Σχετικά με Εμένα

 Ονομάζομαι Σωτήρης Β.Βλασταράκος. Είμαι οδοντίατρος στην Αθήνα, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στα σύνορα με Δάφνη και Υμηττό.

   Aποφοίτησα από την Οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το Μάιο του 2006 με γενικό βαθμό "Λίαν Καλώς".

  Για τη συνεχή μου επιμόρφωση εκτός από παρακολούθηση ημερίδων,συμμετοχή σε οδοντιατρικά συνέδρια και συγγραφή άρθρων σε οδοντιατρικά περιοδικά τελειώσα το μεταπτυχιακό της Βιολογίας Στόματος (Master of Science, Msc) στο Πανεπιστημιο Αθηνών με κατεύθυνση την Αισθητική Οδοντιατρική.
Το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας ήταν "Πρακτικές χρήσης και συστάσεις σχετικά με συμπληρωματικά μέτρα πρόληψης της τερηδόνας στο ιατρείο που προτείνουν οι οδοντίατροι".

Αυτήν την περίοδο παρακολουθώ το διατμηματικό μεταπτυχιακό Master of Science (MSc) "Οργανωση και Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας", του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Πεδία ενδιαφέροντος μου είναι η Αισθητική Οδοντιατρικη,με τις επιμέρους παραμέτρους της δηλαδή λεύκανση,αισθητικές αποκαταστάσεις,όψεις,εμφυτεύματα αλλά και η Οδοντιατρική Ελάχιστης Παρέμβασης,με έμφαση στην πρόληψη.

Στο ιατρείο,εκτός από τα παραπάνω πραγματοποιείται όλο το θεραπευτικό φάσμα της Οδοντιατρικής, δηλαδή περιοδοντολογική θεραπεία, ενδοδοντικές θεραπείες, εμφράξεις(σφραγίσματα), προσθετική αποκατάσταση(Γέφυρες-στεφάνες),αντιμετώπιση παιδιατρικών ασθενών(ηλικιών 6 έως 17 χρόνων) και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το στοματογναθικό σύστημα(θεραπεία βρυγμού-τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών) καθώς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης σε άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα,κυρίως αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη .

Επίσης πραγματοποιείται Αισθητική Ορθοδοντική Ενηλίκων, είτε με διάφανους νάρθηκες (τύπου Invisalign) αλλά και με το σύστημα για λευκά σιδεράκια 6 Month Smiles,για το οποίο έχει ληφθεί αντίστοιχη πιστοποίηση από το εξωτερικό(Αγγλία).Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα 6 Month Smiles μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διεύθυνση του ιατρείου μπορείτε να βρείτε στο site του ιατρείου http://www.odontiatro.gr/
ή  στον παρακάτω σύνδεσμο .

Μπορείτε επίσης,αν θέλετε, να επισκεφτείτε και τη σελίδα μου στο LinkedIn

Για οποιαδήποτε απορία,σχετικά με την υγεία των δοντιών σας ή οτιδήποτε σας προβληματίζει, μη διστάσετε να στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση   sotvlastarakos@yahoo.com.

70 σχόλια:

  1. κατα τη σημερινη μου επισκεψη στον οδοντιατρο, σημερα, με τραυματισε κατα λαθος με τον τροχο.
    Ως αποτελεσμα, εχω 2 τρυπες κατω απο τη γλωσσα μια πολυ μικρη και μια αρκετα εμφανη.
    Παροτι λοιπον τη μια την βλεπω και το μεσημερι ηταν ευκρινες και το εσωτερικο, τωρα, 12 ωρες μετα, δειχνει να "κλεινει", δεν παρουσιασε αιμορραγια. Ομως εγω φοβαμαι για το οτιδηποτε...
    Τι μου προτεινετε? Εχει ξανασυμβει? Πραγματικα βρισκομαι σε σοκ, η γιατρος απλα μου ειπε οτι δεν ηταν τιποτα. Φοβαμαι.

    Ευχαριστω εκ των προτερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα σας και ευχαριστω για την ερωτηση.Αυτό που μου περιγράφετε,είναι ένα σύμβαμα που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τροχίσματος ή της χρήσης του τροχού.Ο μικρός τραυματισμός μαλακων μορίων.Μπορεί να οφείλεται σε λάθος κίνηση του οδοντίατρου ή σε μικρή κίνηση δική σας κατά τη διάρκεια του τροχισμού.Καταλαβαίνω βέβαια ότι ως εμπειρία είναι κάπως σοκαριστική,αλλά αν δεν υπάρχει αιμορραγία ή πόνος δε χρειάζεται να ανησυχείτε.Η επούλωση θα γίνει κανονικά και σε 48-72 ώρες θα είναι πλήρης.

      Διαγραφή
  2. Γιατρέ καλησπέρα,
    στέλνω αυτό το μηνυμα διότι συνέβη το παρακάτω γεγονός: Πριν από τρείς ημέρες έκανα ενδοδοντικλη θεραπεία και καθώς ήταν η πρώτη συνεδρία έκλεισε η τρύπα με προσωρινό σφράγισμα. Δύο μέρες μετα νιώ8ω πόνο στο δόντι μηχανικής όμως προελεύσεως όταν το ακουμπάω. Με λίγα λόγια είναι σα να με πονά το ίδιο το δόντι στην κορυφή του και ο πόνος δε δείχνει να έχει να κάνει με κάποιο νεύρο κτλ. Θα το εκτιμούσα βαθύτατα εαν είχατε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ'αυτού και εάν είναι κάτι το φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει. Ευχαριστώ εκ των προταίρων.

    Μετά τιμής,
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Αυτό που νιώθετε είναι απολύτως φυσιολογικό.
      Συνήθως στο πρώτο ραντεβου,ο γιατρός κάνει διάνοιξη,ανοίγει δηλαδή μια τρύπα στο δόντι και μια υποτυπώδη επεξεργασία του σωλήνα,για να φύγει το περισσότερο νεύρο το δοντιού ή/και το πύον.Εν γένει να ην πονάει τόσο πολύ ο ασθενής.
      Επειδή όμως δεν είναι καλά υπολογισμένο το μήκος εργασίας,μπορεί τα εργαλεία να βγουν λίγο έξω από τη ρίζα και να ενοχλήσουν τα ούλα.Δεν είναι λάθος του γιατρού.Μπορεί επίσης να εγινε σκόπιμα αυτό,σε περίπτωση που υπηρχει φλεγμονή ή πρήξιμο.
      Ο πόνος αυτός υποχωρεί σε δύο-τρεις μέρες.Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με χαμομήλι,που είναι καταπραϋντικό ή να πάρετε κάποιο αναλγητικό πχ depon/panadol.
      ΠΡΟΣΟΧΗ : ΝΑ είναι χλιαρό όχι καυτό το χαμομήλι.
      Εν κατακλείδι μην ανησυχείτε,ο συνάδελφος εκανε σωστά τη διαδικασια,απλά θα μπορούσε να σας ειδοποιήσει για την πιθανότητα να πονέσετε.
      Ελπίζω να βοήθησα!

      Διαγραφή
  3. Γιατρε καλημερα!
    Τι συμβαινει όταν ενας τραπεζίτης κάτω γναθου που βρίσκεται κατω απο γεφυρα εχει φλεγμονη ή κύστή ? ο οδοντιαντρός μου (δεν είναι ο ίδιος που ειχε τοποθετήσει τη γεφυρα) λεει ότι δεν μπορει να ξαναγινει απονεύρωση επειδή η "τοτε" απονευρωση εγινε με παλαιο τρόπο & λαθασμενα (δεν εφτανε μεχρι κατω η απονευρωση) και δεν μπορουν να βγουν η ραβδωσεις που αντικατεστησαν την απονευρωση. Εχω παρει αντιβιοση και εχει περασει ο πονος. τι γινεται μετα ? Οντως δεν ξαναγινεται απονευρωση.
    Ελπιζω να ήταν κατατοπιστική η ερωτηση. Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σα ςευχαριστώ για την ερώτηση.

      Εαν ο οδοντίατρος δεν μπορεί να επαναλάβει την απονεύρωση,τότε σκόπιμο είναι να ζητήσετε την γνώμη ενός εξειδικευμένου ενδοδοντολόγου ή ενδοδοντιστή.Οι ενδοδοντιστές έχουν αντιμετωπίσει πολλά δύσκολα περιστατικά και μπορούν να σας δώσουν μια διαγνωστική λύση στο πρόβλημα σας.Κάτι που για το γενικό οδοντίατρο φαίνεται αδύνατο,από πλευράς επανάληψης απονεύρωσης,ο ενδοδοντιστής το επιτυγχάνει.Μπορεί όμως και ο ενδοδοντιστής να σας πει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η απονεύρωση.Ακόμα και τότε έχετε επιλογές τις οποίες όμως θα τις συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας.
      Εν κατακλείδι,επισκεφθείτε εξειδικευμένο ενδοδοντιστή.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολυ για την απαντηση σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα σας !! Εχω ενα δοντι ( τραπεζιτη ) που την μια φορα με ποναγε πολυ. Για πεντε μερες.εβαλα γαρυφαλελαιο.σταματησε απο μονο του.προχτες εφαγα κατι αποτομα απο κει και παλι με ποναει. (ειναι σφραγισμενο ) δυνατοτητα να παω στο γιατρο δν υπαρχει. Οχι απο οικονομικης αποψης.τι πιστευετε τραυματισα το ουλο απλα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Το θέμα σας είναι πολύ κλινικό και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά σε γενικές γραμμές εαν ένα δόντι πονάει στα καλά καθούμενα και συνεχώς είναι πρόβλημα από το νεύρο(και μπορεί να έχετε και πρήξιμο) ή πρόβλημα από τα ούλα(συνήθως τέτοιο πρόβλημα εκτός από την περιοδοντίτιδα είναι και το περιοδοντικό απόστημα,αλλά θα έχετε και πόνο και πρήξιμο στην περιοχή).Αν πονάει ύστερα από κάποιο ερέθισμα πχ γλυκό,σκληρό κτλ είναι από τερηδόνα που πλησιάζει το νεύρο.

      Αν περιηγηθείτε λίγο στο ιστολόγιο θα βρείτε περισσότερες απαντήσεις και κλινική εικόνα(πως μοιάζει δηλαδή) για το περιοδοντικό απόστημα,για το ενδοδοντικό απόστημα αλλά και για την τερηδόνα και τα σφραγίσματα.Είναι για την ενημέρωση,αλλά όχι για τη διάγνωση.Σίγουρη διάγνωση μπορεί να γίνει από οδοντίατρο.

      Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πάτε σε οδοντίατρο,όσο και αν σας φοβίζει μια τέτοια προοπτική γιατί το πρόβλημα δε θα γίνει καλύτερα.Δοκιμάσατε με γαρυφαλέλαιο,το οποίο είναι καταπραϋντικό,και συνήθως ηρεμεί τον πόνο όταν έχει πειραχθεί το νεύρο.Ηρέμησε ο πόνος αλλά ξαναήρθε.Οπότε καιρός είναι να το αφήσετε σε κάποιον που είναι η δουλεία του να θεραπεύει δοντια!

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά σας και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. σας ευχαριστω πολυ ! Εχω αγχωθει τωρα γιατι εχω δεκατα απο το πρωι και εχω μια υποψια αφου εινα στο τελος των δοντιων ενα λευκο επιχρισμα σαν να βγαινει φρονιμιτης. Μεχρι να παω σε γιατρο λετε να ειναι κατι σοβαρο ? Και τελικα απλα να βγαινει ο τριτος μου φρονιμητης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να βγιαίνει ο φρονιμήτης αλλά για αυτό θα πρέπει να γίνει ακιτνογραφικός έλεγχος.Αν όμως βγαίνει ο φρονιμήτης,είναι φυσιολογικό να ανεβάσετε δέκατα.Για να βοηθήσετε λιγο την κατάσταση μπορείτε να κάνετε πλύσεις με κάποιο στοματικό διάλυμα.
      Πάντως θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
    2. Σημερα ειμαι απυρετη. Σας ευχαριστω παρα παρα πολυ για τις απαντησεις :-)

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα σας γιατρε ! Πηγα στο γιατρο και το δοντι ηταν σαπισμενο. Εχω κανει δυο επισκεψεις για απονευρωση.ειχα τρελαθει στο πονο πριν παω. Μου το καθαρισε τη πρωτη μερα αλλα σημερα μου το κλεισε με προσωρινο σφραγισμα και ειπε θα πόναει κ οντως.επισης εχω τρεις ριζικους σωληνες μετα απο ακτιν.το θεμα ειναι οτι τελικα θα μου κανει ενεση αναισθησια και γενικα αγχωθηκα παλι. Με αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι έχετε τρεις ριζικούς σωλήνες δεν είναι απίστευτο,είναι φυσιολογικό σε τραπεζίτες.Ορισμένες φορές ανευρίσκονται και 4 ριζικοί σωλήνες,αναλόγως του δοντιού.Δεν πρέπει αυτό να σας προβληματίζει.Οι οδοντίατροι είμαστε πολύ καλα εκπειδευμένοι να θεραπεύουμε τα δόντια.
      Μέχρι στιγμής οι ενέργειες του συναδέλφου φαίνονται σωστές.
      Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει;

      Διαγραφή
  8. Πιστευω βρηκα καλη γιατρο απλα μου κανει εντυπωση το ποσες επισκεψεις χρειαζονται ! Εχουν μεινει δυο σωληνες για καθαρισμα κ μετα τελικο σφραγισμα. Παντως ειναι ταλαιπωρια και το συμπερασμα ειναι προσοχη με τα δοντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιατρε καλησπερα σας. εχω ενα κατω τραπεζιτη που ηταν σφραγισμενοσ με ρητινη αλλα εσπασε και τον σφραγισα τωρα με μαυρο. το θεμα ειναι οτι με ποναει(μετρια) σε οτι ειναι κρυο. ο πονοσ ειναι στιγμιαιος δεν εχει διαρκεια. το δοντι το σφραγισα πριν δυο μερες. εχω κανει προσφατα αλλα δυο σφραγισματα και δεν ενιωθα τιποτα στο κρυο. ειναι φυσιολογικο να το νιωθω; ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Κατ'αρχην σας λέω ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Το δόντι αυτό από ότι μου περιγράφετε είναι αρκετά ταλαιπωρημένο.Τέτοιοι πόνοι είναι λίγο φυσιολογικοί,όταν πηγαίνει κάτι κρύο σε όλα τα δόντια.Πχ αν εγω φαω κάτι κρύο,τότε καποια δόντια μου θα παγώσουν λίγο.Αυτό είναι φυσιολογικό.Το θέμα είναι να μην αισθάνεσθε αυτήν την ενόχληση σε ένα ήπια κρύο ερέθισμα πχ χλιαρό ή μέτρια κρύο νερό,

      Μιλήστε με τον οδοντίατρο που σας έκανε το σφράγισμα για να είναι ενήμερος και ρωτήσετε τη γνώμη του,μια και ξέρει τους χειριμούς του κατά τη διάρκεια του σφραγίσματος και πόσο βαθύ ήταν το σφραγισμα.Κατά τη γνώμη μου θα σας πει να περιμένετε λίγες μέρες για να ηρεμήσει λίγο το δόντι,μια και είναι ακόμα καινούριο το σφράγισμα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  10. σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατρέ καλησπέρα σας! Πριν από κάποια χρόνια έπαιρνα μια ισχυρή δόση από φάρμακα τα οποία πιστεύω ότι με χτύπησαν στα δόντια με αποτέλεσμα να χαλάνε το ένα πίσω από το άλλο... Αρχικά φοβόμουν να πάω στον γιατρό και στη συνέχεια ντρεπόμουν και ακόμα ντρέπομαι για την κατάσταση του στόματος μου. Έχουν σπάσει 2-3 δόντια στην κάτω γνάθο ενώ το ένα έχει σπάσει παντελώς! Τις τελευταίες 3 ημέρες έχει πρηστεί το ένα δόντι. Παίρνω κάθε 8 ώρες amoxil και mesulid αλλά ακόμα δεν έχει υποχωρήσει το πρήξιμο το οποίο δεν είναι πολύ εμφανές, είναι περισσότερο εσωτερικά και πονάει... Πως μου προτείνετε να αντιμετωπίσω την κατάσταση; Τι γίνεται στην περίπτωση που τα δόντια δεν μπορέσουν να σωθούν; Ξέρω ότι πρέπει σύντομα να πάω στον οδοντίατρο αλλά φοβάμαι αυτά που θα πρέπει να αντιμετωπίσω... Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το πιο πιθανόν το πρήξιμο να μην αντιδρά στην αντιβίωση,επειδή έχετε πάρει πολλές φορές τη φαρμακευτική αγωγη,και πιθανον τη σταματάτε πριν περάσουν δεκα μερες.

      Για να σας κανω να αισθανθείτε καλύτερα,ειμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στόματα σε χειρότερη κατάσταση από το δικό σας. Όσο όμως δεν πηγαίνετε στον οδοντίατρο,κινδυνεύουν να χαλάσουν περισσότερο τα δόντια και εκεί που η πρόγνωση κάποιων δοντιών θα ήταν αμφίβολη, αλλά πιθανόν να σώνονταν υπάρχει περίπτωση να εξαχθούν.

      Θα συνειδητοποιήσετε ότι αν πάρετε την απόφαση να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο,θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

      Αν θέλετε μπορούμε να δούμε μαζί τι μπορούμε να κάνουμε για την υγεία των δοντιών σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου από δευτέρα και να κλείσουμε κάποιο ραντεβού.

      Ελπίζω να σας καθησύχασα..

      Διαγραφή
  12. Γιατρέ καλημέρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας διότι έχω αρκετά καλά δόντια και οι επισκέψεις μου στον οδοντίατρο δεν είναι τόσο συχνές ώστε να εμπιστεύομαι κάποιον απόλυτα. Είμαι γυναίκα, 37 ετών, μη καπνίστρια και δεν χρειάστηκα σφράγισμα ποτέ. Στον τελευταίο καθαρισμό που έκανα όμως, η οδοντίατρος μου είπε ότι πρέπει να κάνω 2 σφραγίσματα. Η ερώτηση είναι η εξής: Εφόσον δεν με έχει πονέσει ποτέ κανένα δόντι, ακόμα κι όταν ακουμπούσε τα δόντια μου με το ειδικό εργαλείο για να μου δείξει ποια ήταν αυτά που θέλουν σφράγισμα, δεν ένοιωσα τον παραμικρό πόνο, είναι δυνατόν να είναι χαλασμένα και να χρειάζονται όντως σφράγισμα; Τα χαλασμένα δόντια δεν πρέπει να πονάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Σε γενικές γραμμές τα δόντια πονάνε όταν είναι χαλασμένα. Αν τρωμε κάτι σκληρό,κρύο,γλυκο κτλ και έχουμε κάποιο πόνο, καλό είναι να το διερευνήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι χαλασμένο κάποιο δόντι.

      Αντίστροφα τώρα, υπάρχει περίπτωση ένα δόντι να είναι χαλασμένο ή να υπάρχει κάποια αρχόμενη βλάβη, και δεν πονάει ακόμα. Λογικά όμως για να το είδε η οδοντίατρος ή θα πρέπει να έγινε ακτινογραφία για την επιβεβαίωση ή να είδε κάτι η ίδια όταν εξέτασε τα δόντια.

      Στην περίπτωση που αναφέρετε, δηλαδή ότι σας είπε για δύο σφραγίσματα ενώ εσείς πιστεύετε ότι δε χρειάζεται κάποιο θα πρεπει ή να εμπιστευθείτε την οδοντίατρο σας, έχοντας σαν δεδομένο ότι θέλει το καλό σας και όχι να αυξήσει το εισόδημα της σε δύσκολες εποχές ή να πάρετε μια δεύτερη γνώμη. Οπωσδήποτε ενας ακτινογραφικός ελεγχος θα βοηθήσει, αλλά όχι πάντα, μια και είναι μια δισδιάστατη απεικόνιση ενός τρισδιάστατου πράγματος (του δοντιου σας), οπότε μπορεί να μη δείξει κάτι, το οποίο υπάρχει εκεί.

      Η επιλογή είναι δική σας.

      ΥΓ Δεν υπάρχει ειδικό εργαλείο για να νιώθετε πόνο όταν γίνεται ο κλινικός έλεγχος για τερηδόνες, οπότε μην προβληματίζεστε από την απουσια πόνου κατα τον έλεγχο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  13. Γιάτρε καλησπέρα κ συγχαρητήρια για το blog σας...θα ήθελα τη γνώμη σας γι το πρόβλημα μου.. Πριν 1 1/2 μήνα έκανα εξαγωγή ρίζας απο το ούλο, μεσκοπό να βάλω κάποιο εμφύτευμα.. Ενώ όλα έδειχναν να είναι καλά εγώ άρχισα να εμφανίζω δέκατα τα οποία δεν υποχώρησαν ούτε με τη λήψη αντιβίωσης..Γι να μην μακρηγορώ μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στον οδοντίατρο με παρέπεμψε σε γναθόχειρούργο όπου ανακαλύψαμε ότι είχε τρυπήσει το ιγμόριο κ επειδή δεν είχα άλλα συμπτώματα πέρα από τα δέκατα μου έκανε ράμματα κ μου χορήγησε αντιβίωση για 15 ημέρες. Προχθές τα αφαίρεσα κ όλα δείχνουν πως η πληγή έχει κλείσει. Εγώ όμως συνεχίζω να έχω δέκατα (36,9-37,1) κυρίως το βραδάκι κ δεν ξέρω αν είναι κάτι φυσιολογικό ή πρέπει να το ψάξω αλλιώς.. σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η στοματοκολπική , λοιπόν επικοινωνία, έτσι λέγεται επιστημονικά η τρύπα στο ιγμόριο από την εξαγωγή του δοντιου, μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής. Καλύτερα βέβαια να είναι λίγο υποψιασμένος ο γιατρός και να έχει προηγηθεί ένας ακτινογραφικός έλεγχος της περιοχής, αλλά μπορεί να γίνει. Αυτό που δεν έπρεπε να γίνει είναι να μην κάνει ράμματα για να την κλείσει και να μη σας δώσει κατευθείαν αντιβίωση, αλλά να χρειαστεί να περιμένετε κάποιο καιρό.

      Ότι έγινε όμως έγινε.

      Πάμε τώρα στην αντιμετώπιση

      Για να είσαστε σίγουρος ότι πλέον έχει κλείσει η τρύπα θα κάνετε τη δοκιμασία Valsava. Δηλαδή θα πάρετε αναπνοή και κρατώντας την αναπνοή θα κλείσετε με τα χερια τη μύτη και θακάνετε αποσυμπίεση στα αυτιά.
      Επειδή είναι λίγο δύσκολο να το περιγράφω σας στέλνω ένα video απο το youtube

      https://www.youtube.com/watch?v=yVyTdyjrxWk
      Health Video on Otitis Media (Valsalva)




      Αν κάνετε φυσιολογικά αποσυμπίεση και δε φεύγει αέρας στο στόμα ή δεν ακούτε κάποιο θόρυβο από το στόμα σας σαν να φεύγει αέρας, τότε η τρύπα έχει κλείσει.

      Ιδανικά εκτός από την αντιβίωση θα πρέπει να σας είχε χορηγηθεί και καποιο αποσυμφορητικό για τη μύτη, για να μη προκληθεί κάποια φλεγμονή στη μύτη.

      Γνώμη μου είναι να πάτε σε κάποιο ΩΡΛ (Ωτορινολαρυγγολόγο) για να γίνει σίγουρα η διάγνωση και να βεβαιωθεί ότι προχωρά κανονικά η επούλωση. Στο γιατρό θα αναφέρετε το πλήρες ιστορικό καθώς και την αγωγή που πήρατε. Αυτός νομίζω θα σας κατευθύνει καλύτερα.

      Πάντως μου φαίνεται λιγο λογικό να έχετε ακόμα δέκατα, ειδικά εαν δε χρησιμοποιήθηκε η σωστή αντιβίωση και για το σωστό χρονικό διάστημα.

      Στη συνέχεια θα πρέπει να δείτε τι θα κάνετε με το θέμα του εμφυτεύματος. Πολύ πιθανώς να μην μπαίνει εμφύτευμα εκεί, λόγω του ότι το ιγμόριο είναι κοντά. Με αυτό θα συνεννοηθείτε με κάποιον οδοντίατρο ή και εμένα αν θέλετε. ΚΑλό είναι να έχετε μια πανοραμική ακτινογραφία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. ΠΕραστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα γιατρέ. Ομοιοπαθής κι εγώ καθως πριν από 17 μέρες έκανα εξαγωγή έγκλειστων άνω και κάτω δεξιών φρονιμτών και ο επάνω φρονιμήτης είχε ρίζες στο ιγμόριο με συνέπεια να ανοίξει τρύπα. Ο γναθοχειρούργος το κατάλαβε κατευθείαν και μου έκανε κανονικά τα ράμματα και έδωσε αντιβίωση για 12 μερες. Μου είπε λόγω της τρύπας να μη φυσάω την μύτη μου για 15 μέρες για να μην ανοίξει η πληγή. Ψάχνοντας στο Ίντερνετ για να δω πόσο καιρό κάνει να κλείσει η τρύπα βρήκα εδώ αυτό το σχόλιο σας. Έκανα τη δοκιμασία που περιγράφετε και δεν περνάει αέρας από το στόμα απλά νιώθω μια ελαφριά ενόχληση σαν τσίμπημα στο σημείο που είναι τα ράμματα(τα οποία είναι απορροφίσημα και τώρα τα βλέπω σιγά σιγά να χωνεύουν). Φαντάζομαι πως θα έχει κλείσει η πληγή στο ούλο αλλά η τρύπα στο ιγμόριο ακόμα θα υπάρχει. Η τρύπα αυτή επουλώνει με την πάροδο των ημερών ή μένει μόνιμα και η προστασία είναι το ούλο. Και αν επουλώνει πόσο καιρό περίπου χρειάζεται;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η τρύπα στο ιγμόριο σιγά σιγά επουλώνεται και αυτή οπότε μη σας προβληματίζει. Ο συνάδελφος από ότι περιγράφετε έκανε τα σωστά βήματα για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Πλήρης επούλωση δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πότε θα γίνει γιατί εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Πάντως πολύ χονδρικά σε ένα μήνα θα το έχετε ξεχάσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα γιατρέ

    Σε ένα δόντι που έχω έχει φουσκώσει η ούλα από μπροστά και από πίσω και πονάει όταν το αγγίζω τι πρέπει να κάνω.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Έτσι όπως μου το παρουσιάζετε μπορεί να είναι απόστημα. Περιοδοντικό(από τα ούλα) ή ενδοδοντικό (από καποιο δόντι).

      Περισσότερα για το περιοδοντικό απόστημα στην ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/07/periodontiko-apostima.html

      ενώ για το ενδοδοντικό απόστημα στην ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/07/endodontiko-apostima.html

      Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο κάποιον οδοντιατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε , και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  15. καλησπερα σασ και χρονια πολλα!προχτεσ πηγα να κανω εξαγωγη φρονημητη. εκτοσ οτι μου εδωσε περιπου 50 σφυριεσ για να τον βγαλει....χτυπωντασ τον φρονιμιτη μου εσπασε και ενα κομματι απ τον τραπεζιτη και ποναω! ειναι να μου κανει απονευρωση στον τραπεζιτη. συγκεκριμενα μια οχι και τοσο λεπτη φλουδα απο την μυλη...θα υπαρχει καποιο προβλημα μετα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Αν η απονευρωση γίνει σωστά, δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

      Όσο για το σύμβαμα που συνέβη, με το σπάσιμο του διπλανού δοντιού από το φρονιμήτη, εφ'όσον εσας δε σας προβληματισε,δε χρειάζεται να εκφέρω αποψη.

      Καλές γιορτές με υγεία. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  16. Γιατρέ γεια σας.
    Γνωρίζω οτι χωρίς εικόνα για το πρόβλημα μου μόνο εικασίες μπορείτε να κάνετε άλλα θα τολμήσω τις ερωτήσεις μου .
    Ο άνω δεξιά κεντρικός τομέας όντας απονευρωμένος σχεδόν μια 10ετια έσπασε πολύ κοντά στο ούλο ( δεν έχει μείνει σχεδόν καθόλου δόντι κάτω από το ούλο) Ο γιατρός μου πρότεινε εμφύτευμα που το απέρριψα λόγω κόστους και φόβου της διαδικασίας, γέφυρα που την απέρριψα γιατί δε θέλω να “καταστρέψω¨ τα 2 παράπλευρα δόντια και τέλος θήκη με χρήση άξονα την οποία και επέλεξα. Τον είδα όμως κάπως διστακτικό ότι μπορεί το δόντι να μη κρατήσει πολύ και του πρότεινα εγώ αν θεωρεί πως με το να μπει διπλή θήκη στους 2 κεντρικούς τομείς είναι πιο σίγουρο να κρατήσει το δόντι και μου είπε πως έτσι ο κίνδυνος ελαχιστοποιείτε.
    Τα προβλήματα – ερωτήματα εινια τα εξής
    Όντως μειώνετε ο κίνδυνος με διπλή θήκη , η το λέει γιατί με 2 θήκες αυξάνετε η αμοιβή του ? Να το “χαλάσω” το δίπλα δόντι ή όχι ? Αισθητικά νομίζω όμως πως θα είναι καλλίτερα.
    Άξονα είπε δεν θα βάλει προκατασκευασμένο αλλά χυτό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της απονεύρωσης και σε 1 εβδομάδα θα πάρει τα μέτρα για τον άξονα. Έχω ακούσει όμως πως οι άξονες πολλές φορές σπάνε και καταστρέφουν τη ρίζα . Ισχύει ? Ποιο υλικό άξονα είναι καλλίτερο ?
    Και τέλος ακόμη και με τα παραπάνω πάλι τον βλέπω διστακτικό . Δε θέλω να μου υπογράψει συμβόλαιο οτι το δόντι θα αντέξει όλη μου τη ζωή , αλλά ούτε να τον ρωτάω αν θα κρατήσει λίγους μήνες και να μου λέει δε μπορώ να σου πω τίποτα για το πόσο θα κρατήσει για να είμαι καλυμμένος. Είναι απάντηση γιατρού αυτή προς ασθενή ? Έχω χάσει το κουράγιο μου και είμαι και θα είμαι 3 εβδομάδες χωρίς δόντι. Θα πληρώσω αρκετά χρήματα και υπάρχει κίνδυνος όπως βλέπω το γιατρό σε 5-6 μήνες να είμαι χωρίς θήκες και δόντια.
    Συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα και ευχαριστώ εκ των πρότερων για την απάντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα σας. Καταρχήν ζητώ συγνωμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε εκ των προτέρων διγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα λεγόμενα του συναδέλφου (ασχετα από τον τρόπο που επικοινωνεί ή σας κάνει να νιώθετε). Και εξηγούμαι :

      1. Εφ'όσον έχει σπάσει αρκετά το δόντι, αν γίνεται να αποκατασταθεί ως δόντι, θα πρεπει να γίνει επανάληψη απονεύρωσης, άξονας και στεφάνη. Σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας, ο χυτός άξονας είναι και η καλύτερη λύση.
      Άρα κόστος : Επανάληψη ενδοδοντικής, άξονας χυτός και στεφάνη.
      2. Επάνάληψη απονεύρωσης,άξονα, και διπλή στεφάνη με το διπλανό δόντι. Καλύτερη σαν πρόγνωση διότι οι δυνάμεις μεταφέρονται καλύτερα στη διπλή στεφάνη παρά στη μονη. Και πάλι όμως αν είναι εφικτή η επανάληψη της απονέυρωσης.
      3. Εξαγωγή δοντιού και γέφυρα τριών τεμαχίων.
      Πλεονεκτήματα : Καλύτερη πρόγνωση και κλύτερο σχέδιο θεραπείας
      Μειονεκτήματα : Τροχίζουμε δύο δόντια. Και θα πρεπει να δούμε αν ο πλάγιος τομέας που είναι μικρό δόντι αντέχει τέτοιο τρόχισμα ή θα πρεπει να τον απονευρώσουμε.
      4. Εμφύτευμα. Ιδανικό για αποκατάσταση ενός δοντιού.
      Πλεονεκτήματα. Δεν τροχίζουμε διπλανά δόντια.
      Μειονεκτήματα : Το κόστος είναι ελαφρώς αυξημένο.

      ΚΑλύτερα να πάρετε μια δεύτερη γνώμη απο εναν άλλο συνάδελφο ή και από εμένα αν το επιθυμείτε κατ'όπιν ραντεβού και κλινικής εξέτασης.

      Με το συνδυασμό των δύο διαγνώσεων θα αποφασίσετε καλύτερα. Μόνο να μη βασίσετε την αποφαση σας αποκλειστικά στο κόστος. Φυσικά θα παίξει καθοριστικό παράγοντα, αλλά να τη βασίσετε και στην μακροχρονιότητα μιας αποκατάστασης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα γιατρέ. Εδώ και δύο ημέρες έχει πρηστεί το ουλο μου στην κάτω γναθω έχει κοκκινισει αρκετά και με πονάει.. Υπάρχει κάποιο φαρμακο η αντιβίωση που μπορώ να πάρω για να απαλυνω τον πόνο ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Το ίδιο είναι και η σύσταση για φαρμακευτική αγωγή χωρίς κλινική εξέταση.

      Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα γιατρέ και συγχαρητήρια για τη σελίδα.
    Το πρόβλημα μου είναι το εξής.

    Είχα κάνει απονεύρωση στον 1ο γομφίο κάτω δεξιά
    πριν κάποια χρόνια (γύρω στα 6) όπου δεν ξέρω αν έγινε κάτι στραβά, διότι μετά από 2 χρόνια περίπου έβγαζα ένα σπυράκι με πύον πάνω στο ούλο, δίπλα ακριβώς από το δόντι εκείνο,που σιγά σιγά έγινε ένα "φούσκωμα"
    σε όλο το ούλο στην κάτω δεξιά πλευρά που αν το πίεζα
    έβγαζε πύον.


    Στην αρχή με ενοχλούσε,μια φορα είχα πρηστεί κιόλας,αλλά
    δυστυχώς εκείνο τον καιρό δεν μπορούσα να λείψω καθόλου απ την δουλειά μου, λόγω σαιζόν,για να επισκεφτώ κάποιο γιατρό, κι έτσι αφού μετα σταμάτησε να με ενοχλεί ,το αμέλησα μιας και είμαι κι εγώ δυστυχώς από αυτούς που πάνε στο γιατρό μόνο όποτε έχουν πρόβλημα.

    Στο παρόν λοιπόν ,το φούσκωμα αυτό υπάρχει ακόμα
    σε πιο ήπια μορφή αλλά είναι σκληρό και δεν βγάζει πύον
    ή τουλάχιστον δεν το βλέπω εγώ ,ίσως γιατί πλέον βουρτσίζω πιο τακτικά τα δόντια μου.

    Μετά απο τόσο πρόλογο κι αφού διαβάζεις ακόμα,
    ορίστε και η ουσία του προβλήματος μου.

    Επισκέφτηκα -επιτέλους- ένα γιατρό τώρα πρόσφατα,
    έχει ανοίξει το δόντι κι έχει βρει 2 ρίζες από τις 3 (προς το παρόν) και μένει να βρει και την τρίτη η οποία όπως λέει
    πιθανών παρουσιάζει και το πρόβλημα.
    Το θέμα είναι όμως ότι, όπως λέει ίσως και να μην μπορεί
    να βρεθεί η ρίζα ή ίσως και αν βρεθεί μπορεί το πρόβλημα να μην λυθεί οπότε μου μιλάει σοβαρά για πιθανότητα εξαγωγής του δοντιού.

    Υπάρχει τέτοια πιθανότητα;
    Εσείς τι θα με συμβουλεύατε;
    'Οπως κατάλαβα ο συγκεκριμένος γιατρός
    δεν έχει παρόμοια εμπειρία, οπότε μήπως να επισκευτώ
    και κάποιον ενδοδοντιστή;
    Να σημειώσω επειδή διάβασα κάτι σχετικό εδώ,
    ότι δεν μου έχει δώσει κάποια αντιβίωση ώστε να μαλακώσει
    το ούλο και να μου αφαιρέσει το πύον.

    Συγνώμη αν σας κούρασα,απλά ήθελα να ξέρετε
    λίγο το ιστορικό ώστε να σχηματίσετε μια καλύτερη άποψη
    επί του θέματος.

    Ευχαριστώ προκαταβολικά.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά σαν μια πρώτη εκτίμηση έχετε δίκιο να πιστεύετε ότι η απονεύρωση δεν είχε γίνει σωστά την πρώτη φορά. Αυτό το "σπυράκι" που περιγράφετε, πιθανόν να είναι απόστημα, δηλαδή να μπρούσε να παραχευτευθεί από εκεί το πύον της μη θεραπευθείσας βλάβης και για αυτό δεν πρηστήκατε έντονα μέχρι τότε.

      Πάμε τώρα στο τώρα.

      Βρηκατα εναν γιατρό και χαίρομαι που ξεκινήσατε τη θεραπεία σας. Αν ο γιατρός δεν μπορεί για τον άλφα ή βήτα λόγο να δώσει λύση στο ενδοδοντικό σας πρόβλημα, μια και υπερβαίνει των κλινικών του δεξιοτήτων δεν είναι λάθος να σας παραπέμψει σε κάποιον εξειδικευμένο. Ίσα ίσα, είναι το σωστό πράγμα, και η σωστή διαδικασία, από την οποία θα βγείτε κερδισμένος και εσε΄ςι μια και το δόντι θα σωθεί και αυτός μια και θα έχει έναν ευχαριστημένο ασθενή στον οποίο θα κάνει μια επανορθωτική αποκατάσταση.

      Πιστεύω θα πρεπει να του μιλήσετε για το ενδεχόμενο να σας παραπέμψει σε κάποιον ενδοδοντιστή για μια γνώμη και πιθανώς για την ενδοδοντική θεραπεία.

      Αν θεωρήσετε ότι κάτι τέτοιο είναι χάσιμο χρόνου ή δε θέλετε να εμπλακείτε σε συγκρουση με το γιατρο τότε αναζητήστε μόνος σας κάποιον ενδοδοντιστή για μια γνώμη ή/και πιθανως για θεραπεία. Στη συνέχεια με την τελική ακτινογραφία από τον ενδοδοντιστή στα χέρια μπορείτε να επανέλθετε στο γιατρό σας για το επανορθωτικό κομμάτι, μια κι αοι ενδοδοντιστές δεν κάνουν επανορθωτικές εργασίες.

      Τώρα ως προς το μαλάκωμα του ούλου, δεν μπορώ να σας πω τι είναι και αν η αντιβίωση θα το κάνει να μαλακώσει. ΜΠορεί να έχει κερατινοποιηθεί πλέον, δηλαδή να μείνει για πάντα μια ανεπαίσθητη φουσκάλα. Αυτό θέλει κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα γιατρέ. Συγχαρητήρια για το blog σας και για τις τοποθετήσεις είτε με τ΄άρθρα και τις απόψεις που δημοσιεύετε. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που ίσως είναι αρκετά δύσκολο ν΄απαντηθεί. Αφορά εμφύτευση δοντιών. Είναι πραγματικά τόσο ακριβό το κόστος του;; Η τιμές που έχω πάρει από τρεις διαφορετικούς γιατρούς κυμαίνονται μεταξύ 1300Ε-1500Ε το ένα! Εγώ που θέλω 13-14 δόντια θα πρέπει να υπολογίζω γύρω στα 19.000Ε με 20.000Ε!; Αν είναι όντως αυτές οι τιμές τότε πρέπει να κερδίσω κανένα λαχείο αλλιώς με βλέπω με μασελίτσα. Είμαι 40 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ καλή για να απαντηθεί στα στενά όρια ενός σχολίου. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να την απαντήσω σε μορφή ανάρτησης, την επόμενη τετάρτη.

      Πάντως για να μη σας αφήσω ξεκρέμαστο μέχρι την ανάρτηση, ένα δόντι δεν ισούται με ένα εμφύτευμα. Μπορούν αναλόγως των δοντιών που λείπουν να γίνει στρατηγική τοποθέτηση εμφυτευμάτων και να στηριχθούν γέφυρες.

      Παντως αν σας λείπουν 14 δόντια το ποσό που θα πληρώσετε για μια ακίνητη αποκατάσταση δηλ όχι μερική οδοντοστοιχία θα είναι μεγάλο. Οχι της τάξεως των 20000 αλλά και πάλι θα έχει το οικονομικο μέγεθος ενος αμαξιού πόλης! Με μια μερική αποκατάσταση (μηχανάκι) το κόστος θα είναι μειωμένο κατά πολύ διότι η μερικη μας επιτρέπει να υποκαθισούμε ταυτόχρονα πολλά δόντια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Μείνετε συντονισμένος για την ανάρτηση της Τετάρτης!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας. Βεβαίως και με καλύψατε προς το παρόν. Και με ανυπομονησία θα αναμένω ως και την Τετάρτη την ανάρτησή σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων λοιπόν. Αναστασία Κ. Καλό Π/Σ/Κ

      Διαγραφή
    3. Και επειδή οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται, ορίστε η ανάρτηση που υποσχέθηκα.

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2015/03/mou-leipoun-polla-dontia-thelo-emfitevmata.html

      Καλή ανάγνωση και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  20. ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΕΝΑ ΣΥΜΒΑΝ ΝΑ ΘΕΣΩ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ.ΠΡΙΝ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΑΝΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ, Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΔΟΝΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΟΣ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΔΟΝΤΙ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΚΑΝΑ ΕΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΜΑΥΡΗ ΑΥΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΥΠΕΘΕΣΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ.ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΔΟΝΤΙ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΙΕΙ ΑΣΤΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΣΦΡΑΓΙΜΕΝΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΩ ΟΧΙ ΛΕΕΙ ΑΥΤΗ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΕΕΕ Η ΡΙΤΙΝΗ ΜΑΥΡΙΖΕΙ.ΟΜΩΣ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΝΙΩΘΩ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΝ ΜΑΣΩ ΛΙΓΟ ΠΟΝΟ ΔΕ ΞΕΡΩ ΜΗΠΩΣ ΔΕ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΦΤΑΙΝΕ ΥΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ. ΑΝ ΠΑΩ ΣΕ ΕΝΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ? ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΑΦΕ Η ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Πάμε στην ερώτηση σας . ΌΠως καταλαβαίνετε η ερώτηση είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά σε γενικές γραμμές, όταν μαυρίζει η ρητίνη σημαίνει ότι θέλει άλλαγαμ ή θα θελήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό γιατί ή έχει απορροφήσει χρωστικές ή έχει ξαναπιάσει τερηδόνα. Το θετικό με τα άσπρα σφραγίσματα είναι ότι κάτι τέτοιο φαίνεται, σε αντίθεση με τα μαύρα που δε φαινόταν τίποτα γιατί ήδη ήταν..μαύρα!

      Δεν υπάρχει σημείο που ο δοντίατρος να μην μπορεί να καθαρίσει. Ο καθαρισμός γίνεται με την αποκοπή, την αφαίρεση δηλαδή. Για αυτό η ειδικότητα μας είναι μικρο-χειρουργική, είμαστε χειρουργοί οδοντίατροι. Άρα μπορούμε να αφιρέσουμε όλες τις βλάβες, αν το κρίνουμε σωστό και πρέπον.

      Ελαφρώς καφέ στίγματα δεν είναι το ίδιο με μαύρα στίγματα. Τα ελαφρώς καφέ ή καφετό-μαυρα μπορεί να είναι στάσιμη τερηδόνα. Δηλαδή τερηδόνα που κάποια στιγμη΄ξεκίνησε να κάνει βλάβη, αλλά τη σταμάτησε ο οργανισμός κάνοντας ο ίδιος επανόρθωση της βλάβης. Αυτές τις βλάβες δεν τις πειράζουμε συνήθως αν δεν ενοχλούν αισθητικά.

      ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ είναι οι μαύρες βλάβες, που συνήθως είναι τερηδόνα. Αλλά για αυτό πρέπει να υπάρχει κλινική διάγνωση.

      Ποιες τροφές βοηθούν τη στοματική υγεία και ποιες την δυσκολεύουν ειναι πάσα για μια ανάρτηση που ήδη ετοιμάζεται και θα είναι έτοιμη μέσα Απριλίου.

      Μείνετε συντονισμένος/η!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα.θελω να σας κανω μια ερώτηση.υπάρχει περίπτωση αν τρυπήσει κάποιο απονευρωμενο δόντι να πονάει στο γλυκό η είναι ενα από τα δίπλα κ απλά ο πονος χτυπάει εκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το πιο πιθανό, αν έχει γίνει η απονεύρωση σωστά, είναι να είναι κάποιο από τα διπλανά δόντια,και ο πόνος απλά να χτυπάει εκεί.

      Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε ενα γιατρό σύντομα, για μια πιο σωστή διάγνωση και φυσικά για θεραπεία του προβληματος σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα γιατρέ,

    Έψαχνα σε αυτό http://www.doctoranytime.gr/s/Odontiatros/ATHINA το website για οδοντίατρο στην Αθήνα, αλλά δε σας βρήκα. Που μπορώ να δω συγκεντρωμένες πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τα κόστη σας;

    Ευχαριστώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πληροφορίες σχετικά με το ιατρείο και τις υπηρεσίες μπορείτε να βρείτε στο site odontiatro.gr.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα γιατρέ.
    Δυστυχώς έκανα απονεύρωση λόγω αποτυχίας σφραγίσματος. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η διάρκεια ζωής του απονευρωμένου δοντιού τι πρέπει να προσέχουμε κλπ γιατί είναι το τελευταίο δόντι (τραπεζίτης) που δέχεται και την μεγαλύτερη πίεση στο μάσημα της τροφής.
    Ευχαριστώ πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερωτηση σας είναι λίγο ημιτελής. Εκτός από την απονεύρωση έγινε και αποκατάσταση του δοντιού, είτε με σφράγισμα ή με θήκη. Επίσης πιθανόν είναι το σφράγισμα να είναι ανασύσταση, δηλαδή μεγάλο, οπότε μπήκε και κάποιος άξονας.

      Σε γενικές πάντως γραμμές η διάρκεια ζωής ενός απονευρωμένου δοντιού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη διάρκεια ζωής ενός κανονικού δοντιού, αν η απονεύρωση και η αποκατάσταση που ακολουθησε έχουν γίνει καλά.Υπάρχουν απονευρώσεις που έχουν κρατήσει και 20 χρόνια στο στόμα του ασθενούς και εξακολουθούν να είναι καλές.

      Δε χρειαζεται να προσέχετε κάτι συγκεκριμένο. Το τελευταίο δόντι όντως δέχεται φορτίσεις κατά τη μάσηση (συνήθως περισσότερες φορτίσεις δέχονται τα στρατηγικά δόντια όπως ο πρώτος τραπεζίτης). Θα προσπαθήσετε να μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας σαν εργαλεία και να μη κόβετε ή να σπάτε πχ ξηρούς καρπούς.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  24. Καλησπερα, ειμαι εφηβη και φοραω μασελακι χωρις να εχω βαλει σιδερακια διοτι το προβλημα ηταν μικρο. Το φοραω σχεδον 1,5 χρονο και τωρα το φοραω για σταθεροποιηση.
    Εχω βγαλει μια αφθα στο στομα κ εδω και 6 μερες και με εμποδιζει να βαλω το μασελακι διοτι ακουμπαει το σιδερακι πανω κ ποναει πολυ. Υπαρχει κινδυνος να ξαναστραβωσουν αν πχ δεν το φοραω για 12 μερες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά , δε νομιζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα να μην το φοράτε για 12 ημέρες. Πάντως θ μπορούσατε να δοκιμασετε να το φοράτε λιγο ακόμα και με την άφθα και ν το βγάζετε όταν πονάτε.

      Επίσης να έχετε υπόψιν σας αν κάνετε να το φορέσετε 12 μέρες, την πρώτη φορά που θα το φορέσετε θα νιώθετε ότι σας σφίγγει πολύ. Το συναίσθημα αυτό θα φύγε μετά από λίγο.

      ΕΛπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, η διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω πολυ !!

      Διαγραφή
  25. Καλησπερα σας! Θα ηθελα την γνωμη σας για το περιστατικο που με ταλαιπωρει για τριτη φορα. Πριν απο εναμιση χρονο εκανα απονευρωση στον ανω γομφιο. Το καλοκαιρι του 2015 μετα απο παρα πολυ πονο και πριξιμο πηρα πολυ αντιβιωση και επανελαβα την διαδικασια της απονευρωσης. Στο ακροριζιο του δοντιου ειχε σχημετιστει κυστη. Πηρε αρκετες μερες για να στεγνωσει το δοντι ωστε ο γιατρος μου να μπορεσει να σφραγισει τη ριζα και τελικα το δοντι. Δυστυχως μετα απο τρεις μηνες εκανε οιδημα και πονο. Μου χορηγηθηκε αντιβιωση και αναμενω. Ο γιατρος μου μου προτεινει επαναληψη της απονευρωσης με την ελπιδα να μπορεσει να μπει το φαρμακο στισ καθετες διακλαδωμενες ριζουλες. Διαφορετικα συστησε ακροριζεκτομη και τριτη λυση η εξαγωγη. Εγω, λογω επαναλαμβανομενου πονου και μη νομιζοντας οτι θα μπορεσει να ηρεμισει (ετσι το νιωθω) ποτε αυτο το δοντι επιθυμω την αφαιρεση του. Πιστευετε οτι μπορει μια τριτη απονευρωση να πετυχει? Και δευτερον σε περιπτωση εξαγωγης πρεπει να βαλω γεφυρα η μπορει να μεινει κενο το σημειο εφοσον ειναι στην πανω γναθο. Στην κατω υπαρχουν ολα τα δοντια. Ποιος ο μεγιστος κατα προσεγγιση χρονος που συνησταται απο την εξαγωγη μεχρι την τοποθετηση γεφυρας? Σας ευχαριστω πολυ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Η τρίτη επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας, εχει πολύ λιγότερα ποσοστά επιτυχίας από τη δεύτερη και συντριπτικά λιγότερα από ότι η πρώτη. Επιπρόσθετα κατά τη γνώμη μου καλύτερα η τρίτη προσπάθεια να μη γίνεται απο τον ίδιο επεμβαίνοντα, αλλά από εναν εξειδικευμένο συνάδελφο, τον ενδοδοντολόγο ή ενδοδοντιστή, ο οποίος έχει την κατάλληλη υποδομη πχ μικροσκόπιο και μεγαλύτερη εκαπίδευση πχ ειδικότητα σε επίπεδο Μαστερ. Αν ο συνάδελφος που σας έκανε το δόντι είναι εξειδικευμένος δεν μπορώ να το γνωρίζω. Μπορείτε όμως να τον ρωτήσετε τη γνώμη του σχετικά με την παραπομπή σε κάποιον ακόμα πιο εξειδικευμένο. Δεν είναι λάθος να γνωρίζουμε τις ιακνότητες και τις δυνάμεις μας και να συνεργαζόμαστε με πιο εξειδικευμένους συναδέλφους αν αυτό κρίνουμε σωστό, προς όφελος του ασθενούς.

      Η ακροριζεκτομή λύνει το πρόβλημα, αν η απονεύρωση (καλύτερος όρος είναι η ενδοδοντική θεραπεία) είναι άρτια. Και αυτή όμως έχει σαφείς ενδείξεις και αντενδείξεις.

      Θα πρέπει να συζητήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας κάθε σχεδίου θεραπείας με το συνάδελφο που είναι επιφορτισμένος με την ιατρική σας περίθαλψη.

      Αν τελικά βγει το δόντι,οι λύσεις είναι είτε γέφυρα είτε εμφύτευμα. Δεν υπάρχει μέγιστος και ελάχιστος χρόνος. Καλό είναι όταν η επούλωση είναι ικανοποιητική να γίνεται η αντικατάσταση του ελλείποντος δοντιού και για λόγος αισθητικότητας αλλά και για λόγους λειτουργικότητας, μια και όταν λείπει ένα δόντι, τα υπόλοιπα δόντια επιφορτίζονται με το να "μασανε" και για αυτό.

      Εν ολίγοις συζητήστε με τον οδοντίατρο σας για όλα τα παραπάνω και αν δεν είσαστε ικανοποιημενος με τα λεγόμενα του, μπορείτε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη.

      Η τελική επιλογή πάντα είναι δική σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα κ. Βλασταράκο και συγχαρητήρια για το blog σας!
    Θα ήθελα να μοιραστώ την ανησυχία μου μαζί σας κι αν είναι εύκολο να μου πείτε την γνώμη σας!
    Πριν από 8 ημέρες έκανα εξαγωγή σε τρείς ημιέγκλειστους φρονιμίτες, ακολούθησαν ράμματα τα οποία αφαίρεσα χθες! Ο ένας φρονιμίτης (στην κάτω γνάθο) ήταν αρκετά δύσκολη εξαγωγή και έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στο οποίο εισχωρεί τροφή και ανησυχώ για τυχόν μολύνσεις. Ο γιατρός, μου έδωσε μία σύριγγα για να πλένω την περιοχή με στοματικό διάλυμα όμως η τροφή δεν αφαιρείται εύκολα.. Υπάρχει κίνδυνος αν μείνει στο κενάκι τροφή? Και θα ήθελα να ρωτήσω ακόμη σε πόσο περίπου χρονικό διάστημα επουλώνονται πλήρως αυτά τα κενά? (Είμαι γυναίκα, 23 ετών, μη καπνίστρια)
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια. Συγνώμη για την καθυστεερημένη απάντηση.

      Μέχρι τώρα θα έχετε μια ικανοποιητική επούλωση, μια και σε ασθενή τόσο νέα και μη καπνίστρια ο χρόνος επούλωσης κυμαίνεται περίπου στις 3 εβδομάδες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει τροφή στο κενό, αλλά καλά έκανε ο συνάδελφος και σας έδωσε μια σύριγγα για να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Το ίδιο βεβαια αποτέλεσμα θα είχαν στοματοπλύσεις με το στοματικό διάλυμα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα, εστω και καθυστερημένα. Καλές γιορτές με υγεία και πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα,
    πριν απο 4 ημερες φορεσα αορατους ναρθηκες clear aligners,οι οποιοι έχουν ένα μηχανισμό στο πίσω μέρος τους, που θα βοηθήσει τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών να ανοίξουν( κάθε δεύτερη μέρα πρέπει να σφίγγω αυτόν τον κοχλία με τη χρήση ενός κλειδιού). Το πρόβλημα είναι ότι αντιμετωπίζω δυσκολία στην ομιλία, κυρίως όταν προφέρω συρριστικά σύμφωνα, σε σημείο που έρχομαι σε άβολη θέση στις κοινωνικές επαφές και στη δουλειά μου.Θα βελτιωθεί αυτή η δυσκολία και σε πόσο χρόνο; Τους νάρθηκες με το συγκέκριμένο μηχανισμό θα πρέπει να τους φορέσω για ένα μηνά. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και η απάντηση κανονικά θα πρέπει να έρθει από το θεράποντα ιατρό σας.

      Και αυτό γιατί ειναι λογικό να αντιμετωπίζετε δυσκολία στην ομιλία, μια και άσχετα με το μικρό όγκο, δεν παύουν οι νάρθηκες να μην ευνοούν την ομιλία, ειδικά όταν εχουν την εξελίκτρα(αυτόν τον κοχλία) και όταν τους φοράτε και τους δύο μαζί.

      Εγώ συστήνω στους ασθενείς μου, να τους φοράνε όσο το δυνατόν περισσότερο, αν γίνεται και στη δουλειά,αλλά δεν επιμένω σε αυτό. Είμαι ευχαριστημένος με 10 ώρες την ημέρα, στην πρώτη φάση της θεραπείας.

      Όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσετε με το γιατρό που είναι υπεύθυνος για τη θεραπεία σας. Εγώ δεν μπορώ να επέμβω σε άλλου συναδέλφου σχέδιο θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας. Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Πριν 6 μήνες περιπου έκανα απονεύρωση στο 1ο γομφιο στη κάτω αριστερά πλευρά. Η απονεύρωση έγινε σωστά και δεν είχα κάποιο θέμα. Γενικά όμως όταν πίνω κρύα όταν χρησιμοποιώ πιο πολύ αυτή τη πλευρά για μάσηση ή ακομα και όταν το ενοχλώ με τη γλώσσα για δοκιμή νιβθω στιγμιαία ενόχληση. Είναι ανησυχιτικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ξέχασα να αναφέρω ότι η απονεύρωση έγινε χωρίς θήκη, λόγω οικονομικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Στην προκειμένη περίπτωησ δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω σαφή απάντηση, μια και χρειάζεται κλινική και ακτινογραφική απεικόνιση της περιοχής.

      Μπορεί να οφείλεται στην επούλωση της περιοχής, αλλά μπορεί και να είναι κάτι το οποιο χρήζει διερεύνησης.

      Καλύτερα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας ή εναν άλλο οδοντίατρο αν το επιθυμείτε για μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  30. Γιατρε καλησπερα.Θα ηθελα τη γνωμη σας επι δοσολογιας αντιβιωσης. Εγινε εξαγωγη ημιεγλειστου φρονημιτη κατω δεξια και μου συνεστηθη αντιβιωση ως χημειοπροφυλαξη μια βδομαδα πριν και μια βδομαδα μετα την εξαγωγη με τις εξης δοσολογιες: Amoxil 1000 και Flagyl ανα 12 ωρο και brufen επι πονου ανα 8ωρο....δεν ειναι λιγο υπερβολικη διπλη αντιβιωση για 15 μερες...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Αφενός δε γνωρίζω αν πάσχετε από κάποια πάθηση που να δικαιολογεί τη λήψη αντιβιώσης. Αλλά και έτσι να είναι το διπλό σχήμα για 15 ημέρες μάλλον είναι υπερβολικό. Και λέω μάλλον, διοτι δεν γνωρίζω με τι θεραπευτικά κριτήρια σας το έδωσε ο συνάδελφος.

      Αν έχετε κάποια απορία σχετικά με το θεραπευτικό σχήμα,καλύτερα να μιλήσετε με το γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή.Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και των χειρισμών του είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος να σας απαντήσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας έχωεένα δόντι που μου έσπασε ένα κομματάκι μπροστά...τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις? Ευχαριστώ πολυ

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα σας γιατρε! Έχω ένα δόντι χαλασμενο και μου έσπασε ένα κομμάτι τι γίνεται σε αυτή την περιπτωση?? .Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Και αυτό γιατί δεν ξέρω πόσο δόντι έχει σπάσει και πόσο δόντι ήταν ήδη χαλασμένο.

      Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε, και το πιο σωστό, είναι να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο, αλλά πιο σωστό βήμα για μια σωστή θεραπεια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  32. Γεια σας και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρετε. Ελπίζω να μπορέσετε να δώσετε και στο δικό μου θέμα μια γνώμη. Από πολύ μικρή έχω στα δύο μπροστινά δόντια της άνω γνάθου δύο λευκά μικρά στίγματα. Έχω υποστεί ορθοδοντική θεραπεία ως ενήλικη και τώρα που αφαίρεσα τα σιδεράκια με απασχολεί να διορθώσω και αυτές τις κηλίδες, αν υπάρχει κάποιος τρόπος. Η οδοντίατρος μου, επιφυλάσσεται για τη μέθοδο της λεύκανσης. Καθώς δεν είναι σίγουρη ότι θα έχει αποτέλεσμα. Έπειτα από προσωπική μου έρευνα στο ίντερνετ, βρήκα κάποια άρθρα για τις όψεις πορσελάνης/ρητίνης. Θα μπορούσε αυτή η η μέθοδος να καλύψει τα άσπρα στίγματα; Και αν ναι, πόσο θα κοστίσει περίπου για δύο δόντια;

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Για τη διόρθωση των λευκών κηλίδων, πολύ καλά αποτελέσματα έχει δώσει η επεξεργασία με εναν ειδικό παράγοντα(opalustre),για την απομάκρυνση των επιφανειακών λευκών κηλίδων. Αυτό θα πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε παρέμβασης, διότι αν δεν εξαφανιστούν οι κηλίδες, σίγουρα θα ελαττωθούν,οπότε η οποιαδήποτε παρέμβαση που θα ακολουθήσει θα είναι πιο συνηρητική. Η τοποθάτηση του παράγοντα γίνεται στο ιατρείο, και έχει δώσειαρκετά καλά αποτελέσματα.

      Στη συνέχεια αν έχουν παραμείνει κηλίδες, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με μια διαδικασία λεύκανσης των δοντιών επιλέγουμε τις όψεις. Πιστεύω ότι είναι καλύτερες οι όψεις ρητίνης, από την άποψη ότι είναι πιο γρήγορες (1 ραντεβού)και πιο οικονομικές σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης.

      Όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον δοντίατρο σας, ή αν επιθυμείτε, μπορούμε να τα συζητήσουμε και μαζί μετά από κλινική εξέταση.

      Πάντως σίγουρα όλα λύνονται!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  33. Καλησπερα κε Βλασταρακο και συγχαρητήρια για το blog σας.
    Σήμερα το μεσημέρι κι εκεί που ετρωγα απλή μαρουλοσαλατα, έσπασε ενας γομφιος που είχα απονεύρωσει πριν περίπου 5 χρόνια! Στο κυνήγι μου να βρω οδοντίατρο, τελικά η πιο σύντομη επίσκεψη ειναι την Δευτέρα 21 του μηνός. Το δόντι δεν πονάει προφανώς επειδη ειναι απονευρωμενο, αλλα έτσι όπως τα είπα απο το τηλέφωνο στην οδοντίατρο μου, μου μιλησε για αξονα και στεφάνη αφου στην ουσία μου εχει φυγει το μισο δόντι καθέτως! Ψαχνωντας διαδικτυακά, βρηκα σε πολλές σελίδες αναφορές για το οτι άξονας απαγορεύεται σε διαβητικα ατομα στα οποια ανήκω!
    Τι ξέρετε γιαυτό εσεις, γιατι το να περιμένω μεχρι την Δευτέρα θα με φάει η αγωνια οσο να είναι και δεν ξερω τι θα μου προκύψει!
    Επίσης σε 3 χρόνια απο τώρα πρεπει να κανω μαγνητική για την μςση μου και δεν ξερω κατα ποσο ενας μεταλλικός άξονας σε ενα δόντι μπορει να την επηρεάσει!
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την οποια απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Δεν υπαρχουν έρευνες που να τεκμηριώνουν την απαγόρευση του άξονα στα δόντια διαβητικών. Αυτό που είπε η συνάδελφος είναι απόλυτα σωστό, αν μπορεί να σωθεί το δόντι. Και λέω αν, διότι αν έχει φύγει το μισό δόντι καθέτως, δηλαδή έχουμε ενα κάθετο κάταγμα, οι πιθανότητες να σωθεί το δόντι μειώνονται και ισως χρειαστεί εξαγωγή.

      Επίσης, δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα με τη μαγνητική ακτινογραφία. Τα κράμματα που χρησιμοποιούνται είναι τέτοια που δεν προκαλούν πρόβλημα.

      Εμπιστευθείτε τη θεράποντα ιατρό σας. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την υγεία σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή