Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Χρηση νάρθηκα κατα την άσκηση. Χρειαζεται;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί η χρήση νάρθηκα κατά την άσκηση και κατά πόσο χρειάζεται ή όχι.

Έναυσμα για την ανάρτηση αποτέλεσε ένα συμπόσιο, το οποίο παρακολούθησα από την Επιστημονική εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής το σαββατοκύριακο που πέρασε.


Με το θέμα της χρήσης νάρθηκα κατά την άσκηση, είτε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά έχω ασχοληθεί σε δύο παλιότερες αναρτήσεις (πατηστε εδώ για την πρώτη ανάρτηση για τη χρήση αθλητικού ναρθηκα κατά την άσκηση και εδώ για τη δεύτερη ανάρτηση για τη χρήση νάρθηκα κατά την άσκηση)

Ειχαμε πει τότε ότι οι νάρθηκες κάνουν τα ακόλουθα :

  1. Οι νάρθηκες εκτός από τα δόντια προστατεύουν και τους μαλακούς ιστούς,χείλη,γλώσσα,μάγουλα από ατυχήματα. 
  2. Συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους,οπότε τα προστατεύουν από κατάγματα ή βίαιες εξαγωγές!! 
  3. Συγκρατούν τα οστά της γνάθου στη θέση τους ,προστατεύοντας από κατάγματα κρανίου
  4. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύουν και από διάσειση,σε περίπτωση μεγάλου χτυπήματος.Το θέμα αυτό είναι προς συζήτηση βεβαια.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικοί είναι οι νάρθηκες για τη άσκηση, όχι μόνο στους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και στους ερασιτέχνες αθλούμενους.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες μπορεί ο αθλητής να αποβληθεί, επειδή δεν φοράει νάρθηκα προστασίας των δοντιών. Ειναι κίνδυνος τοσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους.

Και εδώ στην Ελλάδα συζητάμε αν μπορούν οι αθλητές να αναπνεύσουν αν φορέσουν το νάρθηακα, όταν στο NBA  η χρήση νάρθηκα θεωρείται επιβεβλημένη.




Οι νάρθηκες είναι εξίσου σημαντικοι με τα άλλα προστατευτικά μέσα, γι'άυτό δεν πρέπει οι γονείς να μην επενδύουν χρήματα στην κατασκευή τους, μια και το θεωρούν άσκοπο κόστος.

Επίσης για να δελεάσουμε τους μικρούς μας αθλητές, πλεον οι νάρθηκες μπορούν να εξατομικευτούν στα χρώματα της ομάδας του παιδιού, με διάφορα σχέδια, με νούμερα κ.α





                                                         Πηγή


Οι νάρθηκες που παραθέτω είναι από το ορθοδοντικό εργαστήριο του κου Φραγκίσκου Ντουλούπα, με τον οποίο έχω τη χαρά να συνεργάζομαι για την κατασκευή εξειδικευμένων περιπτώσεων

Πολύ σημαντικό είναι να καταλάβουν οι αθλούμενοι ότι δε χρειάζεδται να είσαι επαγγελματίας για να φορέσεις νάρθηκα προστασίας. Νάρθηκα προστασίας θα πρέπει να φοράνε ακόμα και οι ερασιτέχνες αθλητές.Απλά όταν είσαι επαγγελματίας, φοράς ενισχυμένο νάρθηκα προστασίας. 

Eξίσου σημαντικό επίσης είναι να επιμορφωθούν και οι προπονητές για τη σημασία της χρήσης του αθλητικού νάρθηκα. Να μην τον απορρίπτουν με φτηνές δικαιολογίες ότι προκαλεί μείωση της απόδοσης του αθλητή, δεν τον βοηθάει στην άσκηση και άλλα τέτοια αβάσιμα. Ένας σωστά κατασκευασμένος αθλητικός νάρθηκας προστατεύει τον αθλητή.

FUN FACT : Υπάρχουν νάρθηκες ειδικά κατασκευασμένοι για άτομα που φοράνε σιδεράκια ή είναι σε διαδικασία διόρθωσης του χαμόγελού τους με αόρατους νάρθηκες!

                                                                               Πηγή

Παραθέτω ένα περιστατικό για να σας δείξω τη σημασία χρήσης του νάρθηκα.

Ο ασθενής της φωτογραφίας έπαιζε προπόνηση tae-kwon-do χωρίς νάρθηκα.

Σε μια κακή στιγμή, μια κλωτσιά του προκαλεσε τη βλάβη που βλέπετε




Το δόντι τελικά αποκαταστάθηκε



Αλλά σκεφτείτε να ήταν πιο σοβαρή η βλάβη. Να έσπαγε ή ακόμα χειρότερα να εβγαινε εντελώς το δόντι.



Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα που άκουσα στο συνέδριο ήταν ότι σε περίπτωση που φύγει το δόντι πλήρως από το στόμα, θα πρέπει εκείνη τη στιγμή να το πάρουμε και να το βάλουμε στη θέση του. Αν αυτό γίνει ταχύτατα πχ εντός 15-30 λεπτών, τότε το δόντι μπορεί να μην πάθει τίποτα!

Πολύ σημαντική επίσης είναι και η διατροφή του αθλητή, μια και διαφοροποιείται όταν είναι σε προπόνηση, πριν τον αγώνα,και μετά τον αγώνα. Επίσης κάποιες πολύ βλαπτικές συνήθειες των αθλητών πχ το ξέπλυμα με ενεργειακά ποτά που περιέχουν πολύ γλυκόζη ή ακόμα και η κατανάλωση τέτοιων ποτών (ισοτονικά ή ενεργειακά ποτά). Τα ποτά αυτά έχουν πολύ χαμηλό pH και μπορεί να προκαλέσουν διαβρώσεις στα δόντια των αθλούμενων.

Πολύ σημαντικό είναι να προσέχουν οι επαγγελματίες αθλητές τα δόντια τους, γιατί όταν είναι σε κακή κατάσταση και πονάνε,δεν μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο της προσπάθειας τους.

Σκεφτείτε να είσαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να συναγωνίζεστε για μια θέση στο βάθρο των νικητών και την ημέρα των ημιτελικών να σας έχει πιάσει τρομερός πονόδοντος από χαλασμένο δόντι. 

Μόλις χάσατε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

 Οι επαγγελματίες αθλητές πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και στη στοματική τους υγεία εκτός από τη σωματική τους υγεία!

Γενικά, από το συμπόσιο αυτό έμαθα πολλά καινούρια πράγματα και πήρα τροφή για σκέψη.
Και φυσικά φρεσκάρισα τις γνώσεις μου πάνω στην καρδιοαναπνευστικη΄αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), κάτι που όλοι μας, είτε επαγγελματίες της υγείας ή ενεργοί πολίτες θα πρέπει να ξέρουμε.
 

 
 
 
Αυτά είναι κάποια από τα πιο σημαντικά που θεωρησα ότι πρέπει να μοιραστώ μαζί σας!
 
Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου