Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Πρόβλημα με τα ούλα..

  Τις ημέρες αυτές είμαι στην Αγγλία για ενα συνέδριο πάνω στην ορθοδοντική ενηλίκων,οπότε οι αναρτήσεις μου θα είναι περιορισμένες.Ξέρω ότι ρίγη συγκινησης θα διαπεράσουν τους φανατικούς αναγνώστες των αναρτήσεων,αλλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος και για αναρτήσεις.Την ορθοδοντική ενηλίκων θα προσπαθήσω να καλύψω σε άλλη ανάρτηση (Update 01/15 Πατήστε εδώ για την ανάρτηση για την ορθοδοντική ενηλίκων).
  Η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στα ούλα.Όλοι μας προσέχουμε ιδιαίτερα τα δόντια μας.Τι γίνεται όμως όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα,όχι στα δόντια,αλλά στα ούλα μας?
  Τα ούλα στηρίζουν και προστατεύουν τα δόντια μας.Φυσιολογικά έχουν ροδοκόκκινο χρώμα.Ορισμένες φορές μπορεί να δούμε λίγο αίμα κατά το βούρτσισμα,ειδικότερα εαν έχουμε να βουρτσίσουμε πάνω από δύο μέρες.Πόσο πρέπει να μας προβληματίζει η εμφάνιση αίματος κατά το βούρτσισμα;Είναι κάτι φυσιολογικό ή όχι;
  Όταν τα ούλα μας είναι σε καλή κατάσταση,δηλαδή βουρτσίζουμε κάθε μέρα,πηγαίνουμε στον οδοντίατρο μια φορά το εξάμηνο ή μια φορά το χρόνο τουλάχιστον(μην κουνας το κεφάλι αγαπητέ  αναγνώστη,είπαμε μια φορά το χρόνο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ),μια μικρή αιμορραγία από τα ούλα ειδικότερα εαν έχουμε να βουρτσίσουμε πάνω από δύο μέρες δεν πρέπει να μας προβληματίσει υπερβολικά.Το φαινόμενο αυτό οφείλεται μάλλον σε ουλίτιδα,φλεγμονή των ούλων δηλαδή.Η ουλίτιδα,οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπολλείμματα των τροφών και η δράση των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας προκάλεσαν κάποια μικρή βλάβη στα ούλα.Τα ούλα για να μας ειδοποιήσουν,εμας που δε βουρτσίζουμε βγάζουν αίμα.Η αιμορραγία αυτή σταματάει δύο με τρείς μέρες από όταν ξεκινήσουμε να ξαναβουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας.Να έχετε υπόψιν σας ότι πολλοί,όταν βλέπουν αιμορραγία στα ούλα,παρακάμπτουν εκείνη την περιοχή.Αυτό είναι ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ.Ίσα ίσα εκεί που βλέπουμε ότι τα ούλα ματώνουν,πρέπει να βουρτσίζουμε πιο καλά,όχι πιο δυνατά.δεν θέλει κόπο,θέλει τρόπο!

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αυτή η αιμορραγία των ούλων δεν πρέπει να συγχέεται με την αιμορραγία που προκαλείται από το λάθος τρόπο βουρτσίσματος,που οδηγεί σε μηχανικό τραυματισμό των ούλων.

  Η ουλίτιδα είναι πλήρως θεραπεύσιμη,δηλαδή από ουλίτιδα μπορεί να επανέλθουμε σε πλήρη υγεία.Στις περιπτώσεις όμως που δεν θεραπεύεται,τότε θα επιδεινωθεί,θα περάσει από τη φάση της χρόνιας ουλίτιδας και τελικά θα γίνει περιοδοντίτιδα.
  Τι είναι η περιοδοντίτιδα?Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων,στην οποία τα μικρόβια ξεκινούν και καταστρέφουν το κόκαλο που στηρίζει τα ούλα.Με αποτέλεσμα τα δόντια να χάνουν τη σταθερότητά τους,να μετακινούνται,να αρχίζουν να κουνιούνται και-πολύ αργότερα βέβαια και αν δεν έχει γίνει κάποια θεραπεία-να χρειάζεται να βγουν.Συνήθως συνοδεύεται και από κακοσμία στόματος και πόνο στα ούλα.Στα πιο παλιά τα χρόνια(δηλαδή τέλη της δεκαετίας του 80) υπήρχε μια αρκετά "τρομοκρατική" διαφήμιση για την περιοδοντίτιδα στην ελληνική τηλεόραση την οποία και παραθέτω:


Το άλλο θέμα με την περιοδοντίτιδα είναι ότι όταν εμφανιστεί,ακόμα και να θεραπευτεί,το κόκκαλο που έχει χαθεί δεν ξαναβγαίνει,Δεν πάμε δηλαδή σε πλήρη υγεία,αλλά έχουμε θεραπευμένη περιοδοντίτιδα.Η προαναφερθείσα διαφήμιση,παρά το τρομακτικό σενάριο και την "διαφημιστική υπερβολή" είχε πιάσει διάνα στον πυρήνα της. Δηλαδή η ουλίτιδα εαν παραμείνει χωρίς θεραπεία,γίνεται περιοδοντίτιδα,τα ούλα πέφτουν(γιατί χάνεται κόκαλο),τα δόντια ξεκινούν να κουνιούνται(γιατί δεν στηρίζονται από αρκετό κόκαλο) και τελικά πέφτουν.Απλά η διαδικασία γίνεται σταδιακά.
  Η θεραπεία μπορεί να γίνει και από το γενικό οδοντίατρο και από τον εξειδικευμένο οδοντίατρο-περιοδοντολόγο. Συνήθως βέβαια οι περιοδοντολόγοι αναλαμβάνουν τις περιπτώσεις όπου θα χρειαστούν εκτεταμένη θεραπεία περιοδοντίτιδας και όχι τις απλές περιπτώσεις.
  Ένα τελευταίο έχει να κάνει και με τον τρόπο κοστολόγησης των παραπάνω πράξεων,που δεν είναι ενιαίος,αλλά κατά πράξη και περίπτωση.Τι εννοώ με αυτό;Άλλο πράγμα είναι ο απλός καθαρισμός και άλλο η θεραπεία ουλίτιδας ή η θεραπεία της περιοδοντίτιδας που προϋποθέτει περισσότερα ραντεβού.Για τη θεραπεία της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας απαραίτητος είναι ο καθαρισμός αλλά δε σταματάει εκεί.Στην ουλίτιδα συνήθως έχει άλλο ένα ραντεβού για να ολοκληρωθεί η θεραπεία των ούλων και μπορεί να περιλαμβάνεται καθαρισμό κάτω από τα ούλα με τοπική αναισθησία ,ενώ στην περιοδοντίτιδα γίνεται σιγουρα τοπική αναισθησία των ούλων και απομάκρυνση των μικροβίων και της πέτρας κάτω από τα ούλα.Τα ραντεβού ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης και τις αντοχές του ασθενούς και μπορεί να είναι από δύο(άνω και κάτω γνάθος) έως τέσσερα(ανά μισή γνάθο).
  Γι'αυτό μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο όταν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.Μην το αφήνετε να χρονίσει.Δεν θα περάσει από μόνο του,μόνο θα γίνει χειρότερο.

Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος



131 σχόλια:

  1. Καλησπέρα γιατρέ. Είμαι 34 ετών, επιρρεπής η αλήθεια είναι στα γλυκά, αλλά βουρτσίζω τα δόντια μου 2 φορές ή και παραπάνω την ημέρα. Έχω χρόνιο πρόβλημα ουλίτιδας, αλλά τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ότι τα ούλα μου δε ματώνουν καθόλου κατά το βούρτσισμα. Εδώ και καμιά βδομάδα χρησιμοποίησα φυσική σόδα μαζί με την οδοντόκρεμα που κάπου διάβασα ότι βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών, αλλά δυστυχώς παρατήρησα μια μικρή υποχώρηση στο ούλο του ενός μπροστινού άνω κοπτήρα. Αυτό με φόβισε η αλήθεια είναι, καθώς ο πατέρας μου έχει χρόνια περιοδοντίτιδα, η οποία ενδεχομένως να είναι και κληρονομική. Τι πρέπει να κάνω για να αντιμετωπίσω αυτή την υποχώρηση του ούλου; Μπορεί να επανέλθει όπως ήταν πρώτα ή δε γίνεται πλέον τίποτα; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δυστυχώς οι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά θα προσπαθήσω να; απαντήσω στο ερώτημά σας.

      Η φυσική σοδα βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών,γιατί απελευθερώνει οξυγόνο και οι κόκοι της,επειδή είναι μεγαλύτερη λειαίνουν το δόντι.Είναι σαν να τρίβουμε μάρμαρο με γυαλόχαρτο.Θα γυαλίσει,αλλά στη συνέχεια θα ξαναχασει το χρώμα του.Γνώμη μου είναι να αποφεύγετε τη χρήση της ή να χρησιμοποιείτε εναλλάξ με μια κανονική οδοντόκρεμα,μια οδοντόκρεμα που να περιέχει baking soda ή κάποιο αντίστοιχο σκεύασμα λευκαντικής οδοντόκρεμας.
      Να έχετε υπόψην ότι το αποτέλεσμα από τα προιόντα αυτά δεν είναι μόνιμο,αλλά ορισμένες φορές φεύγει μέχρι το επόμενο βούρτσισμα.Είναι δηλαδή καθαρά θέμα ψυχολογικό.Περισσότερες χρωστικές θα αφαιρεθούν με έναν καθαρισμό δοντιών από τον οδοντίατρο.
      Και πάμε τώρα στην ουσία του ερωτήματος.Έχετε χρόνια ουλίτιδα.Γνώμη μου είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας και να αναζητήσετε θεραπεία.Μπορεί η υποχώρηση στο ούλο να υπήρχε και να την παρατηρήσατε τώρα ή να είχε "φουσκώσει" το ούλο,λόγω φλεγμονής και τώρα που καθαρίσατε σχολαστικά,να επανήλθε στη θέση που ορίζει το κόκαλο που υπάρχει.Δηλαδή μπορεί να έχει υποχωρήσει το κόκαλο,πράγμα που είναι ένδειξη περιοδοντίτιδας. Αν υποχωρήσει δεν επανερχεται μόνο του,εκτός χρησιμοποιηθούν αναπλαστικές τεχνικές από τον οδοντίατρο,οι οποίες είναι και ακριβές και δεν εγγυώνται αποτέλεσμα.
      Σκοπός σας τώρα θα πρέπει να είναι αν μην υποχωρήσει άλλο το ουλο.
      Πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας ή αλλιώς σε κάποιον οδοντίατρο που εμπιστεύεστε.Αλλά αναζητήστε θεραπεία.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ, γιατρέ, για την αναλυτική, αλλά και άμεση απάντησή σας. Ήταν πολύ κατατοπιστική.

      Διαγραφή
    3. Γεια σας γιατρε εγινε κατι ανατριχιαστικο με τα ουλα μου δε ξερω γιατι λοιπον, ενα μικρο μερος- κομματι του ουλου μου εχει φυγει καπως και κρεμιεται φοβαμαι και ανυσηχω για πιο λογο βγηκε και;;;

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αδύνατη.

      Καλύτερα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο σε έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Μια σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    5. καλησπερα γιατρε ειμαι 11 χρονων και τα ουλα μου εχουν παει προς τα πανω και αυτο με αγχωνει πολυ απαντηστε εγκαιρα επειδη η οικογενεια μου αγχωνετε οπως και εγω!

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Τ γεγονός ότι τα ούλα σας έχουν πάει προς τα πάνω δεν μπορώ να γνωρίζω που οφείλεται χωρίς κλινική εξέταση.

      Σας προτρέπω λοιπόν να μιλήσετε με την οικογενεια σας και να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για να κλείσετε ενα ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Εκεί θα διαπιστωθεί αν υπάρχει κατι κακό, και αν υπάχει τότε θα θεραπευθεί.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα γιατρε. Ειμαι 14 χρονων. Εδω και τρεις μερες ειμαι αρρωστος.Σήμερα μολις ξύπνησα είδα οτι τα ούλα μου εχουν φουσκώσει. Μηπως εχουν φουσκωσει γιατι ειμαι άρρωστος. Ευχαριστώ παρά πολύ!!! Αν μπορείτε όσο πιο δυνατόν γρήγορα γιατί αγχώνομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Η ερώτηση είναι πολύ κλινική,οπότε δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια.
      Το φούσκωμα είναισ εόλα τα ούλα ή εντοπίζεται σε κάποια περιοχή;

      Τα ούλα μπορεί να έχουν φουσκώσει είτε λόγω του ότι επειδή ειστε αρρωστος αμελείτε να τα βουρτσίσετε όσο πρέπει ή διότι η εφηβεία συνδέεται με ορμονικές αυξομειώσεις(ή και συνδυασμό των δύο).

      Θα πρέπει καταρχήν να βελτιώσετε την άσκηση στοματικής υγιεινής.Να ανησυχείτε αν το φούσκωμα των ούλων συνοδεύεται και από πόνο.

      Αν αιμορραγούν τα ούλα,μπορεί να θέλετε έναν καλό καθαρισμό.Οπωσδήποτε θα ωφεληθείτε από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

      Μην ανησυχείτε λοιπόν.Απλά βουρτσίστε καλύτερα και αν θέλετε χρησιμποπιήστε και κάποιο στοματικό διάλυμα.Σε 3-5 μέρες τα πράγματα μάλλον θα έχουν βελτιωθεί.Με την πρώτη όμως ευκαιρία επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου..

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
    ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΓΙΛΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ(ΚΟΠΤΗΡΑ) ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΚΑΤΙΑ Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.

      Η διαδικασία ενός νεογιλού δοντιού δε διαφέρει από τη διαδικασία ενός μόνιμου δοντιού.Δηλαδή αναισθητοποιούμε την περιοχή(αν κουνιέται το δοντι πολοί οδοντίατροι παρακάμπτουν αυτό το βήμα-εγώ δε συμφωνώ),και χρησιμοποιούμε μοχλό και μετά οδοντάγρα,για να κάνουμε την εξαγωγή.
      Για περισότερα πάνω στην εξαγωγή δείτε την ανάρτηση
      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9543.html

      Ελπίζω να σας ενηνέρωσα.Πιθανώς να κάνω και μια ανάρτηση για τις νεογιλές εξαγωγές σύντομα.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!!είμαι εδώ κ δυο μέρες με ιογενής αμυγδαλίτιδα και πυρετό!και φυσικά παίρνω αντιβίωση!ξαφνικά χθες ξύπνησα και ήταν τα ούλα μου πρησμένα!!είναι από τις αμυγδαλές μου??η όχι??κ πριν από αυτό ήμουν για πολλές μέρες με επιχείλιο έρπη..κ επειδή πρώτη πρηστήκανε..ανησύχησα και σας ρωτάω..ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα σας είναι πολύ κλνικό οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά πιστεύω ότι λόγω του έρπη αλλά και της αμυγδαλίτιδας η άμυνα του οργανισμού σας έχει πέσει.Οπότε αν τα ούλα είναι λίγο πρησμένα ή λίγο κόκκινα είναι φυσιολογικό,μια και η άσκηση στοματικής υγιεινής είναι προβληματική αυτές τις μέρες.

      Το πρήξιμο είναι σε όλα τα ούλα ή είναι εντοπισμένο;

      Προσπαθήστε να κάνετε μπουκώματα με καποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας το οποίο στη συνέχεια θα κάνετε και γαργάρες.Θα βοηθήσει κα την αμυγδαλίτιδα και τα ουλα.

      Και φυσικά με την πρώτη ευκαιρία να πάτε στον οδοντίατρο ειδικά αν έχετε καιρό να κάνετε καθαρισμό.Γιατί η ουλίτιδα που έχετε μπορεί να είναι και από αυτό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά και γα τοιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα γιατρέ. Είμαι 19 ετών και πριν από 1,5 μήνα περίπου έκανα καθαρισμό γιατί είχα ουλίτιδα. Παρατήρησα όμως πως 15-20 μέρες μετά η ουλίτιδα επανήλθε γιατί τα ούλα μου είναι λίγο πρησμένα και κοκκινισμένα σε ορισμένα σημεία αν και έπλενα τα δόντια μου σχεδόν καθημερινά και χρησιμοποιούσα στοματικό διάλυμα με σύσταση του οδοντιάτρου. Προλαβαίνει να σχηματιστεί η πλάκα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Να ξαναεπισκεφτώ τον οδοντίατρο για να κάνω εκ νέου καθαρισμό; Το αλατόνερο θα με βοηθήσει μέχρι να μπορέσω να πάω; Είχε και ο πατέρας μου ουλίτιδα και δεν ξέρω μήπως έχω κι εγώ αυξημένη ευαισθησία λόγω κληρονομικότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων,που προκύπτει όταν δε βουρτσίζουμε πολύ καλά.Αφού έχετε εντοπίσει το θέμα σε συγκεκριμένα σημεία,τότε προσπαθήστε να βουρτσίσετε πιο σχολαστικά σε αυτά τα σημεία. Μη σας αποτρέπει το λίγο αίμα που βγαίνει,από το βούρτσισμα.

      Αν έχετε παλιά οδοντόβουρτσα πχ περισσότερο από 2 μήνες,αλλάξτε την.

      Βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε το μεσοδόντιο νήμα και τα πράγματα θα καλυτερεύσουν.

      Το αλατόνερο δε θα προσθέσει πολλά στην περίπτωση σας,αν χρησιμοποιείτε και το αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα.

      Εσεις που έχετε αυξημένη ευαισθησία,λόγω οικογενειακού ιστορικού πρέπει να είσαστε πιο σχολαστικός στην τήρηση στοματικής υγιεινής.

      Όλα αυτά,μπορείτε να τα συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας.Ειμαι σίγουρος ότι θα χαρει να απαντήσει κάθε ερώτηση σας. Εξάλλου είναι και αυτό υποχρέωση μας,να ενημερωνουμε τους ασθενείς!

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. γιατρε καλησπέρα σας..είναι δυνατόν τα ούλα να ματώνουν και λόγω αυξημένης κορτιζόλης δηλαδή λόγω στρες? έχετε συναντήσει τέτοιο περιστατικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα

      Τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορούν να δώσουν αυτόματες αιμορραγίες στα ουλα,αλλά στη διαφοροδιάγνωση της αιμορραγίας πρώτα βάζουμε την περιοδοντίτιδα ή/και το πλημμελή τρόπο βουρτσίσματος και μετά όλες τις υπόλοιπες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την αιμορραγία.

      Αν ήταν τόσο άγχος ή στρες πιθανώς θα έδινε και ευρηματα από άλλα σημεία του στοματογναθικού συστήματος όπως σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιων ή δάγκωμα των παρειών(μαγουλων).

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα γιατρέ,
    είμαι 22 χρονών,έχω κάνει 7 χρόνια ορθοδοντική και τελικα ολα μου τα κατω δοντια ειναι πλεον θεοστραβα..Παράλληλα μου βγαίνει και ο ένας κάτω φρονιμίτης..Παρατηρησα πρόσφατα στην κάτω γνάθο πως κάποια δόντια αν τα πιασω με το χερι και βάλω δύναμη παρουσιάζουν μια μικρή κινητικότητα..Ειναι περιοδοντίτιδα; Έχω τρομάξει πολύ πως θα χάσω όλα μου τα δόντια! Τι μπορω να κανω μεχρι το ραντεβου στον οδοντίατρο; Πλένω τα δόντα μου 2 φορες την ημερα και χρησιμοποιω και στοματικο διαλυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Καταρχην μην προσπαθείτε να διαπιστώσετε εαν εχουν κινητικότητα τα δόντια. Κινδυνεύετε να προκαλέσετε εσείς την κινητικότητα.

      Κατά δεύτερον, έχει ολοκληρωθεί η ορθοδοντική θεραπεία ή όχι;

      Όσο για την περιοδοντίτιδα, δεν αρκεί μια μικρή κινητικότητα.Βεβαια η διαγνωση μπορεί να τεθεί μετά από κλινική εξέταση, αλλά η περιοδοντίτιδα εφήβων ή η νεανική περιοδοντίτιδα έχει μικρά ποσοστά.

      Σας συμβουλεύω να πάτε στον οδοντίατρο σύντομα, για να τεθεί μια διάγνωση άρα και θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστω για την απαντηση!
    Ναι εχει περιπου 4-5 χρονια που τελειωσε η ορθοδοντικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα γιατρε,
    εδω και λιγους μηνες κανω μια ορθοδοντικη θεραπεια..ενω περιποιουμαι τα δοντια και η πλακα εχει υποχωρησει κατα πολυ βλεπω εδς και λιγο καιρο οτι ματωνουν πολυ οταν τα βουρτσιζω..προκειται για ουλιτιδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ορθοδοντική θεραπεία και συνήθως τα ακίνητα σιδεράκια προκαλούν δυσκολία στην απομάκρυνση του τοπικού παράγοντα δηλαδή της πέτρας, πλάκας, υπολειμμάτων τροφής κ.α.
      Αποτέλεσμα είναι τα ούλα να ματώνουν αλλά και να είναι ο ασθενής πιο πιθανό να αποκτήσει νέες τερηδόνες. Γι' αυτό οι ασθενείς που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία εντάσσονται σε ομάδες μέτριου και υψηλού τερηδονικού κινδύνου που σημαίνει επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και πιθανώς φθορίωση. Η φθορίωση ισχύει και για παιδιά και εφήβους αλλά και για ενήλικες. Συνήθως φθορίωση γίνεται με κάπιο ουδέτερο διάλυμα φθορίου, όχι ε όξινο, για να μην προκληθεί αποκόλληση των μεταλλικών brackets(αυτά τα εξαρτήματα ποθυ είναι κολλημένα στα δόντια και συγκρατούν τα σιδεράκια).

      Γνώμη μου είναι να πάτε στον οδοντίατρο για καθαρισμό τουλάχιστον. Ο οδοντίατρος μπορεί να συννενοηθεί με τον ορθοδοντικό, για οποιαδήποτε θέμα που άπτεται της θεραπείας σας.Και καλό θα είναι να ενταχθείτε σε ενα πρόγραμμα τουλάχιστον ανά εξάμηνο επανάκλησης για προληπτική θεραπεία(καθαρισμό και φθορίωση) για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα ούτε με τα ούλα σας ούτε με καινούριες τερηδόνες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  10. καλησπερα γιατρε
    ειμαι 20 ετων και προσφατα παρατηρησα οτι τα ουλα μου ειναι πρησμενα και ακριβως πανω απο τον 1ο ανω γομφιο εχει μαζεψει πυον και ματωνουν σε καποια σημεια τα ουλα μου στο βουρτσισμα..προκειται για περιοδοντιτιδα?ειναι αναστρεψιμη η κατασταση?εκτος απο την επισκεψη σε οδοντιατρο μπορω να κανω κατι εγω απο το σπιτι ετσι ωστε να μην εξελιχθει σε κατι χειροτερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η περιοδοντίτιδα είναι μια νόσος που συνήθως χτυπάει άτομα άνω των 25-30 εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που μιλάμε για εφηβική περιοδοντίτιδα.

      Σε εσάς οι πιθανότητες να είναι περιοδοντίτιδα είναι υπαρκτές, αλλά πολύ μικρές λόγω της ηλικίας σας. Αν είναι περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη, μια και το κόκαλο που έχει χαθει, δεν αναγεννάται. Σκοπός της περιοδοντικής θεραπείας είναι να αναχαιτήσουμε τη νόσο και να σταματήσουμε περαιτέρω βλάβη. Να μη χάσουμε δηλαδη αλλο κόκαλο.

      Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να κλείσετε ραντεοβύ σε έναν οδοντίατρο,αν επιθυμείτε μπορούμε να κλείσουμε και μαζί, για μια κλινική εξέταση.Εκεί θα βγει η διάγνωση για το πυον που μαζεύεται στο γομφίο και για την περιοδοντική κατάσταση των ούλων αλλά και για οτιδήποτε άλλο προκύψει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  11. Καλησπερα γιατρε ειμαι 18 ετων
    Εδω και ενα μηνα εχω παρει μια οδοντοβουρτσα οπου φτανει και σε πιο βαθια σημεια των δοντιων... μετα το βουρτσισμα εβγαζα αιμα και εδω και ενα μηνα δεν σταματαει .... αλλα και μες στην μερα αμα τα πειραζω με την γλωσσα(τα σημεια που με πονανε τα ουλα) βγαζω αιμα εκεινη την στιγμη; μηπως τα εχω τραυματισει και τωρα εχουν δημιουργηθει τραυματισμοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και ευχαριστω για το σχολιο.

      Η ερωτηση είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά δεν είναι απίθανο να έχεις κάνει κάποιο τραυματισμό στα ούλα.

      Μήπως όμως ο πιθανός τραυματισμός πιθανό να δρα συνεργικά με το οτι έχεις να επισκεφθείς καιρό τον οδοντίατρο?

      Γνώμη μου είναι να επισκεφθείς έναν οδοντίατρο, για να πάρεις μια καλύτερη γνώμη και πιθανόν και την καλύτερη θεραπεία δηλαδή μια θεραπεία ουλίτιδας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για ότι χρειαστείτε , μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα, γιατρε ειμαι 12 χρονων και εχω προβλημα με τα ουλα μου αν και βουρτσιζω τα δοντια μου 2-3 τη μερα τα ουλα παραμενουν φουσκωμενα, τι θα μπορουσα να κανω για να τα βουρτσισω πιο σωστα και να ξεφουσκωσουν
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Για να μην ξεφουσκώνουν τα δόντια και να είναι κόκκινα και πρησμένα παρά το γεγονός οτι τα βουρτσίζεις δύο φορές την ημέρα γίνονται ένα από τα 3 πράγματα (ή και ο συνδυασμός τους!) :

      1. Πιθανώς να μην τα βουρτσίζεις με σωστό τρόπο. Στην παρακάτω ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/03/blog-post_2416.html

      έχω ασχοληθεί με τον τρόπο βουρτσίσματος.

      2. Πιθανώς να μην τα βουρτσίζεις αρκετό χρόνο. Ο σωστός χρόνος είναι περίπου δύο (2) λεπτά

      3. Έχεις καιρό να πας σε οδοντίατρο για καθαρισμό.

      Καλύτερα λοιπόν να κλείσεις ραντεβού με εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείς για να τα συζητήσετε από κοντά και να σου προτείνει λύσεις για το οδοντιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

      Ελπίζω να σε βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, μη διστάσεις να ξαναεπικοινωνήσεις μαζί μου.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα γιατρέ. Πριν ένα μήνα πήγα στον οδοντίατρο μου επειδή μάτωναν τα ούλα μου κατά το βούρτσισμα. Ο γιατρός μου είπε πως έχω περιοντίτιδα (ήπιας μορφής). Ξεκινήσαμε τον βαθύ καθαρισμό και κάναμε μισή γνάθο την φορά. Πλέον έχουμε τελειώσει και συνεχίζω να βουρτσίζω και να καθαρίζω σωστά τα δόντια μου. Το θέμα είναι πως η δέξια πλευρά της κάτω γνάθου είναι αυτή που κάναμε καθαρισμό πρώτη (πριν 3.5 βδομάδες) και εδώ και 4-5 μέρες νιώθω μια ενόχληση θα μπορούσα να πω ελαφρύ πονο ειδικά όταν τρώω και όταν πιέζω ελαφρά τα δόντια μου με την γλώσσα. Ξανα επισκέφθηκα τον οδοντίατρο για αυτο τον λόγο και μου είπε ότι μάλλον θα είναι κάποιος μικρο τραυματισμός διότι τα ούλα μου φαίνονται πολυ υγειές. Απλά ο πόνος δεν έχει υποχωρήσει, θα έπρεπε να ανησυχώ ή απλά αργεί η επούλωση του? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά μου φαίνεται λογικό να έχετε μια ενόχληση μετά τον υποουλικό(βαθύ) καθαρισμό που κάνατε.

      Να έχετε όμως υπόψην ότι κανονικα το πρωτόκολλο της περιοδοντικής θεραπείας θέλει επανεξέταση και πιθανώς συμπληρωματικό καθαρισμό στις 4-6 εβδομάδες επούλωσης και ανάλογα με το βαθμό της ξανά θεραπεία κάθε 6 μήνες ή κάθε χρόνο.

      Δεν είναι δηλαδή μια θεραπεία και τελειωσε.

      Ολα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας. Έχοντας γνώση και της κλινικής σας εικόνας, είναι ο πλεον αρμόδιος να σας απαντήσει σε κάθε ερώτηση και να σας καθησυχάσει. Είναι υποχρέωση αλλά και χαρά του να σας λύσει την κάθε απορία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οποιαδήποτε άλλη απορία μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  14. καλησπερα γιατρε εχω στο πανω ουλο στα δεξια ενα σπυρακι μερικες φορες μαζευει πυον και ειναι κοκκινο ειναι σοβαρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και συχνά λανθασμένες.

      Παρ'όλα αυτά υπάρχουν δύο πιο πιθανές εξηγήσεις για το τι είναι αυτο σπυράκι.

      Η μια είναι να είναι ενδοδοντικό απόστημα, δηλαδή να έχει χαλάσει το δόντι τόσο πολύ που να χρειάζεται απονεύρωση.
      Περισσότερα για το ενδοδοντικό απόστημα μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/07/endodontiko-apostima.html

      Η δεύτερη πιο πιθανή εξήγηση (αλλά λιγότερο πιθανή από την πρώτη) είναι να είναι περιοδοντικό απόστημα, δηλαδή να έχει παγιδευθεί κάτι πχ πέτρα , πλάκα υπολειμματα τροφής κάτω από τα ούλα και να σας έχουν κάνει αυτό το μπιμπικάκι.
      Περισσότερα για το περιοδοντικό απόστημα θα βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/07/periodontiko-apostima.html

      Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες για το τι μπορεί να είναι.

      Οπότε θα σας συμβούλευα να κλείσετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο, ή και με εμένα αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση. Για να γίνει η σωστή διάγνωση και αν θέλετε να ακολουθήσει και η θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  15. ευχαριστω γιατρε πολυ για την απαντηση σας..απλα ηθελα να σας πω οτι στο μπροστινο μου δοντι ειχα κανει απονευρωση και αργοτερα μου τροχισε τα δυο μπροστινα μου δοντια και μου προσθεσε θηκες με βαση τα δικα μου..εξακολουθει να μη μου εξαφανιζεται το σπυρακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφ'όσον δεν εξαφανίζεται το σπυράκι, είναι καλύτερα να κλείσετε ραντεβού το συντομότερο δυνατό με εναν οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα γιατρέ και καλές γιορτές, είμαι 18 χρονών και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάει εδώ και καιρό στον οδοντίατρο και ήθελα να σας ρωτήσω..Από χτες που βουρτσιζω τα δόντια μου με πονάνε λιγο τα ούλα μου χωρίς όμως να ματωνω...είναι κατι σοβαρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'ολα αυτά κοιτάξτε αν είναι φθαρμένη η οδοντόβουρτσα σας. Αν έχετε να την αλλάξετε πάνω από δύο με τρεις μήνες τότε λόγω του ότι είναι φθαρμένη προκαλεί τραυματισμό στα ούλα.

      Για μια ολοκληρωμένη διάγνωση, καλό είναι να παρετε τηλεφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλές γιορτές με υγεία! Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  17. Καλησπερα ειμαι 19ετων και εχω παρατηρησει υφιζηση στο μπροστινο μου δοντι υπαρχει περιπτωση να το χασω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά χωρίς γνώση της κλνικής εικόνας είναι επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά η υφίζηση είναι κάτι που μας προβληματίζει σε αυτήν την ηλικία. Αν είναι εντοπισμένη σε ένα δοντι μπορεί να οφείλεται και στο λαθος τρόπο βουρτσίσματος. Αν είναι μικρή, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας του δοντιού ακόμα. Απλά πρεπει να δούμε σε το οφείλεται για να μπορέσουμε να την κάνουμε να μη μεγαλώσει.

      Το σίγουρο είναι ότι θα πρεπει να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κάνετε μια κλινική εξέταση και εναν καλό καθαρισμό. Η περιοχη που έχει υφίζηση τείνει να μαζέψει περισσότερη πέτρα, πλάκα και υπολείμματα τροφης άρα είναι πο ευαίσθητη τόσο στα προβληματα στα ούλα, όσο και στα προβληματα τερηδονας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδηποτε αλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα, είμαι 15 ετών..πρόσφατα παρατήρησα υφίζηση κυρίως στα δύο μπροστινά μου δόντια καθώς και πως "κουνιούνται"..Έχω ανησυχήσει πολύ καθώς φοβάμαι μην τα χάσω, η αλήθεια είναι πως γενικά δεν τα "φροντίζω" και πολύ..είχα και ουλίτιδα αλλά έκανα καθαρισμό πριν πολύ καιρό αλλά έχω τρομοκρατηθεί μήπως είναι περιοδοντότιδα, έκανα και εγώ το λάθος να χρησιμοποιήσω σόδα για να τα λευκάνω..ήθελα να ρωτήσω όμως, σαν μια προσωρινή λύση το αλατόνερο θα βοηθήσει στο να "σφίξουν" τα ούλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καταρχήν δεν έχει καμία σχέση η προσπάθεια λεύκανσης με σόδα με το γεγονός ότι κουνιούνται. Απλά όμως σταματήστε το.

      Δεύτερον πρέπει να διερευνηθεί γιατί κουνιούνται τα δόντια. Για αυτό πρέπει να επικοινωνήσετε με οδοντίατρο, ή και με εμενα αν το επιθυεμίτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Δεδομένου του μικρού της ηλικίας σας οι πιθανότητες για εφηβική περιοδοντίτιδα είναι υπαρκτές, αλλά μικρές. Για τη διάγνωση και κατά συνέπεια τη θεραπεία απαιτείται κλινική εξέταση.

      Μέχρι να πάτε σε οδοντίατρο, καλό είναι να βουρτίσετε συστηματικά. 2 φορές την ημέρα από δύο λεπτά τουλάχιστον τη φορά. Το αλατόνερο είναι μια λύση,γιατί εξουδετερώνει τη δράση των οξέων, αλλά δεν κάνει θαύματα.

      Αναζητηστε θεραπεία σύντομα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικονωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  19. Γιατρε καλησπέρα. Κανω χρηση καναβης.. και θελω να ρωτησω αν ειναι κακο για τα δοντια.. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Με την επίδραση της κάνναβης στα δόντια έχω ασχοληθεί στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/05/blog-post_04.html

      Συμπερασματικά ο λόγος που η ινδική κάνναβη προκαλεί τα προβλήματα στα δόντια είναι πολυπαραγοντικός.

      1.Προκαλεί μειωμένη έκκριση σάλιου στο στόμα.Το σάλιο είναι πολύ σημαντικό γιατί προστατεύει από τα μικρόβια,λόγω των αντιμικροβιακών ενζύμων που περιέχει αλλά και λειτουργεί ως ρυθμιστικό διάλυμα,για την ρύθμιση του pΗ του στόματος.

      2.Επίσης μετά τη χρήση, αυξάνεται η όρεξη,συνήθως για γλυκά.

      3.Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη θέλησης για στοματική υγιεινή προκαλούν τα τόσο έντονα προβλήματα στα δόντια.

      Εσείς ανήκετε σε ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση προβλημάτων στα δόντια. Οπότε καλό είναι να επισκέπτεστε πολύ συχνά πχ ανά τετράμηνο τον οδοντίατρο τουλάχιστον για καθαρισμό των δοντιών και φθρίωση και έλεγχο για τερηδόνες.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα Γιατρέ! Είμαι 21 χρονών. Οδοντίατρο έχω να πάω ένα χρόνο πριν, που είχα κάνει καθαρισμό. Επίσης χρησιμοποιώ φθαρμένη οδοντόβουρτσα και μπορεί να μην πλύνω κάθε μέρα τα δόντια μου. Τον τελευταίο μήνα περιπου κάθε πρωί σχεδόν που ξυπνάω τα δόντια μου είναι ματωμένα και το στόμα ''μυρίζει'' άσχημα.
    Με το που ξύπνησα την Παρασκευή ήταν κατακόκκινα τα ούλα και πρησμένα ειδικά ανάμεσα στους δυο πάνω κοπτηρες. Σήμερα είναι ακόμα πρησμένα, αν και λιγότερο.
    Εντωμεταξύ φουσκωσαν και τα ούλα στα πίσω δόντια και έχουν καλύψει τους φρονιμητες και δε μπορώ να μασησω καλά!
    Αυτές τις 5 μέρες έχω παράλληλα και πυρετό. Άνεβηκε δύο φορές πολύ ψηλά αλλά γενικά έχω δέκατα και αδυναμία με ζαλάδα.Σήμερα είμαι καλύτερα. Είναι και οι αμυγδαλές ερεθισμενες και λίγο πρησμεμες. Δε ξέρω σε τι γιατρό πρέπει να πρωτοπαω;;;...
    Α, ξέχασα την αφτρα στη γλώσσα και τα δύο σπυράκια στο κάτω χείλος. Η απόλυτη σύγχυση στο στόμα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάμε από την αρχή και περιληπτικά

      1. Αλάξτε οδοντόβουρτσα τώρα. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζει ανά δύο μήνες.
      2. Πηγαίνετε σε οδοντίατρο. Θέλετε επειγόντως καθαρισμό.
      3. Το πρήξιμο μπορεί να είναι από τους φρονιμητες. Αν δεν έχουν βγει θέλετε πανοραμική ακτινογραφία.
      4. Η αφθα θα περάσει μόνη της. Πιθανώς να εχετε άγχος αυτην την περίοδο.
      5. Τα σπυράκια στο κάτω χείλος μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Πηγαίνετε σε οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα γιατρέ μου και σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέτετε για τα ερωτήματά μας. Είμαι 60 ετών. Την Πρωτοχρονιά ήμουν επαρχία και όταν σηκώθηκα από την καρέκλα και έκανα ενα βήμα σκόνταψα στο χαλί και έπεσα χτυπώντας στη άνω γνάθο. Πόνεσα πολύ και νόμισα πως έχασα τα δύο μπροστινά δόντια. Μάτωσαν πολύ, πρήστηκε το ούλο και έβαλα αμέσως πάγο. Μετά από δύο μέρες που γυρίσαμε Αθήνα πήγα στην οδοντίατρο και μου έδωσε amoxil των 500 για κάθε 8 ώρες. Πέρασε 1 μήνας. Μου σύστησε να κάνω πανοραμική εξέταση για να δει την κατάσταση των δοντιών. Καταλαβαίνω ότι το ένα δόντι κουνιέται και από μεσα προς τον ουρανίσκο έχει φουσκώσει το ούλο και δεν υποχωρεί. Τι πρόκειται να γίνει τώρα; Πρέπει να βγει το δόντι ή υπάρχει μηχανισμός υποστήριξης; Το δόντι δεν είναι σπασμένο αλλά χτυπήθηκε με την πτώση μου στη βάση του αριστερού ρώθωνα . Μήπως χρειάζεται περιοδοντολόγος στην περίπτωσή μου; Παρακαλώ απαντήστε μου γιατί είμαι καθηγήτρια και σκέφτομαι πως θα μπορώ να παραδίδω μάθημα στο σχολείο αν δεν με βοηθάει η άρθρωση, Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά από αυτό που μου λέτε ότι κουνιέται το ένα δόντια από μέσα προς τον ουρανίσκο νομίζω είναι ότι υπάρχει περίπτωση να έχει σπάσει η ρίζα του δοντιού. Τα κατάγματα ρίζας είναι καταστροφικά, με την έννοια ότι έχουν ως αποτέλεσμα την εξαγωγή του δοντιού.

      Ο περιοδοντολόγος στην περίπτωση σας δεν είναι ο ενδεδειγμένος οδοντίατρος. Αυτό που θα πρέπει να γίνει καταρχήν είναι μια σωστή διάγνωση και όχι τηλε-διάγνωση από έναν οδοντίατρο που εμπιστεύεστε ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα σας.

      Σε περίπτωση που χρειάζεται εξαγωγή το δόντι μπορεί να ετοιμαστεί από πριν πχ μια γέφυρα, και να γίνει στο ίδιο ραντεβού η εξαγωγή και η τοποθέτηση της γέφυρας. Έτσι δε θα μείνετε ούτε μια μέρα χωρίς δόντι και δε θα έχετε το οποιοδήποτε πρόβλημα με τις υποχρεώσεις σας.

      Όλα αυτά θα τα συζητήσετε με έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, ύστερα από κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. Καλησπερα σας!Ειμαι 24 ετων και πριν 15 μερες περιπου εβγαλα τον δεξιο κυνοδοντα μου καθως δεν ειχε ριζα και ηταν παιδικος και μοθ τοποθετησαν σιδερακια ωστε να κλεισει το κενο. Η αληθεια ειναι πως εγω πιστευα πως καποια στιγμη οταν θα μου επεφτε το δοντι θα εβαζα εμφυτευμα! Στο οδοντιατρειο που πηγα ομως μου ειπαν πως με τα σιδερακια ειναι καλυτερα και πως ισως το εμφυτευμα να ηταν ασταθες κλπ κλπ. Εχουν περασει μολις 15 μερες και το κενο εχει ψιλομειωθει αλλα ανησυχω για το αν θα κλεισει εντελως! Εσας ποια ειναι η γνωμη σας για ολα αυτα γιατρε? Η θεωρια που μου πλασαραν για την πιθανοτητα το εμφυτευμα να ηταν ασταθες ειναι λογικη;Εκανα τελικα την σωστη επιλογη; Ευχαριστω εκ των προτερωμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο .

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και η απάντησ θα είναι σχετικά μεγάλη για τί θα κάνουμε υποθέσεις εργασιας μια και δεν έχω όλα τα δεδομένα.

      1. Σε γενικές γραμμές τα εμφυτεύματα είναι ασφαλή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μακροβιότητα τους , δηλαδή η πιθανότητα να μείνουν μέσα στο στόμα πχ για 10 χρόνια αγγίζει το 95-98%. Άρα είναι μια πολύ αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή.

      2. Από την άλλη τα σιδεράκια είναι μια από τις ελάχιστα παρεμβατικές θεραπείες της οδοντιατρικής και τα αποτελέσματα της έχουν ακόμα περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν σταθερά για πολλά χρόνια.

      Και οι δύο επιλογές δηλαδή είναι πολύ καλες.

      Δε σας έχω δει. Δεν έχω δει το προσωπο σας ούτε την πανοραμική σας. Θέλω να πιστεύω ότι πανοραμική ακτινογραφία βγάλατε, για να αξιολογηθεί το κόκαλο στην περιοχή (αν δηλαδή είναι αρκετά παχύ για να μπορέσει να "βιδώσει" ένα εμφύτευμα) και να καταδειχθεί ότι έχετε συγγενή έλλειψη κυνόδοντα (σχετικά πιο σπάνιο, συνήθως συγγενή έλλειψη έχουν οι πλάγιοι ή οι προγόμφιοι) και όχι ότι βρίσκεται κάπου μέσα στο στομα, σε κάθετη γωνία περιμένοντας να δυναμιτίσει το αποτέλεσμα οποιασδήποτε θεραπείας.

      Επίσης θα ηθελα φωτογραφία για να αξιολογήσω πως και αν θα μεταβληθεί το προφίλ σας, με την μεταφορά του προγομφίου στη θέση του κυνόδοντα.

      Τούτου δοθέντος, αν τα δεδομένα της περίπτωσης μου επέτρεπαν να κάνω και εγώ οποιαδήποτε από τις δύο θεραπείες, και εγώ θα διάλεγα την ορθοδοντική, όχι γιατί τα εμφυτεύματα είναι ασταθή , αλλά γιατί είναι ελάχιστα παρεμβατική σε σχέση με το εμφύτευμα.

      Η οποιαδήποτε θεραπεία όμως πρεπει να συζητάται και να γίνεται αποδεκτή και από τον ασθενή. Γιατί έσεις μπορεί να λέγατε "είμαι μεγαλος/η για σιδεράκια" ή "Είναι μεγαλο το κόστος για σιδεράκια" ή "Δε θελω εμφυτευμα".

      Μην ανησυχείτε για το κενό. Σε 15 μέρες λογικό είναι να μην έχει κλείσει εντελώς. Θα σας έχει δώθει χρονικός άξονας θεραπείας για ορθοδοντική περίπου 9 μήνες με 1 χρόνο αν δεν έχετε άλλα προβλήματα ή και παραπάνω αν συνυπάρχουν και άλλα προβληματα ορθοδοντικης φύσεως που πρεπει να διορθωθούν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα γιατρέ και από εμένα. Εγώ είμαι 28 χρονών και έχω ολοκληρώσει την θεραπεία μου με τα σιδεράκια αρκετά χρόνια πριν. Μου έιχαν πεί ότι θα μου πέσει κάποια στίγμη ό δεξιά κυνόδοντας και δεν θα βγει άλλος. Εδώ και δύο μήνες άρχησε μια ενόχληση στα ούλα στο σημείο εκείνο και ο οδοντίατρος μου είπε να βγάλουμε μια πανοραμική που έδειξε ότι το κόκκαλο είναι πολύ ψηλά στο συγκεκριμένο σημείο και ότι δεν βλέπει κάποια μόλυνση στην περιοχή γενικώς και φαίνεται καταταλλα φυσιολογική η περιοχή. Η ενόχληση είναι υποφερτή ούτε παυσίπονο χρησιμοποιειώ ωστόσο είναι ενόχληση στα ούλα και με τρομοκρατεί. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν γίνεται θεραπεία ενύσχησης του κοκκάλου χωρίς να αφαιρέσω τον κυνόδοντα καθώς είναι υγειής και θα επιρεάσει το χαμόγελο. ή θα πρέπει να αφαιρεθεί, να προσθεθεί κόκκαλο και μετά εμφύτευμα? δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία αφαίρεσης.
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας εκτός από κλινική, οπότε εκ των προτέρων δύσκολη στην απάντηση με προβλημάτισε, διότι δεν κατάλαβα το πρόβλημα.

      Αν έχετε κάνει θεραπεία με σιδεράκια, λογικά ο κυνόδοντας που από ότι κατάλαβα είναι παιδικό δόντι, θα έπρεπε ήδη να έχει αφαιρεθεί και να προσπαθηθεί να κλείσει το κενό με την ορθοδοντική θεραπεία.

      Αν έχει μείνει το παιδικό δόντι, κάποια στιγμή ήταν σίγουρο ότι θα πέσει,άρα θα επρεπε να υπάρχει σχέδιο Β η αλλιώς "Τι θα κάνουμε όταν πέσει το παιδικό δοντι".

      Θεραπεία ενίσχυσης του κόκαλου σε παιδικό δόντι δεν εχει λογική, διότι δεν είναι θέμα απώλειας στήριξης λόγω απώλειας οστου ή πιο απλά δεν κουνιέται επειδή δεν έχει κοκαλο να πατήσει, κουνιέται επειδή δεν έχει ρίζα να σταθεί για να πατήσει στο κόκαλο που υπάρχει.

      Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που μπορείτε να ακολουθήσετε, προσθετικές εννοώ, χωρίς να φαίνεται το κενό, κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

      Αυτό θα το συζητήσετε με τον οδοντίατρο.

      Οπότε καλό είναι, διότι και εγώ μπορεί να μην κατάλαβα σωστά το πρόβλημα, να κλείσετε ραντεβού, αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση και για να αναλύσουμε τις θεραπευτικές σας επιλογές.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  24. Για σας.έχω μια παλιά γέφυρα τριών δοντιών στην επάνω γνάθο ,ουσιαστικά δυο κανονικών δοντιών του ενώς κεντρικού ,κενό, και του κυνόδοντα. μετα απο 15χρονια το κεντρικό σάπιζε και αρχισε να κουνιεται η γέφυρα ,που ουσιαστικά στηρίζεται μονο στον κυνόδοντα,με αποτέλεσμα να κανει φλεγμονές από την μέσα μεριά ,και να κουνιετε και ο κυνόδοντας. μπορεί να σωθεί αυτό το δόντι ( ο κυνοδοντας)που κουνιεται βάζοντας το, στήριγμα σε μια μεγαλύτερη γέφυρα .ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      ΘΑ πρεπει να αξιολογήσουμε την κινητικότητα του κυνόδοντα και το πόσο έχει χαλάσει. ΑΝ το δόντι σώνεται πχ με μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), τοτε μπορούμε να το συμεριλάβουμε σε μια μεγαλύτερη γέφυρα. Αλλά θα πάρει πολλά δόντια, μια και όπως κατάλαβα από την αλλη μεριά από τον κυνόδοντα σας λείπει ο πλάγιος και ο κεντρικός έχει σαπίσει , πάντα κατά τα λεγόμενα σας. Οπότε θα πρεπει να επεκταθούμε και να συμπεριλάβουμε στη μελλοντική γέφυρα τον πλάγιο τομέα, και επιεδή είναι συνήθως μικρό δόντι και δε θα μπορεσει να στηρίξει όλο αυτό το κατασκεύασμα,θα συμπεριλάβουμε και τον άλλο κυνόδοντα. Μύλος!

      Όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να υπάρχει κλινική εικόνα του περιστατικού και να προταθούν διάφορα θεραπευτικά σχέδια, γιατί όχι και εμφύτευμα και να αποφασίσετε εσείς.

      Οπότε καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  25. kalispera emfanisan aimoragia ta oula mou..piga ston odontiatro mou diagnostike oulitida ..ekana katharismo tirisa tis odigies tou odontiatrou mou arista kai parola auta exei perasei enamisi minas kai i aimoragia den exei upoxorisei..ti prepei na kanw?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά μου φαίνεται περίεργο αν σε 1,5 μήνα ενώ από ότι λέτε, ακολουθείτε τις οδοηγίες του οδοντιάτρου σχολαστικά δεν έχει υποχωρήσει η αιμορραγία.

      Καλύτερα λοιπόν να ξανακλείσετε ραντεβού στον οδοντίατρο και να τον ρωτήσετε γιατί έχει γίνει αυτό, τι φταίει και πως θα επιλυθεί.

      Δε γνωρίζω την ηλικία σας, δε γνωρίζω το ιατρικό σας ιστορικό ούτε τις συνήθειες σας για άσκηση στοματικής υγιεινής.

      Για να σας πω πχ ότι η αρχική διάγνωση ήταν λανθασμένη και έχετε περιοδοντίατιδα, άρα η θεραπεία δε χρειάζεται μόνο εναν καθαρισμό αλλά βαθύ καθαρισμό και κάτω από τα ούλα, υπό τοπική αναισθησία φυσικά, είναι το μόνο εύκολο.

      Αλλά δε θα ήταν σωστό, χωρίς κλινική εξέταση και γνώση της κλινικής σας εικόνας και των προαναγερθέντων.

      Για αυτό , εαν θεωρείτε ότι δεν είσαστε ευχαιστημένος/η με τον οδοντίατρο σας, μπορείτε επικοινωνήσουμε μαζί και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  26. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ4 Μαρτίου 2015 στις 6:02 π.μ.

    Γιατρε καλησπερα ειμαι 36 χρονων πρωην καπνιστης και στο παρελθον δεν ειχα μεγαλη αγαπη στο βουρτσισμα τα επλενα οποτε θυμομουν. Πριν 2 μηνες επαθα εφραγμα λογο κληρονομικοτητας με συνεπεια να με γεμισουν φαρμακα μεσα σε αυτα ειναι και αντιπικτικα που εχουν σαν συνεπεια να μου ματωνουν σε μεγαλο βαθμο τα ουλα.Απευθυνθηκα σε οδοντιατρο που μου ειπε οτι σε γενικο βαθμο τα δοντια μου ειναι καλα απλος θελουν καθαρισμο.Για να το κανει θα πρεπει να κοψω 2 μερες τα αντιπικτικα γιατι θα πνιγουμε στο αιμα.Το ανεφερα στον καρδιολογο μου που ηταν καθετος οτι για 1 χρονο δεν κοβουμε τα χαπια οτι και να γινει μονο σε χειρουργειο αστο αιμα να τρεχει δεν πειραζει μου ειπε.Τωρα η ερωτηση μου ειναι αν υπαρχει τροπος να σταματησω την αιμοραγια ;Πηρα ενα σκευασμα απο φαρμακειο αλλα δεν ειδα διαφορα.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Σε γενικές γραμμές, οι κατευθυντήριες γραμμ΄ς για την οδοντιατρική αντιμετώπιση ενός ατόμου με πρόσφατο έμφραγμα υποκεικνύουν ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση πριν περάσουν 6 τουλάχιστον μήνες ή και κατά άλλους 9 μήνες ή ενας χρόνος.
      Ξεκινάμε με το πρώτο διάστημα των 6 μηνών. Πριν περάσουν αυτοί οι μήνες και κάνετε την πρώτη επενεξέταση σας στον καρδιολόγο, εκτός αν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποια έντονη κατασταση πχ εξαγωγή, σώφρον είναι να μην κάνετε κάποια οδοντιατρική παρέμβαση στο στόμα.

      Εσείς τι μπορείτε να κάνετε μέχρι τουλάχιστον το εξάμηνο; Πολύ καλό βούρτσισμα και χρήση κάποιου αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος. Και όταν λέω πολύ καλό εννοώ βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα τουλάχιστον από 2 λεπτά τη φορά.

      Δοκιμάστε το και θα δείτε αποτελεσματα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  27. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

    Σε γενικές γραμμές, οι κατευθυντήριες γραμμ΄ς για την οδοντιατρική αντιμετώπιση ενός ατόμου με πρόσφατο έμφραγμα υποκεικνύουν ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση πριν περάσουν 6 τουλάχιστον μήνες ή και κατά άλλους 9 μήνες ή ενας χρόνος.
    Ξεκινάμε με το πρώτο διάστημα των 6 μηνών. Πριν περάσουν αυτοί οι μήνες και κάνετε την πρώτη επενεξέταση σας στον καρδιολόγο, εκτός αν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποια έντονη κατασταση πχ εξαγωγή, σώφρον είναι να μην κάνετε κάποια οδοντιατρική παρέμβαση στο στόμα.

    Εσείς τι μπορείτε να κάνετε μέχρι τουλάχιστον το εξάμηνο; Πολύ καλό βούρτσισμα και χρήση κάποιου αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος. Και όταν λέω πολύ καλό εννοώ βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα τουλάχιστον από 2 λεπτά τη φορά.

    Δοκιμάστε το και θα δείτε αποτελεσματα.

    Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπερα.Εχω εν ακοριτσακι 6 ετων και εδω και 2 μηνες εχουν ξεκινησει να κουνιουνται τα 2 επανω κεντρικα δοντακια χωρις ομως καποια προοδο.Συνεχιζουν να κουνιουνται συντηρητικα και παρατηρω πως τα ουλα σιγα σιγα καλυπτουν τα δοντια στην επανω γναθο.Τι με συμβουλευετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Δεν γνωρίζω αν είναι τα πρώτα δόντια του παιδιού(που είναι και το πιο πιθανό) ή τα μόνιμα του δόντια.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για κλινικό έλεγχο και σαφή διάγνωση. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  29. Καλησπερα.Τα δοντια που κουνιουνται ειναι τα πρωτα και ειναι να αλλαχτουν τωρα.Απλα δεν εχει προοδο η κινηση τους ουτε φαινεται να ξεπροβαλουν τα καινουρια σε καποιο αλλο σημειο του ουλου.Ειναι φυσιολογικο να καθυστερουν σε σχεση με τα κατω που εφυγαν γρηγορα απο τα ουλα?Και το οτι τα δοντακια της πανω γναθου μοιαζει να κρυβονται σιγα σιγα μεσα στα ουλα πως προκυπτει?Ευχαριστω και παλι για τις συμβουλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και πάλι.

      Το πιο πιθανό είναι το φούσκωμα να οφείλεται στο γεγονός ότι ετοιμάζονται να βγούν τα μόνιμα δόντια, οπότε έχουμε φούσκωμα των ούλων, άρα κρύβονται τα (πιο μικρά σε μέγεθος) πρώτα δόντια.

      Όπως όμως σας ξαναείπα θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για κλινικό έλεγχο και σαφή διάγνωση. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα σας Γιατρέ ,είμαι 21 χρονών και φοράω σιδεράκια εδώ και 5χρόνια αλλά λόγω του ότι ηρθα φοιτητής στη θεσσαλονικη και πηγαινω σπάνια στο μερος καταγωγης μου,αμέλησα τη συντήρηση για τα σιδερακια με αποτελεσμα να εχω 1χρόνο να παω στην ορθοδοντικό μου.Περα από αυτό εχω χρονια ουλίτιδα,τα ουλα μου ματωνουν..οχι μονο οταν τα βουρτσιζω,αλλά πολλές φορες οταν ξυπναω φτυνω σαλια με αιμα το πρωι,επισης εχω παντα βρομερη αναπνοη και εχω παρατηρήσει τελευταια οτι τα ουλα εχουν υποχωρήσει προς τα κατω στα 2 πισω δοντια που εχω τα δαχτυλιδια για τα σιδερακια ,και τελος εδω και 1μέρα νιωθω ενα άλλο δοντι μου να κουνιέται λίγο και έχω πανικοβληθεί μηπως πεσει γιατι ειναι μπροστινό και τρέμω μονο στην ιδέα οτι θα γινει κατι τετοιο.!!!Θα ήθελα να μου πείτε τι μπορω να κανω σε αυτο το στάδιο και αν υπάρχει σωτηρια.Τέλος το κοστος για μια θεραπεια ή επεμβαση ή οτιδηποτε άλλο χρειάζεται στην περιπτωση μου,κοστίζει αρκετά; γιατί η οικονομικη μου κατάσταση αυτη την περιοδο δεν ειναι ιδιαίτερα καλη.ευχαριστώ εκ των προτέρων. :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαρστώ για την ερώτηση.

      Η ερωτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλ αυτά, είναι απολύτως λογικό να αντμετωπίζετε προβλήματα με την αναπνοή και τα ούλα σας, μια και φοράτε σιδράκια και έχετε να πάτε περίπου ένα χρόνο στον οδοντίατρο.

      Τα σιδεράκια ευνοούν την κατακράτηση τροφών και συντείνουν στην χειροτέρευση των προβλημάτων των ούλων.

      Καλύτερα να πάτε σχετικα σύντομα σε οδοντίατρο. Αν θέλετε , μπορείτε να συνεννοηθείτε με την ορθοδοντικό σας, να σας προτείνει κάποιον οδοντίατρο στη θεσσλονίκη, τον οποίο ξέρει και εμπιστεύεται πχ κάποιον συμφοιτητή ή φίλο της. Αλλώς θα πρέπει εσείς ο ίδιος να το κάνετε.

      Για κόστος θεραπείας δεν μπορώ να σας πω διότι δεν γνωρίζω επακριβώς το πρόβλημα ούτε τις τιμές που επικρατούν στη θεσσαλονίκη. πάντως νομίζω θα κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια και σίγουρα θα είναι πιο οικονομικό από το να αφήσετε τα δόντια στη μοίρα τους και να τα φτιάξετε σε ένα ή δύο χρόνια που και περισσότερα προβλήματα θα έχουν και πιο δύσκολα θα είναι να φτιαχθούν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα γιατρε!τον τελευταιο χρονο εχω παρατηρησει οτι στα πανω μπροστινα μου δοντια τα ουλα εχουν αλλαξει χρωμα και εχουν γινει καπως μελανα(μωβ μαυρα)..επισκεφθηκα τον οδοντιατρο και μου ειπε οτι δεν ειναι ανησυχητικο καθως ειμαι μελαχροινη και το παθαινει αρκετος κοσμος!εμενα ομως με ενοχλει!πως θα μπορουσα να αφαιρεσω αυτες τις δυσχρωμιες?να σημειωσω οτι ειμαι καπνιστρια..αν και απ οτι μου ειπε δεν οφειλεται σε αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερωτηση σας είναι πολυ κλινική κα διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, αν σας ενοχλεί αυτό και είναι μια απλή δυσχρωμία, τότε μπορεί να αφαιρεθει συνήθως με τη χρήση laser. Υπάρχουν συναδελφοι που το κάνουν. Απλα νομίζω το κόστο μιας τέτοιας θεραπείας είναι ελαφρώς αυξημένο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε αλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  32. Γιατρε καλησπερα.Απο τα αρθρα που διαβασα ειδα οτι τα υγιη ουλα εχουν απαλο ροζ-ροδινο χρωμα.Εκει λιγο ανησυχησα γιατι δεν παρατηρω κατι τετοιο στα δικα μου,Εχω να κανω καθαρισμο πανω απο χρονο.Ωστοσο τα ουλα μου δεν πονανε ουτε τα νιωθω μαλακά ουτε ματωνουν.Βεβαια ομολογώ οτι για λιγο καιρο όταν τα βουρτσιζα, το ούλο σ'ένα συγκεκριμενο δοντι ματωνε λιγο.Εγω βεβαια συνεχιζα να το βουρτσιζω και σταματησε.Παρατηρω πως ενω τα ουλα στα δεξια και αριστερα δοντια(ανω και κατω γναθο) ειναι απαλο ροζ ,στα πεντε μπροστινα(ανω και κατω γναθο) ειναι πιο σκουρα.σαν να μωβιζουν.Επισης στα μποροστινα αυτα δοντια υπαρχει μια πολυ λεπτη περιοχη ακριβως γυρω απο τα δοντια αυτά που ειναι σε ροζ απαλο χρωμα.Σαν να τα πλαισιωνει.Ειναι ουλιτιδα?Περιοδοντιτιδα?Επισης το σκουρο αυτο χρωμα ειναι μονο στην εξωτερικη μερια των ουλων.Επισκεπτομαι και μια οδοντιατρο για απονευρωση . αν το παρατηρουσε φανταζομαι οτι θα ελεγε κατι.Ελπιζω να μην ειναι κατι σοβαρο.Ειμαι 21 χρονων,καπνιζω και καποια δοντια παλι μπροστινα απο την εσωτερικη μερια εχουν πιασει πετρα.Σας ευχαρσιτω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Τα φυσολογικά ούλα έχουν απαλό ρόζ-ρόδινο χρώμα και όψη φλοιού πορτοκαλιού (όπως έλεγε το σύγγραμα περιοδοντολογίας!). Αυτό οωμς εξατομικεύεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πχ αν είσαστε μελαχρινή, υπάρχει περίπτωση να έχουν περισσότερη μελανίνη, άρα να εχουν αυτό το πιο μωβ χρώμα.

      Για την ουλίτιδα ή την περιοδοντίτιδα θα πρέπει να γίνει διάγνωση με βάση κλινικά κριτήρια και όχι με βάση την όψη.

      Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να συζητήσετε με την οδοντίατρο σας, όλα αυτά που μου λέτε εμένα. Από αυτά που μου περιγράφετε σίγουρα ένας καθαρισμός χρειάζεται.

      Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε, για τον οποιοδήοτε λόγο, να συνεργαστείτε με την οδοντίατρο σας, βρείτε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε. Γιατί η υγεία μας είναι πολύ σημαντική.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  33. Γιατρε καλησπερα.Ειμαι 20 χρωνων σημερα παρατηρησα στο ουλο του ενος μπροστινου δοντιου εναν ερεθισμο και μετα μαζεψε ποιον μου ειπαν για μαγειρικη σοδα.τη να κανω??????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Ειδικά στην προκειμένη περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΥΤΕ ΣΟΔΑ ΟΥΤΕ ΟΥΖΟ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΤΟΙΟ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ.

      Όλα αυτά μπορεί να κάνουν χειρότερο το πρόβλημα. Η σόδα έχει λογική σε άφθες όχι πυώδεις εξεργασίες.

      Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να πάρετε τηλέφωνο σε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική για τη σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  34. Καλημερα .Χαιρομαι ιδιαιτερως για την ευκαιρια που δινεται μεσω αυτης της σελιδας να εκφρασω καποιες αποριες σχετικα με την στοματικη υγειηνη των δοντιων μου.Εχω παρατηρησει γυρω στα δυο χρονια πλεον κακοσμια που ορισμενες φορες οσες επισκεψεις κι αν κανω σε οδοντιατρο αποδιδονται ματαιες καθως το προβλημα συνεχιζει και υπαρχει.Το πρωι ξυπναω και τα δοντια μου ειναι γεματα με αιμα που εχει ξηραθει και πραγματικα νιωθω πολυ ασχημα.Επισης τα δοντια μου με το βουρτσισμα ματωνουν και συνεχιζω να τα βουρτσιζω πιο δυνατα ομως και παλι η κακοσμια παραμενει καθως και τα ουλα δεν σταματουν να βγαζουν αιμα.Το κυριοτερο προβλημα ειναι το οτι σημερα το ουλο πανω και μπροστα ειναι φουσκωμενο και με ενοχλει γιατι ποναει και ειναι αντιαισθητικο.Τι πιστευετε οτι θα μπορουσε να γινει ωστε να σταματησει η κακοσμια και να υποχωρησει το ουλο ; Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'ολα αυτά νομίζω ότι η πιο πιθανή αιτία όλων αυτών που μου παρουσιάζετε είναι η περιοδοντική νόσος δηλαδή η περιοδοντίτιδα.

      Δεν γνωρίζω τους χειρισμούς του συναδέλφου οπότε δεν μπορώ να κρίνω τη θεραπεία την οποία σας παρέχει. Πάντως η περιοδοντίτιδα δεν θεραπεύεται με εναν απλό καθαρισμό. Θέλει τοπική αναισθησία και καθαρισμό τών δοντιών πάνω και κάτω από τα ούλα (ή καλύτερα μέσα στα ούλα).

      Περισσότερα για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/07/yperixoi-stin-periodontiki-therapeia.html

      Αν δεν είσαστε ευχαριστημένος/η με το γιατρό σας μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιον άλλον, ο οποίος θα δώσει λύση στο πρόβλημα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα γιατρέ! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που με απασχολεί! Τις τελευταίες 5 μέρες, ένα σημείο στο ουλο πίσω από τους κοπτες, τα μπροστινά επάνω δόντια δηλαδή, είναι ερεθισμενο, πρησμένο , κ τσούζει λίγο... Είμαι 31 χρονών. Ματώνει λίγο όταν περνάω από εκεί την οδοντοβουρτσα, τι μπορεί να είναι... Υπάρχει πιθανότητα να φύγει μόνο του ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερωτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτα το πιο πιθανό είναι να είναι μια διόγκωση δηλαδή ερεθισμός της τομικής θηλής, του σημείου δηλαδή του ούλου ανάμεσα στα δόντια. Ο ερεθισμός αυτός γίνεται εύκολα είδικά αν φάει κανείς κάτι σκληρό πχ παξιμάδι ή καυτό πχ καυτή πιτσα ή κάτι καυτερο.

      Προσπαθήστε να μην τραυματίζετε την περιοχ΄με την οδοντόβουρτσα και να αποφεύγετε για λίγες μέρες τις καυτές ή καυτερές ή σκληρές τροφές. Επίσης αν έχετε καιρό να αλλάξετε οδοντόβουρτσα πχ περισσότερο πό 3 μηνες αλλάξτε την.

      Αν σε μία εβδομάδα δεν έχει υποχωρήσει ο ερεθισμός καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να γινει μια κλινική εξέταση για μια σωστή διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε ΄λλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  36. Γιατρε καλησπερα. Να αναφερω οτι ειμαι 16 και ειμαι σχεδον μανιακη με την καθαριωτητα των δοντιων μου. Φροντιζω παντα να τα βουρτσιζω πολυ καλα ωστε μετα το πλυσιμο να τα νιωθω λια και λευκα. Ειχα ομως παντα ευαισθητα ουλα που καμια φορα ματωναν στο πλυσιμο. Απο την περασμενη εβδομαδα ομως που εδινα εξετασεις (και ανχωθηκα λιγο) ματωνουν πολυ τα κατω μπροστινα μου δοντια οχι μονο στο βουρτσισμα, αλλα αμα τα πειραξω με την γλωσσα...η και απο μονα τους καμια φορα. Δεν ειναι ομως ουτε πρισμενα ουτε κοκκινα. Νιωθω ομως τα ουλα μου σαν να εχουν κατεβει λιγουλακι κ ιδικα με ολα αυτα που διαβασα δωκιμασα ν τα κουνισω και μου φενετε σαν να παρουσιαζουν μια μικρη κινητικοτητα...να αναφερω επισεις οτι ποτε δεν ειχα ουλιτιδα η αλλη οδοντικη αςθενεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά ενα πρώτο πράγμα που θα αποφεύγετε να κάνετε είναι να δοκιμάζετε να κουνήσετε τα δόντια σας για να διαπιστώσετε αν έχουν κινητικότητα. Υπάρχει κίνδυνος για σοβαρότερη βλάβη.

      Κατά δεύτερο δεν πρέπει να τα βουρτσίζετε με πολύ δύναμη. Υπάρχει κίνδυνος αυτό που έχουν κατέβει τα ούλα, να οφείλεται σε μηχανικό τραυματισμό λόγω δυνατου βουρτσισματος.

      Τριτον καλό είναι να επισκεφθείτε εναν οδοντιατρο, για να δει την αιτία που ματώνουν και να αξιολογήσει το ποσο ματώνουν. Μπορεί να μην είναι τίποτα. Αλλά απαιτείται κλινική εξέταση και πιθανώς ενας καθαρισμός.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  37. Καλησπέρα γιατρέ. Είμαι 15 χρόνων και πριν από 4 μέρες ξεκίνησα ορθοδοντική θεραπεία καθώς έχω ακόμη 2 νεογιλα δόντια (έναν κυνόδοντα στην πάνω γνάθο και έναν στην κάτω). Παρόλο που βουρτσίζω τα δόντια μου 3 φορές την ημέρα και χρησιμοποιώ και την οδοντόβουρτσα για το "μασαζ " των ούλων, παρατήρησα μια μικρή αλλαγή στο χρώμα των ούλων μου, είναι λιγάκι πιο άσπρα, αλλαγή η οποία δεν μου είχε ξανασυμβει. Τι θα πρέπει να κάνω κατά την γνώμη σας για να επαναφέρω τα ούλα μου στην αρχική τους κατάσταση; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλ αυτά μην ανησυχειτε αν είναι λίγο πιο άπσρα τα ούλα σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα ούλα φυσιολογικά έχουν ένα ροδαλό ροζ χρώμα, οπότε αν τώρα που τα φροντίζετε λίγο παραπάνω, μπορει το φυσιολογικό χρώμα που έχουν πάρει να το θεωρείτε παθολογικό. ΕΠίσηε μπορεί εν μέρει κι το χρώμα να οφείλεται στην πίεση που ασκούν τα συρματάκια της ορθοδοντικής.

      Για όλα αυτά όμως καλό είναι να μιλήσετε με τον ορθοδοντικό σας και φυσικά να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμενα αν το επιθυμείτε, για έναν καθαρισμό και μια φθορίωση. Και να επαναλαμβάνετε αυτήν την επίσκεεψη ανά τέσερς ή εξι μήνες. Ανοίκετε σε ομάδα υψηλού τερηδονικού κινδύνου όταν φοράτε σιδεράκια, οπ/ότε αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσετε κάποια τερηδονα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  38. Αγαπητέ γιατρέ..θα ήθελα να μου πείτε τι πιστεύεται στο παρακάτω θέμα ... πήγα στον οδοντιατρό μου να κάνω απονε'υρωση και σφρ'αγισμα... στο τέλος της διαδικασίας ο γιατρός κοιταξε και τα υπόλοιπα δόντια και τέλοςπαντων....μου είπε ότι πρέπει να κάνω ένα καθαρισμό και ότι εχω Περιοδοντιτιδα γιατι λέει ότι τα δόντια μου κουνιούνται πάρα πολύ και δεν είναι πολυ φυσιολογικό για μια κοπελα 20 χρονων αυτό, και ότι εκτός απο καθαρισμό θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνω και μια ορθοντοτική παρ'εμβαση με σιδεράκια η κάτι τέλοςπαντων ( είναι στραβα, και η συγκληση είναι πολυ κακη, γιατι τα σφύγκω συνέχεια και κατα καιρούς μου βγάινει και η γνάθος απο την δεξιά πλευρά ) . τα ούλα μου πάντως είναι ρόζ ασπρα και δεν βγάζουνε καθόλου αίμα ούτε υπάρχει πύον πουθενά.. αν και θέλω να ομολογήσω ότι αυτο το καλό συμβαίνει τους τελευταίους 2 ΄μηνες, γιατι παλιά δεν έπλενα ποτέ τα δόντια μου λόγω βαρεμ΄άρας και κ'άπνιζα και σαν φουγάρο)μου είπε επίσης ότι αν δεν το κοιτάξω αυτο τα δόντια μου σε 10-15 χρόνια θα πεσουν και γενικα με τρομοκράτησε πάρα πολυ :( ρ'ωτησα φίλους και συγκενείς και μου είπανε ότι και αυτονών ελαφρώς τα δόντια τους κουνιούνται....και οι περισσότεροι έιχανε υγιέστατη οδοντοστοιχία. Το ερωτημα είναι αν ότνως υπάρχει κυνδινος να πάσχω απο Περιοδοντιτιδα και οποσδήποτε θεωρω πως αν υπάρχει όντως πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άλλα το κόστος είναι που δυσκολ'έυει την κατασταση και φοβάμαι ότι όσο θα αναμένεται η λύση τόσο θα χειροτερευει , εσεις τι πηστευετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλνική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά σε γενικές γραμμες κάποιος με ηλικία 20 χρονών είναι πολύ σπάνιο να πάσχει από πριοδοντίτιδα. Η εφηβική περιοδοντίτιτδα έχει χαμηλά ποσοστά, χωρίς αυτό να είναι αδύνατο να συμβαίνει και σε εσάς.

      Καταρχήν θα σας συμβούλευα να συνεχίσετε να βουρτσίζετε τόσο σχολαστικά όσο βουρτσίζετε τώρα. Κατά δεύτερον να αξιολογηθεί κατά ποσο η κινητικότητα στα δόντια οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε ορθοδοντικό πρόβλημα. Αν διορθωθεί ο τρόπος με τον οποίο κλείνετε και ακουμπάνε τα δόντια μεταξύ τους , πιθανολογώ ότι θ βελτιωθεί το πόσο κουνιούνται.

      Για ολα υατά θέλει οπωσδήποτε κλινική εξέταση οπότε καλύτερα να επισκεφθείτε και άλλον έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτα, για μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  39. Γεια σας είμαι 15 ετών και έχω βγάλει ένα σπυράκι μέσα στο στόμα μου μ πονάει παρά πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καλύτερα να κλείσετε ραντεβού σε εναν οδοντίατρο,ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για κλινιή εξέταση και σωστή διάγνωση. Η σωστή διάγνωση είναι η βάση για τη σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  40. giatre kalispera.exw prosexi oti mwlis xipnaw t proi t salio m exi kafeti apoxrepsi.genika exw provlima oulitidas.pio sigkekrimena paratirisa me ena xarti na na vgazi aima eki sto fronimiti.auto simveni otan xipnaw t prwi mono.na anisixisw?euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση γιατί δεν γνωρίζω την ηλικία σας, αν έχει ανατείλει ο φρονιμήτης και γενικά την κλινική εικόνα σας.

      Σας συμβουλεύω λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο σε κάποιον οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο και σωστό βήμα για μια διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  41. exw pai se odontiatro o opoios dn exi endixi g kati pa8ologiko.mono oti iparxi oulitida.rwaw gt sinexizete auto g kanena 3 minw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν υπάρχει ένδειξη για ουλίτιδα τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι μια σωστή θεραπεία ουλίτιδας και στη συνέχεια να σας δείξει ο οδοντίατρος κάποιες συμβουλές για το σωστό τρόπο βουρτσίσματος. Φυσικά πρέπει να αλλάξετε την οδοντοβοθρτσά σας, είδικά αν έχουν περάσει παραπάνω από 2 μήνες από την τελευταία αλλαγή και πιθανώς να ξεκινήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα ένα στοματικό διάλυμα για τη θεραπεία της ουλίτιδας.

      Στη συνέχεια θα πρέει να γίνει επανεξέταση εντός 4 εβδομάδων για να βεβαιωθεί ο οδοντίατρος οτι βουρτσίζετε σωστά και ακολουθείτε τις συμβουλές και φυσικά ότι τα ούλα σας είναι σε καλή κατάσταση.

      Επίσης αν είσαστε σε ηλικια που βγαίνουν οι φρονιμήτες, μπορεί λόγω αυτού να έχετε αιμορραγία είδικά στην περιοχή πίσω από το φρονιμήτη.

      Σε γενικές γραμμές καλό είναι να το ψάξετε είτε με τον οδοντίατρο σας είτε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  42. Γεια σας! Υπαρχει περιπτωση τα νεογιλα δοντια να μην αλλαζουν απο τα μονιμα και να παραμεινουν ακομα και στην ενηλικιωση;που μπορει να οφειλετε αυτο? και πως θα γινει η αποκατασταση τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν νεογιλα μέσα στο στόμα και τα μλονιμα είτε να μην έχουν ανατείλει ή να έχουν βγει πίσω από τα νεογιλά μέσα στο στόμα.

      Έχω ασχοληθει με αυτήν την περίπτωση στην ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/10/mou-exei-meinei-paidiko-donti-sto-stoma.html

      H αποκατάσταση εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος και τα θέλω του ασθενή.

      Γι'αυτό λοιπόν καλύτερα είναι να κελίσετε ραντεβού για μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για να γίνει μια σωστή διάγνωση. Η σωστή διάγνωση είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  43. Γιατρέ καλησπέρα! Ανακάλυψα πρόσφατα το blog σας και διαπίστωσα οτι κάνετε άψογη δουλειά με τις εκατοντάδες απορίες μας! Η δική μου περίπτωση είναι μάλλον δύσκολη και περίπλοκη.Είμαι 36 ετών, υγιής μέχρι 6 μήνες πριν οπου και ανακάλυψα σε εθελοντική αιμοδοσία οτι είμαι θετικός hiv. Καταλαβαίνετε οτι το τελευταίο 6μηνο λοιπόν ανατράπηκε ΄΄τυχαία'' όλη μου η ζωη. Αγχος, πολλές εξετάσεις και εν τέλει φαρμακευτική αγωγή καθημερινά για όσο ακομα μου μένει να ζήσω. Πρόσεχα πάντα τον εαυτό μου και τα δόντια μου. Εχω περάσει και απο ορθοδοντική θεραπεία. Τον τελευταιο χρόνο, ίσως και λίγο παραπάνω, παρατήρησα οτι στην κάτω γνάθο προσπαθουν να εμφανιστουν οι φρονιμήτες. Ο οδοντίατρος μου είχε πει οτι πρέπει να κόψουμε κάποια στιγμή το ούλο ή και να τους αφαιρέσουμε γιατί προβάλλονται στραβά. Με τα γεγονότα όμως το αμέλησα. Πριν 3 ημερες ξύπνησα με πυρετό 39 και ο γατρός που με παρακολουθει για το hiv μου έδωσε αμέσως augmentin. Σήμερα όμως ξύπνησα με έντονους πόνους στο στόμα, πρησμένα ούλα, δυσκολία στη μάσηση και παρατήρησα οτι ο αριστερός φρονιμήτης έχει προβάλλει αρκετά. Ειναι οντος στραβός και μάλλον όχι ενα υγιές δόντι. Αγχώθηκα πολύ γιατί σκέφτηκα οτι ισως εκεί οφειλεται ο πυρετός κι οχι σε καποια ίωση. Το πρόβλημά μου είναι οτι δεν θέλω να πάω στον οδοντίατρο μου. Είμαι σε μια μικρή επαρχεία και δε θελω να αποκαλυφθεί οτι είμαι hiv+, δυστυχως ο κόσμος δεν ειναι ενημερωμενος και δεν αντέχω άλλα προβλήματα στη ζωή μου. Ο γιατρός μου στη ΜΕΛ (ειναι σε μεγάλη πόλη), επιμένει οτι δεν χρειάζεται να ενημερώσω τον οδοντιατρο, καθως ειναι υποχρεωμενος να παιρνει προφυλάξεις όπως και να' χει. Ειλικρινα δεν ξέρω τι να κάνω. Με συγχωρείτε για την έκταση του μηνύματός μου. Θα περιμενω απαντηση σας. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτα ας εξετάσουμε ενα ενα τα προβλήματα που αναφέρετε :

      α. Ο πυρετός και τα συμπαρομαρτούντα συμπτώματα και σημεία μπορεί να οφείλονται στους φρονιμήτες σας. Για να διαπιστωθεί πως ανατέλουν και με τι φορά ως προς τα διπλανά δόντα αρα κα αν χρειάζονται εξαγωγή θα πρέπει να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία. Μην βιάζεστε να κρίνετε αν ο φρονιμήτης βγαίνει στραβά. Κάτι τέτοιο θα φανεί στην ακτινογραφία.

      β. Ως προς το θετικός ΗΙV. Μπορεί να είσαστε θετικός αλλά να μη νοσείτε. Αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό και με τη σωστή φαρμακευτικη αγωγή μπορει να αντιμετωπιστεί και να έχετε μια οσο το δυνατόν καλή ποιότητα ζωής. Δυστυχώς είτε στην επαρχία ή σε μεγάλες πόλεις ο κόσμος δεν είναι αρκετά ενημερωμένος και αντιδρά φοβικά. Καλύτερα βέβαια στο team που σας παρακακολουθεί να προστεθεί και συμβουλευτική βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο συνάδελφο γιατί πολλοί ασθενείς λυγίζουν πό το ότι δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα με κάποιον.

      γ. Ως προς την εξαγωγή, ειδικά τη χειρουργική εξαγωγή, καλό είναι να είσαστ ειλικρινής με το γιατρό που θα σας την κάνει, για να προετοιμαστεί κατάλληλα. Ναι μεν αντιμετωπίζουμε τον κάθε ασθενή ως δυνητικά πάσχοντα από μεταδοτικές ασθένειες αλλά καλό είναι να υπάρχουν πρόσθετες προφυλάξεις τόσο στην υποδομή όσο και στα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν και στη συνέχεια θα αποστειρωθούν.

      Οι επιλογές σας είναι οι εξης :

      1. Να διαλέξετε προσεκτικά το γιατρό και να μπορεί να είναι πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη για το ιατρικό απόρρητο. Αν η λύση του οδοντιάτρου είναι μονόδρομος δηλαδή ο δοντίατρος είναι ο μοναδικός οδοντίατρος στην περιοχη τότε αν δεν τον εμπιστεύεστε ότι μπορεί να κρατήσει το ιατρικό απόρρητο, μπορείτε να του πείτε ότι πάσχετε από μια μορφή ηπατίτιδας πχ ηπατιτιδα C, οπότε θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα,μια και θα σας αντιμετωπίσει ως πάσχοντα ούτως ή αλλιώς. Αυτο το συνιστώ μόνο ως τελευταία επιλογή μια και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για το ιατρικό μας ιστορικό στον οποιοδήποτε ιατρό.

      Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω τότε δυστυχώς θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη εξω από τα στενά όρια περιοχής που ζείτε, γιατί όχι και σε νοσοκομειακό περιβάλλον πχ νοσοκομείο που έχει γναθοπροσωπικό χειρουργό ή σε εναν ιδιώτη συνάδελφο με τον οποίο θα είσαστε ειλικρινής για το ιατρικο σας ιστορικό. Μην ξεχνάτε ότι πάντα μπορείτε να πάτε σε κάποια μεγάλη πόλη πχ Αθήνα -Θεσσαλονική, κάνετε τη διαδικασία και να φύγετε την επόμενη ημέρα. Ειδικά με τα φθηνά εισιτήρια αεροπλάνου τα πράγματα έχουν λίγο απλοποιηθεί και οι αποστάσεις έχουν μειωθεί.

      Πάντα υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρχει θέληση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. ΓΙα οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  44. Γιατρέ σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντησή σας! Ειλικρινά έχω ''χάσει'' τη γή κάτω απο τα πόδια μου το τελευταίο 6μηνο και με το παραμικρό νιώθω οτι τελειώνω. Η αλήθεια είναι οτι δεν νοσώ, είμαι φορέας σε αντιρετροική αγωγή και σύμφωνα με το γιατρό μου σε πολύ καλή κατάσταση. Οσον αφορά το πρόβλημα που σας εξέθεσα ο γιατρός μου θεώρησε οτι ειναι αλλεργική αντίδραση της augmentin. Σταμάτησα λοιπον την αντιβιωση και ξεκίνησα πλύσεις με dactarin gel. Για το πρόβλημα με τους φρονιμήτες και ο γιατρός μου συνέστησε να απευθυνθω σε νοσοκομειο της περιοχης, σε γναθοχειρουργο και βέβαια εκει να ειμαι ειλικρινής όσον αφορά την καταστασή μου. Μάλλον κάπως έτσι θα πράξω αφου καταφέρω να νιωσω καλύτερα. Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας διηγηθώ την ιστορία μου για να μου πείτε και εσείς την άποψη σας και αν έχουν βάση οι υποψίες μου.
    Πριν 1 μήνα περίπου άρχισα να παρατηρώ ένα αποχρωματισμό των χειλιών ( είχαν πάρει ένα λευκό χρώμα) και μετά από λίγο καιρό παρατήρησα και πολλές λευκές κηλίδες πάνω στα χείλια, σαν μικροσκοπικά λευκά σπυράκια. Υπέθεσα ότι ο συνδυασμός θάλασσας, ήλιου και κάποιων lip balm που χρησιμοποιούσα δημιούργησαν το πρόβλημα. Σταμάτησα λοιπόν να τα χρησιμοποιώ και περίμενα να δώ μέρα με την μέρα κάποια βελτίωση αλλά δυστυχώς η κατάσταση παρέμενε σταθερή.
    Άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι, τι άλλαξα στην καθημερνή μου ρουτίνα και μπορεί να ευθύνεται για αυτή την κατάστασή. Μόλις χθες λοιπόν συνειδητοποίησα ,πως πριν 2 μήνες περίπου είχα αγοράσει ένα σύστημα λεύκανσης από το φαρμακείο (οδοντόκρεμα, στυλό λεύκανσης και μασελάκι με λευκαντική πάστα και φωτάκι led). Γενικά πρόβλημα με τα δόντια μου και με τα ούλα μου δεν είχα ποτέ, τον οδοντίατρο τον επιστέφομαι 1 φορά τον χρόνο και μονάχα για καθαρισμό και έτσι όταν έκανα χρήση του συστήματος λεύκανσης δεν ένιωσα καμία ενόχληση. Ο σύζυγος μου όμως, που έχει ευαισθησία στα ούλα, δεν μπορούσε με τίποτα να χρησιμοποιήσει την οδοντόκρεμα.
    Σήμερα λοιπόν ,αφού πλέον είμαι πεπεισμένη πως την ζημία στα χείλια μου την έχει κάνει η οδοντόκρεμα ( την οποία είχα την φαεινή ιδέα να την αγοράσω και για δεύτερη φορά ) σκέφτηκα να κοιτάξω και τα ούλα μου και ανακάλυψα πως είχα και στα ούλα τις ίδιες λευκές κηλίδες και επίσης και η γλώσσα μου ήταν στην ίδια κατάστασh!!
    Τα ερωτήματα μου λοιπόν είναι τα εξής:
    1) Το σύστημα λεύκανσης ευθύνεται για την κατάσταση των χειλιών και των ουλών μου;
    2) Υπάρχει κάποια οδοντόκρεμα που θα μπορούσα να κάνω χρήση από εδώ και πέρα και δεν θα επιδεινώσει την κατάσταση;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντηση και ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα με το μυθιστόρημα που έγραψα.

    Υ.Γ. τα συστατικά της οδοντόκρεμας είναι τα εξής: GLYCERIN, HYDRATED SILICA, SODIUM BICARBONATE, SORBITOL, SODIUM LAURYL SULFATE, AROMA, HYDROXYETHYCELLULOSE, SODIUM SACCHARIN, SODIUM BENZOATE, SODIUM MONOFLUOROPHOSPHATE, CALCIUM PEROXIDE, TITANIUM DIOXIDE, HYDROXYAPATITE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώσης της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατο να αποφανθώ αν για τις βλάβες που μου περιγράφετε φταίει το σύστημα λεύκανσης που χρησιμοποιήσατε ή η οδοντόκρεμα χωρίς να εξετάσω κλινικά το περιστατικό.

      Έτσι λοιπόν σας λέω καταρχήν να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την οδοντόκρεμα αυτή.Κατά δεύτερον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας. Καλύτερο για την περιπτωση σας είναι το unisept,το οποίο απελευθερώνει ενεργό οξυγόνο, οπότε δε θα ερεθίσει παραπάνω την περιοχή. Και αν θέλετε μπορείτε να το συνδυάσετε με μια οδοντόκρεμα που δεν έχει sls (sodium laryl sulfate), που είναι ελαφρώς πιο ερεθιστικό για το βλενογγόνο σας, ειδικά τώρα που είναι λίγο ερεθισμένος. Οδοντοκρεμες χωρίς sls μπορείτε να βρείτε μονο στο φαρμακείο πχ οι οδοντόκρεμες therasol ή οι οδοντόκρεμες gum.

      Κατά τρίτο σας προτρέπω να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κελισετε ραντεβού για κλινική εξέταση και μια σωστή διάγνωση βασισμένη όχι σε αυτό που περιγράφετε αλλά στην κλινική εικόνα. Μια σωστή διάγνωση είναι το πρώτο και κύριο βήμα για μια σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  46. Καλησπερα γιατρε εχω προβλημα με το στομα μου εκανα καθαρισμο αλλα εξακολουθει να μυριζει απαισεια οχι στους αλλους αλλα σε εμενα οταν κανω μια συγκεκριμενη κινηση οταν σφιγγω τα μαγουλα και κλεινω το στομα και ωγαζω αερα προς τα εξω στην πισω μερια του στοματος βγαινει απαισεια μυρωδια τι μπορει να ειναι και πως φευγει σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι χαλασμένο δόντι, μπορεί να είναι πρόβλημα με τα ούλα μεγαλύτερο από απλό καθαρισμό πχ περιοδοντίτιδα ή μπορεί να είναι κάτι από το υπόλοιπο γαστρεντερικο πχ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έλκος στομάχου.

      Σας συστήνω λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η σωστή διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  47. Γεια σας, πριν από 2 εβδομάδες επισκέφθηκα τον οδοντίατρό μου για ένα έλεγχο των δοντιών, ο γιατρός διαπίστωσε ότι έχω πέτρα στα δόντια και πρόβλημα στα ούλα. Έκανε καθαρισμό δοντιών και μου χορήγησε ένα φάρμακο το οποίο λέγετε UNISEPT buccal Oral Drops, μου είπε να εφαρμόσω 4 φορές την ημέρα κάποιες σταγόνες. Και θέλω να σας ρωτήσω αν το φάρμακο αυτό είναι καλό και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό.

    Υ.Γ το φάρμακο αυτό το χρησιμοποίησα για δύο-τρεις μέρες, αλλά όχι όπως μου σύστησε ο γιατρός, έβαζα μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το "UNISEPT buccal Oral Drops" είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση τοπικών ερεθισμών των ούλων, αφθών, ελκών κτλ. Η δράση του είναι και αντιμικροβιακή, μια και απελευθερώνει ενεργό οξυγόνο, και είναι ενα πολύ ωραίο σκεύασμα. Υπάρχει και το αντίστοιχο στοματικό διάλυμα "Unisept mouthwash", για την αντιμετώπιση ουλίτιδας, με παρόμοιο τρόπο δράσης.

      Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα σκευάσματα που σας χορηγεί ο γιατρός σας, καλό είναι να ζητάτε διευκρίνηση για τη δράση τους ή για το λόγο χορήγησης. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας λύσει κάθε απορία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  48. γεια σας,πριν μια εβδομαδα εκανα καθαρισμο στα δοντια λογω πετρας.τις τελευταιες 2μερες καταλαβαινω μια πολυ μικρη ενοχληση στο ουλο σε ενα δοντι μονο,οταν βουρτσιζω κ καπως νομιζω οτι νιωθω το δοντι οταν μασαω αλλα πολυ λιγο.δεν εχω αιμα ουτε πονο αλλες φορες.να σημειωσω οτι στο συγκεκριμενο δοντι εχω κανει σφραγισμα κ ειδα μια μικρη οριζοντια "γραμμη" κ την καταλαβαινω με το χερι μου οταν το τριβω.ειναι κατι σοβαρο;;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας.ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύντη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.Μπορεί να είναι από τίποτα έως κάτι.

      Θα σας.συμβούλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό σας και να ζήτήσετε τη γνώμη του.Αυτός έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας μπορεί να σας κατευθύνει καλύτερα ή να σας κλείσει κάποιο ραντεβού για να δει και να αξιολογήσει καλύτερα την κατασταση.

      Δε θελω να.ρισκαρω να σας πω κάτι που μπορεί να είναι λάθος και να σας ηρεμήσω ή να σας φοβήσω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  49. Καλησπερα σας γιατρε! Θα ηθελα να ρωτησω οταν ποναει στον ουρανισκο πισω απο τα δοντια και ειναι πρησμενο ειναι κατι ανησυχητικο? Εχω αποστημα στο πισω δοντι ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση αν είναι πρησμένο και έχετε απόστημα φα΄νεται κάτι σοβαρό και καλό θα είναι να επισκεφθείτε οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και μια σωστή διάγνωση. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο αλλά πιο σημαντικό βήμα για μια σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση του όποιου οδοντατρικού σας προβλήματος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα γιατρέ,
    Είμαι 22 χρονών, καπνιστής και έχω αμελήσει (ομολογουμένως) την στοματική μου υγιεινή. Παρατηρώ εδώ και καιρό σημάδια ουλίτιδας και από προχτές που έπλυνα μετά από ένα μεγάλο διάστημα τα δόντια μου τα ούλα μου πονάνε. Είναι πολύ πιθανό να έχω περιοδοντίτιδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά λόγω ηλικίας είναι μικρές οι πιθανότητες να πάσχετε από περιοδοντίτιδα. Για μια σωστή διάγνωση όμως θα πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση. Μάλλον πρόκειται για μια χρόνια ουλίτιδα, το οποίο δεν είναι όμως και τόσο αθώο όσο καούγεται, μια και μια φλεγμονή που υπάρχει επί μακρόν είναι μαθηματικά σίγορο ότι θα οδηγήσει σε βαρύτερες καταστάσεις πχ περιοδοντίτιδα. Οχι άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα.

      Για το λόγο αυτό καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση και καθορισμό σχεδίου θαραπείας.

      Μην το αμελείτε!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα γιατρέ, ειμαι 13 και εχω ενα προβλημα με τον δεξιο μου κινοδοντα(ρορρυ για τα ορθογραφικα) το ουλο απο επανω εχει αρχισει να υποχορει ενω τα αλα μου δοντια ειναι μια χαρα, εχετε να πρωτεινετε κατι που μπορω να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Το πιο πιθανο είναι το ούλο να υποχωρεί τοπικά επειδή βουρτσίζετε δυνατά τα δόντια σας, άρα προκαλείτε αυτο-τραυματισμό.

      Για μια πιο σίγουρη όμως διάγνωση καλό είναι να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλεισετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οιτδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  52. Για σας γιατρέ είμαι 14 χρόνον.Τα ουλα μου τώρα τελευταία είναι κόκκινα και πρισμενα, με πονανε.Δεν θέλω να πάω στον οδοντίατρο τι πρέπει να κανω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντική η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος δεν "τρώει" παιδιά και εφήβους, αλλά θα σας βοηθήσει στην καλυτέρευση της στοματικής σας υγείας και στο να μην ματώνουν τα ούλα σας.

      Μέχρι τότε να βουρτσίζετε πολύ καλά, δηλαδή δύο φορές την ημέρα από δύο λεπτά τη φορά.

      Μην ανησυχειτε. Απλά εμπιστευτείτε τον οδοντίατρο!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  53. γιατρε καλησπερα εχω προβλημα με ενα δοντι ποθ το σφραγισα και τορα φευγη σιγα σιγα και σε εκινο το δοντι εχω βγαλει πιο τι μπορει να χριαστη να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση και η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  54. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ....

    ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΑΛΙΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ...ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕς ΜΕΡΕΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΥΟΝ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ..ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΙΣΙΑ ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ...... ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΑΜΕΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ....ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΗΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ..... ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ???? ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΜΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ( Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ) Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΥΟΝ???? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δυσκολες και επίφοβες.

      Παρ'ολα θα πρέπει όμως να συνεννοηθείτε με εναν οδοντίατρο, ή και με εμένα αν το επιθυμείτε,και να ξεκινήσετε αντιβίωση γιατί το δόντι όπως μου το παρουσιάζετε θέλει εξαγωγή αν είναι φρονιμήτης ή απονεύρωση αν είναι πρώτος ή δεύτερος τραπεζίτης.

      Το δόντι μπορείτε και να το κάνετε εξαγωγή μετάξύ της τρίτη και πέμπτης μέρας της αντιβίωσης, όταν θα έχει δράσει η αντιβίωση κανοποιητικά περιορίζοντας το πύον.

      Μην το αφήσετε, αν δείτε ότι νιώθετε καλύτερα.Εϊναι επικίνδυνο, γιατί με την πρόπτωση της μιτροειδούς, κινδυνέυουν να εισχωρήσεις μικρόβια από το στόμα στο περικάρδιο και να σας κάνουν βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  55. Καλησπέρα γιατρέ, καλή χρονιά.Εδώ και 2-3 μήνες η μητέρα μου έχει κατα διαστήματα πρησμένα ούλα που βγάζουν κάτι σαν πύον , ενώ ματώνουν συνεχώς με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μάσηση και κατάποση τροφών.Πήγε σε οδοντίατρο και της είπε οτι μπορεί να έχει το σύνδρομο sjogren. Τι μας συνιστάται να κάνουμε επιπλέον γιατί υποφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχατριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Το σύνδρομο sjogren είναι ενα αυτοάνοσο σύνδρομο.

      Ο οδοντίατρος μπορεί να διαφοροδιαγνώσει αλλά θα έπρεπε να σας παραπέμψει σε εναν πιο εξειδικευμένο γιατρό.

      Για να τεθεί λοιπον σίγουρη διάγνωση πρέπει να επισκεφθείτε εναν γιατρό-ρευματολόγο. Ο ρευματολόγος θα κάνει τη σωστή διαγνωση και θα δώσει την προβλεπομενη αγωγή.

      Παράλληλα θα συνεργαστεί και με τον οδοντίατρο για την καλύτερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

      Πηγαίνετε λοιπόν σε ρευματολόγο, για μια σίγουρη διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Αν θέλετε κρατήστε με ενήμερο για τα αποτελέσματα της επισκεψης σας στο ρευματολόγο.

      Διαγραφή
  56. Καλησπερα γιατρε ....Πριν απο λιγες μερες δεχτηκα ενα χτυπημα στα δυο μπροστινα μου δοντια και εχω την εντυπωση πως μετακινηθηκαν προς τα μεσα ,δηλαδη, προς την μερια του λαρυγγα χωρις ομως να κουνιουνται....εναι κατι το εφικτο αυτο ή ολα ειναι μες στο μυαλο μου?????Σας ευχαριστω πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω΄για την ερώτηση.

      Υπάρχει περίπτωση μετά από χτύπημα να υπάρχει μετατοποση των δοντιών.Καλό είναι να επισκεφθείτε οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για κλινική εξέταση. Ειδικά αν δείτε το δόντια να αλλάζουν χρώμα και να μαυρίζουν/γκριζάρουν ή να εμφνίζεται κάποιο απόστημα, το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί απονεύρωση.

      Μην αφήσετε τα δόντια στην τύχη τους.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα σας, θέλω να μου διευκρινήσετε κάτι. Είχα βγάλει μία αύτρα στην γλώσσα μου πριν 4 μέρες και την 4η μέρα αφού έβλεπα και έφευγε η πρώτη , μου βγήκε δεύτερη. Εγώ το εξηγώ ότι μολύνθηκε η 2η από την 1η!! Και το άλλο είναι ότι σε 2-3 σημεία μου έχουν πριστεί τα ούλα. Γενικά δεν μπορώ να φάω ούτε με την μία περίπτωση ούτε με την άλλη;
    ΤΙ μπορώ να κάνω; Σας παρακαλώ βοηθήστε με..

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Η αφθα είναι μια κατάσταση που ακριβώς δεν ξέρουμε πως προκύπτει, μια και έχουν ενοχοποιηθεί πολλοί παράγοντες, ανάμεσα στους οποιους και το άγχος.

      Η άφθα κάνει τον κύκλο της και φεύγει. Θα κάνετε λίγο υπομονή, έστω και αν κάτι τέτοιο ακούγεται λίγο δύσκολο. Μπορείτε να επιταχύνετε την επούλωση, με την τοποθέτηση μαγειρικής σόδας ή ενος στοματικού διαλύματος που λέγεται unisept.

      Καλό επίσης είναι να πάρετε τηλέφωνο εναν γιατρό και να κείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και για επιβεβαίωση της διάγνωσης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  58. Γεια σας ή Κόρι μου είναι 10 χρωνον και έχει κάτι σαν σπυράκι στο ουλο τι ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επιφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε γνώμη χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. Μπορεί να είναι ενα δόντι αρκετά χαλασμένο που να έχει κανει απόστημα και να χρειαζεται μα βγει.

      Καλυτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν τι επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.Εκεί θα γίνει μια πιο σωστή διάγνωση και θα βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.

      Μην το παραμελήσετε γιατί πιθανώς να ξεκινήσει η κόρη σας να πονάει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο,μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επιφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε γνώμη χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. Μπορεί να είναι ενα δόντι αρκετά χαλασμένο που να έχει κανει απόστημα και να χρειαζεται μα βγει.

      Καλυτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν τι επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.Εκεί θα γίνει μια πιο σωστή διάγνωση και θα βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.

      Μην το παραμελήσετε γιατί πιθανώς να ξεκινήσει η κόρη σας να πονάει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο,μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  59. Υπάρχει περίπτωση αν κάνω θεραπεία για την περιοδοντίτιδα χωρίς να έχω τελικά να την αποκτησω από λάθος δικό μου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Η θεραπεία για την περιοδοντίτιδα δεν είναι επεμβατική, δηλαδή δεν προκαλέι βλάβη, εκτός αν γίνει χειρουργείο, οπότε εκεί αλλάζουν οι παρπαμετροι.

      Η συντηρητική θεραπεία περιοδοντίτιδας μοιάζει με τη θεραπεία της ουλίτιδας, αλά πηγαίνουμε κάτω παό τα ούλα, όσο μας επιτρέπεται. ΑΝ βέβαια ο κλινικός είναι πολύ επεμβατικός μπορεί να προκληθεί βλάβη, αλλά συνήθως το ούλο επανέρχεται.

      Ελπιζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  60. γεια σας ειμαι 17 .
    εδω και δυο μερες εχει πρηστει αρκετα ενα μερος απο τα ουλα μου και ειναι καπως σκληρο δεν εχω παει ακομα στον οδοντιατρο.Τι μπορει να ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και συστάσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επίφοβη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. Επειδή δε μου λδιευκρινήζετε σε ποιο σημείο έχουν προστεί τα ούλα, αν είναι πίσω πίσω, μπορεί να ξεκινάει να βγαίνει ο φρονιμήτης σας

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Εκεί θα διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία προβλήματος που αντιμετωπίζετε και θα προταθεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για την επίλυση του προβλήματος σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  61. Εδω και 2 μήνες έχω κάτι σαν γρομπαλακι πάνω στον ουρανίσκο μου το πασχα με πέθανε στον πόνο και αναγκάστηκα να πάρω πολλά χάπια κ μετά από λίγες μέρες με άφησε.. Δεν πήγα να το κοιτάξω το έχω ακόμη στον ουρανίσκο όταν το παταω με τη γλώσσα πονάει στην καθημερινότητα μου καθόλου.. Τι είναι??? Σε τι γιατρό χρειάζεται να πάω? Είναι σοβαρό.. Ειναι μικρό κ λογικά έχει πύον μέσα..ποναω μόνο όταν το ψιλαφιζω.. Τι να κάνω? Φοβάμαι.. Απάντηστε μου ανησυχω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και συστάσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επίφοβη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι να έχει πρόβλημα κάποιο δόντι σας, και να έχει κάνει απόστημα, γιάυτό συνυπάρχει πύον. Αν το απόστημα είναι από τα ούλα ή από το νεύρο του δοντιού δεν μπορώ να το ξέρω.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Εκεί θα διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία προβλήματος που αντιμετωπίζετε και θα προταθεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για την επίλυση του προβλήματος σας. Το να παίρνετε από μόνη σας φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ότι πιο σωστό. Σαν πρώτες βοήθειες είναι κατανοητό, αλλά πρέπει να πάτε σε εναν οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  62. ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΑΤΡΕ ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ,ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΩ ΔΕΝ ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ,ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΩ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΑΛΙΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΔΟΝΤΙ ΕΙΝΑΙ,ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΟΥΛΟ Η ΔΟΝΤΙ,ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ!ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΑΝΑΠΝΕΩ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.ΤΕΛΟΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είαι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. Η δυσοσμία και το αίμα στο σάλιο υποδηλώνουν πρόβλημα με το ούλα.

      Αν αναπνέετε από το στόμα, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί και η πιθανότητα να έχετε κάποιο θέμα με τη μύτη σας. Αυτό γίνεται σε κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο, αλλά δεν συνδέονται εντελώς τα δύο ευρήματα.

      Η ηλελτρική οδοντόαβουρτσα έχει τα ίδια ωφέλη με τη μηχανική, απλά είναι πολύ πιο εύκολη η χρήση της, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να βουρτσίζονται καλύτερα τα δόντια σας. Αλλά και πάλι δεν είναι μονοδρομος.

      Γνώμη μου είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, ή και εμένα ανα το ειθυμείτε, για να γίνει μια πιο σίγουρη διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  63. Καλησπέρα γιατρέ παρατήρησα ότι έχει μαυρίσει λίγο το ούλο μου εσωτερικά στο στόμα σε ενα πολυ μικρο σημείο . Τι μπορεί να είναι αυτό ? Ευχαριστώ πολύ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτητηση σας είναι κλινική, και συστάσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της βλάβης.

      θα σας συμβούλευα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντιατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλεισετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο και πιο σωστό βήμα για μια σωστή διάγνωση

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  64. Καλησπρερα γιατρε τα ουλα εχουν υποχωρησει και ειναι ματωμενα κ επισκεφθηκα προηγουμενος τον οδοντιατρο μου εκανε καθαρισμος στα ουλα αλλα δεν βλεπω καμοια διαφορα εγιναν χειροτερα τι να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορώ να σας δώσω κάποια σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. Εικάζω ότι πάσχετε από περιοδοντίτιδα, για αυτό έχουν υποχωρήσει τα ούλα σας. Πιθανώς να συνοδεύεται και από κάποια κινητικότητα στα δόντια, δηλάδή να κουνιούνται κάποια δόντια.

      Καλύτερα είναι να επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο, η και εμένα αν το επιθυμείτε και να ενημερωθείτε για τις πιθανές θεραεπυτικές σας επιλογές.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για τοιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή