Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Γιατρέ πόσο μπορεί να μείνει ένα προσωρινό σφραγισμα;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι το πόσο μπορεί να μείνει ένα προσωρινό σφράγισμα στο στόμα.

Έναυσμα για τη σημερινή ανάρτηση μου έδωσε η απορία μιας ασθενούς μου, μια και είχε ένα προσωρινό σφράγισμα στο στόμα της για παραπάνω από 2 μήνες και δεν την ενοχλούσε.

Πάμε λοιπόν!

Με τα προσωρινά σφραγίσματα έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Στην ανάρτηση εκείνη είχαμε αναλύσει τα διάφορα είδη των προσωρινών σφραγισμάτων.

Για να δούμε όμως τι λένε οι έρευνες για το πόσο θα πρέπει να μένουν τα προσωρινά σφραγίσματα μέσα στο στόμα, χωρίς να δημιουργούνται μικροσκοπικές φθορές στην επιφάνεια τους.



Οι μικροσκοπικές φθορές επιτρέπουν στα μικρόβια να διαπερνούν τα προσωρινά αυτά σφραγίσματα και να φθάνουν πιο εύκολα στο νεύρο του δοντιού, παρότι μακροσκοπικά τα σφραγίσματα αυτά φαίνονται ανέπαφα.

Σύμφωνα με την έρευνα των Barthel και συνεργατών το μακρινό 1997 (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο) το πιο καλό προσωρινο για χρονική περίοδο μέχρι 1 μήνα ήταν η υαλοϊονομερής ρητίνη ή ο συνδυασμός υαλοϊονομερούς και IRM. Όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί πχ cavit, IRM μόνο υπέστησαν φθορές πριν την 12η ημέρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν θέλουμε να κλείσουμε κάτι προσωρινά, δηλαδή για έως 7 ημέρες μπορούμε να βάλουμε ότι προσωρινό σφράγισμα θέλουμε αλλά αν θέλουμε μια πιο μόνιμη λύση καλό είναι να βάλουμε υαλοϊονομερή ρητίνη.

Ωραία γιατρέ, αλλά τι κέρδος θα έχει αυτή η γνώση για εμένα;Αυτά δεν πρέπει να τα ξέρουν και να τα αποφασίζουν οι γιατροί;



Έχεις δίκιο αγαπητέ αναγνώστη/στρια του ιστολογίου. Αλλά (γιατί πάντα υπάρχει ένα αλλά!) συνήθως υπάρχει το εξής παράδοξο :

Έρχεται ο ασθενής Χ για απονεύρωση (ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία. Περισσότερα για την ενδοδοντική θεραπεία στην ακόλουθη ανάρτηση. Πατήστε εδώ). Στο πρώτο ραντεβού γίνεται η εύρεση των ριζικών σωλήνων και η αδρή επεξεργασία τους. Στη συνέχεια κλείνει ο γιατρός το δόντι με προσωρινό εμφρακτικό υλικό και προγραμματίζει το επόμενο ραντεβού. Ο ασθενής σταματάει να πονάει, οπότε δεν ξανάρχεται στο ραντεβού. Και νομίζει ότι επειδή το δόντι είναι σφραγισμένο, έστω και προσωρινά δε θα ξαναπονέσει. Και κινδυνεύει από ενδοδοντικό απόστημα σε περίπου ένα μήνα(περισσότερα για το ενδοντικό απόστημα στην ακόλουθη ανάρτηση. Πατήστε εδώ)


Κινδυνεύει δηλαδή να πρηστεί και να πονέσει




Άλλο ενδεχόμενο είναι να είναι το σφράγισμα πολύ κοντά στο νεύρο, οπότε να υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει αρνητικά ο πολφός, αρα να χρειαστεί απονεύρωση (νάτη πάλι η απονεύρωση!). Στις περιπτώσεις αυτές ένα αποδεκτό πρωτόκολλο είναι να κλείσουμε προσωρινά το δόντι με υαλοϊονομερή κονία και να το αφήσουμε για ένα χρονικό διάστημα παρακολούθησης (συνήθως 10-14 ημέρες). Αν δεν πονέσει τότε μπορούμε να κάνουμε το σφράγισμα.

Αν όμως ο ασθενής δεν έρθει στον προβλεπόμενο χρόνο πχ 14 ημέρες και έρθει μετά από 1ή δύο μήνες ή και περισσότερο και το σφράγισμα παρά το ότι φαίνεται ανέπαφο έχει μικροπόρους που επιτρέπουν στα μικρόβια να κάνουν  πάρτυ? Και μπορεί τότε να χρειάζεται απονεύρωση;



Και ναι και όχι. Αυξάνονται όμως οι πιθανότητες το δόντι να χρειατεί απονέυρωση.Και τότε μπορεί ο ασθενής να εμφανιστεί δύσπιστος, γιατί κατά τη γνώμη του ο γιατρός τον υποβάλλει σε μια μη χρειαζούμενη θεραπεία (και φυσικά στο κόστος της αντιστοιχης θεραπείας).


Εϊναι όμως αλήθεια αυτό που σκέφτεται ο ασθενής ή θα μπορούσε να αποφευχθεί η απονεύρωση αν είχε κρατήσει το ραντεβού του;


Κλείνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω το ότι τα προσωρινά σφραγίσματα λέγονται προσωρινά γιατί είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να λειτουργούν μέσα στο στόμα για λίγο καιρό (έως 1 μήνα). Και ας μην φαίνονται οι φθορές τους μετά τον ένα μήνα (το μέγιστο) έχουν χάσει τη δυνατότητα τους να κάνουν έμφραξη της κοιλότητας, οπότε μπορεί να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook



(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

2 σχόλια:

  1. Αν και φοιτητρια στην Οδοντιατρικη,στην κλινικη της ενδοδοντιας χρειαστηκε να αντιμετωπισω εναν ασθενη που ηλθε για επαναληψη της ενδοδοντικης θεραπειας. Οταν εξετασα ομως το δοντι διαπιστωσα οτι η προηγουμενη δεν ειχε ολοκληρωθει καν. Ο ασθενης μαλιστα την "αφησε" γιατι νομιζε οτι με τον καθαρισμο των ριζικων σωληνων ειχε τελειωσει η υποθεση. Και ρωτω εσας ως εμπειρο οδοντιατρο,ο γιατρος του ασθενους δεν θα επρεπε τροπον τινα να επιμεινει στην ολοκληρωση της θεραπειας;
    Τελος,θα ηθελα να σας δωσω τα θερμα μου συγχαρητηρια για το ιστολογιο σας! Παρακολουθω πολλες αναρτησεις σας καθως βοηθατε παρα πολυ στην κατανοηση της δυσκολης υλης της οδοντιατρικης. Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η μη ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας μπορεί να οφείλεται είτε στον ασθενή, που νόμιζε ότι με τον καθαρισμό των ριζικών σωλήνων είχε τελειώσει ή θεραπεία, μια και σταμάτησε να πονάει οπότε δε χρειάζεται να ξαναπάει στο γιατρό και να ολοκληρώσει τη θεραπεία, πληρώνοντας και το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο ή ορισμένες φορές και στο γιατρό, που πήρε το χρηματικό αντίτιμο για την ενδοοδντική θεραπεία, έκανε τον καθαρισμό των σωλήνων και είπε στον ασθενή ότι τελειωσε η θεραπεία (το έχω δει και αυτό στην κλινική πράξη). Το τελευταίο φυσικά είναι πλημμελής άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος(malpractice).

      Όσο και αν επιμείνει ο γιατρός, αν ο ασθενής δεν επιθυμεί για τους δικούς του λόγους να επιστρέψει, δεν μπορεί να τον φέρει δια της βίας στο ιατρείο.

      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια, πάντα με αγάπη για την οδοντιατρική επιστήμη!

      Διαγραφή