Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Χρήση μέθης στην οδοντιατρική θεραπεία

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η χρήση μέθης στην οδοντιατρική.

Όταν λέμε "χρήση μέθης στην οδοντιατρική" δεν εννούμε αυτό














ούτε αυτό



 Συνήθως εννοούμε τη χρήση πρωτοξείδιου του αζώτου (ή αέριου του γέλωτα-laughing gas) για την τέλεση οδοντιατρικών πράξεων.



Έναυσμα αποτέλεσε η ερώτηση που έλαβα την οποία και σας την παρουσιάζω αυτούσια:


"Γεια σας. Θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Εχω πολύ εντονα αντανακλαστικα, κατι που δυσκολευει την επισκεψη στον οδοντριατρο, γιατι πολύ δυσκολα καποιος μπορει να κανει εργασιες σε ένα ατομο μη συνεργασιμο, κατι που δεν γινεται από προθεση βεβαια. Εχω δοκιμασει να παρω και ηρεμηστικα πριν την επισκεψη, για να ηρεμησει το νευρικο συστημα, αλλα δεν βοηθησαν ιδιαιτερα. Υστατη λυση είναι η μεθη αλλα δεν εχω ιδεα αν ιδιωτικα ιατρεια μπορουν να εφαρμοσουν αυτην την μεθοδο, και αν όχι, σε ποια νοσοκομεια πρεπει να απευθυνθω. Ευχαριστω πολύ "
 
Καταρχάς το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διαπιστωθεί είναι πόσο συνεργασιμος είναι ο ασθενής και αν μπορεί να γίνει κάποια οδοντιατρική πράξη.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα είτε λόγω φόβου ή λόγω αντανακλαστικού του εμέτου να μη γίνει κάποια οδοντιατρική πράξη με το επίπεδο που ορίζει ο κάθε επεμβαίνοντας, τότε θα πρέπει να καταφύγουμε στη μέθη.

Η μέθη, καταρχάς μπορεί να είναι και η χρήση ενός καλού αγχολυτικού, για να μπορεί ο ασθενής να χαλαρώσει περισσότερο. Η χρήση χαπιού, είναι γνωστή σαν "δια του στόματος" μέθη (oral sedation).

ΑΝ αυτό δεν πιάσει σε επόμενο ραντεβού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρωτοξείδιο του αζώτου, όπου ο ασθενής εισπνέει μίγμα οξυγόνου και πρωτοξειδίου του αζώτου.

Η μέθη εφαρμόζεται σε κάποια οδοντιατρεία. Πχ εγώ έχω κάνει μέθη σε 1 περίπτωση στο ιατρείο.
Η μέθη όμως σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο θα πρέπει να γίνεται μόνο παρουσία αναισθησιολόγου, οπότε αυξάνει το κόστος της θεραπείας. Η παρουσία και η βοήθεια του ιατρού που θα αναλάβει τη μέθη είναι περίπου 250-300 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συναδελφοι που στο εξωτερικό έχουν εκπαιδευτεί στη μεθη, και έχουν λάβει αντίστοιχα πιστοποιητικά, είναι γκρίζα περιοχή το αν μπορούν να κάνουν ή όχι μέθη στην Ελλάδα, χωρίς παρουσία αναισθησιολόγου.

Βέβαια, παρά το ότι αυξάνει το κόστος,γίνονται πολλές ιατρικές πραξεις ταυτόχρονα,οπότε οι οδοντιατρικές εργασίες γίνονται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν νοσοκομεία που αναλαμβάνουν μέθη για απλές οδοντιατρικές πράξεις πχ σφράγισμα, αν και υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει ο οδοντίατρος ενα χειρουργείο, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και την παρουσία του αναισθησιολόγου.Αλλά αυτό έχει λογική όταν υπάρχουν πολλές οδοντιατρικές εργασίες ή όταν το οικονομικό δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί η οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη.

Αυτές τις πράξεις τις πληρώνει η ασφάλεια του ασθενούς ή ο ίδιος ο ασθενής από την τσέπη του,και μάλιστα ακριβότερα από το να πραγματοποιηθεί μέθη στο ιατρείο.

Από δημόσια νοσοκομεία, δεν είμαι σίγουρος οπότε δεν θέλω να σας πω κάτι που δεν ισχύει.

Η μέθη στο ιατρείο γίνεται επί καθαρού ιατρικού ιστορικού. Πρέπι να λαμβάνεται ένα καλό ιατρικό ιστορικό, με έμφαση σε τυχόν ασθένειες ή καταστάσεις αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή που λαβάνει ο ασθενής όσο απλή και αθώα και να φαίνεται. Ακόμα και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μέθη.
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η διατροφή του ασθενούς, γιατί και ορισμένες τροφές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα για τη μέθη, μεγενθύνοντας ή μειώνοντας τη δράση της.

Τα ένζυμα που βρίσκονται στο γκρεηπφρουτ λ.χ κάνουν τέτοιες αλληλεπιδράσεις, για αυτό δεν πρέπει να καταναλωθούν έως και 72 ώρες πριν τη διαδικασία.

Για περιπεπλεγμένες καταστάσεις πχ παχυσαρκία, άπνοια ύπνου,σύνδρομα,ΑΜΕΑ κ.α καλό είναι να αναζητείται εξειδικευμένη βοήθεια.

Κλείνοντας, η μέθη είναι ένα από τα όπλα στη θεραπευτική φαρέτρα του οδοντιάτρου, για την αντιμετώπιση φοβικών ασθενών. Αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και προσεκτικά!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου