Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Γιατρέ..ο γιος μου είναι έφηβος..Η λεύκανση είναι καλή για αυτόν;

Θέμα και της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί η λεύκανση. Όλο και περισσότερο υπάρχουν ασθενείς που τους προβληματίζει το πιο κίτρινο χρώμα των δοντιών των παιδιών τους . Έτσι αβίαστα προκύπτει η ακόλουθη απορία:

"Η λεύκανση είναι καλή για παιδιά και εφήβους γιατρέ;" 


Καταρχάς θα πρέπει να διαπιστώσουμε που οφείλεται το κίτρινο χρώμα των εφήβων. Οφείλεται σε γενετικά αίτια ή οφείλεται σε πλημμελή στοματική υγιεινή;

Η διαπίστωση της αιτίας αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας της θεραπείας. Γιατί και η λεύκανση είναι μια θεραπεία, με ενδείξεις και αντενδείξεις.

Αν οφείλεται σε κακή στοματική υγιεινή, τότε ένας καλός καθαρισμός θα διορθώσει το μεγάλο μέρος του προβλήματος. Και αυτό γιατί ο καθαρισμός και η στίλβωση των δοντιών προκαλούν την αφαίρεση της πέτρας,της τρυγίας και των χρωστικών που επικάθονται πάνω στα δόντια και προκαλούν απώλεια του λευκού χρώματος.

Παράδειγμα που τονίζει την επαναφορά του χρώματος, όταν αυτό οφείλεται σε πλημμελή στοματική υγιεινή(στη συγκεκριμένη περίπτωση σε ενήλικα) μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Αν όμως οφείλεται σε γενετικά αίτια, τότε η λεύκανση σε παιδιά και εφήβους έχει τις ακόλουθες ενδείξεις και αντενδείξεις.

Καταρχας,σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής, η λεύκανση στη μικτή οδοντοφυΐα (δηλαδή μέχρι τα 15 περίπου έτη) δε συστήνεται. Άρα στις ηλικίες αυτές ενας καθαρισμός είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε για τη βελτίωση του χρώματος των δοντιών.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα όμως, λεύκανση όμως σε εφήβους μπορεί να πραγματοποιηθεί, χωρίς παρενέργειες.

Άρα σε εφήβους μπορούμε να συστήσουμε μια θεραπεία λεύκανσης, αν τους προβληματίζει το χρώμα των δοντιών τους, πάντα σε συνεννόηση με τους γονείς τους.

Και φυσικά να αδράξουμε την ευκαιρία να τονίζουμε ότι η διατήρηση του αποτελεσματος της λεύκανσης, εξαρτάται απόλυτα από την τήρηση σωστής στοματικης υγιεινής.

2 φορές την ημέρα, 2 λεπτά τη φορά είναι το σωστό.


Κλείνοντας, η λεύκανση αποτελεί μια προβλέψιμη διαδικασία, ως προς το αποτέλεσμα, η οποία ενισχύει το χαμόγελο και αυξάνει την αυτοπεποίθηση αλλλά και την αυτοεκτίμηση των ασθενών, ακόμα και στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας.

Πρέπει να υπάρχει όμως η κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τη διαδιακασία και τις προσδοκίες των υποψήφιων ασθενών για να είναι όλοι (ασθενείς και γιατρός) ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

  Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου