης για την αντιμετώπιση των πόνων που προέρχονται από το στοματογναθικό σύστημα.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι και η νιμεσουλίδη δεν υπάρχει στη θεραπευτική φαρέτρα του οδοντιατρου για την αντιμετώπιση του πόνου ούτε θα πρέπει να δαιμονοποιείται.

Απλά έχει σαφείς ενδείξεις και αντενδείξεις

Για αυτό θα πρέπει να είμαστε και εμείς οι γιατροί ενημερωμένοι και να δίνουμε το κατάλληλο για την περίπτωση φαρμακευτικό σκεύασμα και όχι ένα και μοναδικό φαρμακευτικό σκεύασμα "δια πάσα νόσο!"
Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Θυμηθείτε..η γνώση είναι δύναμη!


ΥΓ
Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook και να κοινοποιείτε οποιαδήποτε ανάρτηση σας αρέσει!

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


 

2 σχόλια:

  1. Ποι αντιφλεγμονωδες ειναι εξισου αποτελεσματικο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ανάρτηση

      Με την απορία σας έχω ασχοληθεί στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.com/2013/06/farmako-otan-ponaei-to-donti-mou.html

      Ακολουθήστε το σύνδεσμο και θα ενημερωθείτε!

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή