Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Γιατρέ..έβγαλα τα σιδεράκια και τα δόντια μου είναι κίτρινα!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελει το επόμενο βήμα της ορθοδοντικής θεραπείας,οταν αφαιρέσουμε τα σιδεράκια. Πολλές φορές όταν βγάζουμε τα σιδεράκια τα δόντια είναι κίτρινα.

Γιατί γίνεται αυτό; Πως μπορούμε να το φτιάξουμε;




Πάμε να δούμε μαζί τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται αυτό το θέμα.

1.Τα δόντια είναι κίτρινα γιατί λόγω των σιδερακιών δεν μπορούσε να γίνει αποτελεσματική απομάκρυνση της πετρας. Άρα χρειάζεται ένας καλός καθαρισμός
2. Εκτός από την πέτρα, τα δόντια είναι κίτρινα γιατί η κόλλα που συγκρατούσε τα σιδεράκια εχει απορροφήσει χρωστικές και θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Το δεύτερο είναι πολύ σημαντικό γιατί οι ασθενείς νομίζουν ότι όταν βγουν τα σιδεράκια έχουν καθαρίσει και τα δόντια από όλα τα υπολείμματα κόλλας. Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα η αλήθεια, μια και οι ορθοδοντικοί καθαρίζουν την μεγαλύτερη ποσότητα κόλλας, και συστήνουν ή αν δε συστήνουν θα έπρεπε να συστήνουν επίσκεψη στον οδοντίατρο για έναν καλό και συστηματικό καθαρισμό.

Παρακάτω βλέπετε κάποιες εικόνες για του λόγου το αληθές.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τις βλάβες σε ένα φαινομενικά καθαρό στόμα χρωσμένες με μελανί μολύβι :


Το μελανί μολύβι είναι ειδικά κατασκευασμένο μολύβι για οδοντιατρική που γράφει μόνο όταν το περιβάλλον είναι υγρό.



Ύστερα από τον καθαρισμό και την αφαίρεση όλων των χρωστικών το στόμα είναι έτσι :




Βλέπετε γιατί είναι σημαντικό να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο για εναν καλό καθαρισμό, μετά την αφαίρεση των σιδερακιών. Γιατί τα υπολείμματα της κόλλας θα ξεκινήσουν να απορροφούν χρωστικές και θα γίνουν σαν την πάνω εικόνα, που έχουν χρωματιστεί με το μελανί μολύβι.

Ο οδοντίατρος εκτός από τον καθαρισμό και πθανώς μια φθορίωση, θα ελέγξει για βλάβες πχ τερηδόνες, για να είναι σίγουρος ότι τα δόντια του ασθενού δεν είναι μόνο ίσια αλλά και υγιή.

ΚΑι φυσικά θα υπενθυμίσει στον ασθενή τη σημασία του μηχανήματος διατήρησης της ορθοδοντικής θεραπείας δηλαδή το μασελακι! Με το μασελάκι έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότρη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Το μασελάκι είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας.

Κλείνοντας λοιπόν τη σημερινή ανάρτηση θα σας έλεγα όταν βγάλετε τα σιδεράκια, να μιλήσετε με τον ορθοδοντικό σας για ενα ραντεβού με τον οδοντίατρο για ενα check-up στοματικής υγείας και εναν καθαρισμό και φθορίωση.

Για να είναι τα δόντια ίσια,λευκά και υγιή!

ΕΛπίζω να σας ενημέρωσα.

ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook


(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου